De grote aasuitdaging


Gesloten
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6495
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

27-11-2004 18:30

Hans,
(Bruikbare en normaal in de handel verkrijgbare recepten willen we zien!!) :o :o :lol:

Lijkt me sterk dat uit de in dit topic behandelde grondstoffen en ingredieënten niet een tiental mixen valt samen te stellen..
Nu is het zo, wat de één een prima mix vindt kan door de ander als waardeloos beoordeeld worden, dus daar waag ik me maar niet aan.

wat wil die Mitz nou eigenlijk :cry: ??
Ik maak me sterk dat hij de zelfredzaamheid m.b.t. de thuisboiliebakkers wat wil stimuleren en ondertussen de goede bevindingen en ervaringen eruit te filteren en deze weer thuis toe te passen, nix mis mee, toch?
Vuile werk?, Nee wel slim bezig die Mitsz :o :o 8)
Wat een hobby hé, die balletjes..

Voor Aart hoeft het dus niet, die heeft genoeg aan; waar en wanneer..
terwijl Marco de Tijgernoot promoot. :wink:
't blijft 'voer voor karpervissers', sowieso voor de belangstellenden. :P
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6495
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

27-11-2004 19:24

//Iedereen heeft zijn "eigen" geheime recepten en unieke toevoegingen, als hieruit de beste ( voor de vangst en de vis ) worden gefilterd, komen we toch allemaal een stukje verder ?//.

Natuurlijk Marco, alleen dat "geheime" moet er nog af :wink:

Maar dan nog kan niet iedereen met dezelfde recepten overweg, bij de één plakt het te erg, bij de ander is het te brokkelig terwijl bij de volgende het deeg niet uit de worstenspuit wil komen..

Van receptuur kan ik nog wel een "eenheidsworst" maken, van de mensen die er mee moeten werken niet..
Als bakker kan ik eigenlijk elk deegje goed verwerken, maar voor een postbode, machine bankwerker, automonteur, krotenkoker enz enz wordt het al gauw een bende en kliederboel.
Enkele tientallen boarders hebben 1 of meerder recepten van mij via PBeetje gekregen, de helft ervan kan er mee werken na enkele of meerder mailwisselingen..

Daarbij komt ook nog eens, wanneer iedereen met standaard recepten zou werken, dan ben ik alweer bezig met "filteren" en iets "afwijkends" te brouwen.

Duyvis tijgernootjes, zeg je...hmmmmmmmm
Nix voor Aart dus :wink:
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Michel Hollaar
† in memoriam †
Berichten: 2326
Lid geworden op: 06-02-2003 01:00
Locatie: Hellevoetsluis

27-11-2004 20:18

Marco

" Groeten van een krotenkoker "

Wel eens geprobeerd kroten ? Dressur doorbrekend en dus vangend.

Succes ermee.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6495
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

28-11-2004 00:06

Ooit 1tje gevangen op zilveruitjes.
Later nooit geen beet meer op gehad, zal ze eens effe meekoken in het krotennat. 8)
Dan krijgen ze zo'n mooi roze kleurtje, welke kleur nogal hot schijnt te zijn tegenwoordig.. :o :oops:
Groet'n Henk..

still growing Old.
Aart Lokhorst
Berichten: 8585
Lid geworden op: 03-01-2002 01:00
Locatie: Dronten

28-11-2004 00:16

Henk, nog aan te vullen met o.a. stukje rode wortel, witte en bruine bonen, doperwtjes, sperciebonen. Dit destijds i.p.v. aardappel, roggebrood (al of niet met honing erdoor) en wat later forellenvoer.
jan van kranenburg

28-11-2004 01:47

Dit topic is ooit gestart als een m.i. zeer serieuze gedachten-uitwisseling omtrent aassoorten. Liefst 13 paginas lang.

Allerlei mixen kwamen voorbij; voor mij al lang niet meer tevolgen, geef ik toe.
Al had 't wel mijn interesse.

Wordt nu een beetje priet en gein- praat. Doet geen eer aan dit topic, noch aan de serieuze deelnemers.

Einde topic nadert snel op deze manier.

mvg
Jan
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6495
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

28-11-2004 14:20

Nee Jan,
een beetje priet en gein- praat schaadt dit topic niet, de zeer serieuze gedachten-uitwisseling omtrent aassoorten kunnen wel wat hebben.

Allerlei tegenhangers van de boilie paseren nu, maar geen die de boilieresultaten door de seizoenen heen kan evenaren.
Dat de meer dan 20 jaar van Aart op boilies slaan, zegt al veel over welk aasgebruik hij hanteerde..

Eerst was de boilie het 'alternatief', tegenwoordig is juist de 'rest' het alternatief.
Uitgezonderd de bal roggebrood met stroop of honing, dit blijft een "natuurlijk" koolhydraatbommetje, die vooral bij warmere dagen prima werkt.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

28-11-2004 15:20

Goedemiddag mannen,

ben ff wezen vissen en er is een hoop gezegd. Ten eerste maar even ingaan op een deel van Hans z'n posting. Het was natuurlijk te verwachten, dat ik de wind een keer flink tegen zou krijgen.

Uiteraard gebruik ik de inbreng van anderen ook in mijn receptuur. Indien dat niet zou kunnen had alleen Fred Wilton met boilies mogen vissen in de geschiedenis van het karpervissen.

Wel wil ik daarbij vermelden, dat ik de afgelopen jaren heeel erg veel ingredienten heb getest, onderzocht op rolbaarheid vangkracht en -duur. Dan nog de verkrijgbaarheid en voedingswaarde, PH etc etc Dit heb ik helemaal alleen gedaan. Hierdoor heb ik dan ook een leuke database aan mogelijkheden opgebouwd als het gaat om boilieingredienten.

Neem dus gerust van mij aan Hans, dat ik op het gebied van boilies produceren mijn eigen boontjes wel kan doppen.

Wat leuke recepten zullen nog wel volgen, maar dat is in mijn positie natuurlijk ook wat lastig. Ik kan geen recepten prijsgeven, die ik ook aanbied. tenminste, dat vind ik zelf niet zo slim. Deze recepten zijn dan ook het gevolg van jaren kloten in de boilieschuur en heb ook de nodige mislukkingen meegemaakt. Te veel inzet om maar even weg te geven. Dan zou ik het vuile werk voor jou opknappen Hans......... :D

Dan de recepten... Het ging in dit topic om afwijkende recepturen. Uiteraard komen er dan ook (of juist!) ingredienten voorbij, die je niet veel tegenkomt in de winkels. Probeer de volgende eens:

10% kikkererwtenmeel
10% gele erwtenmeel (toko)
10% linzenmeel bruin (molenaar)
20% getoast sojameel
20% griesmeel grof
10% vitamealo
5% caseine
5% lactalbumine
5% ei albumine
5% specerijen.
Deze mix heeft geen eieren nodig. Pureer sardines/makreel uit blik met olie en al en maak hier de mix mee aan. Rollen en koken zoals gewoon.


Marco,

dank je voor de complimenten. Ook ik heb niet de indruk, dat we al klaar hoeven zijn met dit topic. Blijkt dit echter wel het geval, maakt het natuurlijk ook niet uit. Het duurt zo lang als het duren moet.

met vriendelijke groet

Mitsz
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

28-11-2004 22:36

Hallo mitz
Ik wilde enkel het vuur een beetje aanwakkeren van deze topic, en ik meen dat mijn posting toch wel een beetje een hilarische ondertoon had mede door de vele emoticons die ik er expres in hebt verwerkt.Lijkt me gezien je reactie dat ik je op de kast hebt gejaagd :oops: en als dit zo is dan bied ik je mijn excuses aan.
Ik kan je volkomen begrijpen dat je niet alles openbaar maakt waar je al jaren aan hebt gewerkt. Jouw kennis omtrent aasingredienten staat boven paal en daar heb ik veel bewondering voor (net als voor enkele anderen op dit board omtrent deze materie).
Wat dat betreft is mijn posting gedaan op 31/08/2004 duidelijk genoeg :roll:
Hoopte vanzelfsprekend wel op een leuk receptje ...en voila zie hier...TOP en bedankt. :roll:
p.s wat betreft mijn vraag omtrent de waterlandboillies was zeker wel serieus bedoeld daar ik besef dat jij terdege een topper bent!!....en dat moet toch terug te vinden zijn in jouw fabrikaatboillies...dus vandaar mijn grote interesse en hopenlijk kun je mij de gevraagde info per pb verschaffen?
Gr
Hans Brinkel
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

28-11-2004 22:58

Hans,

PB :D
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6495
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

29-11-2004 22:19

Mitsz,

Waarom nog 10% vitamealo bij dit Sardine's/Makreel recept? :roll:
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

30-11-2004 00:21

mitsz van der kamp schreef:Hans,

PB :D

Pb retour ondertussen :wink:
Hans
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

30-11-2004 08:52

Henk,

omdat het goed ving om te beginnen. Al lang, gebruik ik bij gebruik van melkprobucten niet meer de N.E.B., zoals je die bij Everts programma gewend bent. Het spul is niet goed verteerbaar voor karpers. Ze vinden het wel HEEL erg lekker om van te smikkelen.

probeer het maar eens.

Mvg Mitsz
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6495
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

30-11-2004 18:38

Mitsz,

En op langere termijn dan?
Dan denk ik in jaren, niet in maanden, wat zijn jou ervaringen dan?

Juist nu met de winter op de drempel lijkt het me maar nix vanwege juist de mindere verteerbaarheid.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

30-11-2004 18:39

Da's niet eerlijk Henk.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6495
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

30-11-2004 18:53

Hoezo niet eerlijk Mitsz?
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

30-11-2004 18:59

Zulke lange sessies doe ik nooit Henk.

Hoe lang is lange termijn, zonder dat je vervalt in het ridicule?

Hoe lang moet je voerstek werken Henk?

Hoe verteerbaar is koolhydraat voor karper?

Hoe veel vissen kunnen eten van 1 kilo aas?

mvg Mitsz
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6495
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

30-11-2004 19:05

Eeuuh Mitsz,
Wat bedoel je met ridicule??
Is het zoiets als; Vitamealo gebruiken in de winter?? :lol:

Langere termijn is voor mij 14 jaar met 1 basismix tot nu toe!
Wel wat aanpassingen met de seizoenen, maar die ken je al..
Groet'n Henk..

still growing Old.
Tino Leffering
Berichten: 68
Lid geworden op: 19-09-2002 02:00
Locatie: gelderland

30-11-2004 19:21

mitsz

Een zeer simpel maar goed recept.
2 delen vismeel
2delen biggemeel
1 deel bloedmeel.

rolt goed hard goed uit.
Een karper vangen op de rivier is .............
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

30-11-2004 20:11

Wel Henk,

je vraagt me toch niet serieus om een mix te maken met het oog op een 14 jaar durende voercampagne? Als m'n aas vijf dagen werkt, is dit in de meeste gevallen meer dan genoeg. Afromen en dan weer nieuwe vissen verzamelen.

Vitamealo gebruik ik erg graag, en ja ook in de winter. Indien je vind, dat dat niet werkt, dan spijt me dat.

Ik ben van mening, dat er meerdere wegen naar Rome leiden, als het gaat om het samenstellen van boilies. Probeer je winterrecept maar eens in de zomer. Lekker een kilo -twee erin per dag :D

Zo vis ik ook wel eens op een water, waar ik met vismeelboilies maar de helft klaarspeel van wat ik met de melkballetjes voor elkaar krijg. En ik ben niet de enige.

Al opgezocht of een karper iets heeft aan koolhydraat? Het antwoord zal je verbazen.

We zijn op dit gebied nog lang niet klaar Henk. :D

Tino,

dank je voor je inbreng. Ik zal 'm eens proberen.
joel merken
Berichten: 257
Lid geworden op: 26-09-2004 13:20
Locatie: maasbrecht

30-11-2004 21:21

5 dagen vind ik eerlijk gezegd nu ook wel wat weinig om te testen

ik vind wel dat henk een punt heeft als ie zegt dat ie al 14 jaar met dezelfde mix vist

dan blijkt dat ie een heel goeie samenstelling heeft qua smaak,verteerbaarheid enz

petje af als je dat klaarspeelt(14 jaar is niet niks)

ma 5 daagjes vind ik echt weinig om te testen qua gewenning aan je bol

ik heb ook men eigen mixen waar ik op vertrouw en die al jaren blijven vangen

als ik iets nieuws uitprobeer ga ik er wel niet na 5 dagen mee te koop lopen dat het werkt dat duurt minstens een jaar(of meer)

qua melkbollen versus vismeel(of andere)bollen heb ik enigzins andere ervaringen als jij

ma dat zal wel een andere route zijn naar rome waarschijnlijk
op het randje
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

30-11-2004 22:22

Beste Joel,

testen doe ik een aantal van mijn recepten ook al jaren.

Het ging mij hier pur sang om de voertstek zelf. Hoe lang moet je voeren eer je gaat vissen? Zo lang moet een boilie iig aantrekkelijk zijn voor de vis. Daarna vang je ze en dan kun je er weer nieuwe op verzamelen. In de praktijk echter blijkt veel goed bereid aas veel langer te werken...

Vismeel is mijn favoriet, als ik zou moeten kiezen. Er zijn echter wateren, waar het 't onderspit delft.

'tis een questie van rustig lezen...
joel merken
Berichten: 257
Lid geworden op: 26-09-2004 13:20
Locatie: maasbrecht

30-11-2004 22:41

ik lees rustig

ma ik zeg gewoon dat het mijn ervaring niet is dat melkbollen het winnen van vis of zoet

dat mag toch he?????????

mischien kom ik in de toekomst wel eens zo een water tegen

in ieder geval tot nu toe nog niet?
op het randje
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6495
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

26-12-2004 21:48

Mitsz,
Willekeurig Koivoer, de analyse vermeld geen Koolhydraten.
Het KH percentage ligt dan nog altijd rond de 35%..ook al word dit niet vermeld

Kwaliteitsanalyse Koivoer
--------------------------------
Ruwe proteïnen: Min. 44%
Ruwe vetten: Min. 5%
Ruwe vezels: Max. 5%
Calcium: Min. 3%
Vocht: Max. 9%
Ingredienten

Wit vismeel, tarwebloem, krill, tarwekiemen, garnalenmeel, soyaboonmeel, gist, montmorillonite clay, melkpoeder, vitaminemix*, mineralenmix*, Knoflook, proteïnen en natuurlijke gommen.

Zijn er onder water echt zo weinig KH te vinden?, zoals wij allemaal al heel lang weten??????
Voeding bestaat nu eenmaal uit eiwit, vet en koolhydraten..samen 100%.
En niet uit 40% eiwit, 20% vet en 40% niets, toch??

En dan, is elk levend wezen vanaf de geboorte bezig zichzelf hoe dan ook om zeep te helpen.
Elke opname van voedinsmiddelen draagt ertoe bij de grens van zijn maximun te halen, is deze behaald dan kan het enkel minder en minder worden tot het op is..tjah vergiftiging of vervetting hoe je het ook noemt, de één eet en vreet nu eenmaal sneller en meer dan de ander.
De snellere veelvraat is dan ook eerder aan zijn optimumgrens en daarom ook eerder op zijn retour......
_________________
Sportieve groet'n Henk
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6495
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

26-12-2004 21:56

Mitsz,
Alinea 3 KH...

Koivoer ingredieënten,
PROTEÏNEN of EIWITTEN.
Proteïnen of eiwitten zijn opgebouwd uit animozuren. Aminozuren zorgen voor het herstel van beschadigd weefsel (wonden), een goede groei en de productie van eitjes en zaad. Er zijn in het totaal 20 aminozuren, waarvan er 13 van belang zijn voor de Koi. Een tekort aan proteïne verstoort de groei van de Koi. Dit kan zelfs leiden tot vergroeing van de ruggegraat.
In Takazumi Koi Food, zitten hoofdzakelijk dierlijke proteïnen.

RUWE OLIËN EN VETTEN.
Deze zorgen voor een groot deel van de energie die de Koi nodig heeft. Als er geen voldoende vetten in een voer aanwezig zijn, kan dit in hart en lever problemen resulteren.
De benodigde vetten zitten o.a. in: maïsolie, tarwekiemen, visolie en sojaolie. Deze vetten kunnen uiteraard bederven als zij aan zuurstof blootgesteld worden.
Kijk dus uit met oud voer, uw vis kan er zelfs ziek van worden. (Dit is onder andere een reden van Takazumi om geen grote voorraad te houden).

KOOLHYDRATEN.
Deze zorgen ook voor de energie van de Koi, maar de Koi doet dit minder snel dan bijvoorbeeld zoogdieren. Moet altijd in een goed Koi voer aanwezig zijn.

FOSFOR.
Moet altijd in een Koi voer aanwezig zijn, bij gebrek aan fosfor kan de ruggegraat krom groeien.

MINERALEN.
Mineralen zijn o.a. nodig voor de opbouw van het zenuwstelsel en het geraamte. Ook is het nodig voor de instandhouding van de gaswisseling in het bloed van de Koi.

VITAMINEN.
Net als bij zoogdieren, zijn vitaminen belangrijk voor een goede groei en stofwisseling van de Koi. Vitaminen mogen in een Koi voer niet ontbreken.

Vitamine A.
Voor een goede groei en gezichtsvermogen.

Vitamine B1.
Haalt energie uit de koolhydraten.

Vitamine B2.
Vitamine B2 of Riboflavine is de stress vitamine. Vitamine B2 zorgt er voor dat de koi overgangssituaties beter aankan bijvoorbeeld stres. Ook voor opbouw van spieren en slijmhuid.

Vitamine B6.
Vitamine B6 of Pyridoxine zorgt samen met vitamine B11 en B12 voor de opname van ijzer door het lichaam en het is betrokken bij de vorming van rode bloedcellen. Deze drie vitaminen zorgen ook voor een goede werking van het zenuwstelsel en zijn betrokken bij het aminozuurmetabolisme.

Vitamine B12.
Zie vitamine B6.
Vitamine B12 of Cobalamine zorgt samen met vitamine B6 en B11 voor de opname van ijzer door het lichaam en het is betrokken bij de vorming van rode bloedcellen. Een tekort aan deze vitaminen kan lijden tot bloedarmoede. Deze drie vitaminen zorgen ook voor een goede werking van het zenuwstelsel en zijn betrokken bij het aminozuur metabolisme.

Vitamine D.
Belangrijk voor de groei van het geraamte.

Vitamine E.
Is noodzakelijk voor de vorming van rode bloedcellen en de opbouw, herstel en instandhouding van spier- en andere weefsels.

Vitamine H.
Stimuleerd de groei.

Vitamine K.
Bevordert het stollen van bloed na een verwonding.

Choline.
Is nodig voor het verteren van vet.
Groet'n Henk..

still growing Old.