Olie kruiden
-
- Berichten: 2162
- Lid geworden op: 21-04-2003 02:00
- Locatie: Hengelo
Hoi,
ik heb een vraag voor de koks onder ons.
Ik kreeg laatst een tip om zelf olie te kruiden, bv pepers in olijfolie te doen en dit enkele weken laten trekken.
Nu lees ik op verschillende sites dat je moet oppassen dat er geen botulisme in ontstaat. Dit kan gebeuren als je bv verse pepers of knoflook wilt gebruiken in de olie.
Het is niet gezond voor de mens dus ik denk ook niet goed voor de vis. Maar hoe kun je dit veilig oplossen??
Ik lees dat je het moet verhitten tot minimaal 85 graden gedurende 5 minuten maar wat doet dit met de smaak??
Is dit ook te doen met een vis-olie zoals zalmolie of sardien olie??
Graag tips en of ideeen.
Gr. Remko
ik heb een vraag voor de koks onder ons.
Ik kreeg laatst een tip om zelf olie te kruiden, bv pepers in olijfolie te doen en dit enkele weken laten trekken.
Nu lees ik op verschillende sites dat je moet oppassen dat er geen botulisme in ontstaat. Dit kan gebeuren als je bv verse pepers of knoflook wilt gebruiken in de olie.
Het is niet gezond voor de mens dus ik denk ook niet goed voor de vis. Maar hoe kun je dit veilig oplossen??
Ik lees dat je het moet verhitten tot minimaal 85 graden gedurende 5 minuten maar wat doet dit met de smaak??
Is dit ook te doen met een vis-olie zoals zalmolie of sardien olie??
Graag tips en of ideeen.
Gr. Remko
-
- Berichten: 118
- Lid geworden op: 09-05-2008 00:53
- Locatie: amsterdam
waar heb je dit gelezen dan???
heb er eigelijk nog nooit van gehoort.
het is wel degelijk mogelijk om op deze manier een mooi olietje te trekken.
ben er zelf ook al mee bezig.
neem peper olie, basilicum olie, knoflook olie, en persoonlijk favo maar erg duur vanille olie.
ik weet niet of je een paar mooie flessen kan regelen met kurk maar die zijn er zeer geschikt voor.
en dat verhitten doe ik ook alleen niet om die reden.
wat ik doe is een soort confijten.
als een product boven de 90 graden komt gaan de porie open staan.
de olie dringt dan naar binnen en drukt het vocht er uit.
op deze manier krijg je een zeer mooie olie.
wat ik dus doe is me olie bottelen met de des gewenste kruiden (producten).
ik giet de fles net niet vol en gooi hier een beetje alcohol in en steek dit in de fik.
waneer diet brand doe ik de kurk der op (deze trekt vacuum).
daarna zet ik een pan op met water en laat deze koken .
ik doe de flessen der in en laat deze ong 1 tot 3 uur trekken op 90 graden.
en klaar is kees ook kan je ze vacumeeren maar dan heb je weer een prof vacumeer machine nodig.
sticker der op en weg zetten
heb er eigelijk nog nooit van gehoort.
het is wel degelijk mogelijk om op deze manier een mooi olietje te trekken.
ben er zelf ook al mee bezig.
neem peper olie, basilicum olie, knoflook olie, en persoonlijk favo maar erg duur vanille olie.
ik weet niet of je een paar mooie flessen kan regelen met kurk maar die zijn er zeer geschikt voor.
en dat verhitten doe ik ook alleen niet om die reden.
wat ik doe is een soort confijten.
als een product boven de 90 graden komt gaan de porie open staan.
de olie dringt dan naar binnen en drukt het vocht er uit.
op deze manier krijg je een zeer mooie olie.
wat ik dus doe is me olie bottelen met de des gewenste kruiden (producten).
ik giet de fles net niet vol en gooi hier een beetje alcohol in en steek dit in de fik.
waneer diet brand doe ik de kurk der op (deze trekt vacuum).
daarna zet ik een pan op met water en laat deze koken .
ik doe de flessen der in en laat deze ong 1 tot 3 uur trekken op 90 graden.
en klaar is kees ook kan je ze vacumeeren maar dan heb je weer een prof vacumeer machine nodig.
sticker der op en weg zetten
leef om te vissen, dus stel nooit iets uit tot morgen als je het ook tot overmorgen kan uit stellen
-
- Berichten: 118
- Lid geworden op: 09-05-2008 00:53
- Locatie: amsterdam
ps: neem zonnebloem olie.
deze is neutraal van smaak.
als je olijf olie gebruikt blijft deze smaak der op zitten en dat wil je niet altijd.
deze is neutraal van smaak.
als je olijf olie gebruikt blijft deze smaak der op zitten en dat wil je niet altijd.
leef om te vissen, dus stel nooit iets uit tot morgen als je het ook tot overmorgen kan uit stellen
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
-
- Berichten: 185
- Lid geworden op: 18-05-2007 11:47
als je dan olijfolie gebruikt, waarom koop je die dan niet al met de pepers erin? misschien wat duurder, maar je hebt er geen werk meer aan
gr
gr
pluk de dag, ga vissen!!!
-
- Berichten: 2162
- Lid geworden op: 21-04-2003 02:00
- Locatie: Hengelo
rob janse schreef:Ik doe dit zelf al een aantal jaren met pepertjes uit de toko.
Ik wil er echter op wijze dat je de olie wel in PLASTIC flessen moet doen want de olie trekt door het glas heen (of maak kleinere hoeveelheden).
Waarom zou het door glas trekken? De olijf olie die ik gebruik in de keuken zit ook gewoon in glazen flessen, gebeurt niets mee.
Ik weet niet precies hoe dit proces natuurkundig heet (kon het zo snel niet Google-en ook), maar kijk maar eens in de AH/toko/keuken (uiteraard bij iemand anders want wij maken goed schoon als we niet aan het vissen zijn ) en til maar eens een flesje olijfolie ofzo op dat al een jaar dicht in de kast staat.
De fles plakt en voelt vies en er zit een kring onder zonder dat de fles ooit open is geweest....
De fles plakt en voelt vies en er zit een kring onder zonder dat de fles ooit open is geweest....
-
- Berichten: 118
- Lid geworden op: 09-05-2008 00:53
- Locatie: amsterdam
meschien moet ja dan leren schenken.
wand daar is niks van waar alle duurdere olieen die ik op me werk gebruik zitten in glasen flessen.
glas is niet poreus dus er komt niks door heen het is zelfs zo dat zoutzuur hier in wordt gehouden.
en als olie hier door zou komen zou dat het helemaal omdat dat vloeibaarder is
@kenny
is zeer goed mogelijk maar rode peper en knoflook iz zo een beetje de eenige die er te krijgen zijn.
dus als je meer variatie wilt zou je wel zelf moeten.
en ik vind het leuk om zelf te doen dan kan ik ook meer doseren kwa smaak.
geeft veel meer vertrouwen als je zelf je dingen maakt (niet dat het wat uit maakt)
wand daar is niks van waar alle duurdere olieen die ik op me werk gebruik zitten in glasen flessen.
glas is niet poreus dus er komt niks door heen het is zelfs zo dat zoutzuur hier in wordt gehouden.
en als olie hier door zou komen zou dat het helemaal omdat dat vloeibaarder is
@kenny
is zeer goed mogelijk maar rode peper en knoflook iz zo een beetje de eenige die er te krijgen zijn.
dus als je meer variatie wilt zou je wel zelf moeten.
en ik vind het leuk om zelf te doen dan kan ik ook meer doseren kwa smaak.
geeft veel meer vertrouwen als je zelf je dingen maakt (niet dat het wat uit maakt)
leef om te vissen, dus stel nooit iets uit tot morgen als je het ook tot overmorgen kan uit stellen
-
- Berichten: 185
- Lid geworden op: 18-05-2007 11:47
ja, het klopt wel dat je dan zelf beter kan doseren, je kan dan je eigen draai er aan geven.
zoveel soorten zijn er i.d.d. niet k&k te koop, kheb wel s een aantal andere soorten gezien, maar die waren behoorlijk prijzig.
succes met mengen
greetz kenny
ps: als is wasabi geprobeerd ipv pepers? let wel op, hier moet je niet te veel van gebruiken!
zoveel soorten zijn er i.d.d. niet k&k te koop, kheb wel s een aantal andere soorten gezien, maar die waren behoorlijk prijzig.
succes met mengen
greetz kenny
ps: als is wasabi geprobeerd ipv pepers? let wel op, hier moet je niet te veel van gebruiken!
pluk de dag, ga vissen!!!
-
- Berichten: 118
- Lid geworden op: 09-05-2008 00:53
- Locatie: amsterdam
nee heb ik nog niet geprobeert maar denk dan dat je de wortel zelf nodig hebt in plaats van de pasta
leef om te vissen, dus stel nooit iets uit tot morgen als je het ook tot overmorgen kan uit stellen
-
- Berichten: 185
- Lid geworden op: 18-05-2007 11:47
je kunt de pasta ook eerst mengen met (lauw) water alvorens het met de olie te mengen.
let er dan wel op dat je het voor gebruik goed schud aangezien het water zwaarde is dan de olie.
good luck
gr
let er dan wel op dat je het voor gebruik goed schud aangezien het water zwaarde is dan de olie.
good luck
gr
pluk de dag, ga vissen!!!
-
- Berichten: 118
- Lid geworden op: 09-05-2008 00:53
- Locatie: amsterdam
ben geen voorstander van water in me olie niet zo zeer omdat het er niet in past maar omdat het bederf gevoelig is.
de producten die je der in stopt confeitje dus die bederfen niet maar er is niks zo erg als stil staand water.
ik ga het wel eens met de wortel zelf proberen is wel erg duur heb ik gehoord.
iets van 110 € de kilo maar heb geen kilo nodig denk ik.
de producten die je der in stopt confeitje dus die bederfen niet maar er is niks zo erg als stil staand water.
ik ga het wel eens met de wortel zelf proberen is wel erg duur heb ik gehoord.
iets van 110 € de kilo maar heb geen kilo nodig denk ik.
leef om te vissen, dus stel nooit iets uit tot morgen als je het ook tot overmorgen kan uit stellen
-
- Berichten: 185
- Lid geworden op: 18-05-2007 11:47
een kilo is inderdaad wel erg veel.
je zou anders ook kunnen proberen om een beetje olie te verhitten en de pasta zo te ''verdunnen'' alvorens het aan de rest van de olie toe te voegen.
suc6
je zou anders ook kunnen proberen om een beetje olie te verhitten en de pasta zo te ''verdunnen'' alvorens het aan de rest van de olie toe te voegen.
suc6
pluk de dag, ga vissen!!!
-
- Berichten: 2162
- Lid geworden op: 21-04-2003 02:00
- Locatie: Hengelo
Mijn eerste experiment.
To hot to handle!!
I love TOKO's!!
To hot to handle!!
I love TOKO's!!
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Hoi Remko,
die olie bestemd voor verhitting is alvast een goede keuze.
die olie bestemd voor verhitting is alvast een goede keuze.
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
-
- Berichten: 2162
- Lid geworden op: 21-04-2003 02:00
- Locatie: Hengelo
Henk, de olie is niet warmer geweest dan 110 graden. heb het in een friteuse gedaan en op 100-110 graden afgesteld. Dus het had met elke andere olie ook gekund.
Kwartiertje roeren en de kruiden bleven mooi de orginele kleur houden, de olie zelf is nu ook mooi donker rood. over een week of 4-5 eens kijken of het vis op de kant brengt, eerst maar eens wachten tot het water warmer is anders stolt het onder water, en dat moeten we ook niet hebben.
En proeven moet je niet aan beginnen!! gisteren 1 druppel geproefd. 10 minuten later voelde ik het nog op mijn tong branden. en een half uur later proefde ik de smaak nog steeds.
Ik denk dat straks 5-10ml per kg boilie mix wel voldoende is voor een goede pittige smaak.
Kwartiertje roeren en de kruiden bleven mooi de orginele kleur houden, de olie zelf is nu ook mooi donker rood. over een week of 4-5 eens kijken of het vis op de kant brengt, eerst maar eens wachten tot het water warmer is anders stolt het onder water, en dat moeten we ook niet hebben.
En proeven moet je niet aan beginnen!! gisteren 1 druppel geproefd. 10 minuten later voelde ik het nog op mijn tong branden. en een half uur later proefde ik de smaak nog steeds.
Ik denk dat straks 5-10ml per kg boilie mix wel voldoende is voor een goede pittige smaak.
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Weet ik niet zo zeker Remko, niet ieder andere olie is er geschikt voor.
Omdat pindaolie relatief weinig verzadigde vetzuren bevat wordt deze niet snel ranzig en kan daardoor ook onder warme omstandigheden goed worden bewaard.
Omdat pindaolie relatief weinig verzadigde vetzuren bevat wordt deze niet snel ranzig en kan daardoor ook onder warme omstandigheden goed worden bewaard.
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.