Boilies maken


Plaats reactie
Gebruikersavatar
James warner
Berichten: 1241
Lid geworden op: 23-09-2009 20:08
Locatie: Zuid West Nederland

23-07-2013 17:35

Beste Jens,

Hierbij een stuk info van een website gepikt. Hier moet je toch wel het 1 en ander uit kunnen halen. Neem de tijd en lees het een paar keer door. Succes!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Eén van de meest besproken onderwerpen in de karpervisserij is natuurlijk het gebruikte aas. Dit is ook logisch, want we vangen natuurlijk enkel de vissen die bereid zijn te eten. Vaak hoor ik dat de stekkeuze veel belangrijker is, maar dan nog zullen de vissen trek moeten hebben in het aangeboden aas. Hoe meer aandacht we besteden aan het onderwerp aas, hoe meer we experimenteren, hoe beter de resultaten op den duur zullen worden. Daarom bespreken we het zelf maken van boilies en dan vooral zo efficiënt en goedkoop mogelijk.



De afgelopen jaren is er in Nederland toch wel iets veranderd op het gebied van de ‘boiliebakkerij’. Niet in de minste plaats door mijzelf, maar ook omdat een verandering onafwendbaar was. Jarenlang hebben we er een zeer bekrompen visie op na gehouden en het werd dan ook tijd, dat de knuppel eens goed het hoenderhok in ging, na twee decennia gekibbel over de voedingswaarde van het aas.



· Voedingswaarde/nutriëntenverhouding

De schijf van vijf.



· Kwaliteit van de gebruikte ingrediënten

Hier gaat het dan hoofdzakelijk om de versheid van de producten.



· Signaalfunctie van het aas/vindbaarheid

Hoe kun je de instant respons verhogen?



· Karakter van het aas

De smaak/geur van de boilie, vorm maar ook de consistentie en de mechaniek ervan. Hoe gedraagt je aas zich onder water (pop-ups en zgn. ‘semi-buoyant’ hookbaits).



Naast al deze aandachtspunten is er natuurlijk nog een aandachtspunt en dat is de prijs van een boilie. Daarom gaan we het hebben over de manier om met weinig geld toch een goede boilie te maken. Dit hoeft dan ook absoluut geen slecht balletje te zijn.



Voordat we over gaan op de werkwijze etc, moeten we eerst even weten wat we nodig hebben…



De schijf van vijf



Heel kort toch maar even de voedingswaarde, want daar zit tóch de basis van het succes van ons aas. Net als bij mensen hebben karpers ook behoefte aan energie. Over de verhoudingen tussen de nutriënten is een hoop gekibbeld en dat zal nog wel een tijdje zo blijven. Ik heb hier zelf wel verhelderende ideeën over, maar daar is dit artikeltje ca. 20 pagina’s te kort voor. Waar het in het kort op neer komt hebben karpers met als mensen een behoefte aan de volgende nutriënten:



· Vetten
Energieleverancier nummer één. Net als bij mensen lijken de onverzadigde vetzuren het best te scoren. Dus plantaardige oliën, vette vissoorten zoals makreel, haring en sardine en hun olie, diverse zaden en noten.


· Eiwitten
Ook wel proteïne. Voor de opbouw van lichaamscellen, dus de groei van het karperlichaam. Het overschot wordt als energieleverancier gebruikt. Voor een vis zijn lichaamseigen eiwitten de ideale eiwitbron. Een goed vismeel dus. Zelf gebruik ik het liefst LT-vismeel.



· Koolhydraten

Energieleverancier. Vooral de grotere karpers zijn prima in staat zetmeel te verteren.



· Vitamientjes en mineralen

Reguleren o.a. de verteringprocessen in het vissenlichaam en zijn om die reden belangrijk voor aas met een lange termijn functie. In een goed samengestelde boilie, zal het hier in principe niet aan ontbreken.



· Water
Vissen moeten ook drinken…



Indien je aas voldoet aan de schijf van vijf (water is iets minder noodzakelijk in het karperaas dan bij mensen), dan zit je in de meeste gevallen wel goed als het gaat om de attractie op lange termijn.



Voor de vissers die graag wat meer attractie op de korte termijn wensen, zijn er diverse additieven op de markt. Deze zijn hoofdzakelijk gebaseerd op vrije aminozuren, ofwel wateroplosbaar eiwit. Producten als Aminol, L-Zero-30, Predigested Fishmeal etc. verhogen de signaalfunctie van het aas enorm. Het probleem met deze ingrediënten is dat ze behoorlijk aan de prijs zijn. We gaan straks kijken welke alternatieven we kunnen vinden in de supermarkt/toko.



De basis



Voordat we bepalen of we op moeilijk water met veel concurrentie gaan vissen, of op water gaan vissen dat nauwelijks tot geen hengeldruk ervaart, zullen we toch eerst een basismix moeten samenstellen voor onze bollen. De volgende ingrediënten zijn eenvoudig verkrijgbaar en niet duur:



- tarwebloem

- griesmeel

- paneermeel

- maïzena

- melkpoeder

- tarwezemelen (winter)

- polenta

- sojameel

- parkietenzaad

- kanariezaad

- vogel krachtvoer (CéDé eivoer en Bogena universeelvoer)

- LT-vismeel



De basismixen



Birdfoodmix



- 200g tarwebloem

- 300g polenta

- 300g sojameel (volvet getoast)

- 200g vogelzaad (gemalen)

- ca. 10 eieren per kg mix



Opbrengst 1400g boilies

Kosten per kg basismix € 1,54

Kosten per kg boilies € 1,90



Vismeelmix



- 250g LT-vismeel

- 350g polenta

- 200g tarwebloem

- 200g sojameel (volvet)

- ca. 11 eieren per kg mix



Opbrengst 1500 gram boilies

Kosten per kg basismix € 1,48

Kosten per kg boilies € 1,86



Supermarktmix



- 500g gemalen kattenbrokken

- 250g polenta

- 150g tarwebloem

- 100g maïzena

- ca. 12-13 eieren per kg mix


Opbrengst 1600 gram boilies

Kosten per kg basismix € 1,56

Kosten per kg boilies € 1,84



Deze drie basisrecepten zijn eenvoudig te bereiden en zeker niet duur. De kostenberekening is natuurlijk een beetje 'natte-vingerwerk'. Degene die slim inkoopt, komt nog veel voordeliger uit.



Toevoegingen lange termijn



Op wateren waar niet veel hengeldruk is, kun je met deze basisrecepten prima uit de voeten. Vis je echter op wateren met iets meer hengeldruk, dan vergroot je je kansen, door attractors toe te voegen. Eerst een aantal toevoegingen voor de lange termijn.



Diverse specerijen



- paprikapoeder (max. 15%)

- Spaanse pepers (max. 5%)

- korianderzaad (max. 5%)

- kerriepoeder (max. 5%)

- fenegriek (max. 2%)

- zwarte peper (max. 3%)

- komijn (max. 2%)

- kaneel (max. 5%)

- uipoeder (max. 10%)

- knoflookpoeder (max. 10%)



Er zijn er nog veel meer, maar deze zijn prima verkrijgbaar in supermarkten en Aziatische winkels. Als je hebt gekozen voor een bepaalde specerij, probeer het dan eens via een kennis in de groothandel te kopen. Dat scheelt veel geld.



Blij bij voorkeur af van nootmuskaat en kruidnagel. Deze kunnen effectief zijn, maar zijn makkelijk te over doseren!



Oliën en vetten



- zonnebloemolie

- maïsolie

- sojaolie

- arachideolie

- slaolie

- hennepolie/zaad

- pinda/notenmeel

- diverse visoliën

- vette vis uit blik (makreel, sardine, haring etc)



In de warme periode kun je oliën tot 5% van het totaalgewicht toevoegen. Hoe kouder, hoe minder olie is gewenst. Zakt de watertemperatuur onder de 12 graden, voldoen de vetten uit de eidooiers en is olie overbodig.



Zoet en zout



- zout

- melasse

- dextrose (druivensuiker)

- goela djawa (vloeibaar)

- honing



Deze zijn eenvoudig te verkrijgen in de detailhandel en erg effectief.



Een stapje hoger



Als we de recepten hierboven vermeldt, met de extra toevoegingen gaan verrijken, dan kunnen we eindeloos variëren. Het is aan jullie zelf om uit te zoeken welke samenstellingen het best werken. Uiteraard ben ik niet te beroerd om een opzetje te geven.



Birdfoodboilie met specerijen en goela djawa



- 200g Bogena universeelvoer

- 50g paprikapoeder

- 25g korianderzaad

- 75g melkpoeder (mager)

- 25g dextrose (druivensuiker)

- 600g birdfoodmix

- 25g goela djawa

- 25ml slaolie

- ca. 8 eieren per kg mix



Vismeelboilie met kerrie & gedroogde vis



- 50g gedroogde garnalen

- 100g sardines (blik)

- 25g kerriepoede

- 25g dextrose (druivensuiker)

- 800g vismeelmix

- ca. 9 eieren per kg mix



Supermarktbol met Zwitserse kaas



- 75g Zwitserse kaas

- 200g kanariezaad

- 700g supermarktmix

- 25g dextrose (druivensuiker)

- 25ml slaolie



Vrije aminozuren / wateroplosbaar eiwit



Door o.a. fermentatie van eiwitrijke producten ontstaat wateroplosbaar eiwit, ook wel vrije aminozuren genoemd. Karpers kunnen deze waarnemen en worden hierdoor gestimuleerd om te azen. Voorbeelden van producten die rijk zijn aan vrije aminozuren zijn Aminol, L-Zero-30, Predigested Fishmeal etc. In de supermarkt zijn er echter ook diverse te verkrijgen en die zijn ook erg effectief.



Trassi (gefermenteerde garnalenpasta) 50-100 gram per kg mix

Maggi (op basis van tarwe-eiwit) 75-100 ml per kg mix

Soja/oestersaus (op basis van soja-eiwit) 25-50 ml per kg mix

Ve-tsin (glutaminezuur) 5-15 gram per kg mix

Sojamelk 50-200 ml per kg mix


Dips / Soaks



Dippen en soaken is de laatste jaren enorm in populariteit toe genomen. Maggi en oestersaus zijn zo uit de fles te gebruiken als dip. Met trassi gaat dat natuurlijk niet, maar is wel zeer effectief in te zetten op de volgende manier:



- Rasp 100 gram trassi

- Voeg 100 gram maggi toe en 50 gram vloeibare goela djawa

- Roeren en klaar!



50-100 gram per kg boiliemix als toevoeging, zal de boilies flink doen toenemen in instant respons.



Een ander mooie soak is de volgende:



- Maal een blikje maïs fijn in de keukenmachine

- Voeg 1 zakje gist toe en 25 gram suiker en 100 ml water

- Maal nog eens goed en verpak in een te grote bak (gisting)

- Laat een paar weken gisten



Deze maïsdip is zeer goed te gebruiken om je boilies in te soaken. Gooi een scheut over je boilies en laat lekker een nachtje intrekken.


Pop-Ups



Pop-ups maken kan ook prima, als je je aan een paar eenvoudige regeltjes houdt.



- Neem 100 gram van je favoriete mix (pas op voor te veel vismeel).

- Voeg 10 gram ei-albumine toe, als je bolletjes drie dagen moeten drijven.

- Voeg 5 gram suiker toe en een zakje bakkersgist.

- Dan nog tien ml (sla)olie en een eitje breken in een kommetje. Evt. flavour etc.

- Mix erbij en kneden maar.

- Rol je bolletjes ca. de helft van de gewenste diameter en laat een half uur rusten.

- Bak in de oven of in een pan (bewegen) totdat ze gaar zijn. Een minuutje in de magnetron kan ook.



De boilies zullen keihard worden.



Gammarus



Een andere goede methode is het gebruik van gammarus. Ook wel te koop als schildpaddenvoer. Het zijn kleine zoetwatergarnaaltjes die je boilie erg licht maken. 10% toegevoegd aan je mix zal je boilies zeker doen drijven. De slimme bollenbakker kan dus ook mooi uitgebalanceerde haakaasjes maken…


CONCLUSIE


Samenvattend kan gesteld worden dat een goede lange termijn bol of een goede instant bol zelf – incl. poppers en dips/soaks – redelijk goedkoop gemaakt kan worden. Heb je hier echter geen tijd voor of zin in dan… Saffierstraat 18 te Hengelo… koffie staat klaar!
ONDER WELK SCHRIFT????

Hey babe, wanna come over to myspace and twitter my yahoo till I google all over your facebook?
Fred Hazenbroek
Berichten: 1976
Lid geworden op: 04-12-2004 00:32
Locatie: z-h

23-07-2013 18:21

Bespaar je de moeite!!
Gaat niet fijn draaien met die verhoudingen :wink:

Begin maar eerst eens met LEZEN wat een ingredient doet !!
Ach man..Ga toch vissen !!
Fred Hazenbroek
Berichten: 1976
Lid geworden op: 04-12-2004 00:32
Locatie: z-h

23-07-2013 18:39

Lees eens wat topics door!!! Staan kant en klaar mixjes genoeg.
Wordt een beetje moe van die moderne luiheid :(
Ach man..Ga toch vissen !!
Gebruikersavatar
Mart Honen
Berichten: 1374
Lid geworden op: 21-09-2009 17:53
Locatie: Breda

23-07-2013 18:55

Waarom draai je zelf boilies? Om er een eigen draai aan te kunnen geven. Enige kennis van zaken, met de nadruk op enige, is wel vereist. Kennis verkrijg je door informatie tot je te nemen (lezen) en zaken in de praktijk te testen.

Heb je eenmaal enige kennis, dan kun je gaan "fine-tunen". Dat kun je onder andere doen door anderen om advies te vragen. Wat geeft bij hun de doorslag, wat vinden zij van meerwaarde?

Dat tweede stadium heb je duidelijk nog niet bereikt Jens. Lees James z'n post nog een paar keer door en ga wat simpele mixen draaien.
Ik weet het ook allemaal niet...
Fred Hazenbroek
Berichten: 1976
Lid geworden op: 04-12-2004 00:32
Locatie: z-h

23-07-2013 19:14

mix 2. Wil je je eigen boillies gaan draaien in de toekomst, is het aan jou om
uit te zoeken waarom? WAT doet WAT!!!
Ach man..Ga toch vissen !!
Gebruikersavatar
Mart Honen
Berichten: 1374
Lid geworden op: 21-09-2009 17:53
Locatie: Breda

24-07-2013 08:25

Never mind Fred. We zijn 'm kwijt...
Ik weet het ook allemaal niet...
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

25-07-2013 22:32

Fred Hazenbroek schreef:mix 2. Wil je je eigen boillies gaan draaien in de toekomst, is het aan jou om
uit te zoeken waarom? WAT doet WAT!!!


Nu heb ik in een behoorlijk grijs verleden warenkennis gehad, ik weet dan ook nog aardig wat verse ingredieënten doen bij het verwerken in een mix.
Ook weet ik wat (b) niet verse ingredieënten doen en zeker ook wat (c) oude ingredieënten doen.
In de meeste winkel gevallen moet ik kiezen kan ik kiezen tussen b en c, en ben dan zelfs nog zo tollerant en in bezit van vakkennis om er nog een boilie van te brouwen.

Maar oftie dan een beetje vangt??

M.a.w. ik heb mensen heel goeie recepten aan de hand gedaan maar er was geen bol van te draaien.. :roll: :wink:
Groet'n Henk..

still growing Old.
Plaats reactie