jeffrey van osch schreef:Mannen , ik ben he-le-maal niet thuis in zelf bollen draaien .
nu wilde ik zo in deze rustigere dagen tog een paar kilootjes proberen.
maar wat is nu echt de basis ? Welke bestanddelen heb ik nodig om een deeg te krijgen ?
Maismeel bijvoorbeeld ter binding ..
griesmeel ter uitharding ?
Ik ben de beroerdste niet en heb zowat dit hele topic doorgespit maar zie door de bomen het bos niet meer !
Dus mijn vraag : wat is de basis zonder toevoegingen van smaak en of kleur en geur ?
Gr. Jeffrey
Jeffrey,
De basis draait vooral om functionaliteit, dus om binding en uitharding. Is (bijna) altijd soja, tarwe en maïs. Die bestaan voor een groot deel uit koolhydraten, daarnaast zitten er natuurlijk ook nog vitamines, mineralen en in soja volvet ook veel eiwitten en vetten in. De laatste wordt dan ook vooral gebruikt om de voedingswaarde van je bol wat te verhogen.
Persoonlijk zou ik voor de basis niet hoger gaan dan 50 procent, bijvoorbeeld:
250 gram maïs/polenta
150 gram patentbloem
100 gram soja volvet getoast
Hou je nog 50 procent over voor de rest!