Partikels bereiden
-
- Berichten: 5
- Lid geworden op: 28-06-2015 21:16
Beste medekarpervissers,
Zelf vis ik nu een aantal jaren met veel plezier op onze vriend de karper. Dat aas een cruciale rol speelt bij deze visserij staat niet ter discussie, het bereiden van partikels doe ik dus ook met enige regelmaat.
Wat ik tot nu toe steeds doe is eerst 24 uur weken en daarna breng ik een pan met vers water aan de kook waar ik de partikels verder bereid.
Nu vraag ik me af of het misschien beter is om de partikels te koken in het water waar ze in geweekt zijn en dus geen vers kookwater te gebruiken.
Graag zou ik willen weten hoe jullie de partikels bereiden... koken in het weekwater of koken in vers water?
Alvast bedankt.
Zelf vis ik nu een aantal jaren met veel plezier op onze vriend de karper. Dat aas een cruciale rol speelt bij deze visserij staat niet ter discussie, het bereiden van partikels doe ik dus ook met enige regelmaat.
Wat ik tot nu toe steeds doe is eerst 24 uur weken en daarna breng ik een pan met vers water aan de kook waar ik de partikels verder bereid.
Nu vraag ik me af of het misschien beter is om de partikels te koken in het water waar ze in geweekt zijn en dus geen vers kookwater te gebruiken.
Graag zou ik willen weten hoe jullie de partikels bereiden... koken in het weekwater of koken in vers water?
Alvast bedankt.
- Remco Kulk
- Berichten: 698
- Lid geworden op: 04-07-2012 07:33
- Locatie: Amsterdam
Gewoon koken in het weekwater, perfect
-
- Berichten: 5
- Lid geworden op: 28-06-2015 21:16
Bedankt voor je reactie.
Ik ben benieuwd of iedereen er zo over denkt, zelf heb ik er geen mening over, maar ik wil graag mijn aas op de juiste manier bereiden.
Ik ben benieuwd of iedereen er zo over denkt, zelf heb ik er geen mening over, maar ik wil graag mijn aas op de juiste manier bereiden.
Laatst gewijzigd door Mike Sterkeboer op 28-06-2015 22:55, 1 keer totaal gewijzigd.
- Rik koster
- Berichten: 5111
- Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
- Locatie: zuid holland
- Contacteer:
Gewoon direct koken en in genoeg water weer wegzetten
Alleen met pinda's ververs ik het water 2 maal zonder voor weken.
Alleen met pinda's ververs ik het water 2 maal zonder voor weken.
-
- Berichten: 5
- Lid geworden op: 28-06-2015 21:16
En met pinda's bedoel je ook tijgernoten?
- Rik koster
- Berichten: 5111
- Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
- Locatie: zuid holland
- Contacteer:
Nee alleen pinda's.
Pindas zijn geen noten hè.
Pinda is de enigste particle die schadelijk kan zijn in grote hoeveel heden ( blauwzuur) vandaar dat ik ze in vers water na het koken zet
Pindas zijn geen noten hè.
Pinda is de enigste particle die schadelijk kan zijn in grote hoeveel heden ( blauwzuur) vandaar dat ik ze in vers water na het koken zet
- Remco Kulk
- Berichten: 698
- Lid geworden op: 04-07-2012 07:33
- Locatie: Amsterdam
Nog een tip, als ik hennep kook gebruik ik vaak wat van het water wat daarvan overblijft om andere partikels in te koken
- peter cooreman
- Berichten: 738
- Lid geworden op: 01-04-2013 22:31
- Locatie: Belgie
Beste,
Ik week mijn tijgers twee dagen en kook ze dan in het water waarin ze geweekt zijn....en laat ze nadien ook in het water waarin ze gekookt zijn.
Mijn Pinda's week ik eveneens twee dagen(na één dag ververs ik het water al),dan kook ik ze in het water van de tweede weekdag.....giet ze af.... opnieuw vers water ...weer koken...giet ze weer af en zet ze dan op vers water.
Mais ,hennep ,tarwe,duivenmengeling...week ik 24u en kook deze dan zo'n 15 tot 20min in het waterwaarin ze geweekt zijn ...en laat ze dan hierin staan.
Mvg Peter
Ik week mijn tijgers twee dagen en kook ze dan in het water waarin ze geweekt zijn....en laat ze nadien ook in het water waarin ze gekookt zijn.
Mijn Pinda's week ik eveneens twee dagen(na één dag ververs ik het water al),dan kook ik ze in het water van de tweede weekdag.....giet ze af.... opnieuw vers water ...weer koken...giet ze weer af en zet ze dan op vers water.
Mais ,hennep ,tarwe,duivenmengeling...week ik 24u en kook deze dan zo'n 15 tot 20min in het waterwaarin ze geweekt zijn ...en laat ze dan hierin staan.
Mvg Peter
Better a bad day at fishing than a good day at work.
- Rik koster
- Berichten: 5111
- Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
- Locatie: zuid holland
- Contacteer:
Kun je me ook uitleggen waarom al dat weken en verversen en wat er de bedoeling van is?
In mijn ogen verricht je veel te onnodig arbeid namelijk
In mijn ogen verricht je veel te onnodig arbeid namelijk
- R de Winter
- Berichten: 3066
- Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
- Locatie: JRC Extreme Brolly
- Contacteer:
tijgernoten,.. 48 uur weken dan half uur koken in het week water en dan weg zetten met deksel erop lekker laten slijmen. Gebeurd meestal met goede noten na 1 dag zeker met warm weer ga er alleen niet met je handen in om een noot te pakken of iets tijdens het hele proces, want dan zullen ze veel minder of helemaal niet slijmen,.. maar wil je dus niet dat slijm ja dan gewoon lekker roeren met je handen
pinda's 48 uur weken maar na 24 uur ff water verversen en dan half uur 3 kwartier koken en na het koken in vers water zetten en het kook water weg gooien en dag later lekker gaan vissen met je pinda's
rest van de partikels 24 uur weken en dan 15/20 minuten soms half uur koken en in het kook water weg zetten.
reden dat ik alles week is zodat het genoeg vocht opneemt en zeker met mais, want merk best dat ene mais soms harder is dan het andere als ik het gelijk kook, maar met voor weken zijn ze allemaal mooie zacht. Dit zal best bij andere weer niet zo zijn, maar dat kan natuurlijk met het merk te maken hebben. Daarbij doe ik er ook vaak kruiden en specerijen bij en soms wat kleurstof en dat kan dan mooi intrekken tijdens het weken,.. dat is dus het voordeel van weken.
Maar zoals je ziet iedereen doet het op zijn manier, maar zorg er wel gewoon voor dat je ten alle tijden het goed kookt en het niet de vis beschadigd liever te lang koken of weken dan te kort.
succes.
pinda's 48 uur weken maar na 24 uur ff water verversen en dan half uur 3 kwartier koken en na het koken in vers water zetten en het kook water weg gooien en dag later lekker gaan vissen met je pinda's
rest van de partikels 24 uur weken en dan 15/20 minuten soms half uur koken en in het kook water weg zetten.
reden dat ik alles week is zodat het genoeg vocht opneemt en zeker met mais, want merk best dat ene mais soms harder is dan het andere als ik het gelijk kook, maar met voor weken zijn ze allemaal mooie zacht. Dit zal best bij andere weer niet zo zijn, maar dat kan natuurlijk met het merk te maken hebben. Daarbij doe ik er ook vaak kruiden en specerijen bij en soms wat kleurstof en dat kan dan mooi intrekken tijdens het weken,.. dat is dus het voordeel van weken.
Maar zoals je ziet iedereen doet het op zijn manier, maar zorg er wel gewoon voor dat je ten alle tijden het goed kookt en het niet de vis beschadigd liever te lang koken of weken dan te kort.
succes.
Oja joh!!!
-
- Berichten: 1808
- Lid geworden op: 19-03-2012 19:34
Ik week om korter te hoeven koken.
- peter cooreman
- Berichten: 738
- Lid geworden op: 01-04-2013 22:31
- Locatie: Belgie
Beste,
Ik week deze twee dagen ...dan hoef ik het minder lang te koken(zoals Cees al eerder vertelde)...ook eventuele toevoegingen kunnen beter opgenomen worden hierdoor...twee maal water verversen bij pinda's om het eventuele blauwzuur te verwijderen.
Wil zeker zijn dat mijn zaden,tijgers,pinda's,ect...veilig zijn voor de vis!
Zoals al eerder gezegd(R De Winter) : de ene noot of zaad of pinda is de andere niet....beter te lang weken en lang genoeg koken dan te weinig is mijn mening.
Ik vind dit ook geen onnodige arbeid....ik beoefen deze hobby met heel mijn hart en heb er alles voor over!
Dit is mijn manier...en ik stap hier niet van af.
Mvg Peter
Ik week deze twee dagen ...dan hoef ik het minder lang te koken(zoals Cees al eerder vertelde)...ook eventuele toevoegingen kunnen beter opgenomen worden hierdoor...twee maal water verversen bij pinda's om het eventuele blauwzuur te verwijderen.
Wil zeker zijn dat mijn zaden,tijgers,pinda's,ect...veilig zijn voor de vis!
Zoals al eerder gezegd(R De Winter) : de ene noot of zaad of pinda is de andere niet....beter te lang weken en lang genoeg koken dan te weinig is mijn mening.
Ik vind dit ook geen onnodige arbeid....ik beoefen deze hobby met heel mijn hart en heb er alles voor over!
Dit is mijn manier...en ik stap hier niet van af.
Mvg Peter
Better a bad day at fishing than a good day at work.
- Rik koster
- Berichten: 5111
- Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
- Locatie: zuid holland
- Contacteer:
Duidelijk was gewoon benieuwd of men wist wat men deed of dat men klakkeloos wat aan het doen was uit wat boekjes.
De kooktijd verkort inderdaad en dat is het enigste. Met toevoegingen die voeg ik zelf na het koken toe.mijn kook tijden zijn dan ook soms wel langer dan een uur.maar ik kook mijn toevoegingen Niet kapot op deze manier.na het koken en afkoelen trekken de particles echt vocht naar binnen.zie maar als je het wegzet in te weinig vocht.dan trekt die het bovenste laag droog.dan zuigt dus de toevoeging echt goed naar binnen Vandaar dat ik niks voorweek. Mais kook ik altijd kapot overigens.
De kooktijd verkort inderdaad en dat is het enigste. Met toevoegingen die voeg ik zelf na het koken toe.mijn kook tijden zijn dan ook soms wel langer dan een uur.maar ik kook mijn toevoegingen Niet kapot op deze manier.na het koken en afkoelen trekken de particles echt vocht naar binnen.zie maar als je het wegzet in te weinig vocht.dan trekt die het bovenste laag droog.dan zuigt dus de toevoeging echt goed naar binnen Vandaar dat ik niks voorweek. Mais kook ik altijd kapot overigens.
- peter cooreman
- Berichten: 738
- Lid geworden op: 01-04-2013 22:31
- Locatie: Belgie
Beste,
Heb ook al mais bereid zonder te koken...gewoon een weekje weken in een emmer die semie afgesloten is op een half zonnige plaats op het terras....beginnen dan te fermenteren.
Ook hennep valt zonder koken te berijden...doe de hennep in een bewaarzak en dompel even onder aan het water dat je bevist...haal deze er terug uit en leg deze aan de kant in het gras(zodat hij wat vochtig blijft)....je kan dit ook thuis doen.
Je zal zien dat de hele handel begint te kiemen...zelfs nog beter dan wanneer je ze weekt en kookt...lange tijd geleden kreeg ik deze tip van Mitz
Mvg Peter
Heb ook al mais bereid zonder te koken...gewoon een weekje weken in een emmer die semie afgesloten is op een half zonnige plaats op het terras....beginnen dan te fermenteren.
Ook hennep valt zonder koken te berijden...doe de hennep in een bewaarzak en dompel even onder aan het water dat je bevist...haal deze er terug uit en leg deze aan de kant in het gras(zodat hij wat vochtig blijft)....je kan dit ook thuis doen.
Je zal zien dat de hele handel begint te kiemen...zelfs nog beter dan wanneer je ze weekt en kookt...lange tijd geleden kreeg ik deze tip van Mitz
Mvg Peter
Better a bad day at fishing than a good day at work.
-
- Berichten: 34
- Lid geworden op: 15-04-2015 15:03
Ik bereid mijn partikels altijd zo.
Ik gebruik de zoekfunctie hierboven en zie dan dat er al 100.000 andere topics over dit onderwerp zijn
Ik gebruik de zoekfunctie hierboven en zie dan dat er al 100.000 andere topics over dit onderwerp zijn
- Schaper Michael
- Berichten: 1016
- Lid geworden op: 02-08-2012 22:58
- Locatie: Zoetermeer
Oh, the sea is so full of a number of fish, If a fellow is patient, he might get his wish!
- Dr. Seuss
Veel leesplezier op mijn blog Pendingen
- Dr. Seuss
Veel leesplezier op mijn blog Pendingen
-
- Berichten: 11
- Lid geworden op: 16-06-2015 11:30
tipje: gooi die tijgers of pinda's eens door de crusher en dan voeren...
-
- Berichten: 5
- Lid geworden op: 28-06-2015 21:16
Hoi,
Ok... tot zover duidelijk.
Dan mijn volgende vraag, wanneer gaat de klok in? Als het weekwater het kookpunt heeft bereikt, start je dan de klok en wacht je 45 min of zodra de pan op het vuur gaat... gaat dan de klok al gelijk in?
Toen ik ze nog kookte in vers water bracht ik het verse water namelijk eerst aan de kook, dan de tijgers er in en startte dan ook de klok.
Nu ga ik ze gelijk in het weekwater koken maar dit duurt enige tijd voordat het aan de kook is....dus.... wat te doen?
Alvast bedankt
Ok... tot zover duidelijk.
Dan mijn volgende vraag, wanneer gaat de klok in? Als het weekwater het kookpunt heeft bereikt, start je dan de klok en wacht je 45 min of zodra de pan op het vuur gaat... gaat dan de klok al gelijk in?
Toen ik ze nog kookte in vers water bracht ik het verse water namelijk eerst aan de kook, dan de tijgers er in en startte dan ook de klok.
Nu ga ik ze gelijk in het weekwater koken maar dit duurt enige tijd voordat het aan de kook is....dus.... wat te doen?
Alvast bedankt
- Rik koster
- Berichten: 5111
- Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
- Locatie: zuid holland
- Contacteer:
Koken tot de rimpels uit je tijgernoten verdwenen zijn.
Mvg
Mvg
- peter cooreman
- Berichten: 738
- Lid geworden op: 01-04-2013 22:31
- Locatie: Belgie
Beste,
Zoals Rik al eerder aangaf,koken tot de rimpels weg zijn....beter te lang koken dan te weinig.
Je kan het weekwater ook scheiden van de tijgers door ze door een zeef te gieten en het weekwater op te vangen in een emmer vb. ....dan kan je ook dit weekwater eerst aan de kook brengen en dan de noten toevoegen als je je daar beter bij voelt.
Mvg Peter
Zoals Rik al eerder aangaf,koken tot de rimpels weg zijn....beter te lang koken dan te weinig.
Je kan het weekwater ook scheiden van de tijgers door ze door een zeef te gieten en het weekwater op te vangen in een emmer vb. ....dan kan je ook dit weekwater eerst aan de kook brengen en dan de noten toevoegen als je je daar beter bij voelt.
Mvg Peter
Better a bad day at fishing than a good day at work.
-
- Berichten: 5
- Lid geworden op: 28-06-2015 21:16
Hoi,
Peter bedankt, dat is een goeie tip. Daar kan ik wel wat mee .
P.S. Meestal kook ik mijn tijgers 45 minuten, dat is wat ik veel lees op diverse fora dus dat gebruik ik dan als richtlijn.
Peter bedankt, dat is een goeie tip. Daar kan ik wel wat mee .
P.S. Meestal kook ik mijn tijgers 45 minuten, dat is wat ik veel lees op diverse fora dus dat gebruik ik dan als richtlijn.