Beschimmelde boilies
-
- Berichten: 93
- Lid geworden op: 04-09-2002 02:00
- Locatie: Borne
- Contacteer:
Na een dag of wat gaan over het algemeen mijn zelfgemaakte boilies schimmelen. Dit ongeacht de droogtijd.
Zijn beschimmelde boilies nog wel geschikt om mee te voeren en/of te vangen?
Greetz van Bianca
Zijn beschimmelde boilies nog wel geschikt om mee te voeren en/of te vangen?
Greetz van Bianca
Tight Lines!
- Hoedemakers Mark
- Berichten: 1157
- Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
- Locatie: Kinrooi - België
- Contacteer:
Ik heb eens gehoord van iemand die viste (en ving) met licht beschimmelde boilies.
Zelf zou ik nooit een beschimmelde bol voeren of gebruiken als haakaas, gewoon omdat ik er geen vertrouwen in heb.
Zou dat eigenlijk nog wel een gezond aas zijn voor de karpers?
Ofwel is het een zeer goed aas, ofwel gebruik ik het niet...
MVG, Mark
Zelf zou ik nooit een beschimmelde bol voeren of gebruiken als haakaas, gewoon omdat ik er geen vertrouwen in heb.
Zou dat eigenlijk nog wel een gezond aas zijn voor de karpers?
Ofwel is het een zeer goed aas, ofwel gebruik ik het niet...
MVG, Mark
- Rob Borjans
- Berichten: 857
- Lid geworden op: 29-08-2002 02:00
- Locatie: Landgraaf
hoy,
ik heb zelf ook al gevist met licht zure en beschimmelde boilies!!! even afspoelen onder de kraan en hoppakee, ik kan je vertellen dat ze vingen als een raket!! eerlijk waar die boilies begonnen pas te vangen toen ze licht schimmelde!!
Bianca: ik zou eens nakijken wat voor ingredienten je gebruikt blijkbaar zit er een in die snel bederfd!!
je kan ook conserveermiddel toevoegen maar daar ben ikzelf geen voorstander van!!
groeten rob
ik heb zelf ook al gevist met licht zure en beschimmelde boilies!!! even afspoelen onder de kraan en hoppakee, ik kan je vertellen dat ze vingen als een raket!! eerlijk waar die boilies begonnen pas te vangen toen ze licht schimmelde!!
Bianca: ik zou eens nakijken wat voor ingredienten je gebruikt blijkbaar zit er een in die snel bederfd!!
je kan ook conserveermiddel toevoegen maar daar ben ikzelf geen voorstander van!!
groeten rob
-
- Berichten: 93
- Lid geworden op: 04-09-2002 02:00
- Locatie: Borne
- Contacteer:
De ingredienten die ik gebruik zijn maismeel, griesmeel, vismeel, tarwemeel, tarwekiemen, tarwezemelen, ei-albumin, koekjesmeel, maizena, gemalen hennep, aardappelmeel en garnalenmeel.
Tight Lines!
- Rob Borjans
- Berichten: 857
- Lid geworden op: 29-08-2002 02:00
- Locatie: Landgraaf
hoy bianca,
ei albumine is een van de produkten die snel schimmelen!!!
ik zou het dus niet teveel gebruiken!!!
ik zal je alle andere produkten die snel schimmelen eventjes opzoeken en je via de mail sturen.
groeten rob
ei albumine is een van de produkten die snel schimmelen!!!
ik zou het dus niet teveel gebruiken!!!
ik zal je alle andere produkten die snel schimmelen eventjes opzoeken en je via de mail sturen.
groeten rob
-
- Berichten: 93
- Lid geworden op: 04-09-2002 02:00
- Locatie: Borne
- Contacteer:
Hey Rob, hartstikke bedankt vast!
Tight Lines!
- Frank Avezaat
- Berichten: 2212
- Lid geworden op: 04-01-2002 01:00
- Locatie: Veenendaal
- Contacteer:
met beschimmelde boilies is zeer goed vis te vangen weet ik uit eigen ervaring. Het lijkt me niet dat het schadelijk is voor de karper... ga maar even na dat de karper al het voedsel dat hij tegenkomt wel eet... wie zegt dat dat altijd vers is???
Succes Bianca... het kan echt wel
Succes Bianca... het kan echt wel
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Hallo Bianca,
Ook koekjesmeel zal snel gaan schimmelen, net zoals ook de gemalen hennep.
Maar meestal ligt de hoofdoorzaak in de te gebruiken gereedschappen en materialen.
Goed afwassen en met kokend heet water naspoelen word maar al te vaak achterwege gelaten.
Ikzelf droog mijn boilies altijd in Champignon-kratjes.
Dat zijn van die plastic fruit kistjes, en na elk gebruik was ik ze af en spoel ze na met een beetje Chloorwater.
Ik gebruik dezelfde grondstoffen als jij, maar heb njente problemos.
Sportieve groeten Henk
Ook koekjesmeel zal snel gaan schimmelen, net zoals ook de gemalen hennep.
Maar meestal ligt de hoofdoorzaak in de te gebruiken gereedschappen en materialen.
Goed afwassen en met kokend heet water naspoelen word maar al te vaak achterwege gelaten.
Ikzelf droog mijn boilies altijd in Champignon-kratjes.
Dat zijn van die plastic fruit kistjes, en na elk gebruik was ik ze af en spoel ze na met een beetje Chloorwater.
Ik gebruik dezelfde grondstoffen als jij, maar heb njente problemos.
Sportieve groeten Henk
- Bas Goorhuis
- Berichten: 260
- Lid geworden op: 27-10-2002 02:00
- Locatie: Twente
hallow!
schimmel is iets puur natuur, teveel is niet goed. Penicilline zit o.a. in schimmel.
En ik zelf moet ook zeggen dat het niet slecht vangen is met een beetje schimmel. Maar vissen met te veel schimmel is af te raden. Ach en mensen eten ook champignons, is ook een schimmel, net zoals alle paddestoelen.
Grtz Bas
schimmel is iets puur natuur, teveel is niet goed. Penicilline zit o.a. in schimmel.
En ik zelf moet ook zeggen dat het niet slecht vangen is met een beetje schimmel. Maar vissen met te veel schimmel is af te raden. Ach en mensen eten ook champignons, is ook een schimmel, net zoals alle paddestoelen.
Grtz Bas
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Nou Bas,
En in de Champignon compost alleen zitten wel zoveel Champignon schimmel(sporen) dat andere schimmels er niet kunnen gedijen ofwel concurreren.
Ook ontsmettingsmiddelen en andere conserveringen houden daar niets meer aan.
Met Champignon Teeltverzorgende groet Henk
En in de Champignon compost alleen zitten wel zoveel Champignon schimmel(sporen) dat andere schimmels er niet kunnen gedijen ofwel concurreren.
Ook ontsmettingsmiddelen en andere conserveringen houden daar niets meer aan.
Met Champignon Teeltverzorgende groet Henk
- Sjoerd Groot
- Berichten: 2227
- Lid geworden op: 05-06-2002 02:00
- Locatie: Enschede
- Contacteer:
Op 2002-10-31 20:51, schreef Bas Goorhuis:
hallow!
schimmel is iets puur natuur, teveel is niet goed. Penicilline zit o.a. in schimmel.
En ik zelf moet ook zeggen dat het niet slecht vangen is met een beetje schimmel. Maar vissen met te veel schimmel is af te raden. Ach en mensen eten ook champignons, is ook een schimmel, net zoals alle paddestoelen.
Grtz Bas
De ene schimmel is niet schadelijk of zelfs goed voor de mens, denk bijvoorbeeld aan yoghurt, champignons of schimmelkaas.
Maar dat wil niet zeggen dat schimmel niet slecht is voor een mens. Als iets schimmelt is het waarschijnlijk dat het produkt op dat moment ook aan het rotten is volgens mij.
Schimmel is in principe niet goed voor een mens, en dan nog, schimmels die niet slecht zijn voor een mens, hoven nog niet goed te zijn voor de karper, en andersom natuurlijk...
Met pluizige groet, Sjoerd
- Thijs Tweebeeke
- Berichten: 216
- Lid geworden op: 01-08-2002 02:00
Paar maandjes terrug voor het eerst gevangen op zelfgemaakte bollen:
later wou ik het recept weer maken hebben mijn maat en ik er teveel koekjesmeel bij gedaan ( recept niet goed opgeschreven domdomdom!!)resultaat
binnen 2 dagen geschimmelde boilies waaraan we geen karper meer vingen.
Ook heb ik geloof ik ( word niet boos als ik het fout heb) in zo'n Frankrijk boek van Leon Hoogendijk gelezen dat geschimmelde boilies slecht zijn voor de karper.
Groeten Thijs
<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Thijs Tweebeeke op 2002-11-03 15:37 ]</font>
later wou ik het recept weer maken hebben mijn maat en ik er teveel koekjesmeel bij gedaan ( recept niet goed opgeschreven domdomdom!!)resultaat
binnen 2 dagen geschimmelde boilies waaraan we geen karper meer vingen.
Ook heb ik geloof ik ( word niet boos als ik het fout heb) in zo'n Frankrijk boek van Leon Hoogendijk gelezen dat geschimmelde boilies slecht zijn voor de karper.
Groeten Thijs
<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Thijs Tweebeeke op 2002-11-03 15:37 ]</font>
-
- Berichten: 228
- Lid geworden op: 18-04-2002 02:00
- Locatie: Meppel
Paddestoelen................................. ach zolang er geen kabouters in wonen.
Op 2002-10-31 23:42, schreef Sjoerd Groot:
Op 2002-10-31 20:51, schreef Bas Goorhuis:
hallow!
schimmel is iets puur natuur, teveel is niet goed. Penicilline zit o.a. in schimmel.
En ik zelf moet ook zeggen dat het niet slecht vangen is met een beetje schimmel. Maar vissen met te veel schimmel is af te raden. Ach en mensen eten ook champignons, is ook een schimmel, net zoals alle paddestoelen.
Grtz Bas
De ene schimmel is niet schadelijk of zelfs goed voor de mens, denk bijvoorbeeld aan yoghurt, champignons of schimmelkaas.
Maar dat wil niet zeggen dat schimmel niet slecht is voor een mens. Als iets schimmelt is het waarschijnlijk dat het produkt op dat moment ook aan het rotten is volgens mij.
Schimmel is in principe niet goed voor een mens, en dan nog, schimmels die niet slecht zijn voor een mens, hoven nog niet goed te zijn voor de karper, en andersom natuurlijk...
Met pluizige groet, Sjoerd
- Wouter Steggink
- Berichten: 521
- Lid geworden op: 02-10-2002 02:00
- Locatie: TwentuH
nou, in boilie-ingredienten zitten altijd sporen van schimmels. En in boilies zitten gek genoeg allemaal voedingsstoffen die een schimmel nodig heeft om te groeien. Dus schimmels gaan groeien.
Je kunt boilies door koken beperkt houdbaar maken, want schimmelsporen zijn erg thermo-resistent. Als je de sporen doormiddel van verhitting wil doden, dan zouden de boilies niet meer te gebruiken zijn. En daarbij komt dat een schimmel zeer weinig "vrij water" nodig heeft om te groeien, dus ook een "droge" boilie gaat een keer schimmelen.
De winkel-boilies, zijn vaak voorzien van conserveringsmiddelen, deze stoffen zorgen ervoor dat schimmels (en andere MicroOrganismen) niet gaan groeien, of zelfs dood gaan.
Als je zelf boilies maakt, een paar tips:
* gebruik "verse" ingredienten
* gebruik schone materialen (schone rolplank!!!)
* kook de boilies maar een minuutje langer...
* droog de boilies goed
* vries de boilies die je niet direkt gebruikt in
* leg geen zak boilies in de volle zon....(MO's groeien vaak het snelst bij +/- 30 a 37°C)
zo, dat was het,
aju
Wouter Steggink
Je kunt boilies door koken beperkt houdbaar maken, want schimmelsporen zijn erg thermo-resistent. Als je de sporen doormiddel van verhitting wil doden, dan zouden de boilies niet meer te gebruiken zijn. En daarbij komt dat een schimmel zeer weinig "vrij water" nodig heeft om te groeien, dus ook een "droge" boilie gaat een keer schimmelen.
De winkel-boilies, zijn vaak voorzien van conserveringsmiddelen, deze stoffen zorgen ervoor dat schimmels (en andere MicroOrganismen) niet gaan groeien, of zelfs dood gaan.
Als je zelf boilies maakt, een paar tips:
* gebruik "verse" ingredienten
* gebruik schone materialen (schone rolplank!!!)
* kook de boilies maar een minuutje langer...
* droog de boilies goed
* vries de boilies die je niet direkt gebruikt in
* leg geen zak boilies in de volle zon....(MO's groeien vaak het snelst bij +/- 30 a 37°C)
zo, dat was het,
aju
Wouter Steggink
- wim schotman
- Berichten: 240
- Lid geworden op: 09-02-2002 01:00
- Locatie: Nijmegen
Boilies gewoon ruim een week drogen daarna in lucht dichte tonnen doen met gedroogde rijst erbij dan heb je nooit last van schimmel.
Schimmel groei is afhankelijk van 3 factoren: 1:voedsel(voor de schimmel),2:zuurstof en 3:vocht. Als je een van deze 3 weglaat heb je geen last van schimmel.
1: deze kan je helaas niet weg laten dit zijn de boilies zelf.
2: door je boilies vacuum te verpakken zal je geen last hebben van schimmel.
3: door je boilies goed te drogen heb het vocht voor de micro-organisme weggehaald hierdoor kan hij zich niet ontwikkelen.
Als je de boilies conserveert doodt je alle schimmels als je dit niet doet is er altijd schimmel aanwezig maar als je deze niet de kans geeft zich te laten ontwikkelen heb je geen last.
(niet te veel)Witte schimmel is niet schadelijk voor de karper maar waar je voor uit moet kijken is de zwarte schimmel deze is wel zeer schadelijk (ook voor mensen).
Wim
Schimmel groei is afhankelijk van 3 factoren: 1:voedsel(voor de schimmel),2:zuurstof en 3:vocht. Als je een van deze 3 weglaat heb je geen last van schimmel.
1: deze kan je helaas niet weg laten dit zijn de boilies zelf.
2: door je boilies vacuum te verpakken zal je geen last hebben van schimmel.
3: door je boilies goed te drogen heb het vocht voor de micro-organisme weggehaald hierdoor kan hij zich niet ontwikkelen.
Als je de boilies conserveert doodt je alle schimmels als je dit niet doet is er altijd schimmel aanwezig maar als je deze niet de kans geeft zich te laten ontwikkelen heb je geen last.
(niet te veel)Witte schimmel is niet schadelijk voor de karper maar waar je voor uit moet kijken is de zwarte schimmel deze is wel zeer schadelijk (ook voor mensen).
Wim
-
- Berichten: 63
- Lid geworden op: 25-09-2009 10:23
Je bent zowiezo 1 vergeten:
Warmte
Warmte
HELP!,
Ik kan geen avater uploaden wie kan me helpen? pbtje graag!.
Ik kan geen avater uploaden wie kan me helpen? pbtje graag!.
-
- Berichten: 144
- Lid geworden op: 22-11-2009 15:11
Ik heb dezelfde ervaring als Rob beschimmelde boilies vangen zeker nog!
- Rik koster
- Berichten: 5111
- Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
- Locatie: zuid holland
- Contacteer:
ken iemand die heeft er zijn beste sessie mee gedraaid op lac du der
- Andre Jacobs
- Berichten: 1974
- Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
- Locatie: Finsterwolde
helpt een beetje zout in de mix?
- richard brands
- Berichten: 8
- Lid geworden op: 04-04-2010 14:47
- Locatie: Urk
Je zou ook je boilies kunnen invriezen en voor elke sessie een klein zakje uit de vriezer halen!