opendrogen boilies
-
- Berichten: 105
- Lid geworden op: 28-01-2004 20:07
- Locatie: Eindhoven
hallo deskundigen,
ik ben sinds kort begonnen met het draaien van boilies. Ik heb een mix van 300 gram zoete mais/bc collant, 150 gram tarwebloem,150 gram polenta fijn,150 gram aardappelmeel,150 gram wouwbloem en 150 gram griesmeel. 6 eieren een scheutje olie wat suiker en een paar zakjes vanillesuiker en uiteraard wat (zoete) flavour.
Het leverde een prima kneedbaar en draaibaar deeg op maar tijdens het drogen (36 uur) barsten er erg veel bollen open.
Wat doe ik verkeerd????
Hans
ik ben sinds kort begonnen met het draaien van boilies. Ik heb een mix van 300 gram zoete mais/bc collant, 150 gram tarwebloem,150 gram polenta fijn,150 gram aardappelmeel,150 gram wouwbloem en 150 gram griesmeel. 6 eieren een scheutje olie wat suiker en een paar zakjes vanillesuiker en uiteraard wat (zoete) flavour.
Het leverde een prima kneedbaar en draaibaar deeg op maar tijdens het drogen (36 uur) barsten er erg veel bollen open.
Wat doe ik verkeerd????
Hans
-
- Berichten: 4482
- Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
- Locatie: Gelderland
- Contacteer:
Hans,
Hoe heb je ze gedroogd?
groetjes Benny
Hoe heb je ze gedroogd?
groetjes Benny
-
- Berichten: 105
- Lid geworden op: 28-01-2004 20:07
- Locatie: Eindhoven
eerst op gaas tot ze voor het gevoel droog aanvoelden en daarna in 1 laag in een ondiepen kartonnen doos.
Hans
Hans
-
- Berichten: 4482
- Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
- Locatie: Gelderland
- Contacteer:
Hans,
Vaak komen scheurtjes in de boilie, door TE SNEL drogen! De buitenkant
droogd dan harder dan de binnenkant, dan onstaan er scheurtjes.
Ik droog ze als volgd: Na het koken, laat ik ze goed uitlekken. Dan gooi ik
ze op m'n droogrekken, zoveel dat net m'n droogrekken net vol liggen. Ik
zet de droogrekken altijd op een plaats in de schuur waar het lekker door
waaid. Ook moet je ze niet in de zon zetten, dan krijg je ook scheurtjes
in de boilies. Af en toe met de hand de boilies even om rollen, zodat ze
mooier drogen.
Dus ik vermoet, dat je bollen te snel van buiten zijn gedroogd! Een te war-
me plaats, of zoals ik sommigen wel heb horen verkondigen een ventilator
erop, zijn 2 dinggen die je niet moet doen!
Tot slot: Hoeveel suiker zat er precies in je mix....?
groetjes Benny
Vaak komen scheurtjes in de boilie, door TE SNEL drogen! De buitenkant
droogd dan harder dan de binnenkant, dan onstaan er scheurtjes.
Ik droog ze als volgd: Na het koken, laat ik ze goed uitlekken. Dan gooi ik
ze op m'n droogrekken, zoveel dat net m'n droogrekken net vol liggen. Ik
zet de droogrekken altijd op een plaats in de schuur waar het lekker door
waaid. Ook moet je ze niet in de zon zetten, dan krijg je ook scheurtjes
in de boilies. Af en toe met de hand de boilies even om rollen, zodat ze
mooier drogen.
Dus ik vermoet, dat je bollen te snel van buiten zijn gedroogd! Een te war-
me plaats, of zoals ik sommigen wel heb horen verkondigen een ventilator
erop, zijn 2 dinggen die je niet moet doen!
Tot slot: Hoeveel suiker zat er precies in je mix....?
groetjes Benny
- Diego van den Hurk
- Berichten: 187
- Lid geworden op: 06-04-2004 19:42
- Locatie: Lommel (België)
Ik zo:-Ik kook ze
-Ik giet ze af (evt. in vergiet)
-Dan laat ik ze 12 drogen op een handoek (in de keuken)
-Ik giet ze af (evt. in vergiet)
-Dan laat ik ze 12 drogen op een handoek (in de keuken)
Nature,something beautyfull, so don't mess with it.
Pr.:30 pond so far
Pr.:30 pond so far
-
- Berichten: 105
- Lid geworden op: 28-01-2004 20:07
- Locatie: Eindhoven
Benny,
ongeveer 3 eetlepels suiker en 3 zakjes vanillesuiker
groetjes Hans
ongeveer 3 eetlepels suiker en 3 zakjes vanillesuiker
groetjes Hans
-
- Berichten: 667
- Lid geworden op: 12-04-2004 18:36
- Locatie: den haag
ik denk dat het door het karton komt
ik droogde ze ook wel is op karton en dat trekt al het vocht uit je boilies
groetjesss
ik droogde ze ook wel is op karton en dat trekt al het vocht uit je boilies
groetjesss
-
- Berichten: 4482
- Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
- Locatie: Gelderland
- Contacteer:
Hans,
Aan teveel suiker kan het volgens mij niet liggen!
Marcel,
Het meeste vocht moet juist uit de boilie!
Het nadeel van karton is, dat wanneer je hier op droogd, dat het karton
vochtig word, waardoor het drogen minder gaat! Op speciaal getimmerde
droogrekken met horrorgaas met een maaswijdte van 10mm, gaat het drogen veel beter, omdat het vocht beter weg kan!
Zie voor de rest mijn andere berichtje(s) over drogen.
groetjes Benny
Aan teveel suiker kan het volgens mij niet liggen!
Marcel,
Het meeste vocht moet juist uit de boilie!
Het nadeel van karton is, dat wanneer je hier op droogd, dat het karton
vochtig word, waardoor het drogen minder gaat! Op speciaal getimmerde
droogrekken met horrorgaas met een maaswijdte van 10mm, gaat het drogen veel beter, omdat het vocht beter weg kan!
Zie voor de rest mijn andere berichtje(s) over drogen.
groetjes Benny
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Beste Hans,
volgens mij is er iets mis met je recept. Je gebruikt een totaal van 1050 gr droge ingredienten, waarvan maar 300 gr bindende eigenschappen hebben(tarwemeel en griesmeel). Als je dan je mix aanmaakt met slechts 6eieren i.p.v. de mogelijke 11-12 stuks, kan het haast niet anders, dat je boilies gaan openbarsten.
Er zijn i.i.g. 2 oplossingen: maak je mix geheel aan met eieren en voeg aan het recept nog 5% ei-albumine toe. Dit maakt 'm iets duurder, maar zal het "skinnend" effect zeker ten goede komen.
Verhoog het percentage bindende ingredienten en houd het aantal eieren gelijk. Gooi b.v. de zoete mais eruit en vervang dit door tarwemeel (geen bloem) Voeg sowieso altijd 5% ei-albumine aan je mix toe.
Eventuele aanraders in dit recept: wat sojameel volvet en wat magere melkpoeder.
succes Mitsz
volgens mij is er iets mis met je recept. Je gebruikt een totaal van 1050 gr droge ingredienten, waarvan maar 300 gr bindende eigenschappen hebben(tarwemeel en griesmeel). Als je dan je mix aanmaakt met slechts 6eieren i.p.v. de mogelijke 11-12 stuks, kan het haast niet anders, dat je boilies gaan openbarsten.
Er zijn i.i.g. 2 oplossingen: maak je mix geheel aan met eieren en voeg aan het recept nog 5% ei-albumine toe. Dit maakt 'm iets duurder, maar zal het "skinnend" effect zeker ten goede komen.
Verhoog het percentage bindende ingredienten en houd het aantal eieren gelijk. Gooi b.v. de zoete mais eruit en vervang dit door tarwemeel (geen bloem) Voeg sowieso altijd 5% ei-albumine aan je mix toe.
Eventuele aanraders in dit recept: wat sojameel volvet en wat magere melkpoeder.
succes Mitsz
-
- Berichten: 4482
- Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
- Locatie: Gelderland
- Contacteer:
Mitsz,
Normaal gebruik je op een kg mix inderdaad zo'n 10 a 12 eieren, maar
misschien vult Hans bij die 6 eieren nog wel water......!?
Wat ei-albumine betreft, het kan je boilie duurzamer maken, maar ik heb
het er niet zo op, behalve.....!
groetjes Benny
Normaal gebruik je op een kg mix inderdaad zo'n 10 a 12 eieren, maar
misschien vult Hans bij die 6 eieren nog wel water......!?
Wat ei-albumine betreft, het kan je boilie duurzamer maken, maar ik heb
het er niet zo op, behalve.....!
groetjes Benny
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Hans,
Ik denk dat er juist teveel geraffineerde bloemsoorten inzitten.
Want bindende eigenschappen zijn er meer dan voldoende aanwezig.
300 gram zoete mais/bc collant,
150 gram tarwebloem,
150 gram polenta fijn,
150 gram aardappelmeel,
150 gram wouwbloem en
150 gram griesmeel.
Meeste ingredieënten zijn erg fijn van structuur, aardappelmeel, wouwbloem en tarwebloem zorgen juist door hun kauwgomachtige structuur ervoor dat de boilie eerst alleen aan de buitenkant kan drogen (korstvorming).
Nog verder drogen zorgt ervoor dat de korst loslaat van de binnenkant,
dit losspringen kun je vergelijken met het loslaten van de korst van harde broodjes of stokbrood, dit proces kun je versneld waarnemen na eerst invriezen en later weer ontdooien, de korst zal bijna geheel loslaten..
Gebruik wat meer ingredieënten met een wat grovere structuur zodat de boilie een wat opener karakter krijgt, dit zal ertoe bijdragen dat ook de binnenkant wat beter en gelijkmatiger kan drogen.
Tarwemeel en griesmeel geeft Mitsz al aan.
Gebruik dan liever Tarwegriesmeel.
Verder kan er ook wat tarwewkiemen en wat zemelen bij.
Ei-albumine zou ik in tegenstelling tot Mitsz weer weglaten, het maakt je deeg net weer wat plastischer waar het misschien net niet nodig zou zijn.
Ik denk dat er juist teveel geraffineerde bloemsoorten inzitten.
Want bindende eigenschappen zijn er meer dan voldoende aanwezig.
300 gram zoete mais/bc collant,
150 gram tarwebloem,
150 gram polenta fijn,
150 gram aardappelmeel,
150 gram wouwbloem en
150 gram griesmeel.
Meeste ingredieënten zijn erg fijn van structuur, aardappelmeel, wouwbloem en tarwebloem zorgen juist door hun kauwgomachtige structuur ervoor dat de boilie eerst alleen aan de buitenkant kan drogen (korstvorming).
Nog verder drogen zorgt ervoor dat de korst loslaat van de binnenkant,
dit losspringen kun je vergelijken met het loslaten van de korst van harde broodjes of stokbrood, dit proces kun je versneld waarnemen na eerst invriezen en later weer ontdooien, de korst zal bijna geheel loslaten..
Gebruik wat meer ingredieënten met een wat grovere structuur zodat de boilie een wat opener karakter krijgt, dit zal ertoe bijdragen dat ook de binnenkant wat beter en gelijkmatiger kan drogen.
Tarwemeel en griesmeel geeft Mitsz al aan.
Gebruik dan liever Tarwegriesmeel.
Verder kan er ook wat tarwewkiemen en wat zemelen bij.
Ei-albumine zou ik in tegenstelling tot Mitsz weer weglaten, het maakt je deeg net weer wat plastischer waar het misschien net niet nodig zou zijn.
Laatst gewijzigd door Henk ter Maat op 12-04-2004 23:20, 1 keer totaal gewijzigd.
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Beste Henk,
even een vraagje : wat is het verschil tussen maisgriesmeel en polenta?
Het voorstel van de ei-albumine, kwam tevens vanwege het feit dat dit recept staat te schreeuwen om meer goede eiwitten
je hebt een pb
fijne avond Mitsz
even een vraagje : wat is het verschil tussen maisgriesmeel en polenta?
Het voorstel van de ei-albumine, kwam tevens vanwege het feit dat dit recept staat te schreeuwen om meer goede eiwitten
je hebt een pb
fijne avond Mitsz
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Sorry Mitsz,
Polenta en Maisgriesmeel is hetzelfde.
Moest zijn tarwegriesmeel daar dit vaak harder is.
Effe veranderen dan maar..
Meer eiwitten kan ook door Tarwekiemen toe te voegen, toch?
Polenta en Maisgriesmeel is hetzelfde.
Moest zijn tarwegriesmeel daar dit vaak harder is.
Effe veranderen dan maar..
Meer eiwitten kan ook door Tarwekiemen toe te voegen, toch?
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Henk,
eiwitten gaan inderdaad ook omhoog van kiemen, maar vetten en vezel ook. Hoewel dat in dit receptje ook geen kwaad kan. Ik denk dat we het uiteindelijk wel met elkaar eens zijn hoor Henk. Kom eens een keer fazant bij me eten , kunnen we lekker lullen over aas en geheime toevoegingen
mvg Mitsz
eiwitten gaan inderdaad ook omhoog van kiemen, maar vetten en vezel ook. Hoewel dat in dit receptje ook geen kwaad kan. Ik denk dat we het uiteindelijk wel met elkaar eens zijn hoor Henk. Kom eens een keer fazant bij me eten , kunnen we lekker lullen over aas en geheime toevoegingen
mvg Mitsz
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Hmmmmmmmmmmm,
heb je nog een lekker Fazant receppie dan??
En wat zijn nu nog "geheime toevoegingen" Mitsz?
Behalve ei-albumine zou Hans ook nog gewoon wat meer ei kunnen gebruiken, het vet% zal daardoor ook wat hoger uitkomen maar kan helemaal geen kwaad.
heb je nog een lekker Fazant receppie dan??
En wat zijn nu nog "geheime toevoegingen" Mitsz?
Behalve ei-albumine zou Hans ook nog gewoon wat meer ei kunnen gebruiken, het vet% zal daardoor ook wat hoger uitkomen maar kan helemaal geen kwaad.
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Henk,
misschien moet je mijn eerste reactie inzake deze topic nog even doorlezen.
geheim natuurljik
Mitsz
misschien moet je mijn eerste reactie inzake deze topic nog even doorlezen.
geheim natuurljik
Mitsz
-
- Berichten: 105
- Lid geworden op: 28-01-2004 20:07
- Locatie: Eindhoven
heren bedankt voor alle adviezen.
Heb alle droge stoffen verminderd en 20% soja volvet toegevoegd alsmede wat gemalen hennep en een paar % geplette tarwe.
Gaat stukken beter nu.
Hans
Heb alle droge stoffen verminderd en 20% soja volvet toegevoegd alsmede wat gemalen hennep en een paar % geplette tarwe.
Gaat stukken beter nu.
Hans
-
- Berichten: 4864
- Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
- Locatie: leeuwarden
henk mais griesmeel en polente is niet precies hetzelfde hoor daar hben we veel geklooi mee gehad want polenta kan zowel mais gries zijn danwel polenta bloem!
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Okay Martijn,
Een gries is nog lang geen bloem, en andersom ook niet
Graan malen:
Kort samengevat gebeurt er tijdens het maalproces het volgende:
Eerst passeren de graankorrels vijf à zes geribbelde walsen die de korrels open breken - er ontstaan zemelen, kiemen en brokjes meellichaam. Dit proces heet het schroten, de ontstane brokjes meellichaam noemt men griezen.
Na het schroten worden de griezen op gladde walsen verder tot bloem verkleind.
Vanaf het begin van het malen wordt er na elke wals gezeefd:
De zemelen en kiemen worden van de griezen gescheiden (ze worden - voor bepaalde broodsoorten na maling - later soms weer aan de bloem toegevoegd) en de ontstane bloem wordt steeds van de verder te vermalen deeltjes gescheiden. Dit proces heet uitmalen (of uitbuilen), de gebruikte zeven heten planzifters.
Graan kan in meer of in mindere mate uitgemalen worden, dit heet de uitmalingsgraad (of uitbuilingsgraad of extractiegraad). Hoe lager de uitmalingsgraad - hoe meer er (van de buitenkant) van het gemalen graan weg gezeefd is.
Een gries is nog lang geen bloem, en andersom ook niet
Graan malen:
Kort samengevat gebeurt er tijdens het maalproces het volgende:
Eerst passeren de graankorrels vijf à zes geribbelde walsen die de korrels open breken - er ontstaan zemelen, kiemen en brokjes meellichaam. Dit proces heet het schroten, de ontstane brokjes meellichaam noemt men griezen.
Na het schroten worden de griezen op gladde walsen verder tot bloem verkleind.
Vanaf het begin van het malen wordt er na elke wals gezeefd:
De zemelen en kiemen worden van de griezen gescheiden (ze worden - voor bepaalde broodsoorten na maling - later soms weer aan de bloem toegevoegd) en de ontstane bloem wordt steeds van de verder te vermalen deeltjes gescheiden. Dit proces heet uitmalen (of uitbuilen), de gebruikte zeven heten planzifters.
Graan kan in meer of in mindere mate uitgemalen worden, dit heet de uitmalingsgraad (of uitbuilingsgraad of extractiegraad). Hoe lager de uitmalingsgraad - hoe meer er (van de buitenkant) van het gemalen graan weg gezeefd is.
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.