Help mijn boilies scheuren


Plaats reactie
willem de groot
Berichten: 5
Lid geworden op: 23-03-2006 22:35

23-03-2006 22:42

wie kan mij helpen.
Ik ben een beginnend karpervisser van 16 jaar en ik ben dit seizoen begonnen met boilies maken.
Ik heb het volgende probleem.

Mijn mix bestaat uit maismeel, griesmeel, soyabloem vet en polenta bloem en als toevoeging knoflookl en vismeel.

Het deeg maken gaat harstikke goed, maar als ik ze heb gekookt dan laat ik ze drogen in een droogkastje, dit is een oud kastje met laadjes gemaakt van horregaas.
Elke keer gaan mijn boilies scheuren als ik ze lang laat liggen, na ongeveer 6 uurtjes.

Hoe kan dit?

wie helpt mij?

mvg Willem
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

23-03-2006 22:52

Willem,
probeer eerst de boilies minder snel te drogen.

lukt het dan nog niet, voeg dan een product toe wat gluten bevat.
Vervang bijvoorbeeld de polentabloem door tarwemeel.
Groet'n Henk..

still growing Old.
willem de groot
Berichten: 5
Lid geworden op: 23-03-2006 22:35

23-03-2006 22:56

Bedankt Henk,

Maar Hoe kan ik mijn boilies minder hard laten drogen?

mvg Willem
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

23-03-2006 23:08

Willem,

Hoe werkt jou 'droogkastje'?
Met geforceerde warme lucht?
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

23-03-2006 23:14

Henk heeft bijna altijd gelijk Willem.... :D

Als ie je verteld dat er een scheut olie bij moet, dan heeft ie ook gelijk.

Als ie verteld dat er teveel mais in zit en daardoor te weinig binding, dan klopt het ook.

Dus als ie zegt dat de droogkast te hoog staat, dan spreek ik hem ook niet tegen.

He Henk? :D
willem de groot
Berichten: 5
Lid geworden op: 23-03-2006 22:35

23-03-2006 23:19

hallo mitz en henk,


Mijn droogkastje staat op een andere kast zo ongeveer op een hoogte van 120cm en nee er komt volgens mij geen geforceerde warme lucht langs.........ms kooklucht?
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

23-03-2006 23:22

Nou v/d Kamp,
Ik zie de laatste tijd meer boilies met scheurtjes en in die gevallen kon wat meer binding en wat olie wel eens wonderen verrichten..

Ik zei nog niet dat de droogkast van Willem te hoog stond, het zou echter heel goed mogelijk kunnen zijn in combinatie met de gebruikte receptuur.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

23-03-2006 23:25

willem de groot schreef:hallo mitz en henk,


Mijn droogkastje staat op een andere kast zo ongeveer op een hoogte van 120cm en nee er komt volgens mij geen geforceerde warme lucht langs.........ms kooklucht?


Dan zou ik het gedeelte polentabloem vervangen door tarwebloem/meel.
En doe gelijk het scheutje olie van Mitsz er bij, drogen ze nog net iets minder snel.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Jan van Rijn
Berichten: 11
Lid geworden op: 07-03-2003 01:00
Locatie: Wateringen

24-03-2006 20:48

Wat is de verhouding, neem b.v 250 gr griesmeel en 125 gram mais of polenta niet beide of i.pv gries tarwemeel
Gebruikersavatar
Rick Van Derks
Berichten: 1121
Lid geworden op: 24-02-2005 21:16
Locatie: Hoogeveen
Contacteer:

24-03-2006 21:01

soms kan het gebeuren dat dat de kooktijd in relatie tot de gebruikte producten de oorzaak is van scheuren, de buitenkant droogt dan wel, maar te snel, de binnenkant blijft dan relatief zacht, scheuren is het gevolg. zoals gezegd, even wat rommelen met je meeltjes.
Te weten wat men weet, en te weten wat men niet weet, dat is kennis.

Combineer wat je meemaakt, met wat je al wist




http://www.hetvettebaarsje.nl/karpergroep
willem de groot
Berichten: 5
Lid geworden op: 23-03-2006 22:35

24-03-2006 21:14

wat is dan een goede verdeling van mijn bestands delen?
Chiel Vermey
Berichten: 125
Lid geworden op: 03-12-2005 12:27

24-03-2006 21:33

ik heb ook wel eens last gehad van scheurtjes in de bolies met bijna het zelfde recept maar ik had er nog lactose bij in gedaan maar naar iets minder van dat er in gedaan te hebben was dat probleem van scheurtjes ook verholpen

gr chiel
Plaats reactie