Mitz gaat voor het koningschap
Wordt hier langzamerhand een bananenrepubliek
Ron heeft hier wel een punt, het zal helpen als je je gebruikte ingredienten opnoemt.
Garnalenmeel, rijstebloemmeel, rijstvlokken zijn zomaar enkele ingredienten welke je boillies uiters licht van soortelijk gewicht maken.
Het blijft gissen zo...
help mijn bolle drijven!!!
- Hans Brinkel
- Berichten: 5271
- Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
- Locatie: Zoetermeer
- Contacteer:
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Peer,
heb je de mix twee dagen eerder aangemaakt of
heb je er twee dagen voor het rollen ook al DEEG van gemaakt?
In het laatste geval komt het drijfvermogen uit de vrije gisting ofwel zuurdesem genoemd. .
Herstellen kan doormiddel van confijten.
Beter is het voorkomen en het deeg direct tot bollen te verwerken en deze te koken/stomen.
Aan de ingrediënten kan het niet liggen, ze zouden dan of allemaal zinken of allemaal drijven.
heb je de mix twee dagen eerder aangemaakt of
heb je er twee dagen voor het rollen ook al DEEG van gemaakt?
In het laatste geval komt het drijfvermogen uit de vrije gisting ofwel zuurdesem genoemd. .
Herstellen kan doormiddel van confijten.
Beter is het voorkomen en het deeg direct tot bollen te verwerken en deze te koken/stomen.
Aan de ingrediënten kan het niet liggen, ze zouden dan of allemaal zinken of allemaal drijven.
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
-
- Berichten: 151
- Lid geworden op: 12-11-2006 21:37
- Locatie: Amersfoort
Toch gek,
Ik heb af en toe hetzelfde probleem. Laatst 12 kilo droge mix gedraaid (in dit geval een zoetige mix ook met melkpoeder) en geen probleem. 3 weken later exact dezelfde mix gedraaid op exact dezelfde manier en alles blijft drijven. Rara...
Erg jammer want de respons van de karper op die bolletjes was erg fijn te noemen.
En Mitsz,
Ook de haakaas ballen tussen de 25 en 30 mm die ik met de hand heb gedraaid blijven drijven dus het verhaal luchtinslag waar wij het aleens eerder over hebben gehad (toen een mix met allemaal "zware" ingredienten) gaat volgens mij niet helemaal op. Het kan, maar ik ben nog niet overtuigd.
P.S. Ik stoom de ballen ongeveer 5 a 6 minuten met gesloten deksel.
En de mix bestaat uit: Cede eivoer
Soya vet
melkpoeder
vismeel
maismeel
tarwemeel
aardbeienpoeder voor witvissers
gewoon met eitjes aangemaakt
Ik heb af en toe hetzelfde probleem. Laatst 12 kilo droge mix gedraaid (in dit geval een zoetige mix ook met melkpoeder) en geen probleem. 3 weken later exact dezelfde mix gedraaid op exact dezelfde manier en alles blijft drijven. Rara...
Erg jammer want de respons van de karper op die bolletjes was erg fijn te noemen.
En Mitsz,
Ook de haakaas ballen tussen de 25 en 30 mm die ik met de hand heb gedraaid blijven drijven dus het verhaal luchtinslag waar wij het aleens eerder over hebben gehad (toen een mix met allemaal "zware" ingredienten) gaat volgens mij niet helemaal op. Het kan, maar ik ben nog niet overtuigd.
P.S. Ik stoom de ballen ongeveer 5 a 6 minuten met gesloten deksel.
En de mix bestaat uit: Cede eivoer
Soya vet
melkpoeder
vismeel
maismeel
tarwemeel
aardbeienpoeder voor witvissers
gewoon met eitjes aangemaakt
- Hans Brinkel
- Berichten: 5271
- Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
- Locatie: Zoetermeer
- Contacteer:
Ligt het mischien aan de variabele omstandigheden zoals...
Omgevingstemperatuur. Afkoelingstemperatuur bij drogingsproces.
1 minuut korter of langer koken geeft al een verschil.
Zelfde maat eieren gebruikt.
Zomaar wat dingen die bij mij opkomen...
Lul ik nu Henk of staat mijn kop nog steeds scheef op mijn body ?
Omgevingstemperatuur. Afkoelingstemperatuur bij drogingsproces.
1 minuut korter of langer koken geeft al een verschil.
Zelfde maat eieren gebruikt.
Zomaar wat dingen die bij mij opkomen...
Lul ik nu Henk of staat mijn kop nog steeds scheef op mijn body ?
-
- Berichten: 151
- Lid geworden op: 12-11-2006 21:37
- Locatie: Amersfoort
Bij deze laatste mislukte mix zat ik ook te denken aan een iets te lange stoomtijd. Ik wilde ze iets harder krijgen dan de vorige keer en heb ze daarom iets langer onder stoom gehad.
Maar bij andere keren was dit zeker niet het geval.
Ik heb het nu een keer of vijf gehad. Daarbij ook dat de helft zinkt en de helft drijft. De volgende keer ga ik een klein beetje albumine toevoegen en weer iets korter stomen. Ik laat weten hoe het afloopt. Hoop dit weekend wat te kunnen draaien.
Maar bij andere keren was dit zeker niet het geval.
Ik heb het nu een keer of vijf gehad. Daarbij ook dat de helft zinkt en de helft drijft. De volgende keer ga ik een klein beetje albumine toevoegen en weer iets korter stomen. Ik laat weten hoe het afloopt. Hoop dit weekend wat te kunnen draaien.
- ron crumbach
- Berichten: 453
- Lid geworden op: 05-11-2007 20:39
- Locatie: landgraaf
Die mix wat jij opnoemt kan eigenlijk niet drijven door je ingredienten want die zijn allemaal zwaar. En met dat gisten weet ik het net zo nog niet. Ligt eraan wat voor temperatuur het toen was toen je die mix hebt gemaakt, kijk als het 30 graden is dan gaat je mix gisten maar bij een graad of 10 gebeurd er net niets mee, dan gaat ie echt niet drijven.
Groetjes ron
Groetjes ron
-
- Berichten: 30
- Lid geworden op: 12-06-2005 01:55
- Locatie: eindhoven
bedankt voor al jullie reacties!!!
Ik had alleen de melen gemengt zonder eieren.
Pas toen ik ging draaien de eieren toegevoegt.
De mix had de volgende ingredienten:
Koekjesmeel
Sojameel (mager)
Melasse
Maismeel
Polenta
speculaas (gemalen)
Melkpoeder (mager)
vismeel
griesmeel
Hennep (gemalen)
en een flavour
De vriend waarmee ik ze gedraaid had is er mee gaan vissen hij gooide eerst de bollen in een emmer water die zonken heeft hij zo gevoerd die bleven drijven verkruimeld en toen gevoerd. Zo was het wel te doen. Ik woensdag ook een nachtje maken kijken of ze willen bijten.
Al "draaiend" leert men.
hopen dat de volgende mix beter zinkt
groetjes Peer
Ik had alleen de melen gemengt zonder eieren.
Pas toen ik ging draaien de eieren toegevoegt.
De mix had de volgende ingredienten:
Koekjesmeel
Sojameel (mager)
Melasse
Maismeel
Polenta
speculaas (gemalen)
Melkpoeder (mager)
vismeel
griesmeel
Hennep (gemalen)
en een flavour
De vriend waarmee ik ze gedraaid had is er mee gaan vissen hij gooide eerst de bollen in een emmer water die zonken heeft hij zo gevoerd die bleven drijven verkruimeld en toen gevoerd. Zo was het wel te doen. Ik woensdag ook een nachtje maken kijken of ze willen bijten.
Al "draaiend" leert men.
hopen dat de volgende mix beter zinkt
groetjes Peer
- jacco noordermeer
- Berichten: 1889
- Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
- Locatie: gorinchem
- Contacteer:
Hans Brinkel schreef:Ligt het mischien aan de variabele omstandigheden zoals...
Omgevingstemperatuur. Afkoelingstemperatuur bij drogingsproces.
1 minuut korter of langer koken geeft al een verschil.
Zelfde maat eieren gebruikt.
Zomaar wat dingen die bij mij opkomen...
Lul ik nu Henk of staat mijn kop nog steeds scheef op mijn body ?
hans ik denk dat je heeeeel dicht bij de oorzaak van dit probleem zit,
al dan niet met een scheef hoofd
zelf heb ik ooit een soortgelijk geval gehad en de enige oplossing die ik kon bedenken was dat de boilies uit de pan direct naar buiten gingen waar de themperatuur rond de 4gr was.
wat KAN er dan gebeuren zou je denken,
het enige wat mogelijk is is het volgende
bij het verhitten {koken}zwellen de boilies altijd iets, tot zover niets vreemds hé
maar dan ga je ze in super vaart afkoelen {buiten in de kou}
hierbij koelt de buitenmantel dusdanig snel af dat de stoomvorming die in je bol zit onmogelijk op een normale manier naar buiten kan uitwasemen,
doordat de stoom opgesloten blijft in deze bol kunnen er cellen gevormd worden die uiteindelijk na geheel afgekoeld te zijn kleine luchtbelletjes nalaten in je boilie.
snappen jullie het nog?
henk snapt mij prima denkt ik hé ouwe koekenbakker
dit kan er dus gebeuren bij TE snel afkoelen
mvg jacco
- wilbert nies
- Berichten: 89
- Lid geworden op: 17-03-2006 21:57
- Locatie: nederweert
- Contacteer:
enkele vissers hier uit de buurt hadden dit probleem ook.
ik zeg "hadden"want toen ze hun bollen weer gingen koken ipv stomen,
weg probleem!
ik zeg "hadden"want toen ze hun bollen weer gingen koken ipv stomen,
weg probleem!
-
- Berichten: 151
- Lid geworden op: 12-11-2006 21:37
- Locatie: Amersfoort
O.K.
Weer stof tot nadenken.
Ga dit weekend 1 mixje koken en 1 stomen.
Ben benieuwd en inderdaad Peer we draaien gewoon door en leren.
Weer stof tot nadenken.
Ga dit weekend 1 mixje koken en 1 stomen.
Ben benieuwd en inderdaad Peer we draaien gewoon door en leren.
- Hans Brinkel
- Berichten: 5271
- Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
- Locatie: Zoetermeer
- Contacteer:
Kan me ergens niet voorstellen dat stomen of koken een verschil gaat opleveren bij gelijke kooktijd, maar wie weet
Laat je ons het resultaat ook ff weten?
Laat je ons het resultaat ook ff weten?
-
- Berichten: 151
- Lid geworden op: 12-11-2006 21:37
- Locatie: Amersfoort
Hans,
Ik kan bijna niet wachten tot het weekend is.
Het is altijd ff wat werk, maar als het klaar is ben ik altijd weer zeer tevreden met het resultaat. Maar dan moeten ze niet gaan drijven natuurlijk!!!
Tuurlijk laat ik het weten.
Ik kan bijna niet wachten tot het weekend is.
Het is altijd ff wat werk, maar als het klaar is ben ik altijd weer zeer tevreden met het resultaat. Maar dan moeten ze niet gaan drijven natuurlijk!!!
Tuurlijk laat ik het weten.
-
- Berichten: 151
- Lid geworden op: 12-11-2006 21:37
- Locatie: Amersfoort
Helaas heeft een invalbeurt voor een nachtdienst roet in mijn draaiweekend gegooid. Zal het nu komende week ff moeten doen. Jullie horen het resultaat.