Bolies maken met supermarkt ingrediendten
-
- Berichten: 43
- Lid geworden op: 22-01-2015 20:20
Hallo allemaal ik koop veel bolies zijn alleen een beetje heel erg duur soms dus lijkt mij het leuk om ZELF bolies te maken maar dan wel van supermarkt ingrediënten en het liefst geen hondenbrokken dat ging zo erg stinken daar was m'n ma niet bij mee
- Mart Honen
- Berichten: 1374
- Lid geworden op: 21-09-2009 17:53
- Locatie: Breda
Hey Wessel,
Kijk eens in de rubriek "aas", daar vind je een hele hoop info m.b.t. het maken van boilies. Ook genoeg m.b.t. boilies gemaakt van makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Even gebruik maken van de zoekfunctie en het kan haast niet missen...
De boilies die je koopt... Hoe duur zijn die eigenlijk en waar haal je ze?
Kijk eens in de rubriek "aas", daar vind je een hele hoop info m.b.t. het maken van boilies. Ook genoeg m.b.t. boilies gemaakt van makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Even gebruik maken van de zoekfunctie en het kan haast niet missen...
De boilies die je koopt... Hoe duur zijn die eigenlijk en waar haal je ze?
Ik weet het ook allemaal niet...
- R de Winter
- Berichten: 3066
- Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
- Locatie: JRC Extreme Brolly
- Contacteer:
dan neem je KATTENbrokken
Oja joh!!!
- Jan Kasteelen
- Berichten: 654
- Lid geworden op: 08-05-2007 12:24
- Locatie: Gouda
Hoi Wessel,
Het probleem van ranzig ruikende boilies in huis ken ik ook. Toen ik nog last had van een klagende moeder (de vrouw) maakte ik wel eens boilies die naar Fruitella roken. Gewoon een eenvoudige basismix en daaraan 10% Saroma toevoegen. (Saroma is pudding in poedervorm.) De smaken banaan en frambozen vingen bij mij het beste.
Dus bijvoorbeeld:
400 gr. maïsmeel
400 gr. polenta
200 gr. tarwebloem
1 pakje Saroma
Zoetstof (honing)
Je kan ook voor een andere basismix kiezen met sojameel, melkpoeder, vogelvoer etc. Bij de rubriek ‘aas’ zal je daarvoor meer recepten kunnen vinden.
Succes.
Het probleem van ranzig ruikende boilies in huis ken ik ook. Toen ik nog last had van een klagende moeder (de vrouw) maakte ik wel eens boilies die naar Fruitella roken. Gewoon een eenvoudige basismix en daaraan 10% Saroma toevoegen. (Saroma is pudding in poedervorm.) De smaken banaan en frambozen vingen bij mij het beste.
Dus bijvoorbeeld:
400 gr. maïsmeel
400 gr. polenta
200 gr. tarwebloem
1 pakje Saroma
Zoetstof (honing)
Je kan ook voor een andere basismix kiezen met sojameel, melkpoeder, vogelvoer etc. Bij de rubriek ‘aas’ zal je daarvoor meer recepten kunnen vinden.
Succes.
-
- Berichten: 43
- Lid geworden op: 22-01-2015 20:20
Dus dit recept ( ik heb zelf een dingetje veranderd)
400gr maismeel
400gr polenta
200gr tarwebloem
1 heel pakje saroma banaam
1 heel flesje dr oetker aroma vanile
Is dit goed en hoeveel gram/kilo bolies heb je dan uiteindelijk
En MOET je de bolies invriezen
En moeten er ook eieren bij
Moet je ook drogen en Hoelang
En moet je ook koken en hoe lang
400gr maismeel
400gr polenta
200gr tarwebloem
1 heel pakje saroma banaam
1 heel flesje dr oetker aroma vanile
Is dit goed en hoeveel gram/kilo bolies heb je dan uiteindelijk
En MOET je de bolies invriezen
En moeten er ook eieren bij
Moet je ook drogen en Hoelang
En moet je ook koken en hoe lang
- Jan Kasteelen
- Berichten: 654
- Lid geworden op: 08-05-2007 12:24
- Locatie: Gouda
Je kan het beste niet te hard van stapel lopen Wessel.
Je mengt eerst de melen door elkaar – een plastic emmer met afsluitbaar deksel is hiervoor ideaal. Goed schudden!
Dan zou ik voorzichtig met 3 eieren beginnen. Laat die oetker aroma maar ff achterwege, de Saroma heeft al genoeg geur en smaak.
Kluts die eieren en voeg net zoveel mix toe totdat je een soepel deeg hebt. Liefst iets te slap, waarna je het deeg een kwartiertje met rust laat. Dan is het wat stijver geworden.
Nadat je balletjes hebt gerold in kokend water totdat ze boven komen drijven. Dit is afhankelijk van diameter. Met 20 mm duurt het langer dan 15 mm. Voor goed hard een halve minuut nadat de eersten boven komen drijven.
Na afkoelen kan je ze nog 12 tot 24 uur laten uitdrogen. Ik schat deze hoeveelheid op een pondje ongeveer.
Laat nog maar eens horen wat het geworden is.
Je mengt eerst de melen door elkaar – een plastic emmer met afsluitbaar deksel is hiervoor ideaal. Goed schudden!
Dan zou ik voorzichtig met 3 eieren beginnen. Laat die oetker aroma maar ff achterwege, de Saroma heeft al genoeg geur en smaak.
Kluts die eieren en voeg net zoveel mix toe totdat je een soepel deeg hebt. Liefst iets te slap, waarna je het deeg een kwartiertje met rust laat. Dan is het wat stijver geworden.
Nadat je balletjes hebt gerold in kokend water totdat ze boven komen drijven. Dit is afhankelijk van diameter. Met 20 mm duurt het langer dan 15 mm. Voor goed hard een halve minuut nadat de eersten boven komen drijven.
Na afkoelen kan je ze nog 12 tot 24 uur laten uitdrogen. Ik schat deze hoeveelheid op een pondje ongeveer.
Laat nog maar eens horen wat het geworden is.
-
- Berichten: 43
- Lid geworden op: 22-01-2015 20:20
Dus ik hoef er ook geen honing in te doen
Als ik 2 pond bolies wil 1 kilo dan moet.ik gewoon
800gr maismeel
800gr polenta
400gr tarwebloem
1 pakje saroma
6 eieren
Als ik 2 pond bolies wil 1 kilo dan moet.ik gewoon
800gr maismeel
800gr polenta
400gr tarwebloem
1 pakje saroma
6 eieren
-
- Berichten: 43
- Lid geworden op: 22-01-2015 20:20
En moet je ook invriezen of gewoon in een bolie emmer houden
- Jan Kasteelen
- Berichten: 654
- Lid geworden op: 08-05-2007 12:24
- Locatie: Gouda
Je kan de boilies in plastic broodzakjes invriezen.
Probeer maar eerst deze hoeveelheid; en wel een eetlepel schenk honing door je eieren klutsen.
Schep voor schep mix bij je struif voegen totdat je een soepel deeg hebt.
Als je met grotere hoeveelheden begint hebt je meer mislukte zooi dan met een kleine mix als het fout gaat.
Met de dubbele hoeveelheid eieren kom je wel aan een kilo, maar bedenk dat een ei ongeveer 60 gram weegt, dus die laatste hoeveelheid mix van je klopt dan al niet. Gewoon die mix maken en met drie eitjes eerst proberen.
Probeer maar eerst deze hoeveelheid; en wel een eetlepel schenk honing door je eieren klutsen.
Schep voor schep mix bij je struif voegen totdat je een soepel deeg hebt.
Als je met grotere hoeveelheden begint hebt je meer mislukte zooi dan met een kleine mix als het fout gaat.
Met de dubbele hoeveelheid eieren kom je wel aan een kilo, maar bedenk dat een ei ongeveer 60 gram weegt, dus die laatste hoeveelheid mix van je klopt dan al niet. Gewoon die mix maken en met drie eitjes eerst proberen.
Wessel de kok schreef:Als ik 2 pond bolies wil 1 kilo dan moet ik gewoon
800gr maismeel
800gr polenta
400gr tarwebloem
Dat wordt nog wat, een 4,5 halen voor de rekentoets.
800 + 800 + 400 = 2000.
Ik zal alvast verklappen dat dat meer is dan 2 pond.
Gemiddeld, dat wil zeggen soms wat meer soms wat minder, gebruik je 10 eitjes op 1000 gram mix.
Een ei weegt 60 gram, dus als je 10 eitjes en 1000 gram meel bij elkaar doet heb je ???? gram deeg ?
Na het koken moeten de boilies drogen en dan verlies je ongeveer 10% gewicht.
Als je zoals Jan zegt begint met 3 eitjes (30% van 10) hoeveel mix (30% van 1000) moet daar dan ongeveer bij ?
En hoeveel weegt dat voor het koken ?
En hoeveel na het drogen ?
Tot zover de rekenopgaven van donderdag 12 februari.
-
- Berichten: 1976
- Lid geworden op: 04-12-2004 00:32
- Locatie: z-h
Ach man..Ga toch vissen !!
- Dries Jacke
- Berichten: 2360
- Lid geworden op: 01-04-2007 09:29
- Locatie: Friesland
http://www.onlinetoko.eu/a-26831985/kru ... ices-50gr/
bovenstaande link op een zoete mix en een goeie scopex flavour...ai ai ai pieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeep!!!!!
bovenstaande link op een zoete mix en een goeie scopex flavour...ai ai ai pieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeep!!!!!
- R de Winter
- Berichten: 3066
- Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
- Locatie: JRC Extreme Brolly
- Contacteer:
Kleine tip,... Die 5 spices hebben de meeste appies wel in de schappen leggen bij de conimex zooi.
Laat maar weten wat het geworden is ben benieuwd.
Succes.
Oja en niet elk ei weegt 60gr.
Laat maar weten wat het geworden is ben benieuwd.
Succes.
Oja en niet elk ei weegt 60gr.
Oja joh!!!
-
- Berichten: 43
- Lid geworden op: 22-01-2015 20:20
Jongens ten eerste alemaal bedankt voor julie tips
Ik heb dus voor dit recept gekozen
400gr maismeel
400gr polenta
200gr tarwe bloem
1 pakje saroma banaan
Honig
3 eieren
Ik ga in stapjes uitleggen hoe ik het ga doen
Stap1:ik pak een grote lokvoerzeefemmer zonder zeef
Stap2:ik doe er 400 gram maismeel in
Stap3:ik doe er 400 gram polenta in
Stap4:ik doe er 200 gram tarwebloem in
Stap5:ik doe een heel pakje saroma banaan in
Stap6:ik kluts 3 eieren in een bekertje en doe een eetlepeltje honing er in
Stap7:ik gooi de geklutse eieren door het maismeel polenta tarwebloem saroma
Stap8:ik ga het door elkaar mengen
Stap9:ik maak worsten
Stap10:ik maak baletjes
Stap11:ik laat je balletjes een kwartiertje met rust
Stap12:ik laat de balletjes koken in heet water als ze boven komen drijven haal ik ze er uit
Stap13:ik laat ze 24 of 12 uur drogen
Stap14:ik vries ze in
Stap15: ik vang een vis
Ik heb dus voor dit recept gekozen
400gr maismeel
400gr polenta
200gr tarwe bloem
1 pakje saroma banaan
Honig
3 eieren
Ik ga in stapjes uitleggen hoe ik het ga doen
Stap1:ik pak een grote lokvoerzeefemmer zonder zeef
Stap2:ik doe er 400 gram maismeel in
Stap3:ik doe er 400 gram polenta in
Stap4:ik doe er 200 gram tarwebloem in
Stap5:ik doe een heel pakje saroma banaan in
Stap6:ik kluts 3 eieren in een bekertje en doe een eetlepeltje honing er in
Stap7:ik gooi de geklutse eieren door het maismeel polenta tarwebloem saroma
Stap8:ik ga het door elkaar mengen
Stap9:ik maak worsten
Stap10:ik maak baletjes
Stap11:ik laat je balletjes een kwartiertje met rust
Stap12:ik laat de balletjes koken in heet water als ze boven komen drijven haal ik ze er uit
Stap13:ik laat ze 24 of 12 uur drogen
Stap14:ik vries ze in
Stap15: ik vang een vis
Het gaat mis vanaf stap 7.
Blijkbaar heb je de rekenopgaven van gisteren niet gemaakt.
Als je had opgelet dan wist je nu dat voor 1000 gram mix ongeveer 10 eitjes nodig zijn, dus voor 3 eitjes heb je ongeveer hoeveel mix ook alweer nodig ?
Je moet ook niet de eieren door de mix gooien maar andersom, beetje bij beetje mix door de eitjes mengen totdat het deeg goed is.
Blijkbaar heb je de rekenopgaven van gisteren niet gemaakt.
Als je had opgelet dan wist je nu dat voor 1000 gram mix ongeveer 10 eitjes nodig zijn, dus voor 3 eitjes heb je ongeveer hoeveel mix ook alweer nodig ?
Je moet ook niet de eieren door de mix gooien maar andersom, beetje bij beetje mix door de eitjes mengen totdat het deeg goed is.
Hoi Wessel, stap 15 is ook geen zekerheid, hoop het wel voor je, succes!!! (zachte winter, knallend zonnetje )
Groet.
Groet.
- Dries Jacke
- Berichten: 2360
- Lid geworden op: 01-04-2007 09:29
- Locatie: Friesland
Wessel maakt zn huiswerk niet...ik zeg huisarrest en 3 maand niet vissen
-
- Berichten: 43
- Lid geworden op: 22-01-2015 20:20
Geen vissen wat zeg je me nou !!!
-
- Berichten: 49
- Lid geworden op: 01-12-2012 21:52
stap 1 je kluts je ei+honing
stap 2 je voegt beetje bij beetje je meel toe bij je geklutste ei
tot je het deeg goed kan kneden en niet meer te hard kleeft
stap3je laat het deeg effe rusten(5min)
stap4 je rolt je boilies
stap5 koken van boilies,eens gekookt effe uitleggen op handdoek
en verder laten drogen op vliegenraam gedurende 24h
stap6 invriezen
niks meer niks minder
succes
stap 2 je voegt beetje bij beetje je meel toe bij je geklutste ei
tot je het deeg goed kan kneden en niet meer te hard kleeft
stap3je laat het deeg effe rusten(5min)
stap4 je rolt je boilies
stap5 koken van boilies,eens gekookt effe uitleggen op handdoek
en verder laten drogen op vliegenraam gedurende 24h
stap6 invriezen
niks meer niks minder
succes
- peter cooreman
- Berichten: 738
- Lid geworden op: 01-04-2013 22:31
- Locatie: Belgie
Beste,
Eerst je melen onderling goed mengen vooraleer je deze bij je eieren en honing doet ...dan het deeg goed mengen met de eieren/ kneden tot het goed homogeen is en niet aan je handen meer kleeft dan het deeg een minuut of tien laten rusten(dan kan alles van de melen, en toevoegingen het vocht opnemen)...dan nogmaals goed kneden ...dan worsten...dan bollen..koken..drogen...vissen of invriezen.
Ps:300gram meel=3 EITJE/1000gram meel=10 EITJES
Mvg Peter
Eerst je melen onderling goed mengen vooraleer je deze bij je eieren en honing doet ...dan het deeg goed mengen met de eieren/ kneden tot het goed homogeen is en niet aan je handen meer kleeft dan het deeg een minuut of tien laten rusten(dan kan alles van de melen, en toevoegingen het vocht opnemen)...dan nogmaals goed kneden ...dan worsten...dan bollen..koken..drogen...vissen of invriezen.
Ps:300gram meel=3 EITJE/1000gram meel=10 EITJES
Mvg Peter
Better a bad day at fishing than a good day at work.
-
- Berichten: 43
- Lid geworden op: 22-01-2015 20:20
Het is trouwens gelukt aleen had ik in plaats van tarwebloem zelfrijzend bakmeel gedaan en in plaats van polenta koekmeel
-
- Berichten: 43
- Lid geworden op: 22-01-2015 20:20
Ze zitten nu in de vriezer maar als ik dan ga vissen en neem dat zakje mee en ze zijn nog niet allemaal op kan ik ze daarna nog in de vriezer leggen of heb je er dan niks meer aan
-
- Berichten: 1976
- Lid geworden op: 04-12-2004 00:32
- Locatie: z-h
Ze liggen niet meer in de vriezer, ze zijn gaan reizen
Ach man..Ga toch vissen !!
-
- Berichten: 43
- Lid geworden op: 22-01-2015 20:20
Dus ze hoeven niet eeuwig in de vriezer
Bert kamp : dit hele zakje is 930 gr en ze zinken perfect
Bert kamp : dit hele zakje is 930 gr en ze zinken perfect