vismeelboilie
- Luc Maessen
- Berichten: 264
- Lid geworden op: 12-07-2006 11:02
- Locatie: Nieuwegein
Ik wil voor het eerst boilies gaan draaien en wil graag een simpele vismeelboilie. Ik zat zelf te denken aan:
200 gram polentabloem
250 gram maismeel
150 gram tarwebloem
200 gram griesmeel
200 gram vismeel
Ik wil graag weten of deze mix goed te draaien valt en goed uithard zonder scheuren e.d. Als er iets mis mee is hoor ik het graag en wat ik dan aan zou moeten passen.
Alvast bedankt voor de hulp
200 gram polentabloem
250 gram maismeel
150 gram tarwebloem
200 gram griesmeel
200 gram vismeel
Ik wil graag weten of deze mix goed te draaien valt en goed uithard zonder scheuren e.d. Als er iets mis mee is hoor ik het graag en wat ik dan aan zou moeten passen.
Alvast bedankt voor de hulp
-
- Berichten: 50
- Lid geworden op: 09-08-2006 16:42
- Locatie: noordijk/neede
- Contacteer:
geen ervaring mee
behandel vissen net zoals jezelf en ruim je eigen rommel op!!
- Kenny Willems
- Berichten: 3415
- Lid geworden op: 20-05-2006 15:46
- Locatie: Duiven
- Contacteer:
100 gr Polenta
200 gr maismeel
300 gr tarwemeel
100 gr griesmeel
200 gr vismeel
100 gr ei voer
zo ongeveer heb ik mijn bol, hard prima uit draait lekkerweg.
200 gr maismeel
300 gr tarwemeel
100 gr griesmeel
200 gr vismeel
100 gr ei voer
zo ongeveer heb ik mijn bol, hard prima uit draait lekkerweg.
- Luc Maessen
- Berichten: 264
- Lid geworden op: 12-07-2006 11:02
- Locatie: Nieuwegein
Waar kan ik ei-voer halen, want dat zou ik zo niet weten. Uhm en wat draagt het ei-voer als eigenschap bij aan de boilie; hard hij daardoor beter uit ofzo?
- Rick Boerboom
- Berichten: 3459
- Lid geworden op: 11-07-2002 02:00
- Locatie: Doetinchem
Dat is eivoer voor vogels. Bij dierenzaak te koop dus. Ik gebruik het graag om een wat grove structuur te geven aan de boilie.
-
- Berichten: 37
- Lid geworden op: 17-05-2006 18:06
- Locatie: voorhout
- Contacteer:
vismeel bolies zijn wel goed weet ik
(veel op gevangen ook)
(veel op gevangen ook)
- Kenny Willems
- Berichten: 3415
- Lid geworden op: 20-05-2006 15:46
- Locatie: Duiven
- Contacteer:
Luc Maessen schreef:Waar kan ik ei-voer halen, want dat zou ik zo niet weten. Uhm en wat draagt het ei-voer als eigenschap bij aan de boilie; hard hij daardoor beter uit ofzo?
Het hard goed uit en geeft je bol een goede open stuctuur waardoor je flavours en smaakstoffen er sneller uitlekken.
- Martin Flierman
- Berichten: 287
- Lid geworden op: 30-11-2004 17:40
- Locatie: Harns
Ik zou de polenta bloem eruit laten en er tarwe MEEL (dus geen bloem) in doen.
- remco de koster
- Berichten: 1034
- Lid geworden op: 03-04-2006 11:11
vissen bijna dezelfde bol!!!!
- Luc Maessen
- Berichten: 264
- Lid geworden op: 12-07-2006 11:02
- Locatie: Nieuwegein
Ik heb het vanmiddag geprobeerd, heb alleen de vismeel moeten vervangen voor garnalen meel, want dat was niet meer voorradig. Er was alleen 1 probleem de boilies gingen niet drijven tijdens het koken, maar voelde na 5 minuten wel goed aan. We hebben ze toen dus maar gwn steeds 5 min erin laten liggen.
Maar hoe komt het dat ze niet gingen drijven, hoort het zo(ik weet dat er recepten zijn die niet drijven) of ligt het aan het garnalen meel of aan de polenta?
Maar hoe komt het dat ze niet gingen drijven, hoort het zo(ik weet dat er recepten zijn die niet drijven) of ligt het aan het garnalen meel of aan de polenta?
- robbin kremer
- Berichten: 760
- Lid geworden op: 25-02-2004 09:20
- Locatie: Norg!
200 gram garnalenmeel lijkt me wel iets teveel van het goede hoor!
Ik denk dat je boilies nu zullen drijven..want als je teveel garnalenmeel gebruikt gaan je boilies drijven..dus let daarop!
Ik denk dat je boilies nu zullen drijven..want als je teveel garnalenmeel gebruikt gaan je boilies drijven..dus let daarop!
FCG, Trots van het Noorden!
- Luc Maessen
- Berichten: 264
- Lid geworden op: 12-07-2006 11:02
- Locatie: Nieuwegein
Goed dat je het zegt ik zal het morgen even testen in een bakje water.
i.i.g. bedankt voor alle hulp!
i.i.g. bedankt voor alle hulp!
-
- Berichten: 4482
- Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
- Locatie: Gelderland
- Contacteer:
Luc,
200gr of terwijl 20% vismeel in je mix, vind ik geen echte vismeel bol. Ik
versta onder een echte vismeel bol, een boilie met een dosering van 40 a
50% vismeel in je bol.
Het nadeel van vismeel is (qua verwerking!), is dat het een hele slechte
binding heeft, en dat het dus in hogere doserings percentages een pro-
bleem KAN vormen. Dus wanneer je 40 a 50% vismeel in je mix verwerkt,
zorg dan dat je overige ingredienten goede bindings eigenschappen heb-
ben. Een goede binder is o.a. tarwebloem.
Voorbeeldje:
40% vismeel (b.v. haringmeel)
20% roggemeel
20% tarwegriesmeel
10% rijstebloem
10% tarwebloem
Het vismeel is dus geen binder. Aangezien vismeel niet bind, en het in een
dosering van 40% gebruikt wordt, zorgt dit ervoor dat de overige ingre-
dienten je mix niet teveel laten binden/kleven. Zou het vismeel b.v. weg
gelaten zijn, dan hebben de overige ingredienten samen TEVEEL binding.
Vismeel is een smaakmaker, en voorziet je mix van extra dierlijke eiwit-
ten. Kan soms wenselijk zijn...
Zou je b.v. van bovenstaande mix een neutrale mix willen maken, dan
zou je het vismeel kunnen vervangen voor 40% polentabloem. Polenta-
bloem is ook GEEN binder.
Dus een echte vismeel bol is dus in mijn ogen, een bol met minimaal 40%
vismeel! Lagere hoeveelheden, dienen bij mij alleen maar om het eiwit
gehalte van mijn mix eventueel wat op te krikken. Ik vis over het alge-
meen met lage eiwit gehaltes in mijn bol, en soms kan het wenselijk zijn
om het eiwit gehalte toch wat op te krikken. B.v. door 10 a 15% vismeel
toe tevoegen. Zulke lage gehaltes aan vismeel, hebben normaal niet zo
gauw invloed op de binding van je overige ingredienten in je mix; of ter-
wijl dat je mix niet meer goed bind.
groetjes Benny
200gr of terwijl 20% vismeel in je mix, vind ik geen echte vismeel bol. Ik
versta onder een echte vismeel bol, een boilie met een dosering van 40 a
50% vismeel in je bol.
Het nadeel van vismeel is (qua verwerking!), is dat het een hele slechte
binding heeft, en dat het dus in hogere doserings percentages een pro-
bleem KAN vormen. Dus wanneer je 40 a 50% vismeel in je mix verwerkt,
zorg dan dat je overige ingredienten goede bindings eigenschappen heb-
ben. Een goede binder is o.a. tarwebloem.
Voorbeeldje:
40% vismeel (b.v. haringmeel)
20% roggemeel
20% tarwegriesmeel
10% rijstebloem
10% tarwebloem
Het vismeel is dus geen binder. Aangezien vismeel niet bind, en het in een
dosering van 40% gebruikt wordt, zorgt dit ervoor dat de overige ingre-
dienten je mix niet teveel laten binden/kleven. Zou het vismeel b.v. weg
gelaten zijn, dan hebben de overige ingredienten samen TEVEEL binding.
Vismeel is een smaakmaker, en voorziet je mix van extra dierlijke eiwit-
ten. Kan soms wenselijk zijn...
Zou je b.v. van bovenstaande mix een neutrale mix willen maken, dan
zou je het vismeel kunnen vervangen voor 40% polentabloem. Polenta-
bloem is ook GEEN binder.
Dus een echte vismeel bol is dus in mijn ogen, een bol met minimaal 40%
vismeel! Lagere hoeveelheden, dienen bij mij alleen maar om het eiwit
gehalte van mijn mix eventueel wat op te krikken. Ik vis over het alge-
meen met lage eiwit gehaltes in mijn bol, en soms kan het wenselijk zijn
om het eiwit gehalte toch wat op te krikken. B.v. door 10 a 15% vismeel
toe tevoegen. Zulke lage gehaltes aan vismeel, hebben normaal niet zo
gauw invloed op de binding van je overige ingredienten in je mix; of ter-
wijl dat je mix niet meer goed bind.
groetjes Benny
-
- Berichten: 202
- Lid geworden op: 05-06-2006 23:07
- Locatie: st truiden
vis je zonder soya benny?
- Luc Maessen
- Berichten: 264
- Lid geworden op: 12-07-2006 11:02
- Locatie: Nieuwegein
Benny van de Werfhorst schreef:Luc,
200gr of terwijl 20% vismeel in je mix, vind ik geen echte vismeel bol. Ik
versta onder een echte vismeel bol, een boilie met een dosering van 40 a
50% vismeel in je bol.
Het nadeel van vismeel is (qua verwerking!), is dat het een hele slechte
binding heeft, en dat het dus in hogere doserings percentages een pro-
bleem KAN vormen. Dus wanneer je 40 a 50% vismeel in je mix verwerkt,
zorg dan dat je overige ingredienten goede bindings eigenschappen heb-
ben. Een goede binder is o.a. tarwebloem.
Voorbeeldje:
40% vismeel (b.v. haringmeel)
20% roggemeel
20% tarwegriesmeel
10% rijstebloem
10% tarwebloem
Het vismeel is dus geen binder. Aangezien vismeel niet bind, en het in een
dosering van 40% gebruikt wordt, zorgt dit ervoor dat de overige ingre-
dienten je mix niet teveel laten binden/kleven. Zou het vismeel b.v. weg
gelaten zijn, dan hebben de overige ingredienten samen TEVEEL binding.
Vismeel is een smaakmaker, en voorziet je mix van extra dierlijke eiwit-
ten. Kan soms wenselijk zijn...
Zou je b.v. van bovenstaande mix een neutrale mix willen maken, dan
zou je het vismeel kunnen vervangen voor 40% polentabloem. Polenta-
bloem is ook GEEN binder.
Dus een echte vismeel bol is dus in mijn ogen, een bol met minimaal 40%
vismeel! Lagere hoeveelheden, dienen bij mij alleen maar om het eiwit
gehalte van mijn mix eventueel wat op te krikken. Ik vis over het alge-
meen met lage eiwit gehaltes in mijn bol, en soms kan het wenselijk zijn
om het eiwit gehalte toch wat op te krikken. B.v. door 10 a 15% vismeel
toe tevoegen. Zulke lage gehaltes aan vismeel, hebben normaal niet zo
gauw invloed op de binding van je overige ingredienten in je mix; of ter-
wijl dat je mix niet meer goed bind.
groetjes Benny
Maar is dit hetzelfde met garnalenmeel? want 2 reply's boven je staat dat 200g wel erg veel is.
-
- Berichten: 4482
- Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
- Locatie: Gelderland
- Contacteer:
Erwin,
Niet altijd!
Volvette (getoast) sojabloem, gebruik ik nog in één van mijn basis mix-
en, en in de andere basis mix niet.
Ik gebruik dus 2 basis mixen!
Vanwaar je vraag...?
groetjes Benny
Niet altijd!
Volvette (getoast) sojabloem, gebruik ik nog in één van mijn basis mix-
en, en in de andere basis mix niet.
Ik gebruik dus 2 basis mixen!
Vanwaar je vraag...?
groetjes Benny
-
- Berichten: 4482
- Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
- Locatie: Gelderland
- Contacteer:
Luc,
Garnalenmeel is anders als vismeel. Bij teveel garnalenmeel in je mix,
heb je kans dat je boilies gaan drijven! Ik zou nooit meer dan 5% gar-
nalenmeel in een boilie gebruiken, als ik wil dat ie zinkt! Soms is 5%
al genoeg om drijvende boilies te krijgen...
Ook is er qua kwaliteit verschil in garnalenmeel. Hoe meer garnalen
VLEES erin het meel zit, hoe beter! Het garnalenmeel met meer vlees, is
ook iets zwaarder; dus laat je boilie minder gauw drijven. Het garnalen-
meel wat alleen (het meest verkocht!) maar uit huiden/vellen bestaat, is
minder qua kwaliteit (hoeft geen nadeel te zijn!). Dit garnalenmeel, laat
je boilie ook al snel drijven. Ideaal ingredient dus voor pop-ups!
Ik zou sowieso nooit meer dan 5% garnalenmeel gebruiken, als ik wil dat
m'n boilies gewoon zinken.
Vismeel laat een boilie dus NIET drijven! Er is verschil tussen vismeel en
vismeel. Je hebt o.a. verschillende soorten...
groetjes Benny
Garnalenmeel is anders als vismeel. Bij teveel garnalenmeel in je mix,
heb je kans dat je boilies gaan drijven! Ik zou nooit meer dan 5% gar-
nalenmeel in een boilie gebruiken, als ik wil dat ie zinkt! Soms is 5%
al genoeg om drijvende boilies te krijgen...
Ook is er qua kwaliteit verschil in garnalenmeel. Hoe meer garnalen
VLEES erin het meel zit, hoe beter! Het garnalenmeel met meer vlees, is
ook iets zwaarder; dus laat je boilie minder gauw drijven. Het garnalen-
meel wat alleen (het meest verkocht!) maar uit huiden/vellen bestaat, is
minder qua kwaliteit (hoeft geen nadeel te zijn!). Dit garnalenmeel, laat
je boilie ook al snel drijven. Ideaal ingredient dus voor pop-ups!
Ik zou sowieso nooit meer dan 5% garnalenmeel gebruiken, als ik wil dat
m'n boilies gewoon zinken.
Vismeel laat een boilie dus NIET drijven! Er is verschil tussen vismeel en
vismeel. Je hebt o.a. verschillende soorten...
groetjes Benny
Laatst gewijzigd door Benny van de Werfhorst op 28-08-2006 21:08, 1 keer totaal gewijzigd.
-
- Berichten: 202
- Lid geworden op: 05-06-2006 23:07
- Locatie: st truiden
ik vroeg het gewoon naar aanleiding van een ander topic hier benny
je weet wel welk ik bedoel
andere vraag nu (effe offtopic)
merk je verschil met of zonder soya?
of anders geformuleerd wanneer gebruik je je mix zonder soya en wanneer met soya
je weet wel welk ik bedoel
andere vraag nu (effe offtopic)
merk je verschil met of zonder soya?
of anders geformuleerd wanneer gebruik je je mix zonder soya en wanneer met soya
-
- Berichten: 4482
- Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
- Locatie: Gelderland
- Contacteer:
Erwin,
Eerlijk gezegd merk ik tot nu toe, nog weinig verschil met wel of geen
soja in m'n mix.
De basis mix zonder soja, is nog in experiment, en kan dus nog niet spe-
cifiek ingaan wat beter werkt.
Ik schrijf ook bewust: "Tot nu toe", in eerste zinnetje!
Over enkele jaren laat ik meer weten... Er zijn veel factoren,
die een experiment kunnen vertroebelen. Vandaar dat ik er nog geen
zinnig woord over kan zeggen. Misschien over een paar jaar, dat ik iets
duidelijker kan zijn over wel of geen soja. Denk dan over meerdere ja-
ren, en dan is het nog afwachten of er iets zinnigs uitkomt!
O ja, de mix zonder soja, was meer bedoeld voor het najaar en winter bij
het voorvoeren; verder ga ik hier niet op in...
groetjes Benny
Eerlijk gezegd merk ik tot nu toe, nog weinig verschil met wel of geen
soja in m'n mix.
De basis mix zonder soja, is nog in experiment, en kan dus nog niet spe-
cifiek ingaan wat beter werkt.
Ik schrijf ook bewust: "Tot nu toe", in eerste zinnetje!
Over enkele jaren laat ik meer weten... Er zijn veel factoren,
die een experiment kunnen vertroebelen. Vandaar dat ik er nog geen
zinnig woord over kan zeggen. Misschien over een paar jaar, dat ik iets
duidelijker kan zijn over wel of geen soja. Denk dan over meerdere ja-
ren, en dan is het nog afwachten of er iets zinnigs uitkomt!
O ja, de mix zonder soja, was meer bedoeld voor het najaar en winter bij
het voorvoeren; verder ga ik hier niet op in...
groetjes Benny
-
- Berichten: 4624
- Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
20% garnalenmeel is best leuk, je moet enkel je bollen van het plafond schrappen.
MVG
Klaas
MVG
Klaas
- Luc Maessen
- Berichten: 264
- Lid geworden op: 12-07-2006 11:02
- Locatie: Nieuwegein
Ik snap toch echt niet waar jullie het over hebben, want ze drijven echt niet bij mij :s
- robbin kremer
- Berichten: 760
- Lid geworden op: 25-02-2004 09:20
- Locatie: Norg!
Weet je dan wel zeker dat je 200 gram Garnalenmeel in je mix hebt?!
Want normaal gesproken gaan je boilies drijven met 200 gram Garnalenmeel in je mix..
Want normaal gesproken gaan je boilies drijven met 200 gram Garnalenmeel in je mix..
FCG, Trots van het Noorden!
-
- Berichten: 4482
- Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
- Locatie: Gelderland
- Contacteer:
Luc,
Misschien goede lading garnalenmeel getroffen, met veel garnalenvlees
erin...?!
Wanneer je het "slechtere" garnalenmeel treft, dan durf ik gerust bijna te
zeggen, dat bij 20% garnalenmeel je boilies bijna zeker zullen drijven. Ik
heb het hier dus over meest verkochte garnalenmeel. Zoals eerder ge-
zegd: Dit "slechtere" garnalenmeel bestaat het meest uit vellen/huiden,
wat het geheel zeer licht maakt.
Maar hoe heb je je mix nu precies gemaakt?
groetjes Benny
Misschien goede lading garnalenmeel getroffen, met veel garnalenvlees
erin...?!
Wanneer je het "slechtere" garnalenmeel treft, dan durf ik gerust bijna te
zeggen, dat bij 20% garnalenmeel je boilies bijna zeker zullen drijven. Ik
heb het hier dus over meest verkochte garnalenmeel. Zoals eerder ge-
zegd: Dit "slechtere" garnalenmeel bestaat het meest uit vellen/huiden,
wat het geheel zeer licht maakt.
Maar hoe heb je je mix nu precies gemaakt?
groetjes Benny