Houdbare boilies maken


Plaats reactie
joey kouwenhoven
Berichten: 136
Lid geworden op: 21-06-2004 00:01
Locatie: Delft

08-12-2010 19:23

Beste mede karpervissers,

Ik wil in de toekomst graag houdbare boilie's gaan maken, puur voor het gemak.
Ik vis veel op kanalen en de boilie hoeft voor mij niet zo vers mogelijk te zijn etc.

Ik vind het belangrijker dat ik ze makkelijk maanden buiten de vriezer kan bewaren.

Tot mn verbazing vind ik er maar weinig over op het net. Wel vond ik iets van Shelf-life, een eivervanger waardoor je boilie een halfjaar lang buiten de vriezer is te bewaren.

Dit goedje is alleen 20 euro per kg en dan komt je bol op een aardig prijsje aangezien je er 15% van in je mix gebruikt.

Dus wie o wie kan low-budget houdbare boilies maken?
Gebruikersavatar
Bas Bro
Berichten: 899
Lid geworden op: 18-02-2007 19:23

08-12-2010 19:45

Liter Proline preserver €10, genoeg voor 10kg, dus eutje per kilo.

Keencarp verkoopt 'm ook!

http://www.db-hengelsport.nl/epages/61445562.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/61445562/Products/PL1129
Mvg Bas
joey kouwenhoven
Berichten: 136
Lid geworden op: 21-06-2004 00:01
Locatie: Delft

08-12-2010 20:23

Ha bedankt voor de snelle reactie!
Dit is dus enkelt een conserveermiddel, heb je ervaring mee hoelang blijft het hiermee goed in een afgesloten emmer oid?

Met mijn goedkope bol is een euro p/kg wel te doen...

Verder nog iemand goede preveseer/conserveer middelen?
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

08-12-2010 20:29

suiker of zout
joey kouwenhoven
Berichten: 136
Lid geworden op: 21-06-2004 00:01
Locatie: Delft

08-12-2010 20:52

Dries Jacke schreef:Jazeker. Het heet een vriezer :)

Pff:S?
Martijn Nederpel schreef:suiker of zout

Dit helpt niet voldoende en door suiker gaat het nog eerder schimmelen
Laatst gewijzigd door joey kouwenhoven op 09-12-2010 13:51, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Bas Bro
Berichten: 899
Lid geworden op: 18-02-2007 19:23

08-12-2010 21:12

met ''slechts'' 30ml per 10 eieren kon ik in de zomer 3 maanden vooruit op een koele plek bewaard in de garage!
Mvg Bas
jens breugelmans
Berichten: 615
Lid geworden op: 30-09-2009 16:33

08-12-2010 21:44

Zat er veel vismeel in je mix?
Gebruikersavatar
Bas Bro
Berichten: 899
Lid geworden op: 18-02-2007 19:23

08-12-2010 21:54

was solar clubmix, dus ja!
Mvg Bas
jens breugelmans
Berichten: 615
Lid geworden op: 30-09-2009 16:33

08-12-2010 22:59

Dat is netjes!
In mijn geval zou dan 10 of 15 ml al genoeg zijn.

Valt mee te leven lijkt me...
René van der Linden
Berichten: 149
Lid geworden op: 31-07-2010 20:15

08-12-2010 23:29

Ik zou je geld niet gaan uit geven aan preserver's, spaar liever het geld op en koop voor dat geld een 2de hands vrieskist. Easy as that.
Mense mense, kalm aan dan breekt het lijntje niet...

Plofkarper... Mag het een pondje minder zijn alstublieft?
Gebruikersavatar
Bas Bro
Berichten: 899
Lid geworden op: 18-02-2007 19:23

09-12-2010 00:47

jens breugelmans schreef:Dat is netjes!
In mijn geval zou dan 10 of 15 ml al genoeg zijn.

Valt mee te leven lijkt me...


Dat betwijfel ik, mijn soya /gries mix ging na 5 dagen toch echt wit uitslaan met 15 ml!
Mvg Bas
joey kouwenhoven
Berichten: 136
Lid geworden op: 21-06-2004 00:01
Locatie: Delft

09-12-2010 08:23

Een vrieskist heb ik, daar wil ik juist van af... het plastic verpakken enz heb ik geen zin meer in. Ik koop dan wel eens een partij bolie's op en deze zijn makkelijk een half jaar te bewaren in een emmer. Dat wil ik bereiken. Het schijnt dat de eiwitten in de boilie voorverteerd zijn etc waardoor ze niet kunnen schimmelen.

Ik hoef geen recept oid dat heb ik zelf wel, ik wil graag weten hoe zo'n bol houdbaar blijft.

Die proline preserver ga ik zeker proberen!

thnx
René van der Linden
Berichten: 149
Lid geworden op: 31-07-2010 20:15

09-12-2010 08:42

Joey, waarom niet een goede ready van Pro Line? Kost niet veel, en prima in te zetten op de kanalen. Scheelt je ook nog eens al het draaiwerk...
Mense mense, kalm aan dan breekt het lijntje niet...

Plofkarper... Mag het een pondje minder zijn alstublieft?
joey kouwenhoven
Berichten: 136
Lid geworden op: 21-06-2004 00:01
Locatie: Delft

09-12-2010 13:51

René van der Linden schreef:Joey, waarom niet een goede ready van Pro Line? Kost niet veel, en prima in te zetten op de kanalen. Scheelt je ook nog eens al het draaiwerk...


Ja, ik heb een hele goede goedkope bol.. Maar als ik ze niet houdbaar krijg ga ik dit idd doen. Wat is zo'n beetje de prijs voor een kg? 3 - 4 euro de kilo als je groot afneemt? Of weet je misschien nog een leuke bol?
René van der Linden
Berichten: 149
Lid geworden op: 31-07-2010 20:15

09-12-2010 16:19

Tja ik denk als je wat rondkijkt je ze zeker wel voor die prijs kunt vinden, en ik denk misschien nog wel goedkoper, Pro Line vind ik prijstechnisch en qua kwaliteit het interesants voor jou doeleinden. Verder zijn er natuurlijk ook de ready's van Martin SB. Ook goed spul, alleen wat duurder zijn die geloof ik.
Mense mense, kalm aan dan breekt het lijntje niet...

Plofkarper... Mag het een pondje minder zijn alstublieft?
Gebruikersavatar
Sven van Anrooy
Berichten: 7339
Lid geworden op: 26-01-2004 16:58
Contacteer:

09-12-2010 16:30

Freezers missschien maar ready mades ga je niet vinden voor dat geld van wie dan ook ;) zijn altijd duurder dan een vriezerbeet
Het juiste water, de juiste plek en dan het juiste aas...

Geniet van mijn afwezigheid..

WC-PB: 1kg+ / 76cm
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

09-12-2010 18:47

Martijn Nederpel schreef:suiker of zout
Dit helpt niet voldoende en door suiker gaat het nog eerder schimmelen


Je moet suiker niet door je bollen doen, maar de bollen in de suiker leggen, wedden dat ze dan niet gaan schimmelen??
jens breugelmans
Berichten: 615
Lid geworden op: 30-09-2009 16:33

09-12-2010 18:59

Dat betwijfel ik, mijn soya /gries mix ging na 5 dagen toch echt wit uitslaan met 15 ml![/quote]

Ok, 30 ml is dan toch echt het minimum blijkbaar...
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

09-12-2010 19:08

Wie wil er nou boilies maken om ze vervolgens lang te bewaren? :o
Maak ze dan niet!
Groet'n Henk..

still growing Old.
jens breugelmans
Berichten: 615
Lid geworden op: 30-09-2009 16:33

09-12-2010 19:15

Wat is lang. 1 of 2 weken is voor mij lang genoeg. Voor de wat langere sessies dan toch.
Voor thuis hoeft dat idd niet. (voor mij dan)
Gebruikersavatar
Richard Mol
Berichten: 436
Lid geworden op: 17-12-2009 21:17
Locatie: Westfriese carp scene
Contacteer:

09-12-2010 20:34

als je je persee houdbare boilies wil maken zou ik bij ccmoore een 5 liter jerycan preserver nemen of zelfs 25 liter ben je vrij goedkoop uit vergeleken met de rest

grtz rich
joey kouwenhoven
Berichten: 136
Lid geworden op: 21-06-2004 00:01
Locatie: Delft

10-12-2010 14:18

Henk ter Maat schreef:Wie wil er nou boilies maken om ze vervolgens lang te bewaren? :o
Maak ze dan niet!

Ik vind het gewoon makkelijk als ik houdbare heb. Geen gedoe met verpakken en invriezen, weer laten ontdooien enz. Ook ben ik gewoon benieuwd hoe die goede kwaliteit ready mades worden gemaakt. Want die zijn er en nee dit zitten niet vol conserveringsmiddelen! En waarom verotte die niet? Blijkbaar hebben jullie hier helaas geen antwoord op.

In het zout en suiker bewaren is natuurlijk ook niet alles... Je emmer is 2 x zo zwaar je moet overgieten enz.

Als er nog tips of suggesties zijn graag...
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

10-12-2010 21:52

Joey,

Waarom boilies zonder conservering niet verrotten binnen het jaar weet ik niet.

Wanneer ik het antwoord zou weten dan zou het jou weer een heleboel gedoe met zakken en gesleep met emmers schelen.
Immers een tien liter emmer met bollen en zout weegt zomaar 18 kilo en da's onmogelijktetillen en onmogelijkovertegieten.

Wel werk ik al 40 jaar met allerlei voedingsmiddelen, en dat is lang genoeg om te weten dat alle voeding op termijn wel verrot zonder conservering, in welke vorm dan ook.
Met nadruk op ;in welke vorm dan ook. opdat ik niet de hele bollendraaiersbende weer op m'n nek krijg.. :o :oops:
Groet'n Henk..

still growing Old.
joey kouwenhoven
Berichten: 136
Lid geworden op: 21-06-2004 00:01
Locatie: Delft

11-12-2010 18:33

Goed, ik ga eerst wel even met dat proline goedje aan de slag en kijk wel hoe het me bevalt.

Ik heb vaak mn eigen gedachtegang over aas, bv dat ik er ook kleurstof in wil hebben. Door mn mix kleurt het vaak altijd heel donker en hier heb ik mee gevangen hoor alleen geef echt de voorkeur aan rood of een andere lichte kleur.

Als iemand wel ervaring heeft met het maken van houdbare readymades op basis van voorverteerde eiwitten, ik hoor het graag...
Plaats reactie