tijgernoten
-
- Berichten: 5
- Lid geworden op: 31-03-2005 19:09
- Locatie: dordrecht
hallo...
ik heb een vraagje over tijgernoten
ik kreeg de laatste tijd geen slijmlaag meer op de nootjes,
en ik maak ze nog altijd op de zelfde manier klaar??
weet iemand daar wat van!!!
alvast bedankt
ronald
ik heb een vraagje over tijgernoten
ik kreeg de laatste tijd geen slijmlaag meer op de nootjes,
en ik maak ze nog altijd op de zelfde manier klaar??
weet iemand daar wat van!!!
alvast bedankt
ronald
-
- Berichten: 42
- Lid geworden op: 07-12-2004 03:51
Is normaal, condities zijn nooit identiek
- Nick Verhagen
- Berichten: 391
- Lid geworden op: 18-12-2004 16:06
- Locatie: Schijndel
Op welke manier? Er zijn zoveel manieren.
Wie het kleinen niet eerd, die is het groten niet weerd.
- Gwenael De Wulf
- Berichten: 103
- Lid geworden op: 18-02-2005 14:50
- Locatie: De panne, belgie
eens een kilo suiker doen bij het weken van je tijgers(5kilo) ze zullen wel slijmen
- Daaf Wolters
- Berichten: 4012
- Lid geworden op: 02-03-2003 01:00
- Locatie: Hengelo
Het zal wel aan mij liggen, maar ik heb echt nooit kunnen snappen waarom mensen suiker bij hun tijgers doen. Als je tijgers laat staan na het koken komt er enorm veel suiker vrij, die noten zijn van zichzelf al mierzoet.
Een flesje donker bier erbij werkt m.i. beter, het voegt in elk geval iets toe.
Een flesje donker bier erbij werkt m.i. beter, het voegt in elk geval iets toe.
-
- Berichten: 42
- Lid geworden op: 07-12-2004 03:51
Volledig met je eens Daaf ivm de suikers die vrijkomen, denk zelf dat de temperatuur een beetje rol speelt met het al dan niet slijmen.
Maar een flesje donker bier zal je mij toch niet bij die noten zien gieten, daar weet ik wel een beter plaatsje voor
Maar een flesje donker bier zal je mij toch niet bij die noten zien gieten, daar weet ik wel een beter plaatsje voor
- Arnoud Britstra
- Berichten: 16
- Lid geworden op: 26-12-2004 10:39
- Locatie: Beilen
Hoe lang kun je de tijger bewaren na dat je ze hebt gekookt ?
Of moet je ze in de vriezer gooien ?
Of moet je ze in de vriezer gooien ?
- william van den broek
- Berichten: 354
- Lid geworden op: 17-12-2004 22:59
- Locatie: made noord-brabant
- Contacteer:
ik maak altijd een bepaalde hoeveelheid tijgers klaar.en ik vries de rest in.
en ik heb er nooit problemen mee.
de tijgernoten kun je ook twee tot drie weken bewaren in een afgesloten schaaltje.
ook nooit geen problemen mee gehad
en ik heb er nooit problemen mee.
de tijgernoten kun je ook twee tot drie weken bewaren in een afgesloten schaaltje.
ook nooit geen problemen mee gehad
-
- Berichten: 467
- Lid geworden op: 28-10-2002 01:00
- Locatie: Zoeterwoude
Daaf,
Er komen zeker suikers vrij bij het weken / koken, echter of dat nou zo lekker aan de noot zelf blijft kleven? Wat betreft het penvissen (dan wil je snelle actie) ben ik van mening dat suikers wel degelijk goed resultaat geven, zo lijkt mijn ervaring. Voor het aanlleggen van vooerstekken met statisch vissen is het denk ik minder nodig.
We vissen toch ook met gezoete mais echter goeie mais is ook al zoetig (maargeef mij maar de tijgernoot, met al die klere brasems.
Richard
Er komen zeker suikers vrij bij het weken / koken, echter of dat nou zo lekker aan de noot zelf blijft kleven? Wat betreft het penvissen (dan wil je snelle actie) ben ik van mening dat suikers wel degelijk goed resultaat geven, zo lijkt mijn ervaring. Voor het aanlleggen van vooerstekken met statisch vissen is het denk ik minder nodig.
We vissen toch ook met gezoete mais echter goeie mais is ook al zoetig (maargeef mij maar de tijgernoot, met al die klere brasems.
Richard
- Daaf Wolters
- Berichten: 4012
- Lid geworden op: 02-03-2003 01:00
- Locatie: Hengelo
Richard,
Reken maar dat de suikers uit de noot ook aan de noot blijven kleven!
Suiker is immers suiker in dit geval. Zoals gezegt gebruik ik nooit suiker en mijn noten zijn na een paar dagen net zo slijmerig.
Ik denk zelf dat de suikers uit de noot voor meer slijmvorming zorgen dan los toegevoegde suikers, omdat die laatste gewoon oplossen in water. De enige functie zou dan zijn het voorkomen dat de andere suikers ook oplossen, er kan immers slechts een beperkte hoeveelheid suiker opgelost worden per hoeveelheid water. Deze waarden verschillen dan weer als de temperatuur verschilt.
Reken maar dat de suikers uit de noot ook aan de noot blijven kleven!
Suiker is immers suiker in dit geval. Zoals gezegt gebruik ik nooit suiker en mijn noten zijn na een paar dagen net zo slijmerig.
Ik denk zelf dat de suikers uit de noot voor meer slijmvorming zorgen dan los toegevoegde suikers, omdat die laatste gewoon oplossen in water. De enige functie zou dan zijn het voorkomen dat de andere suikers ook oplossen, er kan immers slechts een beperkte hoeveelheid suiker opgelost worden per hoeveelheid water. Deze waarden verschillen dan weer als de temperatuur verschilt.
- *Aldert Visser*
- Berichten: 125
- Lid geworden op: 06-04-2005 14:29
Tijgerrnoten hebben als eigenschap dat ze na een paar dagen gaan gisten. Dit is juist goed. Hierdoor komen de suikers vrij (slijm) en dat verhoogt de aantrekkingskracht. Ik heb gemerkt dat het niet uitmaakt of je ze heb gekookt of niet om ze te laten gisten. Vooral in een bruine emmer in de zon zetten versneld het proces. Toch is het wel verstandig om ze te koken. Dit o.a. dat er misschien wel giftige stoffen in kunnen zitten. Wat ik nog steeds betwijfel, al is voorkomen beter dan genezen!
Tijgernoten schijnen namelijk heel erg gezond te zijn. Ze werden trouwens ook al in de tijd van de Egyptenaren gebruikt.
Tip: zoek eens op het internet naar "chufas"
Groet,
Aldert
Tijgernoten schijnen namelijk heel erg gezond te zijn. Ze werden trouwens ook al in de tijd van de Egyptenaren gebruikt.
Tip: zoek eens op het internet naar "chufas"
Groet,
Aldert
-
- Berichten: 355
- Lid geworden op: 15-09-2003 02:00
- Locatie: Volendam
Je moet ze altijd koken. Ze gaan ook pas echt opzwellen nadat je ze gekookt hebt. Ik denk ook dat je met koken bepaalde structuren in de noot kapot kookt waardoor de suikers makkelijker vrijkomen.
-
- Berichten: 286
- Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
- Locatie: Noord-Holland
Als ik goed ben voorgelicht/voorgelogen heeft het te maken met blauw zuur gas.
In het land van herkomst worden de noten VOOR transport bespoten met blauwzuur gas. Dit om besmetting en ongedierte tegen te gaan.
Blauwzuur gas is giftig en door het koken komt het gas uit de noot waardoor deze niet meer giftig is/kan zijn voor mens en dier.
edwin
In het land van herkomst worden de noten VOOR transport bespoten met blauwzuur gas. Dit om besmetting en ongedierte tegen te gaan.
Blauwzuur gas is giftig en door het koken komt het gas uit de noot waardoor deze niet meer giftig is/kan zijn voor mens en dier.
edwin
- Ruud Laros
- Berichten: 797
- Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
- Locatie: delft
en wie heeft jou dat dan vertelt wouter ?
en geloof je ook dat het waar is .
gr. ruud
en geloof je ook dat het waar is .
gr. ruud
Ruud Laros schreef:en wie heeft jou dat dan vertelt wouter ?
en geloof je ook dat het waar is .
gr. ruud
Lol
Ja er zit iets in de noot (niet op de noot) dat giftig is voor de karper, als je ze niet kookt dan krijgt de karper last van zijn spijsverteringskanaal en kan hieraan dood gaan. Weken en koken dus.
btw blauwzuur gas onstaat toch alleen bij verbranding (zoals het verbranden van plastiek etc) en dit gebruiken ze toch niet om ongedierte te bestrijden?
-
- Berichten: 546
- Lid geworden op: 12-01-2002 01:00
- Locatie: Leeuwarden
- Contacteer:
Volgens mij valt het met het giftig zijn van die tijgers echt wel mee, spoel ze eerst gewoon ff af en dan op de week. Pinda's zijn gevaarlijker die moet je wel altijd koken.
Tijgernoten 1-2dagen voorweken en dan minimaal een half uur koken.
Of tijgernoten gewoon 3-4 weken op de week zetten hoef je ze niet te koken. In beide gevallen zijn de noten volledig opgezwollen en leveren ze geen gevaar meer op met betrekking tot uitzetten in de darmen.
Mvg Ulco,
Tijgernoten 1-2dagen voorweken en dan minimaal een half uur koken.
Of tijgernoten gewoon 3-4 weken op de week zetten hoef je ze niet te koken. In beide gevallen zijn de noten volledig opgezwollen en leveren ze geen gevaar meer op met betrekking tot uitzetten in de darmen.
Mvg Ulco,
- Ruud Laros
- Berichten: 797
- Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
- Locatie: delft
er zit niks in een tijgernoot wat giftig is en na 4 uur weken kan je ze als mens al eten heb dit al eerde vermeld op dit board .
http://www.karperwereld.nl/board/viewto ... ht=#217564
http://www.karperwereld.nl/board/viewto ... ht=#217564
- *Aldert Visser*
- Berichten: 125
- Lid geworden op: 06-04-2005 14:29
@ruud, you're right!
Even ter aanvulling:
Een tijgernoot (chufa) is ook eigenlijk geen echte noot. Na ff opzoeken "tuber":
1. A swollen, fleshy, usually underground stem of a plant, such as the
potato, bearing buds from which new plant shoots arise.
Denk dat je een tijgernoot dus eerder met een knol kan vergelijken. Alleen dan een stuk kleiner.
info:
You can prepare chufa in any number of ways. You might, perhaps, simply wash the tubers well and eat them raw . . . candy them . . . boil them for approximately an hour before serving them as a vegetable dish . . . or add them to soups and stews.
Tja, alleen de maag van de mens is niet hetzelfde dan die van de karper.
Het voordeel van het koken is dat ze eerder gaan gisten! En dat is wat ik wil bereiken, omdat het dan naar mijn idee eerder karper aantrekt.
Groet,
Aldert
Even ter aanvulling:
Een tijgernoot (chufa) is ook eigenlijk geen echte noot. Na ff opzoeken "tuber":
1. A swollen, fleshy, usually underground stem of a plant, such as the
potato, bearing buds from which new plant shoots arise.
Denk dat je een tijgernoot dus eerder met een knol kan vergelijken. Alleen dan een stuk kleiner.
info:
You can prepare chufa in any number of ways. You might, perhaps, simply wash the tubers well and eat them raw . . . candy them . . . boil them for approximately an hour before serving them as a vegetable dish . . . or add them to soups and stews.
Tja, alleen de maag van de mens is niet hetzelfde dan die van de karper.
Het voordeel van het koken is dat ze eerder gaan gisten! En dat is wat ik wil bereiken, omdat het dan naar mijn idee eerder karper aantrekt.
Groet,
Aldert
-
- Berichten: 4482
- Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
- Locatie: Gelderland
- Contacteer:
Karper heeft geen maag!
-
- Berichten: 76
- Lid geworden op: 10-05-2004 17:08
- Locatie: Sevenum
ff een vraagje tussendoor... Wat vinden jullie van tijgernoten als winter/voorjaars aas? Of hebben tijgernoten een te hoge voedingswaarde voor het voorjaar? Ik hoor het wel...
mv karpervis gr
sjors
mv karpervis gr
sjors