karpervissers,
Ik ben een beginneling en heb dus nog weinig ervaring met het koken van partikels.
Laasts kookte ik mais. Maar het werd niet zacht zoals er altijd wordt geschreven in allerlei topics en artikelen.
Daarom vraag ik jullie om hulp.
Als jullie bijv. mais of duivenvoer koken dan doe je dit ongeveer 30 minuten.
Wanneer dit eenmaal kookt zetten jullie dan het gas heel zachtjes of laten jullie het gewoon zoals die stond toen het ging koken.
En... Toen ik voor de eerste keer kookte verdampte het water met de partikels erg snel. Moet je dit dan bijvullen of gewoon zo laten.
En... In welke hoeveelheden weken en koken jullie de partikels.
Alvast hartelijk bedankt voor jullie antwoorden,
rob
??? koken???
-
- Berichten: 1178
- Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
- Locatie: Zaandam
- Contacteer:
de mais word ook bijna niet zacht..
alleen verse mais, en uit blik is zacht..
het koken is halfuurtje ongeveer ja..
weken kan met kilo's te gelijk, als het maar genoeg water heeft, en niet na een halve dag weken al weer zonder water staat.
en dit is precies het zelfde met koken, zolang het maar onder water staat..
dus de pan niet helemaal vol gooien met particels, want dat kookt binnen No-Time droog, en als je dan gaat bijvullen duurt het weer voordat het weer aan de kook is...
dus voldoende onder water laten staan, en dan kan je het laten gaan...
alleen verse mais, en uit blik is zacht..
het koken is halfuurtje ongeveer ja..
weken kan met kilo's te gelijk, als het maar genoeg water heeft, en niet na een halve dag weken al weer zonder water staat.
en dit is precies het zelfde met koken, zolang het maar onder water staat..
dus de pan niet helemaal vol gooien met particels, want dat kookt binnen No-Time droog, en als je dan gaat bijvullen duurt het weer voordat het weer aan de kook is...
dus voldoende onder water laten staan, en dan kan je het laten gaan...
-
- Berichten: 357
- Lid geworden op: 04-04-2002 02:00
- Locatie: Wageningen en Nijverdal
ik kook mais niet, duivenvoer wel.
als het water kookt kookt het, mag gas wel lager zetten, als het maar blijft koken. en de particels moeten onder water blijven, een deksel helpt hierbij zeker. Damp word opgevangen, minder waterverlies en minder warmteverlies
als het water kookt kookt het, mag gas wel lager zetten, als het maar blijft koken. en de particels moeten onder water blijven, een deksel helpt hierbij zeker. Damp word opgevangen, minder waterverlies en minder warmteverlies
-
- Berichten: 48
- Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
- Locatie: Roosendaal
Sorry Anton,
Ik lees hier dat je mais niet kookt??!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ik hoop toch wel dat je het hier hebt over verse mais en geen gedroogde mais??!!
Ik lees hier dat je mais niet kookt??!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ik hoop toch wel dat je het hier hebt over verse mais en geen gedroogde mais??!!
-
- Berichten: 1178
- Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
- Locatie: Zaandam
- Contacteer:
uhmmm ik denk dat hij wel gedroogde mais bedoeld..
maar wat is er mis met je gedroogde mais niet koken ?
ok nu denk je wat een malloot, hij kookt z'n mais niet,
maar mais lang genoeg weken, is al goed genoeg.
ik kook mijn mais ook bijna noooit, in het begin deed ik dat wel eens..
nu nooit meer (*ok de laatste tjid ook bijna nooit meer met mais gevoerd/gevist ;D maar toch)
maar wat is er mis met je gedroogde mais niet koken ?
ok nu denk je wat een malloot, hij kookt z'n mais niet,
maar mais lang genoeg weken, is al goed genoeg.
ik kook mijn mais ook bijna noooit, in het begin deed ik dat wel eens..
nu nooit meer (*ok de laatste tjid ook bijna nooit meer met mais gevoerd/gevist ;D maar toch)
-
- Berichten: 48
- Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
- Locatie: Roosendaal
Klopt ik had even niet meer aan het weekproces gedacht, mijn fout, sorry.
MVG Roel
MVG Roel
-
- Berichten: 100
- Lid geworden op: 02-03-2002 01:00
- Locatie: waddinxveen
beste vissers,
Jullie zeggen dus dat gedroogde mais niet gekookt hoeft te worden mits het lang genoeg gekookt is. Is dit ook het geval bij andere soorten particles. Bijv. kikkererwten,duivenvoer enz.
alvast bedankt voor de reacties.
rob van den berg
Jullie zeggen dus dat gedroogde mais niet gekookt hoeft te worden mits het lang genoeg gekookt is. Is dit ook het geval bij andere soorten particles. Bijv. kikkererwten,duivenvoer enz.
alvast bedankt voor de reacties.
rob van den berg
-
- Berichten: 1178
- Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
- Locatie: Zaandam
- Contacteer:
ik ben bang van niet...
Mapple peas, kikker erwten, hennep, etc moeten wel gekookt worden.
anders blijven ze rouw.
het geen waarom alles IN IEDERGEVAL geweekt moet worden, is zodat het niet meer uit kan zetten in de karper z'n/haar maag/darmstelsel, opgeblazen word,
en ontploft/doodgaat.
het koken is meer om de geur/smaak er aan te geven.
ik weet niet of je ook zou kunnen vissen met alleen geweekte kikkererwten etc...
ik denk het wel, maar je zal er heel weinig op vangen denk ik... weinig/tot niets
Mapple peas, kikker erwten, hennep, etc moeten wel gekookt worden.
anders blijven ze rouw.
het geen waarom alles IN IEDERGEVAL geweekt moet worden, is zodat het niet meer uit kan zetten in de karper z'n/haar maag/darmstelsel, opgeblazen word,
en ontploft/doodgaat.
het koken is meer om de geur/smaak er aan te geven.
ik weet niet of je ook zou kunnen vissen met alleen geweekte kikkererwten etc...
ik denk het wel, maar je zal er heel weinig op vangen denk ik... weinig/tot niets
- Roy Spoelstra
- Berichten: 243
- Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Nog even een kleine zijstraat : Gekookte mais levert bijna twee keer zo veel voedingswaarde als niet gekookte mais.
Persoonlijk laat ik de mais 2 dagen weken , een halfuurtje koken en dan nog 1 dag weken.Ik ken echter ook mensen die hun mais gewoon een week lang laten weken.Ook die vangen erg goed hun visjes.
Het allerliefste gebruik ik echter gewoon de mais uit blik.
Persoonlijk laat ik de mais 2 dagen weken , een halfuurtje koken en dan nog 1 dag weken.Ik ken echter ook mensen die hun mais gewoon een week lang laten weken.Ook die vangen erg goed hun visjes.
Het allerliefste gebruik ik echter gewoon de mais uit blik.
- Douwe Bijlsma
- Berichten: 8217
- Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
- Locatie: Leeuwarden
MAAG/DARMSTELSEL, Christiaan??
En ontploffen??
En ontploffen??
Vissen is een hobby, geen religie!
-
- Berichten: 1178
- Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
- Locatie: Zaandam
- Contacteer:
Ja precies douwe..
heb ik dat verkeerd dan ? hebben ze geen maag/darmstelsel ?
ik kan me best begrijpen dat als ze teveel eten, en het allemaal nog eens 3x zo groot word, dat er best wel wat kan knappen binnen in.
ok ontploffen beetje groot woord daarvoor.
<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Christiaan van Klaveren op 2002-05-27 21:47 ]</font>
heb ik dat verkeerd dan ? hebben ze geen maag/darmstelsel ?
ik kan me best begrijpen dat als ze teveel eten, en het allemaal nog eens 3x zo groot word, dat er best wel wat kan knappen binnen in.
ok ontploffen beetje groot woord daarvoor.
<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Christiaan van Klaveren op 2002-05-27 21:47 ]</font>
- Lesley van Dinter
- Berichten: 1642
- Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
- Locatie: Twente
Ik ben van mening dat je alle particles na het weekproces het beste nog even kunt koken, de ene soort wat langer dan de ander mischien, het geeft je aas toch een beetje meerwaarde qua smaak en attractiviteit.
MVG LvDinter.
MVG LvDinter.
-
- Berichten: 466
- Lid geworden op: 03-04-2002 02:00
- Locatie: Culemborg
Is het niet zo dat door het koken de interne stofwisseling van de granen en zaden goed op gaan wordt gebracht, d.w.z. dat de enzymen aan het werk gaan en het door karpers zeer gewaardeerde zetmeel ontstaat?
Op dit moment heb ik een halve emmer reeds een half uur gekookte kekers en maples al ruim een week buiten in de week staan. De buren beginnen ook al te stinken
Op dit moment heb ik een halve emmer reeds een half uur gekookte kekers en maples al ruim een week buiten in de week staan. De buren beginnen ook al te stinken
- Douwe Bijlsma
- Berichten: 8217
- Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
- Locatie: Leeuwarden
Beste Christiaan, een karper bezit geen maag dus zal ook niet in het bezit zijn van een maag-darmstelsel is het niet?
Wat rauwe partikels wel kan veroorzaken is een verstening/verharding in de darm.
Dit komt doordat de rauwe producten in de darm gaan uitzetten en daar een verstopping veroorzaken.
Er is geen of nauwelijks passage meer mogelijk dus de stoffen hopen zich op.
De karper sterft gegarandeerd, dus het is niet een kwestie of het koken zou moeten, het is een kwestie dat het altijd moet.
De meeste partikels worden bij het koken nog ietsje groter dan na het weken, vandaar dat je de partikels niet alleen moet weken maar ook moet koken.
Met als voordeel voor de visser dat door het koken de zetmelen die niet bij het weken omgezet worden in suikers dit alsnog doen.
Douwe
Wat rauwe partikels wel kan veroorzaken is een verstening/verharding in de darm.
Dit komt doordat de rauwe producten in de darm gaan uitzetten en daar een verstopping veroorzaken.
Er is geen of nauwelijks passage meer mogelijk dus de stoffen hopen zich op.
De karper sterft gegarandeerd, dus het is niet een kwestie of het koken zou moeten, het is een kwestie dat het altijd moet.
De meeste partikels worden bij het koken nog ietsje groter dan na het weken, vandaar dat je de partikels niet alleen moet weken maar ook moet koken.
Met als voordeel voor de visser dat door het koken de zetmelen die niet bij het weken omgezet worden in suikers dit alsnog doen.
Douwe
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Ha Douwe,
Fermentatie-proces heet zoiets, toch?
Je kan het zetmeel-omzettingsproces ook nog versnellen.
Kook een pan of tien particles,
kieper ze allen in een grote regenton,
na enkele uren afkoelen,
1 fles bier plus een pond suiker toevoegen en goed roeren,
roeren elke dag herhalen.
Zie hoe het spul na een dag of wat begint te gisten (omzetting in alcohol en suikers).
En dan laat ik het geweldige aroma nog buiten beschouwing.
Na een dag of vijf voeren, dan knallen de karpertjes erop.
Particles altijd 24 uur weken in liefst lauw water, en zeker een half uur kooooooken.
Hartelijke groeten Henk(hik)
Fermentatie-proces heet zoiets, toch?
Je kan het zetmeel-omzettingsproces ook nog versnellen.
Kook een pan of tien particles,
kieper ze allen in een grote regenton,
na enkele uren afkoelen,
1 fles bier plus een pond suiker toevoegen en goed roeren,
roeren elke dag herhalen.
Zie hoe het spul na een dag of wat begint te gisten (omzetting in alcohol en suikers).
En dan laat ik het geweldige aroma nog buiten beschouwing.
Na een dag of vijf voeren, dan knallen de karpertjes erop.
Particles altijd 24 uur weken in liefst lauw water, en zeker een half uur kooooooken.
Hartelijke groeten Henk(hik)