zoete boiliemix zwaarder maken?
-
- Berichten: 615
- Lid geworden op: 30-09-2009 16:33
Ik heb gisteren een zoete mix gemaakt met als resultaat drijvende boilies.
Dit is mn mix;
20% volkoren tarwemeel
20% maismeel
20% sojameel
30% koekjesmeel
10% vitamealo
en wat sweetner en Saroma.
resultaat dus drijvende boilies. Nu dacht ik slim te zijn en heb de maismeel vervangen door 25% griesmeel en dan 5% sojameel minder.
Maar dat mag ook niet helpen dus nog steeds drijvende boilies.
Hoe kan ik deze mix zwaarder maken, en dan wel zo dat het een zoete smakelijke bol blijft?
Alvast bedankt!
Dit is mn mix;
20% volkoren tarwemeel
20% maismeel
20% sojameel
30% koekjesmeel
10% vitamealo
en wat sweetner en Saroma.
resultaat dus drijvende boilies. Nu dacht ik slim te zijn en heb de maismeel vervangen door 25% griesmeel en dan 5% sojameel minder.
Maar dat mag ook niet helpen dus nog steeds drijvende boilies.
Hoe kan ik deze mix zwaarder maken, en dan wel zo dat het een zoete smakelijke bol blijft?
Alvast bedankt!
-
- Berichten: 615
- Lid geworden op: 30-09-2009 16:33
Nee, ik stoom ze.
Ze drijven voor en na het drogen.
Ze drijven voor en na het drogen.
dat volkoren tarwemeel, da's toch niet uit de supermarkt ?
als er gist inzit krijg je lucht in je mix waardoor ze kunnen gaan drijven.
wat ook kan is dat je een deegmixer gebruikt en er op die manier lucht inslaat, nakneden met de hand in dat geval
als er gist inzit krijg je lucht in je mix waardoor ze kunnen gaan drijven.
wat ook kan is dat je een deegmixer gebruikt en er op die manier lucht inslaat, nakneden met de hand in dat geval
-
- Berichten: 615
- Lid geworden op: 30-09-2009 16:33
Nee, dat volkoren tarwemeel komt rechtstreeks van de molen vandaan.
Maar dat gebruik ik idd sinds kort. Voorheen gebruikte ik semolina.
Als je die mix zo bekijkt zou het gewoon moeten kloppen lijkt me....
Kneden doe ik idd met de boormachine, maar nakneden doe ik altijd.
Zou het dan toch aan die tarwemeel liggen? Met mijn vismeelmix geeft het geen problemen.
Maar dat gebruik ik idd sinds kort. Voorheen gebruikte ik semolina.
Als je die mix zo bekijkt zou het gewoon moeten kloppen lijkt me....
Kneden doe ik idd met de boormachine, maar nakneden doe ik altijd.
Zou het dan toch aan die tarwemeel liggen? Met mijn vismeelmix geeft het geen problemen.
-
- Berichten: 87
- Lid geworden op: 05-11-2003 01:00
- Locatie: Meijel
Hallo Jens.
Ik denk dat het niet aan de mix ligt maar aan het stomen probeer is een kilotje tekoken.
Als de temperatuur tehoog word in de stoompan kun je ook drijvers krijgen je krijgt dan het zelfde effect als in de magnetron.
probeer eens een kilo te koken kijken of ik het goed heb.
Je kunt de mix zwaarder maken door het tarwemeel door tarwegries tevervangen zoals je voorheen had maar dit lijkt me niet nodig.
Succes gr Ruud
Ik denk dat het niet aan de mix ligt maar aan het stomen probeer is een kilotje tekoken.
Als de temperatuur tehoog word in de stoompan kun je ook drijvers krijgen je krijgt dan het zelfde effect als in de magnetron.
probeer eens een kilo te koken kijken of ik het goed heb.
Je kunt de mix zwaarder maken door het tarwemeel door tarwegries tevervangen zoals je voorheen had maar dit lijkt me niet nodig.
Succes gr Ruud
er is meer water dan vis!!
- Richard Mol
- Berichten: 436
- Lid geworden op: 17-12-2009 21:17
- Locatie: Westfriese carp scene
- Contacteer:
te heet in de stoompan nog nooit van gehoord stoom al een mooie tijd me bollen met een industrie brander eronder volgas nog nooit 1 drijvende boilie gehad
-
- Berichten: 615
- Lid geworden op: 30-09-2009 16:33
Ik heb mn basismix maar aangepast. rijstebloem ipv tarwemeel en de verhoudingen ook wat veranderd en het is nu wel opgelost.
De mix rolt wel wat minder maar ok.
Bedankt allemaal voor het meedenken!
De mix rolt wel wat minder maar ok.
Bedankt allemaal voor het meedenken!
-
- Berichten: 141
- Lid geworden op: 07-03-2004 09:18
- Locatie: Sleeuwijk
hallo ik heb precies hetzelfde probleem de ene helft van de boillie zinkt en de andere helf blijft drijven
ik kook mijn boillies in de frituurpan en dan zet ik de frituurpan op 190 graden is dit misschien het probleem of licht het aan de mix
mijn mix is
300 gram tarwe griesmeel
200 gram getoaste soyabloem
100 gram polenta
100 gram vitamealo
200 gram kippenopfokmeel
40 gram ve-tsin
deze mix moet naar mijn mening zwaar genoeg zijn om de boillies te laten zinken
ik kook mijn boillies in de frituurpan en dan zet ik de frituurpan op 190 graden is dit misschien het probleem of licht het aan de mix
mijn mix is
300 gram tarwe griesmeel
200 gram getoaste soyabloem
100 gram polenta
100 gram vitamealo
200 gram kippenopfokmeel
40 gram ve-tsin
deze mix moet naar mijn mening zwaar genoeg zijn om de boillies te laten zinken
-
- Berichten: 1180
- Lid geworden op: 10-09-2008 15:27
- Contacteer:
Kneed je deeg is door met de hand. Wellicht zit er lucht in.
- peter van welij
- Berichten: 67
- Lid geworden op: 15-01-2006 23:48
Ik heb dit probleem ook weleens gehad. Hou je duim maar is even op de spuit mond en druk de knop van je boiliespuit maar is in. Zo pers je alle lucht er uit en moet het opgelost zijn.
-
- Berichten: 141
- Lid geworden op: 07-03-2004 09:18
- Locatie: Sleeuwijk
heb met de hand al na gekneed en ook de duim op de spuit gehad zodat alle lucht eruit was
dus dat is het probleem niet
dus dat is het probleem niet
- jacco noordermeer
- Berichten: 1889
- Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
- Locatie: gorinchem
- Contacteer:
Lucht inslag wordt dit wel genoemd.
Oorzaak kan zijn;
Te snelle afkoeling van je boilies.
Als de gekookte boilie zeer snel afkoelt kan het gebeuren dat de stoom uit de boilie door de krimpende mantel niet meer kan ontsnappen, je krijgt dan lucht cellen die idd voor drijvende boilies zorgd.
Oplossing;
Leg de gekookte boilies niet direct in de koele wind.
Oorzaak kan zijn;
Te snelle afkoeling van je boilies.
Als de gekookte boilie zeer snel afkoelt kan het gebeuren dat de stoom uit de boilie door de krimpende mantel niet meer kan ontsnappen, je krijgt dan lucht cellen die idd voor drijvende boilies zorgd.
Oplossing;
Leg de gekookte boilies niet direct in de koele wind.
-
- Berichten: 4864
- Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
- Locatie: leeuwarden
Ook gehad, draaide boilies in maart en kookte buiten...
- jacco noordermeer
- Berichten: 1889
- Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
- Locatie: gorinchem
- Contacteer:
wij ook, Lag sneeuw...
Bij het stomen zou het kunnen zijn dat je te weinig stoom ontwikkeling hebt in de kast/ ketel/ pan.
Vaak! wordt er te veel in de kratjes gedaan en worden de boilies alleen verhit ipv gestoomd.
Je hebt dan meer een soort van oven.
Vroeger maakte ik popups in een oven
Bij het stomen zou het kunnen zijn dat je te weinig stoom ontwikkeling hebt in de kast/ ketel/ pan.
Vaak! wordt er te veel in de kratjes gedaan en worden de boilies alleen verhit ipv gestoomd.
Je hebt dan meer een soort van oven.
Vroeger maakte ik popups in een oven
Da's interessant Jacco.
-
- Berichten: 4864
- Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
- Locatie: leeuwarden
Tjah
En toen ik mijn zorgvuldig uit een popupmix gecreerde popups ging stomen, gingen die krengen zinken! raar maar waar!
En toen ik mijn zorgvuldig uit een popupmix gecreerde popups ging stomen, gingen die krengen zinken! raar maar waar!
- jacco noordermeer
- Berichten: 1889
- Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
- Locatie: gorinchem
- Contacteer:
Ook dat klinkt bekend
Proefje maken, beetje koken,prima popups.
Berg gemaakt en de stoomkast in, Helaas....
Alles voor nop..
Proefje maken, beetje koken,prima popups.
Berg gemaakt en de stoomkast in, Helaas....
Alles voor nop..
-
- Berichten: 42
- Lid geworden op: 25-07-2011 17:52
Zand...
Wel apart, je kan inderdaad 10 gries 10 mais toevoegen zoals je zelf aangeeft. Dan drijven ze lijkt me niet meer, mix is fine.
Wel apart, je kan inderdaad 10 gries 10 mais toevoegen zoals je zelf aangeeft. Dan drijven ze lijkt me niet meer, mix is fine.
- Ger Milius
- Berichten: 332
- Lid geworden op: 19-02-2008 19:29
- Locatie: Breda
- Contacteer:
Ook een optie is het toevoegen van gemalen schelpen, maakt de boilie zeer zwaar . en kost praktisch niets,bovendien krijg je nog een cruchy effect.
ook een genot voor je spuitmondjes en boilieroller
ik zou toch eerder voor de rijstebloem en maisbloem gaan
Ger
ook een genot voor je spuitmondjes en boilieroller
ik zou toch eerder voor de rijstebloem en maisbloem gaan
Ger
Zoals het klokje thuis tikt, tikt het ook langs de waterkant
- Dries Jacke
- Berichten: 2360
- Lid geworden op: 01-04-2007 09:29
- Locatie: Friesland
Emiel Den Hartog schreef:hallo ik heb precies hetzelfde probleem de ene helft van de boillie zinkt en de andere helf blijft drijven
ik kook mijn boillies in de frituurpan en dan zet ik de frituurpan op 190 graden is dit misschien het probleem of licht het aan de mix
mijn mix is
300 gram tarwe griesmeel
200 gram getoaste soyabloem
100 gram polenta
100 gram vitamealo
200 gram kippenopfokmeel
40 gram ve-tsin
deze mix moet naar mijn mening zwaar genoeg zijn om de boillies te laten zinken
40 gram ve-tsjin is dat niet wat teveel van het goede? Volgens mij is 1 desertlepel op een kilo meer dan zat.
- Hans Sluijter
- Berichten: 413
- Lid geworden op: 27-07-2006 11:57
- Locatie: Steenderen
jacco noordermeer schreef:
Vroeger maakte ik popups in een oven
Heb ik ook wel gedaan. Werkt goed. Je bol krijgt er een gebakken geurtje van. Even voorprikken met een naald is wel zo handig. Ze blijven niet heel lang drijven. Maar dat zal ook per mix verschillen.
-
- Berichten: 114
- Lid geworden op: 14-10-2004 08:53
- Locatie: Oldambt
[quote="Dries Jacke"][quote="Emiel Den Hartog"]hallo ik heb precies hetzelfde probleem de ene helft van de boillie zinkt en de andere helf blijft drijven
ik kook mijn boillies in de frituurpan en dan zet ik de frituurpan op 190 graden is dit misschien het probleem of licht het aan de mix
mijn mix is
300 gram tarwe griesmeel
200 gram getoaste soyabloem
100 gram polenta
100 gram vitamealo
200 gram kippenopfokmeel
40 gram ve-tsin
deze mix moet naar mijn mening zwaar genoeg zijn om de boillies te laten zinken[/quote]
40 gram ve-tsjin is dat niet wat teveel van het goede? Volgens mij is 1 desertlepel op een kilo meer dan zat.[/quote]
Whow 40 gram ga ik liever voor een zeezoutje, nee zonder gekheid.. dit is te veel.. en kan niet, ook voor een zeezoutje is dit te veul.
ik kook mijn boillies in de frituurpan en dan zet ik de frituurpan op 190 graden is dit misschien het probleem of licht het aan de mix
mijn mix is
300 gram tarwe griesmeel
200 gram getoaste soyabloem
100 gram polenta
100 gram vitamealo
200 gram kippenopfokmeel
40 gram ve-tsin
deze mix moet naar mijn mening zwaar genoeg zijn om de boillies te laten zinken[/quote]
40 gram ve-tsjin is dat niet wat teveel van het goede? Volgens mij is 1 desertlepel op een kilo meer dan zat.[/quote]
Whow 40 gram ga ik liever voor een zeezoutje, nee zonder gekheid.. dit is te veel.. en kan niet, ook voor een zeezoutje is dit te veul.
- jacco noordermeer
- Berichten: 1889
- Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
- Locatie: gorinchem
- Contacteer:
4% zout teveel?
Daar verschillen de meningen over.
Daar verschillen de meningen over.
-
- Berichten: 1180
- Lid geworden op: 10-09-2008 15:27
- Contacteer:
Heb het tot 5% gebruikt in vismeelmixen. Geen nadelig effect ondervonden. Op de vangsten dan.