Ha Ulco,
Ik vrees dat de antwoorden op jouw vragen van hetzelfde karakter zullen zijn als de uitslagen van bijvoorbeeld het Loeb-rapport.
Ik heb mezelf ook kortstondig verdiept in de eigenschappen van bepaalde stoffen en hun mogelijk effect op het aasgedrag van karpers, maar na korte tijd ontstond bij mij de gedachte dat als je zo diep gaat met die ene factor, je alle andere factoren ook zo exact zult moeten bijhouden en leren begrijpen om zaken nog effectief toe te kunnen passen. Ik noem bijvoorbeeld de zuurgraad van het water, de tijd van het jaar, de watertemperatuur, de voedselvoorkeur/-behoefte van individuele vissen, de werking van de darmen van een karper, de exacte werking van de smaakpapillen, de al dan niet selectieve of specifieke werking van die smaakpapillen ..........
Als ik dat allemaal niet doe, dan is het gewoon een beetje hetzelfde als biljarten met een blinddoek om. Ik kan dan nog zo'n perfecte grip hebben op die keu en exact weten hoe die gemaakt is, hoe lang 'ie is en waar de tafel staat, maar als ik niks kan zien/waarnemen, dan heb ik aan dat prachtige stuk gereedschap geen reet.
Vandaar dat ik de vrijgekomen tijd steek in andere zaken zoals het weer, gevoel krijgen bij een water, het gedrag en de werking van de zintuigen van een karper in grote lijnen, hoe het beest beweegt en eet, hoe ik het beste kan vissen en voeren (techniek en tactiek) en verder zorg ik ervoor dat ik types aas gebruik waar ik óf goed mee gevangen heb, óf waar ik van WEET dat de karper ze beschouwd als eten en ze ook graag eet. Ik schakel zo een onzekerheid uit en kan me dan bezighouden met de factoren waar ik zelf in praktische zin wélk invloed op heb, zie boven.
Dit is mijn idee, meer niet en ik ga ook op mijn bek.
Iedereen is op een andere manier bezig en daar kunnen we van leren, of het kan ons inspireren, maar laten we het dan wat mij betreft wel praktisch/praktijkgerelateerd houden, dan snappen we er misschien ook wat van. Die praktijk is namelijk voor ons allemaal hetzelfde:
De waterkant, niet het laboratorium.
Groet'n uit het hoogste noorden,
WB
