snertweer

Plaats reactie
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

08-11-2009 07:52

2 stuks hamschijf
2 stuks goede rookworst
750 gr licht gerookt mager buikspek
750 gr spliterwten
5 liter runderbouillon
6 uien
1 knolselderij
4 e.l bladselderij
1 prei
2 kruidnagels
2 laurierblaadjes
zout, witte peper
3 iets kruimige piepers
scheut maggi
klodder doesburgse mosterd
John Pannekoek
Berichten: 2757
Lid geworden op: 18-02-2002 01:00
Locatie: Leidschendam

08-11-2009 16:51

Érg beknopt recept Mitsz. Graag uitgebreider recept weer voor snert.
Groet,

John
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

08-11-2009 21:53

Euh Mitsz,
Willy mist de winterwortel en een uitgewerkte ( gefruite uien?) werkwijze.
Voor een nog beter knaleffect laten wij de aardappel eruit en doen er twee knalselderijen in.Wat ik ook zou doen?:250 gr mager lichtgerookt buikspek vervangen door dobbelsteentjes gebakken vet spek.
Onze tien literpan gaat nèt niet vol..Lekkahr hoor
Groet'n Henk..

still growing Old.
Ruben vd Worp
Berichten: 1979
Lid geworden op: 30-07-2006 19:08
Contacteer:

08-11-2009 22:28

Ik had vannoamd moos met worst.
winterkost.
Gebruikersavatar
Mourad Aviara
Berichten: 3299
Lid geworden op: 01-03-2005 22:28
Locatie: Noord Holland

09-11-2009 08:07

Mmmm, lekker.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

12-11-2009 07:35

Omdat mijn franse vriend Jean Crêpe het zo graag wil weten.

Voor een erwtensoep van de bovenste plank, moet je eerst een paar dingen goed doen. Je kunt eerst een toffe bouillon maken, zodat ie wat eigenwijzer wordt. B.v. een sterke wildbouillon. Lekker, maar anders. Ik houdt het maar even iets laagdrempeliger: een goede kippenbouillon. Daarvoor heb je eerst kipkarkas nodig. Even bestellen bij de poelier of halen op de markt. 'Soeppakjes' of zoiets.

- 4 uien schillen en in halve ringen op de bodem van een 10 liter pan leggen met vier stengel gesneden bleekselderij. Gewassen kipkarkas erop, overgieten met water en opkoken. Lekker pruttelen met een paar witte peperkorrels (geneusd) en een blaadje laurier. Als je op goede voet bent met je slager, vraag 'm eens of ie de kontjes van de gedroogde hammen voor je opspaart in de vriezer. Koop ze voor een prikkie en gooi er een paar bij in. (:D tip1). Na een paar uur (en regelmatig ontvetten) Jean, heb je een heerlijke bouillon. Kip wegdonderen en als het goed is heb je een liter of 5 mooie bouillon in je pan.

- Dan 'the works' inkopen. Spliterwten. koop ze van de nieuwe oogst. Dan zijn ze dus mooi groen en niet grijs. Even controleren op steentjes. Henk is een homo. :D Als ik er ook nog iets anders dan varkensvlees in wil meekoken, neem ik dus b.v. 1 deel rundvlees (sukade) 1 deel hamschijf, 1 deel gerookt varkensvlees (spek en worst). Goede slager helpt. Als je het écht goed wil doen neem je voor het verse vlees per kg gewicht 10 gram zout een mespuntje kruidnagel, 1-2 gr. witte peper en een mespuntje nootmuskaat. Nachtje laten staan en droogdeppen. Eerst het rundvlees en de uien, laurier in de warme bouillon, na een uur de hamschijf en de spliterwten en als die er een uurtje in heeft gelegen de spek en de worst. Op dat moment ook de in blokjes gesneden groente, aardappel etc. in de pan. Het gare vlees eruit en bewaren op wat -achtergehouden- bouillon.

Nu het op smaak maken van de soep. Niet gaan kloten met elektrische bende als staafmixers etc. Niet door een zeef wrijven. Blijf weg met die zooi. Wat je nodig hebt is evt wat zout, peper (moet je zelf bepalen. Een lepeltje goede mosterd, gesneden blad van de selderij en een klein klontje boter en wat van de bouillon waar het vlees op ligt te wachten.

Als de soep te dik is wat bouillon erbij. Onder de kook houden en lekker blijven draaien met die grote soeplepel onder in die pan. Dan roer je de evt. zetmeelklontjes eruit. De soep wordt gladder. Klontje boter erin (elegant houden, een koffielepel voldoet) en het lepeltje mosterd met wat selderij. Niet meer koken. Vlees (geplukt/gesneden) erin. Goed (rogge)brood erbij etc.

Ik gebruik liever geen wortel omdat die zoet zijn. De erwten zijn dat ook al en dat bevalt me niet goed. Om die reden fruit ik de uien ook niet. Gewoon hoppa erin en lang meekoken. Lekker hoor.

Dus Jean, als je soeppie nu nog niet lekker is, dan weet ik het niet. Bon Apetit
John Pannekoek
Berichten: 2757
Lid geworden op: 18-02-2002 01:00
Locatie: Leidschendam

12-11-2009 07:40

........wacht ff men!!!!! Ben alvast onderweg naar de beste spliterwtenboerderij hier verderop in het Gelderse, weken die hap........
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

12-11-2009 07:44

Ja maar wel dan op die bouillon :P
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

13-11-2009 00:44

Dan toch liever steentjes erin en mootmuskaat eruit! :roll: 8)
Groet'n Henk..

still growing Old.
John Pannekoek
Berichten: 2757
Lid geworden op: 18-02-2002 01:00
Locatie: Leidschendam

13-11-2009 00:58

.....je lult aardig voor een snerterwt die op(!) de week ligt!!!!
Groet,

John
Gebruikersavatar
remon van dusschoten 2
Berichten: 921
Lid geworden op: 08-07-2007 08:19
Locatie: nijkerk
Contacteer:

14-11-2009 13:00

he Mitsz ik mis nog keuenstaarten in het recept,dat moet er zeker in voor de smaak volgens mij vader
steun de ksn wordt lid

http://www.watersense.nl
John Pannekoek
Berichten: 2757
Lid geworden op: 18-02-2002 01:00
Locatie: Leidschendam

17-11-2009 19:47

:evil: :cry: :evil: :cry: :evil: :cry: :evil: :cry: :evil:

Alles weg kunnen sodemieteren!!!!!!!!!!!! Dag werk en veel geld weg, wél schuim genoeg voor een wild party. De harde spliterwten moet je maar voor lief nemen.......of heb ik nou tóch de steentjes bewaard ipv de erwten?????

:evil: :cry: :evil: :cry: :evil: :cry: :evil: :cry: :evil:

J :cry: hn
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

17-11-2009 21:56

Euhh...is jou broodmolen stuk gelopen Jean?
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
remon van dusschoten 2
Berichten: 921
Lid geworden op: 08-07-2007 08:19
Locatie: nijkerk
Contacteer:

18-11-2009 05:31

alsje snert maakt moet je blijven roeren om de tien minuten anders gaat het niet goed
steun de ksn wordt lid

http://www.watersense.nl
eumir teterissa
Berichten: 276
Lid geworden op: 30-08-2005 08:40

18-11-2009 06:47

Snert op z'n multicultureels.. Eerst gekookte rijst, dan snert eroverheen gieten/roeren. Vervolgens afmakend met een vleugje lekkere hete sambal. Heb je direct een complete maaltijd en nog lekker ook 8)
Plaats reactie