't Veer in Zulte - nieuw VBK water

Moderator: Hoedemakers Mark

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Hoedemakers Mark
Berichten: 1157
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Kinrooi - België
Contacteer:

20-03-2013 19:11

Vorige week konden we jullie meedelen dat de Vereniging van Belgische Karpervissers een nieuw water beheert. De eerste fase van de opstart ligt reeds achter ons, een goed tijdstip om wat meer info te geven.

Afbeelding

't Veer is een Leiemeander in Zulte. De voormalige rivierarm is reeds meer dan 50 jaar afgesloten van haar moederrivier en vormt een langgerekt water op zich. De breedte is plusminus 35 meter en de lengte is net geen 1000 meter. We spreken met andere woorden over zo'n 3.5 hectare water met een diepte van 2.5 tot 3 meter.
De Leiemeander is omgeven door weilanden, velden, bomen en struiken, waaronder enkele in het oog springende treurwilgen die met hun net in het water hangende lover ideale pleisterplaatsen vormen voor karper. De bodem kenmerkt zich door een puzzel van zachte en harde stukken, en is op enkele plaatsen bezaait met obstakels in de vorm van omgevallen bomen.

Afbeelding

Het bestand was tot enkele jaren geleden gekenmerkt door een grote populatie schubs van 6 tot 11 kilogram, met ook enkele uitschieters tot boven de dertigpondsgrens. Er huisden ook een aantal fraai beschubde spiegels. In de winter van 2011-2012 kende het water een wintersterfte door aanhoudende ijsvorming en zuurstofgebrek. Heel wat vissen zijn toen jammer genoeg gestorven, maar het nog aanwezige bestand zal vast en zeker tegen een stootje kunnen! Er zijn vorig jaar heel wat vissen gevangen, maar wat precies weten we niet.

Afbeelding

Karpervissers die een vergunning wensen voor 't Veer moeten VBK-lid zijn en betalen 80 euro voor een jaarvergunning. Vissen is dag en nacht toegestaan. Andere hengelsportdisciplines zijn ook welkom en betalen 50 euro voor een jaarvergunning, en mogen hengelen van zonsopkomst tot zonsondergang.

Via de url http://www.vbk.be/index.php/waters/het-veer vind je alle informatie nodig om een vergunning aan te vragen.

MVG
Mark
Gebruikersavatar
Hoedemakers Mark
Berichten: 1157
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Kinrooi - België
Contacteer:

20-03-2013 19:29

Aanvullend nog dit:

Reeds volgende week worden er water- en bodemstalen onderzocht, zodat we een duidelijk zicht krijgen op een aantal belangrijke parameters van het biotoop.

Er zijn reeds 2 tijdelijke infoborden geplaatst, die binnen afzienbare tijd zullen worden vervangen door 2 permanente borden.

Zwerfvuil zal worden opgeruimd en enkele snoeiwerkzaamheden zijn na het definitief vertrek van de winter ook gepland.

We beginnen van meet af aan met de opmaak van het bestandsoverzicht, waarna we toekomstgericht de juiste doelstellingen kunnen bepalen. Natuurlijk zijn we benieuwd naar de bewoners van 't Veer.

Grts
Mark
Plaats reactie