Klopt helemaal Harnold,
Door het ontbreken van een maag kent een karper volgens mij ook geen echt vol gevoel, hoe kan het ook anders, want er zijn karpers die kilo's voer naar binnen werken op een zeer korte tijd. Op een gegeven moment zit die darm gewoon vol, wat er voor bijkomt zal er dus achter weer uit moeten komen, verteerd of niet.
Dit is met een voerboilie ook het moeilijkste wat betreft aas in mijn ogen, want hoe lang blijft jouw boilie in die darm en hoeveel voedingsstoffen kan een karper in die periode uit jouw boilie halen. Je kan voornamelijk met voorverteerd spul werken, wat zeer makkelijk opneembaar is voor de karper, maar daardoor kan het zijn dat hij zoveel voedingsstoffen haalt uit jouw bol, dat hij minder gaat eten. Niet zo zeer een vol gevoel, maar voldoening bij het aas. Daarintegen loop je bij rauwe producten en voedingsvezels, die de doorloop versnellen, het risico dat de karper onvoldoende voeding haalt uit jouw boilie, waardoor er tekorten KUNNEN ontstaan. Resulterende in het stilvallen van de karper dan wel het omschakelen op ander voedsel. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij readymades en conserveringsmiddelen, daar worden bacterien geremd en zal het aas veel moeilijker tot onmogelijk verteerbaar zijn voor de karper, resulterende in tekorten en het stilvallen van die ready. Instant maakt het minder, maar ga je voeren merk je dit meteen!
Hier komt het eieren en soyaverhaal ook weer om de hoek kijken, verteerbaarheid van het aas. In hoeverre is de remming die de producten als eigenschap hebben van invloed op de vertering? Ook stel ik mijn vraagtekens bij het cholesterol gehalte van eieren, wat aanzienlijk is, heeft dit ook effect op de karper en vooral dus zijn gezondheid? Dit geeft Eddy dus wel aan in zijn boek en een van de oorzaken van de sterfte op het KK was volgens hem een overdaad aan eieren (een vis ook weggebracht naar een laboratium). Dit in combinatie met de zeer hoge watertemperaturen... Mocht juist dat cholesterol in grote hoeveelheden "dodelijk" zijn voor de karper, kunnen we dan niet beter het percentage eigeel verlagen en meer eiwit toevoegen (door de eieren te gaan scheiden dan wel de keuze te maken voor een gedeelte vervanging door ei-albumine)? Dan nog wat over soya, een boonsoort. Uit mijn ervaringen zijn bonen nooit denderend geweest om karper te vangen. Instant wilde het ooit nog wel, maar lange termijn werk was het nooit succesvol. Maar wellicht dat anderen andere ervaring hebben. Hoe zit het trouwens met betaine? Dit product bevordert toch weer de opname van de plantaardige eiwitten aanwezig in Soya, waardoor het product weer beter verteerbaar wordt?.
Dan is er een ander punt, mede gevoed door de discussie tussen Chris en Mitsz wat betreft de discussie VVV (voorverteerd vismeel) en/of aminol, namelijk attractie. Het is bekend dat aminozuren de karper prikkelen, de een meer dan de ander. Mede met behulp van deze zal de karper dus naar het aas gelokt worden. Wanneer je deze producten dus toevoegd voor hun lokkende werking, dan ben je dubbelop bezig, aangezien het dezelfde amino's bevat. Trouwens Mitsz, jouw vismeel is toch niet 100% wateroplosbaar, dus zegt het hogere eiwitpercentage niet zoveel... Het combineren van beiden heeft in mijn ogen enkel baat ten aanzien van de hoeveelheid wateroplosbare vrije aminozuren die het aas bevat. Door de hogere concentratie zal de opgeloste "wolk" verder reiken en de concentratie van de amino's in het water van grotere afstand de karper attenderen op de bol. Risico aan het dubbelop toevoegen is dat de concentratie rondom het aas te groot wordt, resulterende in "oververhitting" van de receptoren en een detectie black out bij de karper. Minimale detectiewaardes zijn bij mij bekend (artikel Rene van Venrooij in de Karperwereld), maar wat zijn de maximale detectiewaardes van bepaalde aminozuren. Is hier onderzoek naar gedaan en zo ja, weet iemand de resultaten?
Bij bovenstaande is het attractieverhaal vooral van toepassing op detectie dus en de instant attractiewaarde van het aas, waarbij de vertering en benutting juist weer vooral de lange termijn eigenschappen van het aas beinvloed. Natuurlijk moet een voerbal wel een label hebben en een lokkende werking en zal een karper uit een instant bal zeker zijn voeding weten te halen. Maar de ideale instant bal is in mijn ogen niet de ideale voerbal...
Nu kan je zeggen, ik maak een boilie die voldoende opneembare voedingsstoffen bevat voor de karper en een zeer grote attractieve waarde heeft op de karper, mooi en aardig, maar veel suc6 met het guppentrekken
![:o](./images/smilies/icon_eek.gif)
. Veel vrije amino's hebben zeker een zeer goede lokkende werking op de karper, maar zullen ook juist die kleinere karpers (die normaal veel natuurlijk voedsel eten) aanspreken, en aangezien deze vaak sneller zijn dan hun ouders, wordt het juist vangen van die "biggen" stukken lastiger. Daarintegen zal een bol die juist niet dergelijke attractiewaarde heeft minder vis vangen en vooral instant slechter zijn, maar daardoor wel "blijven liggen" voor die grotere vissen. Resulterend in een hoger gemiddeld gewicht, omdat zij vaak een groter bereik hebben van wat te eten is en wat niet...
Het begin hierboven een aardig bos te worden inderdaad, maar een goede aasdiscussie is zeker nog van waarde. Het ideale aas bestaat niet, ook omdat de ene karper de andere niet is en het ene water zeker niet het andere...
Wellicht loont het om aannames hieronder dan wel conclusies te bevestigen door ervaringen, want dat is waar we het voornamelijk van moeten hebben binnen de visserij.
Vertrouwen in je ding, het sleutelwoord in dit woud van theorieen en aannames...