toch even tjekken


Plaats reactie
Gebruikersavatar
michel de wild
Berichten: 67
Lid geworden op: 12-07-2006 22:50
Locatie: witmarsum

20-02-2008 17:01

Hallo

Ik vis sinds eind vorig jaar (dankzij forum) met mijn eigen gedraaide bollen!
Maar voordat ik een grote hoeveelheid ga draaien wil ik even weten wat de experts ervan vinden!
GRIESMEEL 500gr
MAISMEEL 500gr
SOJAMEEL 500gr
BIRDFOOD 250gr
VISMEEL 250gr
HENNEP 200gr
ROBIN RED 100gr
ZOUT 50gr

En dan bedoel ik met name of de verhoudingen kwa binders en harders goed zijn... vorig jaar heb ik het niet goed gedaan dus we beginnen met een nieuw recept! draaibaarheid/hardheid... ik hoop dat jullie me kunnen helpen!
Aanvullingen Moet uiterraard! daar leer ik alleen maar van!
mvg michel
Gebruikersavatar
Peter kuipers
Berichten: 1254
Lid geworden op: 20-03-2007 20:17
Locatie: Dokkum

20-02-2008 19:26

ik zou nog wat verse knoflook of knoflook poeder er bij doen.

vr gr peter
vr gr peter
Marijn van den goor
Berichten: 228
Lid geworden op: 07-09-2007 17:26
Locatie: Haelen

20-02-2008 19:31

Ik zal het persoonlijk zo doen;
300 gram griesmeel
150 gram maismeel
50 gram robin red
250 gram vismeel
100 gram tarwebloem
50 gram knoflookpoeder
100 gram tarwebloem
10 eitjes en nog een flavourtje MISSCHIEN(is persoonlijk)

Dit is wel voor 1.5 kilo inclusief eitjes
I love Carp
Gebruikersavatar
michel de wild
Berichten: 67
Lid geworden op: 12-07-2006 22:50
Locatie: witmarsum

20-02-2008 20:06

ja die knoflook is een goeie! Bedankt voor de tip!
hey marijn!
Kun je mij is uitleggen waarom de sojameel eruit is?
ik dacht juist dat die tot de basis behoorde?
bedankt voor de reactie in ieder geval!

mvg michel
Marijn van den goor
Berichten: 228
Lid geworden op: 07-09-2007 17:26
Locatie: Haelen

20-02-2008 20:16

dat is gewoon iets persoonlijks
Je kan ook bijv de maismeel wat minder maken en dan wat soyameel erbij.
Is gewoon iets persoonlijks.

MVG
Marijn
I love Carp
Patrick Classens
Berichten: 113
Lid geworden op: 02-07-2007 18:31
Locatie: Venray

20-02-2008 20:41

Deze vraag is eigenlijk off-topic, maar waar halen jullie jullie 'melen' vandaan, en met name soya meel...?
marijn alons
Berichten: 250
Lid geworden op: 18-09-2006 19:58
Locatie: dronten

20-02-2008 21:15

toko / viswinkel, beter gebruik je volgende keer ff de search :wink:
Gebruikersavatar
Jeroen Huigen
Berichten: 393
Lid geworden op: 03-09-2006 18:26
Locatie: Emmercompascuum ( Emmen )

21-02-2008 10:20

Michel , ik zou eerst eens met een beetje mix proefjes draaien . Als je bol nu te grof wordt en hij dreigt uit elkaar te vallen , dan zou je de griesmeel nog kunnen vervangen voor tarwebloem . Voor de soja zou ik getoaste soja volvet pakken en voor de hennep zou ik ook getoaste hennep nemen . En knoflook erdoor .
Zolang mijn baas vind dat ik genoeg verdien , doe ik alsof ik hard werk .

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd .
janwillem hilverts

21-02-2008 12:53

Marijn van den goor schreef:Ik zal het persoonlijk zo doen;
300 gram griesmeel
150 gram maismeel
50 gram robin red
250 gram vismeel
100 gram tarwebloem
50 gram knoflookpoeder
100 gram tarwebloem
10 eitjes en nog een flavourtje MISSCHIEN(is persoonlijk)

Dit is wel voor 1.5 kilo inclusief eitjes


Marijn, vanwaar 300 gram griesmeel??? Beetje erg veel van het goede! Verpest je je basis grotendeels mee en maakt hem meteen lekker brasemgevoelig!

Michel,

Als basis ga ik altijd uit van Maismeel, Tarwemeel volkoren en Soya volvet getoast!
3 ingredienten die altijd binden en je kan er evt. nog wat polenta door doen om het iets groffer te maken.

Ik hou zelf vaak, ligt aan de boillie die ik uiteindelijk wil hebben, uit van:
300 maismeel (200 mais en 100 polenta bijvoorbeeld)
150 tarwemeel
100 soyameel volvet getoast

Deze basis draait, bindt en hard altijd goed bij mij!
Hierop verder, als ik jou ingredienten neem, zou ik het persoonlijk zo doen:

300 gram Lt-vismeel
70 gram lijnzaad gemalen (zorgt voor een extra uitharding en mag bij mij niet missen in een mix)
50 gram robin red
30 gram knoflookpoeder

evt nog 25 gram ei-albumine mocht die nog iets te zacht zijn
Gebruikersavatar
michel de wild
Berichten: 67
Lid geworden op: 12-07-2006 22:50
Locatie: witmarsum

21-02-2008 19:53

Oke dus de basis is "altijd" mais, tarwe, soya
Hoeveel % moet dit zijn ten opzichte van bij een kilo meel?
Want vorig jaar waren mijn bollen goed hard aan de buitenkant maar heeel zacht van binnen! net of het koken niet tot in de bol was doorgedrongen!
Dus een test in een glas water liet mij zien dat de bol na 6/8 uur zo zacht als snot was!

Maar iedereen bedankt voor de reacties! als iemand nog meer kan vertellen kwa opbouw van de boilie hoor ik het graag!
Het zelf draaien geeft mij meer voldoening (al vang ik er nog niets mee) :D

mvg michel
janwillem hilverts

22-02-2008 20:45

Michel,

Als je net begint ga dan uit van minimaal 55% (550 gram op een kilo) als basis. Nog makkelijker en tevens meer zekerheid is als je gaat voor 60% (600 gram). Hiermee kan je namelijk vrijwel alles doen, zonder dat het schade aan je bal zal geven.

Als je standaard met (bijv.)
300 maismeel
200 tarwemeel
100 soya volvet

zit je altijd goed. Ik heb er in elk geval nooit problemen mee gehad. Hier kan je dan verder op toevoegen wat je wil..

Zoals nu bijvoorbeeld..
300 lt vismeel
50 knoflookpoeder
50 robin red

Een simpele mix, die hard, rolt etc. Altijd kan je nog, als die niet hard genoeg is, wat ei-albumine toevoegen.
Plaats reactie