hoge eiwitten/ instant respons


Gesloten
kenny vernieuwe
Berichten: 749
Lid geworden op: 09-09-2003 02:00
Locatie: W-vl. Belgie

07-11-2004 16:20

@douwe,
je hebt dus je ei dat heeft een eiwit van 13%
dus zeg nu een kilo mix droge mix(eiwit 62%)
je doet er 10 eitjes bij dan heb je zo'n 500gram eieren
dus zo'n 65gr eiwit en in je droge mix heb je dan 62ogram eiwit
dus heb je 620+65= 685gram eiwit
dan je totale mix 1000+500= 1500gram
dus als je wil bereken hoeveel eiwit je hebt dan deel je 685 door 1500 en dan nog eens maal 100 en dan heb je een goed 45.7% eiwit ofniet????
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4478
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

07-11-2004 16:21

Alleen eieren toevoegen aan je mix, betekend ten alletijde dat je eiwit ge-
halte wat stijgt. :)
Zelf maak ik m'n mix alleen maar met eieren aan. Wil je het eiwit gehalte
niet zo hoog, gebruik dan gewoon ingredienten met veel koolhydraten, zo
word het eiwit gehalte ook niet te hoog!
Een combi van eieren + water op droge mix kan ook, maar ik vind dit ge-
woon veelste veel gedoe...!
Wat de test betreft, ik gok: Van de 20 aanbeten, 13 op koolhydraten, 4 op
dierlijk-eiwit en 3 op melk-eiwit. :P :D Simpeler gezegd dan gedaan...

groetjes Benny
Gebruikersavatar
Danny Pauwels
Berichten: 380
Lid geworden op: 21-04-2003 02:00
Locatie: Antw.

07-11-2004 17:27

in eitjes zit ook water :wink:

en euuhh als ik nog meer zo vangen met kolydraat rijk aas :lol: dan had ik geen tijd om in te leggen :wink:

Ik moet wel toegeven dat niet op alle waters hoge eiwitten goed vangen MAAR de meeste waters waar ik vis wel.

En zoals Mitsz zei, ik gebruik altijd kemp en mais er bij en dat laat alles weer wat zakken.

Dit weekend heb ik dus op een water gevist dat in de winter goede vangsten laat noteren => super weinig tot geen natuurlijk voedsel alleen een paar driehoekmosseltjes verder niets of bijna niets.
Daar vang ik nu blijkbaar wel goed met kolydraat rijke boilies => een kolydraat rijke bol vangt en men receptje van hoog eiwit bollen niet.

Dit heb ik trouwens al getest gehad vorig jaar en nu blijkt weer hetzelfde.
Die eiwit bol waar ik zo goed mee vang ergens anders blijft daar gewoon liggen.

Trouwens met dezelfde flavour en al van plaats verwisseld.
i was never loyal, except to my own pleasure zone => i'm forever black eyed
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4478
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

07-11-2004 17:39

Danny,

Reken erop als je het zo goed mogelijk als kan wilt testen, dat er echt ja-
ren aan voorbij gaan!

groetjes Benny
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

07-11-2004 18:07

Heren het eiwitpercentage in je boilie kan wel degelijk dalen als je eieren toevoegt. Als je droge mix een eiwitpercentage heeft van 50%, kan het eiwitpercentage alleen maar dalen als je de eieren toevoegt. Het percentage van de eitjes is veel lager dan 50%, dus zal op de totale massa het eiwit% dalen. Heel gewoon dus.

Het valt me op dat jullie allemaal zeggen, dat het testen zo lang duurt. Het zal ook een stuk sneller gaan, als er wat meer mensen aan mee doen.

groet Mitsz
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8213
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

07-11-2004 18:42

Kenny je berekening klopt niet, 60 gram ei, het gemiddelde gewicht van een ei heeft 34 % eiwit, wat jij bedoeld lijkt mij 13 gram eiwit per 100 gram ei.
Als je een en ander wilt berekenen zie dan aan het schijfje van EA te komen je kunt het heel simpel bestellen of misschien heeft iemand het wel voor je.
Trek je dan niks aan van de cijfers achter de komma maar het is wel een prima leidraad.

Mitz, zodra je mix boven de 34 % komt zal het toevoegen van ei het gehalte idd verlagen lijkt me logisch totdat de 34 % weer bereikt is.
Maar in mijn opinie zal ik nooit een kale mix maken met dat percentage vandaar dat ik er geen rekening meehield.
Houdt het maar op een EA virus :-) eenmaal besmet raak je het niet meer kwijt.

Het Eiwitpercentage van de volledige boiliemix wordt uitgedrukt in een onderlinge verhouding met de Vetten en de Koolhydraten. Zijn samen 100%.
Let wel op volledig dus inclusief je eieren anders loopt ook je vetverhouding mis.

Zo nu stop ik er even mee anders wordt het zo,n gesprekje tussen enkele personen.
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
Danny Pauwels
Berichten: 380
Lid geworden op: 21-04-2003 02:00
Locatie: Antw.

07-11-2004 18:47

Benny van de Werfhorst schreef:Danny,

Reken erop als je het zo goed mogelijk als kan wilt testen, dat er echt ja-
ren aan voorbij gaan!

groetjes Benny


i know maar waarom kolydraat rijke bollen nemen als ik zo al jaren goed vang hé :wink:
i was never loyal, except to my own pleasure zone => i'm forever black eyed
kenny vernieuwe
Berichten: 749
Lid geworden op: 09-09-2003 02:00
Locatie: W-vl. Belgie

07-11-2004 19:02

hallo,

zeg op het net lees ik dat in een ei maar 13% eiwit zit
en 11% vet
is dit dan niet waar?
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

07-11-2004 19:32

Ach Douwe,

zelf heb ik ook jaren last gehad van het EA virus. Er zijn echter hele bekwame dokters, die je er in 1 seizoen vanaf helpen :wink:

groet Mitsz
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11593
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

07-11-2004 19:33

Zou best kunnen Kenny,

Ik heb mijn schijfje er niet bij gehaald (waar is dat eigenlijk?), maar het eiwitdeel beslaat 60 % van het ei. Dat eiwitdeel bestaat dan nog voor 90 % uit water. Kom ik nog maar op 6 %. Maar het eigeel bevat ook nog eiwitten.

Nu wordt met het eiwitgehalte wel het energieaandeel in procenten uitgedrukt en niet het percentage.

Maar het is zoals Mitsz zegt. Als het eiwitaandeel van de mix hoger is dan dat van het ei, dan daalt het eiwitpercentage.

Hoewel je berekening niet in orde is, is je punt wel juist.

Groet, Kees
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8213
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

07-11-2004 20:10

Kenny; ik heb het schijfje er wel bijgehaald.
60 gram ei het gemiddelde gewicht van een ei zonder schaal.
34,44 eiwit
65,56 vet totaal dus verzadigd en onverzadigd.

60 gram eiwit daarentegen.
100 % eiwit
0 % vet

zo zie je hoe de dooier door het vetgehalte het ei beinvloed.

Mitz ook doktoren hebben het wel eens mis, maar een second opinion kan nooit kwaad natuurlijk.
Hoe hoog is het eiwit gehalte van kunstaas?? ik vang het beste op balsahout :evil:
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11593
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

07-11-2004 20:27

Ach ja, geen punt hoor, Douwe. Voedingswaarde in energieaandeel wellicht.

Maar Kenny heeft het wel over percentages en daarmee niet geheel ongelijk:

Je hebt de keuze tussen witte, bruine en blauw-groene eieren. De kleur van de schaal wordt bepaald door het ras van de legkip. De samenstelling vertoont daarentegen weinig variatie. Een ei bestaat voor ongeveer 74 % uit water en voor ongeveer 12 % uit eiwitten van een goede kwaliteit. Daarom kan een ei gerust eens een portie vlees of vis vervangen. Ook het vetgehalte is relatief constant: namelijk 9,8 g per 100 g ei. De hoeveelheid vet concentreert zich voornamelijk in de eidooier. Het wit van ei bevat slechts sporen vet. Daarnaast is een ei een goede bron van de vitaminen A, D, E en K, de vitaminen van de B-groep en ijzer.

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuse ... art_id=956

of

Eiwit is eigenlijk een onjuiste benaming. De substantie bestaat namelijk slechts voor ongeveer 10% uit eiwit, de rest is water.

http://www.ei-info.nl/Eieren_in_de_wink ... het_ei.htm

of

De dooier heeft een veel grotere voedingswaarde dan het eiwit, zoals blijkt uit het volgende overzicht van de samenstelling van de dooier. De dooier bestaat voor 16,1% uit eiwit, voor 31,7% uit vet en voor 0,3% uit koolhydraten. Voor verreweg het grootste deel (50,9%) bestaat de dooier uit water. De dooier maakt 31% van het gewicht uit van het ei.

Het eiwit van het ei bestaat voor ongeveer 12,8% uit eiwitten, voor 0,7% uit koolhydraten en voor 0,3% uit vet. Hieraan kan je dus zien dat de voedingswaarde van het eiwit veel lager is dan die van de dooier.

http://home.zonnet.nl/jacobenludy/broeden.htm

Kees
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

07-11-2004 21:02

Douwe,

mag ik even weten waarom je zo boos bent??

Mitsz
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8213
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

08-11-2004 09:21

Mitz ik boos?? nee hoor allesbehalve waarom zou ik.

Kees, het leuke is de benadering in deze, de verschillen die ik kan vinden is dat in de voedingsleer het eiwit van een ei als standaart wordt genomen.
Volgens velen ligt hier ook het manco in de berekeningen die door EA worden genomen, een karper is immers geen mens; alhoewel velen daar anders over denken lijkt het soms wel :-).
Als het eiwit van een ei als standaart wordt genomen is dat 100 %.
Waarbij de biologische waarde op 96 % staat en de netto eiwitbenutting 93 % ( bron nutricia vademecum voeding en gezondheid)
Ook EA ging van deze gegevens uit.
In mijn opinie gaat het hier om eten en ga ik er voor alle gemak ook maar van uit.

Als iemand anders daar anders over denkt even goede vrienden.

Met vriendelijke groeten Douwe
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11593
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

08-11-2004 10:15

Douwe,

Ik maak hier ook verder geen punt van. Het domme is dat ik op zoek ben naar mijn schijfje en niet even kan controleren wat de EA exact doet. Ik vermoed zo dat het water wordt weggelaten. Hoewel het vochtgehalte een belang heeft, heeft het geen aandeel in de voedingswaarde en is grotendeels variabel (drogen). Zonder water bestaat een ei uit eiwit, vet en een klein beetje koolhydraten.

Het topic is over de instant respons van aas met een hoog eiwitgehalte. Ik vermoed dat we wat met schuivende schalen werken. Fred Wilton had vroeger zijn theorie die extreem hoge eiwitgehaltes betrof. Evert Aalten kwam later met de voedingstheorie. Eiwitgehalte ligt bij de EA behoorlijk wat lager en het aas is zelfs tamelijk koolhydraatrijk te noemen! Het is mij nog steeds niet helemaal helder wat nu precies het referentiepunt is van de deelnemers aan deze discussie. Daarbij, wil je het met de hand berekenen zoals Kenny, dan is de EA gecompliceerder omdat daarbij de basis voedingswaarde is. We zijn het erover eens dat je dan inderdaad beter het schijfje erbij kunt halen. :roll:

Groet, Kees
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

08-11-2004 11:13

Kees, Douwe,

hier komen we dus inderdaad op een nieuwe discussie, die wel heel interessant is. EA gaat er van uit, dat de voedingswaaarde voor karpers gelijk is aan die van mensen, omdat beide omnivoor zijn. Ik heb sinds kort zeer grote twijfels hierover.

Neem nu alleen al de eetgewoontes van de mens. Die lopen sterk uiteen. Een mooi voorbeeld is het dieet van Eskimo's. Die eten bijna geen hap groente. Dit volk eet bijna alleen maar dierlijk voedsel. Omnivoor? Ja! Hoe zit dit nu met vissen dan?

Zo zijn er nog veel twijfels, waarvan de voorbeelden natuurlijk legio zijn, zoals het succes van afwijkende aassoorten.

Bij mij ligt het schijfje al weer lange tijd in de kast. Tegenwoordig leg ik de nadruk op andere facetten in mijn aasmakerij en wordt er op m'n aas erg goed gevangen.

Daarbij komt. Hoe lang eet een karper van je aas?? Voor mij hoeft dat niet zo lang te zijn..............................
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8213
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

08-11-2004 11:31

Nog eens de reacties doorlezend zie ik dat Kenny zijn berekening loslaat op de grammen eiwit die in een ei zitten.
Wat ik en ik niet alleen doe is de voedingswaarde van het ei nemen.
dat zijn twee heel verschillende referentiepunten.
Ik neem ook aan dat Mitz de voedingswaarde als referentiepunt neemt en niet het gewicht.
Ik vraag mij tevens af of Kenny bij zijn berekening van de koolhydraten ook het gewicht van de melen neemt je krijgt dan wel heel vreemde verschillen.

tarwemeel heeft bij 100 gram bv 62 gram koolhydraten.
maismeel heeft bij 100 gram 74 gram koolhydraten.
soja volvet heeft bij 100 gram 24 gram koolhydraten.

deze melen worden toch veel gebruikt in basismixen.
dan zou Kenny, mocht hij zo rekenen, 300 gram koolhydraten rekenen, terwijl er werkelijk gemiddeld 160 gram aan koolhydraten inzitten.

Hoge eiwitten betere respons dan lage eiwitpercentages was de topic, ik houdt het op lagere eiwitpercentages en koolhydraatrijk samen met enkele smaakmakers.
Ik dacht dat de Fred Wilton theorie allang achterhaald was.
Wat zou instant wel werken dan? ik denk eerder aan smaakstoffen zoals kruiden bv speculaas of trassie, aminozuren zoals bv soeppoeders.
Ik geloof er namelijk helemaal niet in dat de karper bij het voorbij zwemmen het verschil kan maken of er al dan niet veel eiwitten in een boilie zitten.
Want dat zou dan namelijk de trigger zijn om heads down te gaan.

m vr gr Douwe
Vissen is een hobby, geen religie!
kenny vernieuwe
Berichten: 749
Lid geworden op: 09-09-2003 02:00
Locatie: W-vl. Belgie

08-11-2004 16:34

@Douwe,
ik reken zo je hebt bv 100gram rijstmeel
en de percentages die ik vond op internet zijn
8% eiwit
78% koolhydraten
1% vet

dus zit er 8gram eiwitten, 78gram koolhydraten en 1gram vet in.
Is dit mis????
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8213
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

08-11-2004 18:11

Kenny die gegevens kloppen wel, ik zie dat je interesse hebt voor dit soort dingen en dat is heel goed.

Is er iemand die voor Kenny het schijfje van EA heeft zodat hij zelf kan ervaren waar de verschillen in denkwijze liggen.

Kenny vergeet niet dat je aas maar een heel kleine factor van je visserij is.
Je kunt met vele soorten aas karper vangen maar op de verkeerde plek vangt zelfs het beste aas niet.
Terwijl je op een goede plek met een crapp boilie wel vangt.

Douwe
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
Frank bosman
Berichten: 1607
Lid geworden op: 12-03-2002 01:00
Locatie: Varsseveld

08-11-2004 18:57

Kan het ook niet te maken hebben met wat er verder voorradig is in het Deense water, je hebt daar over hele andere omstandigheden als in Nederland.
Als habitat en de andere factoren verschillend zijn dan in Nederland zal er ook ander voedsel voor de karper voorradig zijn. Misschien is dat een reden waarom onze vriend daar beter vangt met veel eiwit in zijn voer.
beetje bij beetje
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11593
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

08-11-2004 19:20

Wat is er anders aan een Deens meer, Frank? Ik heb er wel eens gevist, maar vond veel overeenkomsten met Nederland.

Douwe, mijn 1e reactie is ook dat de theorie van Wilton allang achterhaald is.

Niettemin ben ik sindsdien wat aan het snuffelen geweest naar onderzoek aan receptoren bij karpers. Het blijkt dat de karper receptoren heeft die gevoelig zijn voor bepaalde eiwitpatronen. Welke werd mij zelfs te (bio-)chemisch. Maar daarbij begon ik mij af te vragen of het niet gewoon lastiger is om een goed eiwitrijk aas te maken, die daarbij ook een voor de karper duidelijk voedselsignaal in de omgeving afgeeft. Helaas niet mijn pakkie-an, maar iemand met voldoende kennis van de verschillende eiwitten?

Groet, Kees
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8213
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

08-11-2004 19:31

Kees je raakt een vraag die ook al lang bij mij bezig is.
Dat de karper receptoren heeft die de eiwitmoleculen kan herkennen zal waar zijn daar ben ik ook van overtuigt.
maar ik denk dat die receptoren dan afgestemd zijn op het herkennen van dierlijk voedsel wat in zijn eigen omgeving te vinden is.
Ook scheiden de diverse voedselbronnen reststoffen uit die hij zou kunnen herkennen.
ik heb boilies gemaakt met watervlooien komt in het water voor en het ving bingo denk je dan maar niet heus.
maden gemalen, vies werkje, door de boilie verwerkt en het ving weer bingo maar niet heus.
Maar 1 ding is ook zeker de leefomgeving van de kweekkarper is niet biotoopeigen
Het zal ons nog wel heel lang bezig houden er echt achter komen zullen we wel nooit.
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6495
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

08-11-2004 21:01

Kenny,

Jij gaat uit van grammen voedingsmiddelen per ingredieënt om de voedinswaarde aan te geven.


Rijstemeel 100 gram.

8% eiwit = 8 gr x 4 kcal = 32 kcal
78% koolhydr = 78 gr x 9 kcal = 702 kcal
1% vet = 1gr x 4 kcal = 4 kcal
------------
738 kcal = 100% Energie voorziening.

Deel elke categorie door 1% van de E.V.
32 / 7.38 = 4.33 % eiwit.
702 / 7.38 = 95.12% koolhydraten.
4 / 7.38 = 0.54% vet.
----------
99.99

Omdat men uitgaat van de voedingswaarde zal men ook moeten uitgaan van de Energiewaarde en energievoorziening.
Om dit te doen zal ook eerst de energiewaarde berekend moeten worden, deze wordt uitgedrukt in warmte eenheden, de calorie of kilocalorie, tegenwoordig joules genoemd.

Derhalve bevat 100 gram rijstemeel 4.33% eiwit, 95.12% koolhydraten en 0.54% vet van de Energievoorziening..
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Danny Pauwels
Berichten: 380
Lid geworden op: 21-04-2003 02:00
Locatie: Antw.

08-11-2004 21:26

een boilie die goed vangt daar hoef je toch niet altijd zo diep op in te gaan, zoals ik al eerder zei vis ik hoog eiwit wel laag door bijvoederen van kemp en mais zoals Mitsz zegt maar het blijft een hoog eiwit bol.

waarom iets anders nemen als ik er goed opvang ?

ik heb de indruk dat er soms wat te fel op ingegaan word => als de vis aast dan vang je wil hij niet dan vangt de beste boilies niet.

ik ben van het principe hou het simpel, MAAR al die theorieen spreken me ook wel aan hoor.

Het is soms makkelijker dan we zelf denken volgens mij.
i was never loyal, except to my own pleasure zone => i'm forever black eyed
Klaas van den Herik
Berichten: 4621
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

09-11-2004 08:53

Danny,

1 woord:

waarom


MVG

klaas
Gesloten