2 stuks hamschijf
2 stuks goede rookworst
750 gr licht gerookt mager buikspek
750 gr spliterwten
5 liter runderbouillon
6 uien
1 knolselderij
4 e.l bladselderij
1 prei
2 kruidnagels
2 laurierblaadjes
zout, witte peper
3 iets kruimige piepers
scheut maggi
klodder doesburgse mosterd
snertweer
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
-
- Berichten: 2757
- Lid geworden op: 18-02-2002 01:00
- Locatie: Leidschendam
Érg beknopt recept Mitsz. Graag uitgebreider recept weer voor snert.
Groet,
John
Groet,
John
http://www.specimenrods.nl/ "Passionrods"
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Euh Mitsz,
Willy mist de winterwortel en een uitgewerkte ( gefruite uien?) werkwijze.
Voor een nog beter knaleffect laten wij de aardappel eruit en doen er twee knalselderijen in.Wat ik ook zou doen?:250 gr mager lichtgerookt buikspek vervangen door dobbelsteentjes gebakken vet spek.
Onze tien literpan gaat nèt niet vol..Lekkahr hoor
Willy mist de winterwortel en een uitgewerkte ( gefruite uien?) werkwijze.
Voor een nog beter knaleffect laten wij de aardappel eruit en doen er twee knalselderijen in.Wat ik ook zou doen?:250 gr mager lichtgerookt buikspek vervangen door dobbelsteentjes gebakken vet spek.
Onze tien literpan gaat nèt niet vol..Lekkahr hoor
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
-
- Berichten: 1979
- Lid geworden op: 30-07-2006 19:08
- Contacteer:
Ik had vannoamd moos met worst.
winterkost.
winterkost.
- Mourad Aviara
- Berichten: 3299
- Lid geworden op: 01-03-2005 22:28
- Locatie: Noord Holland
Mmmm, lekker.
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Omdat mijn franse vriend Jean Crêpe het zo graag wil weten.
Voor een erwtensoep van de bovenste plank, moet je eerst een paar dingen goed doen. Je kunt eerst een toffe bouillon maken, zodat ie wat eigenwijzer wordt. B.v. een sterke wildbouillon. Lekker, maar anders. Ik houdt het maar even iets laagdrempeliger: een goede kippenbouillon. Daarvoor heb je eerst kipkarkas nodig. Even bestellen bij de poelier of halen op de markt. 'Soeppakjes' of zoiets.
- 4 uien schillen en in halve ringen op de bodem van een 10 liter pan leggen met vier stengel gesneden bleekselderij. Gewassen kipkarkas erop, overgieten met water en opkoken. Lekker pruttelen met een paar witte peperkorrels (geneusd) en een blaadje laurier. Als je op goede voet bent met je slager, vraag 'm eens of ie de kontjes van de gedroogde hammen voor je opspaart in de vriezer. Koop ze voor een prikkie en gooi er een paar bij in. (:D tip1). Na een paar uur (en regelmatig ontvetten) Jean, heb je een heerlijke bouillon. Kip wegdonderen en als het goed is heb je een liter of 5 mooie bouillon in je pan.
- Dan 'the works' inkopen. Spliterwten. koop ze van de nieuwe oogst. Dan zijn ze dus mooi groen en niet grijs. Even controleren op steentjes. Henk is een homo. Als ik er ook nog iets anders dan varkensvlees in wil meekoken, neem ik dus b.v. 1 deel rundvlees (sukade) 1 deel hamschijf, 1 deel gerookt varkensvlees (spek en worst). Goede slager helpt. Als je het écht goed wil doen neem je voor het verse vlees per kg gewicht 10 gram zout een mespuntje kruidnagel, 1-2 gr. witte peper en een mespuntje nootmuskaat. Nachtje laten staan en droogdeppen. Eerst het rundvlees en de uien, laurier in de warme bouillon, na een uur de hamschijf en de spliterwten en als die er een uurtje in heeft gelegen de spek en de worst. Op dat moment ook de in blokjes gesneden groente, aardappel etc. in de pan. Het gare vlees eruit en bewaren op wat -achtergehouden- bouillon.
Nu het op smaak maken van de soep. Niet gaan kloten met elektrische bende als staafmixers etc. Niet door een zeef wrijven. Blijf weg met die zooi. Wat je nodig hebt is evt wat zout, peper (moet je zelf bepalen. Een lepeltje goede mosterd, gesneden blad van de selderij en een klein klontje boter en wat van de bouillon waar het vlees op ligt te wachten.
Als de soep te dik is wat bouillon erbij. Onder de kook houden en lekker blijven draaien met die grote soeplepel onder in die pan. Dan roer je de evt. zetmeelklontjes eruit. De soep wordt gladder. Klontje boter erin (elegant houden, een koffielepel voldoet) en het lepeltje mosterd met wat selderij. Niet meer koken. Vlees (geplukt/gesneden) erin. Goed (rogge)brood erbij etc.
Ik gebruik liever geen wortel omdat die zoet zijn. De erwten zijn dat ook al en dat bevalt me niet goed. Om die reden fruit ik de uien ook niet. Gewoon hoppa erin en lang meekoken. Lekker hoor.
Dus Jean, als je soeppie nu nog niet lekker is, dan weet ik het niet. Bon Apetit
Voor een erwtensoep van de bovenste plank, moet je eerst een paar dingen goed doen. Je kunt eerst een toffe bouillon maken, zodat ie wat eigenwijzer wordt. B.v. een sterke wildbouillon. Lekker, maar anders. Ik houdt het maar even iets laagdrempeliger: een goede kippenbouillon. Daarvoor heb je eerst kipkarkas nodig. Even bestellen bij de poelier of halen op de markt. 'Soeppakjes' of zoiets.
- 4 uien schillen en in halve ringen op de bodem van een 10 liter pan leggen met vier stengel gesneden bleekselderij. Gewassen kipkarkas erop, overgieten met water en opkoken. Lekker pruttelen met een paar witte peperkorrels (geneusd) en een blaadje laurier. Als je op goede voet bent met je slager, vraag 'm eens of ie de kontjes van de gedroogde hammen voor je opspaart in de vriezer. Koop ze voor een prikkie en gooi er een paar bij in. (:D tip1). Na een paar uur (en regelmatig ontvetten) Jean, heb je een heerlijke bouillon. Kip wegdonderen en als het goed is heb je een liter of 5 mooie bouillon in je pan.
- Dan 'the works' inkopen. Spliterwten. koop ze van de nieuwe oogst. Dan zijn ze dus mooi groen en niet grijs. Even controleren op steentjes. Henk is een homo. Als ik er ook nog iets anders dan varkensvlees in wil meekoken, neem ik dus b.v. 1 deel rundvlees (sukade) 1 deel hamschijf, 1 deel gerookt varkensvlees (spek en worst). Goede slager helpt. Als je het écht goed wil doen neem je voor het verse vlees per kg gewicht 10 gram zout een mespuntje kruidnagel, 1-2 gr. witte peper en een mespuntje nootmuskaat. Nachtje laten staan en droogdeppen. Eerst het rundvlees en de uien, laurier in de warme bouillon, na een uur de hamschijf en de spliterwten en als die er een uurtje in heeft gelegen de spek en de worst. Op dat moment ook de in blokjes gesneden groente, aardappel etc. in de pan. Het gare vlees eruit en bewaren op wat -achtergehouden- bouillon.
Nu het op smaak maken van de soep. Niet gaan kloten met elektrische bende als staafmixers etc. Niet door een zeef wrijven. Blijf weg met die zooi. Wat je nodig hebt is evt wat zout, peper (moet je zelf bepalen. Een lepeltje goede mosterd, gesneden blad van de selderij en een klein klontje boter en wat van de bouillon waar het vlees op ligt te wachten.
Als de soep te dik is wat bouillon erbij. Onder de kook houden en lekker blijven draaien met die grote soeplepel onder in die pan. Dan roer je de evt. zetmeelklontjes eruit. De soep wordt gladder. Klontje boter erin (elegant houden, een koffielepel voldoet) en het lepeltje mosterd met wat selderij. Niet meer koken. Vlees (geplukt/gesneden) erin. Goed (rogge)brood erbij etc.
Ik gebruik liever geen wortel omdat die zoet zijn. De erwten zijn dat ook al en dat bevalt me niet goed. Om die reden fruit ik de uien ook niet. Gewoon hoppa erin en lang meekoken. Lekker hoor.
Dus Jean, als je soeppie nu nog niet lekker is, dan weet ik het niet. Bon Apetit
-
- Berichten: 2757
- Lid geworden op: 18-02-2002 01:00
- Locatie: Leidschendam
........wacht ff men!!!!! Ben alvast onderweg naar de beste spliterwtenboerderij hier verderop in het Gelderse, weken die hap........
http://www.specimenrods.nl/ "Passionrods"
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Ja maar wel dan op die bouillon
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Dan toch liever steentjes erin en mootmuskaat eruit!
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
-
- Berichten: 2757
- Lid geworden op: 18-02-2002 01:00
- Locatie: Leidschendam
.....je lult aardig voor een snerterwt die op(!) de week ligt!!!!
Groet,
John
Groet,
John
http://www.specimenrods.nl/ "Passionrods"
- remon van dusschoten 2
- Berichten: 921
- Lid geworden op: 08-07-2007 08:19
- Locatie: nijkerk
- Contacteer:
he Mitsz ik mis nog keuenstaarten in het recept,dat moet er zeker in voor de smaak volgens mij vader
-
- Berichten: 2757
- Lid geworden op: 18-02-2002 01:00
- Locatie: Leidschendam
Alles weg kunnen sodemieteren!!!!!!!!!!!! Dag werk en veel geld weg, wél schuim genoeg voor een wild party. De harde spliterwten moet je maar voor lief nemen.......of heb ik nou tóch de steentjes bewaard ipv de erwten?????
J hn
http://www.specimenrods.nl/ "Passionrods"
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Euhh...is jou broodmolen stuk gelopen Jean?
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
- remon van dusschoten 2
- Berichten: 921
- Lid geworden op: 08-07-2007 08:19
- Locatie: nijkerk
- Contacteer:
alsje snert maakt moet je blijven roeren om de tien minuten anders gaat het niet goed
-
- Berichten: 276
- Lid geworden op: 30-08-2005 08:40
Snert op z'n multicultureels.. Eerst gekookte rijst, dan snert eroverheen gieten/roeren. Vervolgens afmakend met een vleugje lekkere hete sambal. Heb je direct een complete maaltijd en nog lekker ook