Na een jaar of tien zonder een hengel in de hand ben ik vorig jaar weer begonnen met deze nobele sport. En eigenlijk met nog meer enthousiasme dan voorheen. A.s. vrijdag hoop ik een flinke lading boilies te gaan draaien. Voorlopig is het nog was koud en dus probeer ik een bol te maken met veel vezelen en een wat lager vetpercentage. Ik heb een basis recept gebruikt die ik van een bekende karpervisser heb afgekeken. Binnen dit recept heb ik wat gehannest met samenstelling en kooktijden. Dit was nodig omdat de bol naar mijn idee te hard en te droog werd. Ik heb volgende gedaan:
maismeel 100
Polentabloem 100
Tarwebloem 100
Sojabloem (ontvet) 50
gemale hennep 50
gemale lijnzaad 25
birdfood sluis 100
roggezemelen 25
cacao 25
venkelzaad 10
vanillesuiker 15
eieren 8x
Heb een mooie deeg gedraaid met de ingrediënten. Maar de volgende problemen doe ik of loop ik tegen aan:
1) als ik de balletjes met de plank rol dan worden ze iets ovaal en zeg maar "hol" rondom de as waar die om draait;
2) na drie minuten komen de balletjes (ca 24mm) boven drijven en schep ik ze af. Heb ook een lichting van 4 en 5 minuten gedaan;
3) laat de ballatjes op een kleed drogen in een redelijk koele ruimte voor maximaal 24 uur
4) na 24 uur zijn de ballen helaas vrij hard en breken ze snel.
5) onder water blijven ze wel geruime tijd redelijk stevig.
Ik heb al vele fora doorgespit en gelezen, maar helaas kom ik er niet echt uit. Zonder al te veel te willen veranderen aan dit geniale

Dank alvast