26-01-2007 20:25
Een mix van Evert Aalten dan maar??
Ingrediënten plus toelichting..
Tarwemeel 250 gram : Van dit meel heb ik altijd een volle emmer. Het is een prima bulkingrediënt en de voordelen zijn de volgende. Het bevat veel koolhydraten, het bindt en rolt uitstekend, het bezit veel B-vitamines en bevat verder talloze bruine tarwezemeltjes, ofwel de noodzakelijke voedingsvezel. Dit meel koop ik bij een molenaar in Utrecht. Bij hem krijg ik het versgemalen van de steen: niet te grof en niet te fijn. Die molenaar is lekker goedkoop en een kilo kost fl. 1,30!
Maïsmeel 125 gram : Een vervanger is zoete maïsmeel, polentabloem of fijne maïsgriezen bijv. van Sensas. Die 125 gram is niet toevallig de helft van tarwemeel. De reden is de goede compositie van de mix in het belang van de makkelijke rol- en draaibaarheid. Maïsmeel geeft de vereiste pit en stevigheid aan het anders te slappe deeg. Ook helpt het prima mee om de boilie uit te harden. De beste verhouding van tarwemeel en maïsmeel is dus in grammen: twee op één. Bij deze basis weet ik nu al, dus met mijn ogen dicht, dat later mijn boiliedeeg behoorlijk zal rollen. Deze basis dient minimaal de helft te zijn van de totale mix.
Eieren 100 gram : Dit zijn twee eieren! Nou, voor mijn part mogen het er ook drie zijn of vier, daar zit ik niet mee. Deze mix kan dat makkelijk hebben. De droge hoeveelheid is 615 gram. Dat betekent dat twee eieren duidelijk onvoldoende zijn om de mix mee te bevochtigen. Mijn oplossing is gewoon aanvullen met water! Vermoedelijk denken nu een aantal karpervissers: 'Maar mijn beste Evert, een boiliemix dient toch helemaal te worden aangemaakt met eieren? Er moet toch altijd één ei op 100 gram mix? Wat maak jij nou?' Ik werp tegen: 'Op de eerste plaats hebben ik en mijn vrienden dat in onze hele karpercarrière nog nooit gedaan en er nooit enig nadeel van ondervonden. Op de tweede plaats begrijp ik dat het een traditie is die wordt toegepast door talloze vissers in Nederland, België en Engeland. De exacte reden weet echter niemand! Ik weet wel dat die regel niet gebaseerd is op enig sluitende logica. Als iedereen hetzelfde doet, betekent dat nog niet dat zo'n traditie ook correct is. De juiste hoeveelheid eieren hangt volgens mij af van: De hardheid van de latere boilie en de De rolbaarheid van het deeg De voedingswaarde die ik aflees op mijn beeldscherm! Hoe meer eieren ik gebruik, hoe hoger stijgt mijn vetgehalte! Uiteindelijk bepaalt het gewenste vetpercentage van mijn mix hoeveel eieren erin kunnen. Als ik aan mijn taks kom, gaan er bij mij dus géén eieren meer in. Maar: óók de overige ingrediënten bepalen het vetpercentage van de totale mix. Met andere woorden, als ik weinig andere vette ingrediënten gebruik, kunnen er ook meer eieren in!
Aardappelmeel 100 gram : Een bulkproduct van louter koolhydraten. Het bevat geen vet, geen eiwit, geen vezels en nauwelijks vitamines. Maïzena is een prima vervanger. Het is goedkoop. Doel is vooral de eiwitten en de vetten in de mix te verlagen. Als ik terugloop naar mijn computer en bijvoorbeeld Aardappelmeel selecteer en klik op de knop Delete en aldus die 100 gram Aardappelmeel verwijder, dan stijgen de eiwitten naar 22,6% en de vetten naar 22,5%. Of je die nieuwe balans liever gebruikt, is een kwestie van inzicht. Karpervoer 2000 waardeert in ieder geval die nieuwe mix iets lager in zijn Eindoordeel, het cijfer daalt van 9,3 naar 8,9. Op zich valt dat erg mee.
Soja volvet 40 gram : Een voortreffelijk allround product. Het bevat prima eiwitten, goede vetten, suikers, vezels en uitstekende B-vitamines. Toch kan er niet veel in, het vetgehalte stijgt dan te sterk. Vette soja heeft ook de neiging om boiliedeeg erg plakkerig te maken.
Melkpoeder mager 30 gram : Dit melkproduct bevat uitstekende eiwitten en belangrijke B-vitamines. De koolhydraten zijn het makkelijk te verteren suiker Lactose! Het woord 'mager' geeft aan dat het nauwelijks vet bevat. Met magere melkpoeder hou je bij voorbaat het percentage vet laag. Zo schep je ruimte om later vette ingrediënten als eieren, olie en vette soja te kunnen toevoegen! Om het verschil aan te tonen. Stel dat ik magere melkpoeder in deze mix vervang door Vitamealo, een bekende kunstmelk voor kalveren, dan stijgen de vetten direct van 17,66% naar 19,25% en dan heb ik het maar over 30 gram!
Trouvit 000 30 gram : Dit zijn de kleinste korreltjes waarmee kwekerijen de piepkleine forelletjes voederen. Het eiwitpercentage bedraagt 57%. Met dit vismeelproduct zijn de eiwitten fors op te schroeven. Gebruik ik bijvoorbeeld 100 gram in plaats van 30 gram, klik, dan stijgt het eiwitgehalte al naar 23,86%. Het vetgehalte wordt 18,18%. De waardering verandert weinig, want voor de koele watertemperaturen onder 18° Celsius krijg ik nog steeds een 9,2! Blijkbaar kan ik met deze herfstmix behoorlijk variëren!
Tarwekiemen 20 gram : Een perfect ingrediënt met tal van voortreffelijke voedingsstoffen als eiwitten, vetten, B-vitamines en vooral uitstekende voedingsvezels! Altijd gebruiken!
Ei-albumine 20 gram : Deze dure eiwitten voeg ik vooral toe om straks mijn boilies beter te laten uitharden. Het bevordert tevens de rol- en de behandelbaarheid van het boiliedeeg. Voor de eiwittoevoeging gebruik ik het liever niet. Het is te duur en als voedingsstof ook te eenzijdig. In de noodzakelijke vitamines kunnen namelijk tekorten optreden.
Becelolie 10 gram : Met olie verhoog ik op een eenvoudige manier het vetgehalte. Andere oliën zijn ook goed te gebruiken, bijvoorbeeld hennepolie of visolie. Als ik liever andere vette ingrediënten gebruik bij een gelijkblijvende voedingswaarde, elimineer ik natuurlijk gewoon die olie.
Groet'n Henk..
still growing Old.