18-10-2007 14:36
Kees / Mannen,
Gewoon in een bakje water testen? Om te kijken of het bij lage temperaturen viskeuzer wordt of stolt?
Dat is toch onzin? We gaan de olie het toch niet op de stek in het water gieten? :-) :-)
Beter zou zijn om van één en dezelfde mix een paar verschillende partijtjes boilies te maken met in elke partijtje een andere olie en/of concentratie olie. Boilies maken zoals je dat altijd doet (dus incl. drogen / uitharden etc.) en daarna van elke partij een paar in een apart glas met koud water gooien en voor een paar uur weer terug in de koelkast zetten. Maar bespaar je de moeite, want je ziet helemaal niets van de olie, hooguit een heeeel klein beetje van wat nog aan de buitenklant van de boilie zat.
Door de zeer gesloten structuur van boilies (de volledig ronde en geen gesneden halfjes!!) komt er, zeker bij lage temperaturen, heel erg weinig olie naar buiten.
Ik vraag me ook af wat we met olie als attractor (nogmaals als attractor) denken te bereiken? Oké bij hoge watertemperaturen in de zomer komt olie langzaam en als piepkleine druppeltjes uit de boilie en stijgt vertikaal naar de oppervlakte, maar olie is helemaal niet wateroplosbaar, dus blijven altijd piepkleine druppeltjes. De verspreiding in water is dus ook maar heel erg minimaal. In tegenstelling tot een wel wateroplosbare attractor die zich in een veel en veel grotere waterkolom zal verspreiden. Zoals we weten ruikt een vis helemaal niet, maar detecteerd door signalen zoals proeven. Als iets niet in water oplost zal dat ook niet of minimaal gedetecteerd kunnen worden. Dus wij ruiken mmmm visolie, maar de vis detecteerd (bijna) niets…
Ik heb jaren geleden meerdere praktijktesten gedaan met boilies (allemaal van dezelfde mix) met verschillende oliesoorten en ik kon geen enkel duidelijk verschil ontdekken. De vangsten over meerdere sessies en door elkaar gevist, dan links, dan recht etc. gaven geen duidelijke verschillen. Ja, bij boilies met een wateroplosbare attractor wel, heel duidelijk zelfs.
Voor mij is de functie van olie in een boilie alleen:
1) Betere draaibaarheid
2) Als vet dus energiebron, bijv. bij boilies met veel vismeel (= compensatie van de eiwitten)
Wat vinden de anderen?
Vr.Gr.
Jan