Zuren toevoegen????????
-
- Berichten: 213
- Lid geworden op: 28-12-2005 20:26
- Locatie: AnnaPaulowna
- Contacteer:
Hallo
Hoor de laatste tijd steeds meer over het toevoegen van zuren in je mix.
Nu is mijn vraag of er iemand ervaring heeft met deze twee zuren
Melkzuur en Ascorbinezuur.
Gaat niet om de chemische formule ofzo, maar meer de ervaring in het verwerken van deze zuren in je mix.
En of het verstandig is om dit te gebruiken wat betreft onze grote vriend de karper.
Graag julie mening hierover
alvast bedankt voor evt. reactie.
Groeten Mart
Hoor de laatste tijd steeds meer over het toevoegen van zuren in je mix.
Nu is mijn vraag of er iemand ervaring heeft met deze twee zuren
Melkzuur en Ascorbinezuur.
Gaat niet om de chemische formule ofzo, maar meer de ervaring in het verwerken van deze zuren in je mix.
En of het verstandig is om dit te gebruiken wat betreft onze grote vriend de karper.
Graag julie mening hierover
alvast bedankt voor evt. reactie.
Groeten Mart
Er is meer dan alleen maar vissen.
http://www.martscarpsite.com
http://www.martscarpsite.com
-
- Berichten: 4482
- Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
- Locatie: Gelderland
- Contacteer:
Mart,
Even een opmerking, die NIET kwaad bedoeld is!
Wanneer je geen verstand van zuren (net als ik!) hebt, kun je er beter
niet zelf mee gaan experimenteren! Er zijn dan 2 dingen mogelijk: Of je
laat je heel goed voorlichten door iemand die echt weet waar over ie
praat, of je gebruikt een kant&klaar zuren mengsel uit de hengelsport-
zaak; hier doel ik b.v. op Nutramino (aminozuren) van Nutrabaits. Dit
laatste, kun je volgens sommige aas expert ook niet overdoseren. Ik ge-
bruik Nutramino in sommige situaties ook naar volle tevredenheid.
groetjes Benny
Even een opmerking, die NIET kwaad bedoeld is!
Wanneer je geen verstand van zuren (net als ik!) hebt, kun je er beter
niet zelf mee gaan experimenteren! Er zijn dan 2 dingen mogelijk: Of je
laat je heel goed voorlichten door iemand die echt weet waar over ie
praat, of je gebruikt een kant&klaar zuren mengsel uit de hengelsport-
zaak; hier doel ik b.v. op Nutramino (aminozuren) van Nutrabaits. Dit
laatste, kun je volgens sommige aas expert ook niet overdoseren. Ik ge-
bruik Nutramino in sommige situaties ook naar volle tevredenheid.
groetjes Benny
-
- Berichten: 213
- Lid geworden op: 28-12-2005 20:26
- Locatie: AnnaPaulowna
- Contacteer:
Hallo Benny
Ik ben het helemaal met je eens hoor.
Maar is het niet zo dat als je niet experimenteert.
je ook nooit wijzer wordt.
Het is eigenlijk zo dat ik nog helemaal niet bezig ben hiermee,
maar het heeft wel mijn intresse vandaar dat ik graag alle info wil
verzamelen om zo een conclusie te vormen over wel of niet gebruiken.
dus in ieder geval bedankt voor jou mening
Groeten Mart
Ik ben het helemaal met je eens hoor.
Maar is het niet zo dat als je niet experimenteert.
je ook nooit wijzer wordt.
Het is eigenlijk zo dat ik nog helemaal niet bezig ben hiermee,
maar het heeft wel mijn intresse vandaar dat ik graag alle info wil
verzamelen om zo een conclusie te vormen over wel of niet gebruiken.
dus in ieder geval bedankt voor jou mening
Groeten Mart
Er is meer dan alleen maar vissen.
http://www.martscarpsite.com
http://www.martscarpsite.com
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Ascorbinezuur ( Vitamine C).
Planten en de meeste dieren zijn in staat om hun eigen vitamine C te maken met behulp van enzymen vanuit glucose. Mensen (en mensapen) en cavia's kunnen als gevolg van een gendefect het enzym L-gulonolactone oxidase niet aanmaken waardoor de synthese van vitamine C niet kan plaatsvinden. Mensen zijn afhankelijk van inname van voedsel dat vitamine C bevat. Bekend is dat vooral in vroegere tijden zeelieden stierven aan scheurbuik ten gevolge van gebrek aan vitamine C.
Te veel vitamine C is ook niet zonder gevaren: men kan maag- en darmklachten krijgen doordat de pH (zuurgraad) in het maagdarmstelsel kan veranderen door grote hoeveelheden ascorbinezuur. Daarbij kan men bij inname van grote hoeveelheden eveneens last krijgen van behoorlijke spierpijn.
Melkzuur door:
Bacteriële vergisting
Melkzuurbacteriën vormen melkzuur bij vergisting, wat voor de zure smaak zorgt van verzuurde melk. Ook worden ze gebruikt bij de bereiding van melkproducten zoals yoghurt, kaas en kefir. Dit proces wordt op ook industriele schaal uitgevoerd. 's-werelds grootste producent van melkzuur is Purac. Dit bedrijf is onderdeel van CSM en heeft zijn hoofdkantoor in Gorinchem. Hun melkzuur is de zogenaamde L+ variant dat lichaamseigen is.
Het proces dat daar bedreven wordt gebruikt kristalsuiker als grondstof. Een eigen stam melkzuur-bacterien verwerken dit tot melkzuur dat vervolgens wordt gezuiverd. Dit product wordt vervolgens verkocht of verder verwerkt tot afgeleiden producten. Hieronder worden de zogenaamde lactaten verstaan die gebruikt worden in levensmiddelen, farmacy, veevoer en technische toepassingen.
Ook zijn deze bacteriën actief bij de productie van zuurkool en andere vergiste zetmeelproducten zoals poi.
Melkzuurbacteriën in de mond veroorzaken door de vorming van melkzuur tandbederf.
Melkzuur ontstaat ook bij de Malolactische gisting van wijn, waarbij het scherp smakende appelzuur wordt omgezet in het milder smakende melkzuur.
Melkzuur heeft het E-nummer E 270.
Biologische groentesappen bevatten vaak melkzuur. Dit is bevorderend voor het maag- en darmkanaal.
Planten en de meeste dieren zijn in staat om hun eigen vitamine C te maken met behulp van enzymen vanuit glucose. Mensen (en mensapen) en cavia's kunnen als gevolg van een gendefect het enzym L-gulonolactone oxidase niet aanmaken waardoor de synthese van vitamine C niet kan plaatsvinden. Mensen zijn afhankelijk van inname van voedsel dat vitamine C bevat. Bekend is dat vooral in vroegere tijden zeelieden stierven aan scheurbuik ten gevolge van gebrek aan vitamine C.
Te veel vitamine C is ook niet zonder gevaren: men kan maag- en darmklachten krijgen doordat de pH (zuurgraad) in het maagdarmstelsel kan veranderen door grote hoeveelheden ascorbinezuur. Daarbij kan men bij inname van grote hoeveelheden eveneens last krijgen van behoorlijke spierpijn.
Melkzuur door:
Bacteriële vergisting
Melkzuurbacteriën vormen melkzuur bij vergisting, wat voor de zure smaak zorgt van verzuurde melk. Ook worden ze gebruikt bij de bereiding van melkproducten zoals yoghurt, kaas en kefir. Dit proces wordt op ook industriele schaal uitgevoerd. 's-werelds grootste producent van melkzuur is Purac. Dit bedrijf is onderdeel van CSM en heeft zijn hoofdkantoor in Gorinchem. Hun melkzuur is de zogenaamde L+ variant dat lichaamseigen is.
Het proces dat daar bedreven wordt gebruikt kristalsuiker als grondstof. Een eigen stam melkzuur-bacterien verwerken dit tot melkzuur dat vervolgens wordt gezuiverd. Dit product wordt vervolgens verkocht of verder verwerkt tot afgeleiden producten. Hieronder worden de zogenaamde lactaten verstaan die gebruikt worden in levensmiddelen, farmacy, veevoer en technische toepassingen.
Ook zijn deze bacteriën actief bij de productie van zuurkool en andere vergiste zetmeelproducten zoals poi.
Melkzuurbacteriën in de mond veroorzaken door de vorming van melkzuur tandbederf.
Melkzuur ontstaat ook bij de Malolactische gisting van wijn, waarbij het scherp smakende appelzuur wordt omgezet in het milder smakende melkzuur.
Melkzuur heeft het E-nummer E 270.
Biologische groentesappen bevatten vaak melkzuur. Dit is bevorderend voor het maag- en darmkanaal.
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
-
- Berichten: 213
- Lid geworden op: 28-12-2005 20:26
- Locatie: AnnaPaulowna
- Contacteer:
Hallo Henk
Het antwoord van jou was al bekent bij me.
Wat voor een mens geld, geld nog niet voor een karper toch.
Gaat mij erom of het verstandig is om het te gebruiken en of het uberhaupt zin heeft.
Zelfs dan weet ik nog niet of ik het ga gebruiken.
En of iemand er al ervaring mee heeft.
toch bedankt in ieder geval
Groeten Mart
Het antwoord van jou was al bekent bij me.
Wat voor een mens geld, geld nog niet voor een karper toch.
Gaat mij erom of het verstandig is om het te gebruiken en of het uberhaupt zin heeft.
Zelfs dan weet ik nog niet of ik het ga gebruiken.
En of iemand er al ervaring mee heeft.
toch bedankt in ieder geval
Groeten Mart
Er is meer dan alleen maar vissen.
http://www.martscarpsite.com
http://www.martscarpsite.com
- Kees Ouwehand
- Berichten: 11597
- Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
- Locatie: Nederland
Mart van Leeuwen schreef:Hallo Benny
Ik ben het helemaal met je eens hoor.
Maar is het niet zo dat als je niet experimenteert.
je ook nooit wijzer wordt.
Het is eigenlijk zo dat ik nog helemaal niet bezig ben hiermee,
maar het heeft wel mijn intresse vandaar dat ik graag alle info wil
verzamelen om zo een conclusie te vormen over wel of niet gebruiken.
dus in ieder geval bedankt voor jou mening
Groeten Mart
Een niet onbelangrijk deel van de grote experimentatoren uit het verleden hebben iets van hun experimenten overgehouden of zijn er aan overleden. Daarom worden er tegenwoordig in laboratoria strenge veiligheidseisen in acht genomen.
Veel gevaarsaspecten van stoffen zijn tegenwoordig terug te vinden op internet als je maar weet hoe en waar je zoeken moet. Dus ik ben het eens met Benny. Het zit hem in de kennis.
Alles is toepasbaar in de juiste dosering. En je noemt vrij ongevaarlijke zwakke zuren waar je volgens mij niet makkelijk kwaad mee kunt. Zelfs als je wat overdoseert. Maar de praktijk leert dat doseren voor veel karpervissers ook al een kunst is.
Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Mart,
Ik weet niet zeker of het uberhaupt zin heeft,
Vitamine C heb ik wel eens in een boiliedeeg verwerkt, gewoon pillen vermalen en hup erin.
Geen verschil gemerkt in aantal gevangen vissen, Karper maakt eigen vitamine C aan.
Melkzuur en andere vergistende bacteriën heb ik vooral 's winters gebruikt in combi met Trassi en geblenderde mosselen, bij koudere periode's ving het best goed.
Weet alleen niet of de positieve bijdrage te wijten was aan de gist, gefermenteerde garnalen (trassi) of het zuurkoolsapje.
Melkzuur zou best eens positief kunnen zijn voor de vertering.
Ik weet niet zeker of het uberhaupt zin heeft,
Vitamine C heb ik wel eens in een boiliedeeg verwerkt, gewoon pillen vermalen en hup erin.
Geen verschil gemerkt in aantal gevangen vissen, Karper maakt eigen vitamine C aan.
Melkzuur en andere vergistende bacteriën heb ik vooral 's winters gebruikt in combi met Trassi en geblenderde mosselen, bij koudere periode's ving het best goed.
Weet alleen niet of de positieve bijdrage te wijten was aan de gist, gefermenteerde garnalen (trassi) of het zuurkoolsapje.
Melkzuur zou best eens positief kunnen zijn voor de vertering.
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
-
- Berichten: 213
- Lid geworden op: 28-12-2005 20:26
- Locatie: AnnaPaulowna
- Contacteer:
Hallo Henk
Zou je mij ook wat verdere info willen geven wat betreft dosering?
en had jij het idee dat het schade gaf aan de vissen.(is een moeilijk begrip weet het.)
Groeten Mart
Zou je mij ook wat verdere info willen geven wat betreft dosering?
en had jij het idee dat het schade gaf aan de vissen.(is een moeilijk begrip weet het.)
Groeten Mart
Er is meer dan alleen maar vissen.
http://www.martscarpsite.com
http://www.martscarpsite.com
- Kees Ouwehand
- Berichten: 11597
- Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
- Locatie: Nederland
Vitamine C heb ik ook wel gebruikt. Het enige dat ik er van kan zeggen is dat het voor de gretigheid van het azen niet nadelig was. Een positieve bijdrage in het aasgedrag heb ik niet kunnen herkennen. Mijn koi eten ook wel van een drijvende halve sinaasappel. Daar moesten ze wel eerst even aan wennen. Het is een leuk gezicht, maar het voer pakken ze tenminste even gretig.
Vitamine C is ook in redelijk hoge doseringen niet giftig. Je kan makkelijk enkele 10-tallen grammen per kg mix verwerken. Voor een gezond mens is een normale dosering echter 3 gram per dag.
Groet, Kees
Vitamine C is ook in redelijk hoge doseringen niet giftig. Je kan makkelijk enkele 10-tallen grammen per kg mix verwerken. Voor een gezond mens is een normale dosering echter 3 gram per dag.
Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
-
- Berichten: 213
- Lid geworden op: 28-12-2005 20:26
- Locatie: AnnaPaulowna
- Contacteer:
hallo Kees
Gretigheid van het azen??????
Mag ik vragen hoe je dit gemerkt had.
Groeten Mart
Gretigheid van het azen??????
Mag ik vragen hoe je dit gemerkt had.
Groeten Mart
Er is meer dan alleen maar vissen.
http://www.martscarpsite.com
http://www.martscarpsite.com
- Kees Ouwehand
- Berichten: 11597
- Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
- Locatie: Nederland
Dat mag je vragen. Maar gewoon bij observatie van karpers op het aas in helder water. Veelal op mijn buik op een bruggetje. Ik ken een aantal plaatsen waar dat heel goed kan, niet zo heel ver van mijn woonplaats. Verder heb ik mijn eigen vijver nog waar ik dagelijks karper kan observeren.
Groet, Kees
Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Dosering vitamine C: 1 tablet 50 mg ascorbinezuur per kilo droge mix.
Geen effect opgemerkt.
Ik gebruikte het met name om een fermentatieproces op gang te krijgen of op zijn minst te ondersteunen.
Ervaringen als deegbereider in een broodbakkerij brachten mij hiertoe, omdat 1 ascorbine tablet op 50 kilo bloem/meel al geweldig veel verschil maakte in de verwerkbaarheid van het deeg en ook het veel betere eindresultaat.
In theorie een geweldig lang verhaal over fermentatie, gistings processen, omzettingen en rheologische eigenschappen.
Geen effect opgemerkt.
Ik gebruikte het met name om een fermentatieproces op gang te krijgen of op zijn minst te ondersteunen.
Ervaringen als deegbereider in een broodbakkerij brachten mij hiertoe, omdat 1 ascorbine tablet op 50 kilo bloem/meel al geweldig veel verschil maakte in de verwerkbaarheid van het deeg en ook het veel betere eindresultaat.
In theorie een geweldig lang verhaal over fermentatie, gistings processen, omzettingen en rheologische eigenschappen.
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
-
- Berichten: 213
- Lid geworden op: 28-12-2005 20:26
- Locatie: AnnaPaulowna
- Contacteer:
Hallo Kees
Je hebt het over niet nadelig betekent dit dan positief.
Of kan ik dat zo niet stellen.
Groeten Mart
Je hebt het over niet nadelig betekent dit dan positief.
Of kan ik dat zo niet stellen.
Groeten Mart
Er is meer dan alleen maar vissen.
http://www.martscarpsite.com
http://www.martscarpsite.com
-
- Berichten: 213
- Lid geworden op: 28-12-2005 20:26
- Locatie: AnnaPaulowna
- Contacteer:
Hallo Henk
Gebruik je helemaal geen vitamine C meer in je mix dan.
Zou je misscien wat meer info kunnen geven over melkzuur
dosis positief negatief enz
B.v.d.
Groeten Mart
Gebruik je helemaal geen vitamine C meer in je mix dan.
Zou je misscien wat meer info kunnen geven over melkzuur
dosis positief negatief enz
B.v.d.
Groeten Mart
Er is meer dan alleen maar vissen.
http://www.martscarpsite.com
http://www.martscarpsite.com
- Kees Ouwehand
- Berichten: 11597
- Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
- Locatie: Nederland
Nee, niet nadelig betekent niet vanzelf positief. Hij heeft het niet nodig en wordt er niet beter van.
Een mens kan een dikke 100 gram vitamine C hebben zonder vergiftigingsverschijnselen. Maar dat is ver boven de dagelijkse behoefte van een gezond mens en wordt niet door het lichaam opgenomen. Zieke mensen kunnen een grotere behoeft hebben. En zo is de opname van vitamine C nogal variabel en kun je tot over de 100 gram toedienen zonder dat vitamine C vergifting optreedt.
Karper is weer een ander beest dan een mens. Maar in principe werkt dit niet anders. Alleen zullen de waarden lager liggen. Verder heb je geen controle op de opname. Eten er 10 vissen van het aas of eet één vis alles weg? Vieliger om een lage dosering te kiezen.
Groet, Kees
Een mens kan een dikke 100 gram vitamine C hebben zonder vergiftigingsverschijnselen. Maar dat is ver boven de dagelijkse behoefte van een gezond mens en wordt niet door het lichaam opgenomen. Zieke mensen kunnen een grotere behoeft hebben. En zo is de opname van vitamine C nogal variabel en kun je tot over de 100 gram toedienen zonder dat vitamine C vergifting optreedt.
Karper is weer een ander beest dan een mens. Maar in principe werkt dit niet anders. Alleen zullen de waarden lager liggen. Verder heb je geen controle op de opname. Eten er 10 vissen van het aas of eet één vis alles weg? Vieliger om een lage dosering te kiezen.
Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
-
- Berichten: 213
- Lid geworden op: 28-12-2005 20:26
- Locatie: AnnaPaulowna
- Contacteer:
Hallo kees
Ok beter laag beginnen dus.
Voor alle mede boarders ik ben de rest van de week weg voor mijn werk
ben derhalve niet in staat om verder te reageren tot pas in het weekend.
Ik wil een ieder alvast bedanken voor hun inbreng
Groeten Mart
Ok beter laag beginnen dus.
Voor alle mede boarders ik ben de rest van de week weg voor mijn werk
ben derhalve niet in staat om verder te reageren tot pas in het weekend.
Ik wil een ieder alvast bedanken voor hun inbreng
Groeten Mart
Er is meer dan alleen maar vissen.
http://www.martscarpsite.com
http://www.martscarpsite.com