Hoe vettiger en hoe voedzamer je voeding hoe langer het duurt eer het is verteerd, hoe minder energie je verbruikt, hoe meer vet wordt opgeslagen in het lichaam.
vind dit een zeer leerzame topic, zou zeggen doe verde mannen.
grtz peeke
Discussie ! vismeel en de winter
- Michiels Gino
- Berichten: 667
- Lid geworden op: 29-11-2004 22:22
- Locatie: Bredene (België)
Greets Gino
- Kees Ouwehand
- Berichten: 11597
- Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
- Locatie: Nederland
Een karper heeft alleen darmen en geen maag. Het verteringsproces moet gedaan worden door enzymen en niet door zuur. In de winter is de activiteit van enzymen laag. De vertering dus minimaal. Voedingstoffen worden praktisch niet opgenomen maar passeren de darm
Wat betreft koolhydraten en eiwitten ervaart de mens bij eiwitten een groter gevoel van verzadiging. Bij een eiwitrijk dieet (Atkinson) is onderhand bekend dat dit werkt door de afname van de trek in eten.
Maar wat heeft dit alles met een karper te maken die de voedingsstoffen niet opneemt?
Mijn ervaring met de wintervisserij is dat lokaliseren en aasopname veel belangrijker is dan voedingswaarde, etc. (Waarmee ik niet zeg dat een hoge voedingswaarde slecht is). Aasopname hangt samen met voedselherkenning. Om voedsel te herkennen moeten daarvan deeltjes in het water worden opgenomen. Bij lagere temperatuur neemt de viscositeit van stoffen toe en de wateroplosbaarheid neemt af. Een goed winteraas heeft toevoegingen die laag viskeus en goed wateroplosbaar zijn. Eiwitten zijn prima voor de karper omdat hij wat hij nog op kan nemen ook kan benutten als voedselreserve bij de opstart in het voorjaar. (Voedingswaarde is dus wel van belang).
Eén en ander combinerend moet je het voor de eiwitten in de winterboilie zoeken in de oplosbaarheideigenschappen om een goed aas te maken. De traditionele eiwitleveranciers zijn vaak verre van optimaal. Bovendien zijn dit soort ingrediënten niet de melen van onbeduidende kwaliteit die doorgaans over de toonbank gaan en wordt het daarmee geen goedkope boilie. Je moet dan ook niet denken een goed winteraas zo van het rek te kunnen trekken.
Wat koolhydraten vóór hebben is dat een deel van de gebruikte een redelijke oplosbaarheid hebben. Herkenbaar zijn. Maar wat ze tegen hebben is dat de karper ze niet kan omzetten in nuttige reserves. Dus ze hebben atractiewaarde maar zijn schadelijk voor de karper als hij deze moet benutten als reserve in het voorjaar.
Groet, Kees
Wat betreft koolhydraten en eiwitten ervaart de mens bij eiwitten een groter gevoel van verzadiging. Bij een eiwitrijk dieet (Atkinson) is onderhand bekend dat dit werkt door de afname van de trek in eten.
Maar wat heeft dit alles met een karper te maken die de voedingsstoffen niet opneemt?
Mijn ervaring met de wintervisserij is dat lokaliseren en aasopname veel belangrijker is dan voedingswaarde, etc. (Waarmee ik niet zeg dat een hoge voedingswaarde slecht is). Aasopname hangt samen met voedselherkenning. Om voedsel te herkennen moeten daarvan deeltjes in het water worden opgenomen. Bij lagere temperatuur neemt de viscositeit van stoffen toe en de wateroplosbaarheid neemt af. Een goed winteraas heeft toevoegingen die laag viskeus en goed wateroplosbaar zijn. Eiwitten zijn prima voor de karper omdat hij wat hij nog op kan nemen ook kan benutten als voedselreserve bij de opstart in het voorjaar. (Voedingswaarde is dus wel van belang).
Eén en ander combinerend moet je het voor de eiwitten in de winterboilie zoeken in de oplosbaarheideigenschappen om een goed aas te maken. De traditionele eiwitleveranciers zijn vaak verre van optimaal. Bovendien zijn dit soort ingrediënten niet de melen van onbeduidende kwaliteit die doorgaans over de toonbank gaan en wordt het daarmee geen goedkope boilie. Je moet dan ook niet denken een goed winteraas zo van het rek te kunnen trekken.
Wat koolhydraten vóór hebben is dat een deel van de gebruikte een redelijke oplosbaarheid hebben. Herkenbaar zijn. Maar wat ze tegen hebben is dat de karper ze niet kan omzetten in nuttige reserves. Dus ze hebben atractiewaarde maar zijn schadelijk voor de karper als hij deze moet benutten als reserve in het voorjaar.
Groet, Kees
- marijn ham
- Berichten: 2429
- Lid geworden op: 11-07-2003 02:00
- Locatie: Waarland
Kees,
De enzymen stoppen met werken bij een temp. van 7 graden, dan worden de eiwitten niet meer afgebroken.
Wat je zegt klopt ook wel, wateroplosbare ingredienten...
Predigested fishmeal, L zero-30 andere gehydroliseerde vismelen.
Dit soort spul gaat ook in mijn winterbol, icm met lage hoeveelheid LTvismeel. Zo behoud je je vismeel bol met zijn sterke eigenschappen, maar pas je hem wel aan voor de winter...
Geen soja want daar hebben ze niet zo heel veel aan op het moment.
Shit, nu heb ik mijn wintermix gedeeltelijk verklapt...
De bol wordt duurder, de vangsten des te specialer.
De enzymen stoppen met werken bij een temp. van 7 graden, dan worden de eiwitten niet meer afgebroken.
Wat je zegt klopt ook wel, wateroplosbare ingredienten...
Predigested fishmeal, L zero-30 andere gehydroliseerde vismelen.
Dit soort spul gaat ook in mijn winterbol, icm met lage hoeveelheid LTvismeel. Zo behoud je je vismeel bol met zijn sterke eigenschappen, maar pas je hem wel aan voor de winter...
Geen soja want daar hebben ze niet zo heel veel aan op het moment.
Shit, nu heb ik mijn wintermix gedeeltelijk verklapt...

De bol wordt duurder, de vangsten des te specialer.
- Kees Ouwehand
- Berichten: 11597
- Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
- Locatie: Nederland
Marijn,
Klopt helemaal. Maar zou dat niet al te absoluut zien. Stopt praktisch helemaal beneden 7 °C, zeg maar.
Kees
Klopt helemaal. Maar zou dat niet al te absoluut zien. Stopt praktisch helemaal beneden 7 °C, zeg maar.
Kees