kikkererwtenmeel
- joeri onkelinx
- Berichten: 672
- Lid geworden op: 28-12-2003 13:47
- Locatie: België
Ik had een vraagje over dit product.
Is haar functie enkel het uitharden van de boilie of heeft het ook een sterke bindingskracht? Ik zou dit persoonlijk eens willen gebruiken i.p.v. tarwegriesmeel, maar zou wel willen weten of kikkererwtenmeel wel degelijk bindt?
Waar kan je dat eigenlijk nog krijgen buiten in een toko? (hier zijn namelijk geen toko's)
Is haar functie enkel het uitharden van de boilie of heeft het ook een sterke bindingskracht? Ik zou dit persoonlijk eens willen gebruiken i.p.v. tarwegriesmeel, maar zou wel willen weten of kikkererwtenmeel wel degelijk bindt?
Waar kan je dat eigenlijk nog krijgen buiten in een toko? (hier zijn namelijk geen toko's)
Adios,
Joeri
Het mag vriezen, het mag dooien, maar Joeri zal niet plooien...
Joeri
Het mag vriezen, het mag dooien, maar Joeri zal niet plooien...
-
- Berichten: 152
- Lid geworden op: 20-08-2002 02:00
Hoi Joeri,
Bij een molen hebben ze ook kikkererwtenmeel.
Wat bedoel je met het verschil tussen uitharden en bindkracht? Komt dat niet uiteindelijk op hetzelfde neer of begrijp ik het gewoon verkeerd?
Groeten,
Martijn
Bij een molen hebben ze ook kikkererwtenmeel.
Wat bedoel je met het verschil tussen uitharden en bindkracht? Komt dat niet uiteindelijk op hetzelfde neer of begrijp ik het gewoon verkeerd?
Groeten,
Martijn
- joeri onkelinx
- Berichten: 672
- Lid geworden op: 28-12-2003 13:47
- Locatie: België
Dank u
Neen er is een groot verschil tussen uitharden en binding he.
Polenta hardt bijvoorbeeld goed uit, maar bindt niet. Tarwebloem bindt dan weer lekker, maar hardt slecht uit.
Ik bedoel dus of kikkererwtenmeel ook een goede binding heeft (en niet alleen een uithardende kracht)?
snappie?
By the way wat bindt nu het beste tarwebloem of tarwegluten?
Neen er is een groot verschil tussen uitharden en binding he.
Polenta hardt bijvoorbeeld goed uit, maar bindt niet. Tarwebloem bindt dan weer lekker, maar hardt slecht uit.
Ik bedoel dus of kikkererwtenmeel ook een goede binding heeft (en niet alleen een uithardende kracht)?
snappie?
By the way wat bindt nu het beste tarwebloem of tarwegluten?
Adios,
Joeri
Het mag vriezen, het mag dooien, maar Joeri zal niet plooien...
Joeri
Het mag vriezen, het mag dooien, maar Joeri zal niet plooien...
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Het gluten in de tarwebloem bindt.
Kikkererwtenmeel (Besan) bindt redelijk bij verhitting (verstijfselen) in het deeg geeft het een matige binding.
Kikkererwtenmeel (Besan) bindt redelijk bij verhitting (verstijfselen) in het deeg geeft het een matige binding.
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
- joeri onkelinx
- Berichten: 672
- Lid geworden op: 28-12-2003 13:47
- Locatie: België
dank
vergelijkbaar met tarwegriesmeel? of minder?
dussss tarwegluten is één en al binding?
vergelijkbaar met tarwegriesmeel? of minder?
dussss tarwegluten is één en al binding?
Adios,
Joeri
Het mag vriezen, het mag dooien, maar Joeri zal niet plooien...
Joeri
Het mag vriezen, het mag dooien, maar Joeri zal niet plooien...
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Joeri,
Iets minder in vergelijking met Tarwegriesmeel.
Gluten zijn een groep van eiwitten in granen, vooral in tarwe. Tarwe is nauw verwant aan andere granen met name rogge, gerst en haver. Deze granen bevatten dus ook hoeveelheden gluten.
Gluten zijn de eiwitten in tarwe die verantwoordelijk zijn voor de stevige structuur van het deeg. De gluteneiwitten zijn verantwoordelijk voor het netwerk, dat gevormd wordt tijdens het brood bakken. Deze structuur die tijdens de rijsperiode wordt gevormd is heel belangrijk. Zonder gluten heeft het brood geen structuur en zal het brood niet rijzen/gisten.
Gluten zijn normale eiwitten voor de meeste mensen en worden dan ook gemakkelijk verteerd via het maagdarmkanaal. Een klein deel van de bevolking kan echter geen gluten verteren, deze mensen zijn gluten intolerant. Dit verschijnsel wordt in de meeste gevallen coeliakie genoemd.
Gluten zijn een mix van een serie van individuele eiwitten die verdeeld kunnen worden in 2 groepen; de prolaminen en de gluteninen.
Iets minder in vergelijking met Tarwegriesmeel.
Gluten zijn een groep van eiwitten in granen, vooral in tarwe. Tarwe is nauw verwant aan andere granen met name rogge, gerst en haver. Deze granen bevatten dus ook hoeveelheden gluten.
Gluten zijn de eiwitten in tarwe die verantwoordelijk zijn voor de stevige structuur van het deeg. De gluteneiwitten zijn verantwoordelijk voor het netwerk, dat gevormd wordt tijdens het brood bakken. Deze structuur die tijdens de rijsperiode wordt gevormd is heel belangrijk. Zonder gluten heeft het brood geen structuur en zal het brood niet rijzen/gisten.
Gluten zijn normale eiwitten voor de meeste mensen en worden dan ook gemakkelijk verteerd via het maagdarmkanaal. Een klein deel van de bevolking kan echter geen gluten verteren, deze mensen zijn gluten intolerant. Dit verschijnsel wordt in de meeste gevallen coeliakie genoemd.
Gluten zijn een mix van een serie van individuele eiwitten die verdeeld kunnen worden in 2 groepen; de prolaminen en de gluteninen.
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Oh ja Joeri,
Ik wil er verder niet teveel op in gaan , Aasgoeroe M v/d Kamp leest stiekum ook mee
Ik wil er verder niet teveel op in gaan , Aasgoeroe M v/d Kamp leest stiekum ook mee
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Kikkererwtenmeel is lekker!
Farinata en Panissa...ff goggelen mannen en dan de keuken in
Farinata en Panissa...ff goggelen mannen en dan de keuken in
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
niet stiekum hoor Henk
-
- Berichten: 2757
- Lid geworden op: 18-02-2002 01:00
- Locatie: Leidschendam
Verantwoorde schaamteloosheid ten top!!!!!!!
Groet,
J hn
Groet,
J hn
-
- Berichten: 48
- Lid geworden op: 04-09-2005 21:30
- Locatie: Doesburg
- Contacteer:
Kikkererwten, kikkererwtenmeel,
Top karper aas.
Allround product, veel planaardige eiwit, vezels, langzame (gezonde) koolhydraten, behoorlijk B vitamines, alle essentiële aminozuren aanwezig.
Meel is van licht soortelijk gewicht, als je teveel gebruikt kan je boile gaan zweven (soms een voordeel, soms een nadeel), hoe je bekijkt.
Kikkererwtenmeel kan niet tarwegriesmeel vervangen.
Groeten,
dARKO
Top karper aas.
Allround product, veel planaardige eiwit, vezels, langzame (gezonde) koolhydraten, behoorlijk B vitamines, alle essentiële aminozuren aanwezig.
Meel is van licht soortelijk gewicht, als je teveel gebruikt kan je boile gaan zweven (soms een voordeel, soms een nadeel), hoe je bekijkt.
Kikkererwtenmeel kan niet tarwegriesmeel vervangen.
Groeten,
dARKO
Een medicijn die de gezondheid bevorderd is veel meer waard dan een medicijn die de ziekte moet genezen.
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
John Pannekoek schreef:Verantwoorde schaamteloosheid ten top!!!!!!!
Groet,
J hn
Okay Sonny, je hebt gelijk..
Mooie avatar trouwens, gekregen op je 53e verjaardag??
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
- joeri onkelinx
- Berichten: 672
- Lid geworden op: 28-12-2003 13:47
- Locatie: België
thans, sommigen gebruiken kikkererwtenmeel i.p.v. eieren, dan moet dat spul toch binden.
Welke functies die tarwegriesmeel heeft vervuld kikkererwtenmeel dan niet?
Welke functies die tarwegriesmeel heeft vervuld kikkererwtenmeel dan niet?
Adios,
Joeri
Het mag vriezen, het mag dooien, maar Joeri zal niet plooien...
Joeri
Het mag vriezen, het mag dooien, maar Joeri zal niet plooien...
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
joeri onkelinx schreef:thans, sommigen gebruiken kikkererwtenmeel i.p.v. eieren, dan moet dat spul toch binden.
Welke functies die tarwegriesmeel heeft vervuld kikkererwtenmeel dan niet?
Joeri,
Beide meelsoorten verschillen niet heel veel van elkaar, de eerste bevat iets meer vochtopnemend vermogen dan de tweede.
Meestal is de vochtopname een eigenschap van het aanwezige zetmeel plus wat gluten-eiwitten en zorgt bij verhitting (koken) voor een verstijfseling.
Boilies worden dan ook stevig en hard door de zetmeelverstijfseling..niet door het toegevoegde ei.
Boilies zijn ook goed te draaien zonder eieren, wel is het dan beter het deeg iets langer te kneden zodat glutenstrengen optimaal vocht opnemen en beter door het deeg verdeeld gaan worden. Dit laatste kun je ook bereiken door een 'deegrust' in te lassen, bijvoorbeeld 5 minuten kneden - 15 min rust - 5 min kneden en klaar is Klara.
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
- joeri onkelinx
- Berichten: 672
- Lid geworden op: 28-12-2003 13:47
- Locatie: België
dank
Adios,
Joeri
Het mag vriezen, het mag dooien, maar Joeri zal niet plooien...
Joeri
Het mag vriezen, het mag dooien, maar Joeri zal niet plooien...
- levi janssens
- Berichten: 36
- Lid geworden op: 26-08-2005 23:06
- Locatie: schaffen belgie
je kan kikkererwtenmeel kopen in de natuurvoedingwinkel of dieëtwinkel.
daar ben ik het al tegen gekomen. natuurlijk niet goedkoop in zo'n winkel.
nu we het toch zo over natuurvoeding's producten hebben, heeft iemand ervaring met ( Arrow root of johannesbroodpitmeel) dit zijn ook twee bindmiddels dus ik dacht dat dit misschien wel kon dienen in de boilie mix?
iemand iets daarover te vertellen?
vang ze,
daar ben ik het al tegen gekomen. natuurlijk niet goedkoop in zo'n winkel.
nu we het toch zo over natuurvoeding's producten hebben, heeft iemand ervaring met ( Arrow root of johannesbroodpitmeel) dit zijn ook twee bindmiddels dus ik dacht dat dit misschien wel kon dienen in de boilie mix?
iemand iets daarover te vertellen?
vang ze,
als de visser van het water is dansen de karpers
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Arrowroot (Maranta arundinacea) is een grote, overblijvende plant in het geslacht Maranta en wordt in regenwouden gevonden. Arrowroot is ook de naam van het makkelijk verteerbare zetmeel uit de wortelstokken.
Het is een 0,5-1,5 m hoge struik met een overblijvende, knollig verdikte wortelstok. De wortelstok is 10-30 cm lang, wortelvormig en heeft een witte, bittersmakende schil. De bovenaardse plantendelen zijn eenjarig. De stengel is meestal behaard. De bladeren zijn afwisselend geplaatst, lancetvormig, toegespitst, behaard, 10-25 cm lang en tot 12 cm breed. De bloemen zijn wit, buisvormig en groeien dichtopeen in hangende pluimen.
De arrowroot komt voor in Midden- en Zuid-Amerika en in de tropen van de Oude Wereld. Ook komt hij voor in het wild in Florida. Hij wordt voornamelijk geteeld in West-Indië (Jamaica en Saint Vincent en de Grenadines), Australië, Zuidoost-Azië en Zuid-Afrika.
[bewerk] Cultivatie en bereiding
De wortelstokken worden een jaar na het planten geoogst. Ze bevatten ongeveer 23% zetmeel. Ze worden eerst gewassen en daarna ontdaan van de papierachtige schil. Ze worden daarna opnieuw gewassen, gedroogd en tot pulp vermalen. De melkachtige vloeistof die zo wordt verkregen wordt gefilterd zodat een poeder van zetmeel wordt gewonnen. Dit poeder staat in de handel bekend als “arrowroot”. Het wordt verkocht in blikken en pakjes.
Arrowroot is in het verleden de handel vaak vervalst door het goedkopere aardappelzetmeel en andere vergelijkbare substanties, zodat bij de aanschaf moet worden opgepast. De echte arrowroot is een licht wit poeder. Het voelt vast aan en klinkt als verse sneeuw wanneer dit in de handen wordt geperst. Het is reukloos als het droog is, maar het verspreid een zwakke eigenaardige geur als het met kokend water wordt vermengd. Tijdens het koken vormt het een perfecte gelei met een erg gladde consistentie in tegenstelling tot vervalste artikelen met aardappelzetmeel en vergelijkbare zetmelen met een lagere waarde, die grotere stukken bevatten. De meeste zetmeel, die als arrowroot wordt verkocht is in werkelijkheid cassavemeel, wat niet dezelfde geleivormnde eigenschappen en voedingswaarde heeft. Kudzu-meel wordt ook vaak als arrowroot verkocht.
Arrowroot wordt gebruikt als bestanddeel van biscuit, pudding, gelatine, cake en bouillons. Het is licht verteerbaar en wordt gebruikt door mensen met een speciaal dieet.
Het is een 0,5-1,5 m hoge struik met een overblijvende, knollig verdikte wortelstok. De wortelstok is 10-30 cm lang, wortelvormig en heeft een witte, bittersmakende schil. De bovenaardse plantendelen zijn eenjarig. De stengel is meestal behaard. De bladeren zijn afwisselend geplaatst, lancetvormig, toegespitst, behaard, 10-25 cm lang en tot 12 cm breed. De bloemen zijn wit, buisvormig en groeien dichtopeen in hangende pluimen.
De arrowroot komt voor in Midden- en Zuid-Amerika en in de tropen van de Oude Wereld. Ook komt hij voor in het wild in Florida. Hij wordt voornamelijk geteeld in West-Indië (Jamaica en Saint Vincent en de Grenadines), Australië, Zuidoost-Azië en Zuid-Afrika.
[bewerk] Cultivatie en bereiding
De wortelstokken worden een jaar na het planten geoogst. Ze bevatten ongeveer 23% zetmeel. Ze worden eerst gewassen en daarna ontdaan van de papierachtige schil. Ze worden daarna opnieuw gewassen, gedroogd en tot pulp vermalen. De melkachtige vloeistof die zo wordt verkregen wordt gefilterd zodat een poeder van zetmeel wordt gewonnen. Dit poeder staat in de handel bekend als “arrowroot”. Het wordt verkocht in blikken en pakjes.
Arrowroot is in het verleden de handel vaak vervalst door het goedkopere aardappelzetmeel en andere vergelijkbare substanties, zodat bij de aanschaf moet worden opgepast. De echte arrowroot is een licht wit poeder. Het voelt vast aan en klinkt als verse sneeuw wanneer dit in de handen wordt geperst. Het is reukloos als het droog is, maar het verspreid een zwakke eigenaardige geur als het met kokend water wordt vermengd. Tijdens het koken vormt het een perfecte gelei met een erg gladde consistentie in tegenstelling tot vervalste artikelen met aardappelzetmeel en vergelijkbare zetmelen met een lagere waarde, die grotere stukken bevatten. De meeste zetmeel, die als arrowroot wordt verkocht is in werkelijkheid cassavemeel, wat niet dezelfde geleivormnde eigenschappen en voedingswaarde heeft. Kudzu-meel wordt ook vaak als arrowroot verkocht.
Arrowroot wordt gebruikt als bestanddeel van biscuit, pudding, gelatine, cake en bouillons. Het is licht verteerbaar en wordt gebruikt door mensen met een speciaal dieet.
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
De Johannesbroodboom (Ceratonia siliqua) komt voornamelijk voor in de regio van de Middellandse Zee en staat bekend om de hoge voedingswaarde van de peulen of het johannesbrood.
Een ander veelgebruikt product van de johannesbroodboom is het johannesbroodpitmeel, ook wel carob genoemd.
Dit is een wit tot geelwit, haast reukloos poeder dat wordt verkregen door het malen van kiemende zaden van de johannesbroodboom. Het wordt als verdikkingsmiddel (emulgator) gebruikt in de voedingsindustrie. Een veelgebruikte toepassing is het indikken van babyvoeding met johannesbroodpitmeel om problemen met reflux (spugen) bij zuigelingen te voorkomen. Het johannnesbroodpitmeel komt voor op de lijst van toegelaten voedingsadditieven van de Europese Unie onder E-nummer E410.
E410 Johannesbroodpitmeel
Herkomst:
Een natuurlijk polysaccharide, gewonnen uit de carobboom (Ceratonia siliqua) uit het Middellandse Zeegebied.
Functie en eigenschappen
Verdikkingsmiddel, stabilisator en emulgator
Producten:
Zeer veel producten
Acceptabele dagelijkse inname (ADI) :
Geen vastgesteld
Bijwerkingen :
Geen bekend in de gebruikte concentraties. Bij hoge concentraties kan het, net als andere niet verteerbare polysacchariden (voedingsvezels) aanleiding geven tot winderigheid en een opgeblazen gevoel door fermentatie van de stof door de darmflora.
Dieetbeperkingen :
Johannesbroodpitmeel kan gebruikt worden door alle religies, vegetariers en veganisten.
Een ander veelgebruikt product van de johannesbroodboom is het johannesbroodpitmeel, ook wel carob genoemd.
Dit is een wit tot geelwit, haast reukloos poeder dat wordt verkregen door het malen van kiemende zaden van de johannesbroodboom. Het wordt als verdikkingsmiddel (emulgator) gebruikt in de voedingsindustrie. Een veelgebruikte toepassing is het indikken van babyvoeding met johannesbroodpitmeel om problemen met reflux (spugen) bij zuigelingen te voorkomen. Het johannnesbroodpitmeel komt voor op de lijst van toegelaten voedingsadditieven van de Europese Unie onder E-nummer E410.
E410 Johannesbroodpitmeel
Herkomst:
Een natuurlijk polysaccharide, gewonnen uit de carobboom (Ceratonia siliqua) uit het Middellandse Zeegebied.
Functie en eigenschappen
Verdikkingsmiddel, stabilisator en emulgator
Producten:
Zeer veel producten
Acceptabele dagelijkse inname (ADI) :
Geen vastgesteld
Bijwerkingen :
Geen bekend in de gebruikte concentraties. Bij hoge concentraties kan het, net als andere niet verteerbare polysacchariden (voedingsvezels) aanleiding geven tot winderigheid en een opgeblazen gevoel door fermentatie van de stof door de darmflora.
Dieetbeperkingen :
Johannesbroodpitmeel kan gebruikt worden door alle religies, vegetariers en veganisten.
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
-
- Berichten: 48
- Lid geworden op: 04-09-2005 21:30
- Locatie: Doesburg
- Contacteer:
Joeri: in kikkererwtenmeel ontbreken natuurlijke GLUTEN, gluten zorgen voor een goede binding in je mix.
Levi: Johannesbroodmeel is rijk aan koolhydraten en vezels, met een specifieke geur en smaak. Goed te gebruiken in een boiliemix.
Betere optie is Johannesbroodkiemmeel, een topper met uistekkende aminozuurpatroon.
dARKO
Levi: Johannesbroodmeel is rijk aan koolhydraten en vezels, met een specifieke geur en smaak. Goed te gebruiken in een boiliemix.
Betere optie is Johannesbroodkiemmeel, een topper met uistekkende aminozuurpatroon.
dARKO
Een medicijn die de gezondheid bevorderd is veel meer waard dan een medicijn die de ziekte moet genezen.
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Besan is meel van gele erwten, verkrijgbaar in Aziatiese winkels (helaas niet biologies) en heeft tal van eivervangende mogelijkheden. Er kan pannekoek- en beignetbeslag van worden gemaakt. Een beetje ervan is voldoende om 'frituursels' goed te laten plakken/binden en het is als paneermiddel te gebruiken.
Niet alleen gluten zijn bindmiddelen,
wel zijn er bindmiddelen waarin gluten voorkomen,
zelfs bindmiddelen zonder gluten doen hun werk prima..
Trefwoord zetmeel;
Veelvoorkomende glutenvrije bindmiddelen zijn: maïzena, aardappelzetmeel, guarpitmeel (E412), tapioca (cassave), arrowroot (pijlwortel), agar-agar, johannesbroodpitmeel/carobe (E410), gelatine, sago, kuzu, pectine, xanthaangom (E415).
Niet alleen gluten zijn bindmiddelen,
wel zijn er bindmiddelen waarin gluten voorkomen,
zelfs bindmiddelen zonder gluten doen hun werk prima..
Trefwoord zetmeel;
Veelvoorkomende glutenvrije bindmiddelen zijn: maïzena, aardappelzetmeel, guarpitmeel (E412), tapioca (cassave), arrowroot (pijlwortel), agar-agar, johannesbroodpitmeel/carobe (E410), gelatine, sago, kuzu, pectine, xanthaangom (E415).
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.