11-06-2008 16:07
Millet
Door de winkelier wordt over het algemeen duidelijk onderscheid gemaakt tussen gierst en millet. Voorbeelden hiervan zijn trosgierst, Senegalgierst, wit millet en rood millet. Wetenschappelijk is er echter geen verschil, alle soorten behoren tot de zogenaamde korelgewassen.
De korrelvorm is rond, de kleur kan variëren van wit, strogeel, oranje, rood, bruin tot zwart.
Je kunt door het scala van kleuren waarin millet te koop is dit zaad gebruiken in meerdere seizoenen. De donkere soorten zijn heel goed te gebruiken in de winter. De rode wel in het hele seizoen, deze is erg aantrekkelijk, geeft een extra dimensie aan het voer. Zelf gebruik ik de rode heel graag en die is gewoon te koop bij de dierenwinkel als vogelvoer. De witte is in de zomer aantrekkelijk. In de winter kan je de korrels door ze in een handdoek te leggen iets laten kiemen dat de korrels iets lossers maakt. Millet is dan ook zaad dat gemalen en ongemalen door het voer kan worden gemengd.
Millet heeft een laag vetgehalte en een hoog zetmeelgehalte. Het aminozurenpatroon in het eiwit is rijk aan leucine. In het voer ongeveer 15 % toevoegen. Zelf vind ik het in de winter beter tot zijn recht komen dan in de zomer.
zoiets?
Vr gr peter
vr gr peter