Ik heb gedurende vele jaren prima gevist met een vertrouwde vismeelbal, waarbij ik weinig problemen kende met het draaien, zowel met de hand (plank) dan wel machinaal. Hierbij heb ik eind vorig jaar een omslag gemaakt door de gebruikte caseïne en ei-albumine in die mix te vervangen door een meer birdfood gerelateerde samenstelling. de nu gebruikte mix is als volgt:
voor de basis:
30% LT Vismeel Triplle 999
10% Maismeel grof getoast
10% Tarwegriesmeel (Semolina)
5 % Soya isolaat 5
10% Polenta Grof (maisgriesmeel)
voor de extra's en binding:
5% Hennep Gemalen
10% Haiths Super Red
15% Tarwegluten
Smaakmaker
5% Speculaaskruiden
Lekker simpel toch?

De mix an sich is vrij grof van structuur, maar hier was ik dan ook naar op zoek. Echter met mijn normale werkwijze van 50/50 eieren en water lukte het helemaal niet om een beetje binding te krijgen. Puur met de eieren alleen, mondjesmaat. Nu heb ik een aardig machientje ervoor, en met een beetje nadraaien van de worsten lukte het nog wel om een bal te maken, echter zowel met het koken, als met het drogen kwamen er problemen met het uit elkaar vallen, door teveel aan opzwellen. (drie tot vier minuten, korter had geen zin)
En opvallend, de gedroogde ballen verdwenen wel heel erg snel aan de hair in het water.
Te snel in ieder geval naar mijn zin.
Mijn vragen:
-wat veroorzaakt het sterke opzwellen tijdens het koken?
-is het een simpele kwestie van te weinig elementen voor een goede binding?
-is de mix simpelweg te grof?
Hierbij:
15% tarwegluten is al het max wat ik eigenlijk wil gebruiken.
Helpt het al om de mix door een blender te halen, of alleen het Birdfood?
Bij voorbaat dankbare groet
Ed