
Waren het maar karpers geweest
-
- Berichten: 4624
- Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Gaan er nog geen kaprers genoeg dood dan?
- Harnold Kikkert
- Berichten: 2174
- Lid geworden op: 22-11-2004 21:18
- Locatie: Hoogeveen
De essentie ligt bij het ontsnappen, snap je?
Waarschijnlijk niet
gr Harnold
Waarschijnlijk niet

gr Harnold
-
- Berichten: 2415
- Lid geworden op: 08-01-2002 01:00
- Locatie: Mooiste provincie van NL
Klaas zal ermee bedoelen, dat veel van deze ontsnapte zalmen geen lang leven beschoren zullen zijn...
Met vriendelijke groet,
Bas Hofkens
Bas Hofkens
-
- Berichten: 4624
- Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Snap alleen dat er een ecologische miniramp kan ontstaan.
- Harnold Kikkert
- Berichten: 2174
- Lid geworden op: 22-11-2004 21:18
- Locatie: Hoogeveen
Bas Hofkens schreef:Klaas zal ermee bedoelen, dat veel van deze ontsnapte zalmen geen lang leven beschoren zullen zijn...
Klaas heeft nog nooit ergens iets mee bedoelt

-
- Berichten: 4624
- Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
dat bedoel ik.
In de supermarkt is tegenwoordig veel goedkope, Schotse zalm te koop, die bijna altijd wordt gekweekt. Nutreco, Nederlandse producent en visvoerfabrikant, heeft 20 procent van de productie in Schotland in handen. Kwekerijen bestaan uit grote kooien die in de lochs (meren) drijven en die in directe verbinding staan met de Atlantische Oceaan. Het merendeel van deze kooien is overvol waardoor de zalm erg gevoelig is voor zeeluis, een dodelijke parasiet die met giftige chemicaliën bestreden wordt. Sommige van deze chemicaliën kunnen het ecosysteem ernstig aantasten.
Bovendien lijdt kweekzalm aan ernstige ziektes, waarvan er verschillende niet bij wilde zalm voorkomen. Ze krijgen antibiotica toegediend om de ziektes te bestrijden en kunstmatige kleurstoffen om het vlees toch mooi roze te houden.
Uit onderzoek zijn zeer hoge niveau's PCB's en dioxines gevonden in gekweekte zalm -bij inname schadelijk voor menselijk zenuwstelsel, afweer- en voorplantingsysteem.
Het gehalte hangt af van het voedsel van de zalm. Nutreco wint de grondstof voor hun visvoedsel ook in de Noordzee, waar de concentraties PCB's en dioxines zeer hoog zijn. Bovendien doet Nutreco wel onderzoek naar de gehaltes PCB en dioxine in de kweekzalm, maar zijn de resultaten niet openbaar.
De kwekerijen zorgen ook voor grote problemen voor de wilde zalm aan de Schotse westkust. Ze worden bedreigd door hoge concentratie zeeluizen in de kwekerijen, die ze oplopen als ze bij de trek naar de paaigronden, voorbij de kwekerijen zwemmen. Bovendien vormen veelvuldige ontsnappingen uit de kwekerij ook een gevaar voor de populatie wilde zalmen. De gekweekte zalm paait met de wilde zalmen, waardoor de genetische variatie afneemt en de kans op uitsterven vergroot wordt.
Het kan anders. Als er minder zalmen in een kooi gehouden worden en het afval behandeld wordt, zijn er geen chemicaliën, antibiotica en kunstmatige kleurstoffen meer nodig en heeft de zalm minder last van zeeluis. Het voedsel is vers en biologisch. Vraag Nutreco ook over te stappen op biologisch, verantwoord kweken, waardoor bovenstaande problemen voorkomen kunnen worden. Vraag Nutreco bovendien om financiering van een onafhankelijk en openbaar onderzoek naar PCB's en dioxines in visvoer en in de zalm. Schrijf ook mee met Earth Alarm, vraag hier meteen de voorbeeldbrief aan.
-
- Berichten: 306
- Lid geworden op: 12-06-2005 18:12
- Locatie: maarsbergen
Is onze kweekkarper ook niet zo begonnen vroeger??
gr Gerrit
gr Gerrit
- Harnold Kikkert
- Berichten: 2174
- Lid geworden op: 22-11-2004 21:18
- Locatie: Hoogeveen
Volgens mij zijn de karpers opgekweekt door monniken, met veel gerst en mout
Burp.

Burp.
-
- Berichten: 306
- Lid geworden op: 12-06-2005 18:12
- Locatie: maarsbergen
Dan hoef je alleen nog even de monniken te vervangen door Nutreco en dan ben je er al
gr Gerrit
gr Gerrit