Kees,
Persoonlijk noem ik het liever proeven, wat een Karper doet. Dat z'n
smaakpapillen niet gelijk heeft aan ons, dat klopt. Alleen maak ik die
vergelijking ook niet in m'n eerdere berichten. Zoet wordt volgens mij
b.v. x aantallen keer beter waar genomen enz. Z'n chemosensoren zijn
dus veel beter ontwikkeld dan het onze...
Kees qua instantheid, denk ik dat je me verkeerd begrijpt. Ik neem
maagdelijk water als voorbeeld, omdat hier werkelijk gezien kan worden
welke aasssoorten echt of niet instant zijn. Denk aan: Verschillende boilie
samenstellingen, verschillende partikels enz. Ik heb de mogelijkheid om
op ECHT maagdelijk water te vissen, en dan kun je goed zien welke boi-
lies of partikels een korte of lange introductie nodig hebben. Karper heeft
inderdaad een voorkeur voor micro-organismen, maar mijn persoonlijke
ervaring is, is dat op wateren vol natuurlijk voedsel en een lage Karper
bezetting koolyhdraatrijke boilie duidelijk beter scoren, zowel qua instant-
heid als op langer termijn; tenminste dat is mijn ervaring. Ik praat hier
dus gewoon over mijn persoonlijke ervaring, wat ik ervaar.
O ja, geen één boilie samenstelling bestaat 100% uit koolhydraten of ei-
witten. Dus ook mijn boilie samenstelling niet.
Maar het is een gegeven, dat ons aas NOOIT met natuurlijk voedsel kan
concureren; ook niet op echt maagdelijk water.
Er zijn veel grijs tinten, dat is waar! Ik praat puur over wat ikzelf in prak-
tijk ervaren heb. En wat ik zeg is geen wet, maar een indicatie van prak-
tijk ervaring.
Koolydraten zorgen bij mij juist voor rust op de stek...
Hans-Peter,
Even voor de duidelijkheid: Onder attractors versta ik per defenitie niet
persé flavours en sweetners enz. uit de hengelsport brance. Honing, vloei-
bare melasse, suikers enz. zijn ook gewoon attractors. Als ik het woord
attractor gebruik, dan is dat een verzamelnaam voor producten die een
aas reactie kunnen uit lokken. Dus ook de Tomatensoep waar jij je aard-
appelen in kookt, kun je als attractor zien.
Al eerder gezegt: Ik vind persoonlijk ruiken een verkeerde benaming,
maar dat is ieder z'n eigen invulling.
Ik neem weer het maagdelijk water als voorbeeld: Uit praktijk ervaring
kan ik zeggen, dat koolydraatrijke (zoete) boilie samenstellingen een
veel kortere introductie nodig hebben, dan een boilie op een basis van
vismelen en melk-eiwitten. Dus om de stek eerder te kunnen afromen,
neem ik koolydraatrijke samenstelling, al zal hier ook wel een niet al te
hoog percentage eiwit inzitten. Dit is dus weer op praktijk ervaring gericht
en wat niet aan wetten verbonden is.
De meeste partikels zullen op maagdelijk water veelal instant kunnen
vangen, maar het trekt bergen kleine Karpers aan. Kies ik er toch voor
om b.v. één hengel met een partikel te vissen, dan is dat op maagdelijk
water steevast gekookte mais. Sommige partikels zullen welliswaar in-
stant zijn, maar introduceer je b.v. toch beter. Denk aan hennep! Elke
Karper gaat hiervan uit z'n bol, zowel kleinere als grote exemplaren! Hen-
nep is dus opzich instant, maar ga je er flink mee voeren, dan is dat zeer
zeker in je voordeel. Hennep heeft echter één nadeel, en dat is: Hennep
is eigenlijk TE goed...
Observeren, kennis van de bodem contouren, welke aastijden, welke
stekken in welke tijd zijn inderdaad veel belangerijker, dan iedere aas-
soort. Dat is waar! Je kunt een nog zo "perfect" aas hebben, maar als je
niet op de juiste stekken vist, dan pis je inderdaad naast de pot! Dus dan
beter met een slecht aas op een goede stek, dan met goed aas op een
slechte stek.
Schraal attractieloos aas houdt meer rust op de voerplek. Wat grotere
Karpers meer aanspreekt vanwege de rust die er eerst...
groetjes Benny