Begonnen met rollen


Plaats reactie
Peter Bakker1985
Berichten: 8
Lid geworden op: 02-06-2018 20:52

02-07-2019 00:24

Hey allemaal,

Na zoveel beren op weg door de bomen het bos niet meer kunnen zijn toch maar even wat hulp inschakelen. Jammer genoeg is er niemand in mijn clubje die zelf draait of iets zinnigs er over te melden heb.
Ik ben begonnen met een super simpele mix te draaien maar zelfs dat lijkt me niet super te lukken. Het lijkt alsof het niet goed bind en te zacht blijft.

Mijn simpele 2 mixen bestaan uit:

25% tarwemeel
25% sojameel onvet
25% maismeel
Met hierbij:
15% NG squid vismeel
10% smaak ingrediënten (knoflook/lijnzaad)
Dit hard ik uit met 10% ei-compound

2de mix (wat ook zacht blijft)

25% tarwemeel
25% soja onvet
25 % maïsmeel
15% biggenmee
10% smaakmakers etc
En weer 10% ei-compound

Ik ben benieuwd naar de behulpzame reacties.

Mvg Peter
Bert Timmerman
Berichten: 360
Lid geworden op: 02-12-2012 21:02

02-07-2019 08:32

Hoi,
Probeer eens een basis van 20% maismeel, 15% tarwebloem, 10% sojameel.
Dan kun je van bijna elk product tot 100% toevoegen en draait de mix goed. Wil je veel slecht bindende producten toevoegen, eventueel tarwebloem met 5% verhogen.
Zelf draai ik een mix met 12% eicompound en 20 tot 70 ml sardine, zalm of zonnebloemolie af met of 2% ei albumine of 5% witte plasma wanneer bollen erg hard moeten worden.
Succes!
De wereld is verziekt, maar het leven is mooi!
Peter Bakker1985
Berichten: 8
Lid geworden op: 02-06-2018 20:52

02-07-2019 09:31

Super bedankt,
Ik ga het eens proberen!
Gebruikersavatar
bert kamp
Berichten: 2332
Lid geworden op: 01-10-2002 02:00
Locatie: almelo

02-07-2019 13:24

Ik neem aan dat de boilies wel gaar zijn ? Over hoeveel dagen drogen heb je het ?
Zacht is een rekbaar begrip, helaas kunnen we de boilies niet zelf tussen de vingers plat knijpen maar jij kunt wel fotos plaatsen, niet 2 meter eraf gaan staan knippen maar echt dichtbij.
Als laatste, soms is hard beter maar meestal zacht. Maak ze dus niet harder dan nodig.
Peter Bakker1985
Berichten: 8
Lid geworden op: 02-06-2018 20:52

02-07-2019 14:48

Hoi Bert,

Ja ik snap idd dat zacht een vreselijk ruim begrip is, misschien verwoord ik het niet super. Ik zou mijn best doen het in woorden te omschrijven. Met zacht bedoel ik, als ik er in knijp het eigenlijk vergruist als bijna poeder, niet echt poeder maar gewoon erg fijn. Gisteren na 2uur was de bol ook van de hair verdwenen. Ik heb ze 1,5 dag laten drogen/rusten.
Ik kook de boilies tot dat ze beginnen te drijven. Hieronder een foto, al schaam ik me voor mijn eerste draai haha
Edit:
Bestanden zijn te groot om toe te voegen probeer het later op de pc nog eens
Peter
Gebruikersavatar
bert kamp
Berichten: 2332
Lid geworden op: 01-10-2002 02:00
Locatie: almelo

02-07-2019 16:08

Het zou kunnen dat je te weinig vocht gebruikt waardoor je te weinig binding hebt.
Wat gebeurt er als je het deeg zoals jij dat maakt een kwartier weg legt in een plastic zak, kun je er dan nog worsten van maken ?
Peter Bakker1985
Berichten: 8
Lid geworden op: 02-06-2018 20:52

02-07-2019 17:59

Bert,

Als eerste bedankt voor je snelle reacties!
Ik geloof dat ik genoeg vocht toevoegde.
Ik heb nu het ei compound wat verhoogd gries i.p.v. meel gebruikt en wat minder soya en de bol lijkt een stuk taaier.
Misschien gebruikte ik teveel fijne melen. Het lijkt nu een stuk meer op hoe het voor mijn gevoel hoort te zijn.
Ach iedereen moet ergens beginnen hè?
Ik vind het niet mee vallen een start hiermee te maken omdat er zo vreselijk veel combinaties zijn en de recepten die ik kan vinden voor mij net op moeilijke wiskundige formules lijken.....

Mvg Peter
willy claas
Berichten: 2
Lid geworden op: 02-07-2019 18:50

03-07-2019 17:01

Hoi,
Probeer eens een basis van 20% maismeel, 15% tarwebloem, 10% sojameel.
Dan kun je van bijna elk product tot 100% toevoegen en draait de mix goed. Wil je veel slecht bindende producten toevoegen, eventueel tarwebloem met 5% verhogen.
Zelf draai ik een mix met 12% eicompound en 20 tot 70 ml sardine, zalm of zonnebloemolie af met of 2% ei albumine of 5% witte plasma wanneer bollen erg hard moeten worden.
Succes!
Hallo Bert
Heb deze mix gedraaid van Mitz vd Kamp
500 kattebrokken
200 maisbloem
150 tarwebloem
100 maïzena
50 cayenne
120 eicompound
30 slaolie
25 zout en poedersweetner
7 dl water: 22mm en 12 min gestoomd.
boilies worden keihard en veel te compact.
Deeg pakt ook niet (net of er te veel olie in zit)
Spuiten en rollen gaat redelijk,maar kan beter.

Nu een paar vraagjes,
1: Waar is de maïzena in deze mix voor nodig?
2:U gebruikt plasma,is dit ook een goede binder?
3:Hoeveel plasma in combinatie met eicompound?
4:20 tot 70 ml olie in de mix,is dit nog te rollen?

Heel graag een antwoord,
Groet Willy
Bert Timmerman
Berichten: 360
Lid geworden op: 02-12-2012 21:02

05-07-2019 09:11

Hoi Willy,
Geen idee, is niet mijn mix😜👍. Volgens mij was dit een van zijn supermarktenmixjes, dus zal hij vooral gekeken hebben wat je aan producten in de appie vindt. Ik begrijp niet zo goed wat je met te compacte boilies bedoeld.
Heb je droge kattenbrokken vermalen en gebruikt?
Zou zelf de maizena vervangen door lupine of soja volvetgetoast en de maisbloem door maïsmeel. Dan kan het eigenlijk alleen maar goed draaien.
Ik heb tot 100 ml olie per kg mix gebruikt in het verleden. Geen problemen ondervonden.
Wat betreft ei vervangers, hou het bij 120 gr eicompound, of 10/12 grote eieren. Zit je altijd goed. Ik gebruik of 2 procent ei albumine, of 5 procent white cell. Geen combi’s en voorkeur voor ei albumine(maar wat duurder).
Ik ben verre van een Mitsz en bekijk het draaien van bollen vrij simpel. Het is moeilijker om iets te draaien wat niet vangt, dan iets wat beter vangt (zeker in vergelijking met de gemiddelde ready made).
Heel veel succes!
De wereld is verziekt, maar het leven is mooi!
willy claas
Berichten: 2
Lid geworden op: 02-07-2019 18:50

05-07-2019 21:07

Hallo Bert

Alvast bedankt voor de moeite.
Gebruik inderdaad droge kattenbrokken van de Aldi (gemalen)
Met compact wil ik zeggen dat het een hele vaste boilie is,denk dat u daar afgesloten tegen zegt.
Blijf dus gewoon de 120 compound gebruiken.Hard wordt deze boilie genoeg,komt misschien door het erwtenmeel in de brokken,
maar had gedacht voor meer binding.
Ga de maisbloem en maïzena vervanger door zoet maïsmeel
en volvette soja of lupinemeel.
Olie houd ik 35ml aan.
Wat denk je ipv 25 gr zout ,5gr vet-sin (de vijfde smaak)

Groet Willy









Groet Willy
Plaats reactie