Een terugblik op 2011

Moderator:Hoedemakers Mark

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Hoedemakers Mark
Berichten:1157
Lid geworden op:05-01-2002 01:00
Locatie:Kinrooi - België
Contacteer:

11-12-2011 14:59

• Het nieuwe jaar is nog maar twee weken oud of er staat al een belangrijke samenkomst op het programma. Medio januari is er in Brussel een meeting van het Overlegorgaan Openbare Visserij. Bovenaan de agenda staat sinds de oprichting van dit orgaan de modernisering en vereenvoudiging van de Wet op Riviervisserij met als belangrijke pijlers voor ons, vissers, de uitbreiding van de mogelijkheden om legaal ’s nachts te vissen en de opheffing van de gesloten tijd voor bepaalde waters. Ondanks een voor ons zeer nadelige adviesnota van INBO verloopt de vergadering uitermate positief constructief en worden dankzij VVHV, VBK en ANB weeral belangrijke stappen voorwaarts gezet. Op 9 maart ontmoeten de verschillende partijen elkaar opnieuw en kunnen we ons opmaken voor de laatste rechte lijn!

• In de tussentijd worden er per provincie werkgroepjes opgericht die per water een argumentatie opmaken om de nachtvisserij te legaliseren. We willen zo sterk mogelijk voor de dag komen en de op stapel staande kans met beide handen grijpen!

• In februari krijgt Filip Matthys tijdens de beurs Carp Zwolle 2011 een oververdiende huldiging voor zijn niet aflatende inzet voor Spiegelkarperprojecten in Vlaanderen. Vanaf die dag gaat Filip door het leven als Dé Karperpromotor 2011. Dat zijn Nederlandse evenknie Joris Weitjens in het verleden deze eer al te beurt viel maakt het plaatje des te completer.

• Opnieuw wordt er in maart jonge karper uitgezet. De werking tussen VBK-SKP, enkele PVC’s en viskwekers loopt tegenwoordig als een geoliede machine. Op het Kanaal Gent – Oostende en het Kanaal Nieuwpoort – Duinkerke werd in karpertoekomst voorzien en ook de Watersportbaan te Gent mocht een flinke hoeveelheid jonkies (78 stuks, goed voor 110 kg) verwelkomen. Twee Scheldemeanders werden eveneens miniem bepoot.

• De laatste rechte lijn naar een nieuwe Wet op Riviervisserij wordt ingezet in de zomermaanden. De nieuwe wetteksten worden door het Overlegorgaan goedgekeurd en overgemaakt aan de verschillende PVC’s. Iedere PVC krijgt tot het vroege najaar de tijd om hun opmerkingen over te maken, waarna de definitieve versie naar het betrokken kabinet kan vertrekken voor de finale goedkeuring. Er zijn reeds vele vergadermomenten aan vooraf gegaan, en de hoop op een vlotte afhandeling is groot!

• In de zomer kent het VBK vzw ook een dieptepunt. Het jeugdkamp in Frankrijk dient te worden afgelast omwille van een tekort aan begeleiders. Voor de deelnemers trachten we de teleurstelling te verzachten met een boekenpakket en een sessie op het Eendenmeer of Oasis. Ook de jeugdinitiatie in de Kempen dient te worden afgelast wegens een tekort aan gegadigde vissers.

• Anderzijds organiseert de jeugdcel wederom een schitterend kamp aan de oevers van het Zeekanaal, waar elke deelnemer karper op de kant kreeg. Nadien ontvingen ook Oasis en Puyenbroek opnieuw een aantal jeugdige hengelaars en ook op Discovery Lake wordt er genoten van een prachtige en leerrijke fish-in met goede vangsten!

• Door de grote inspanningen van onze Vlaams Brabantse Regioverantwoordelijke, Yves Ghijsels, is de start van een SpiegelKarperProject voor de Leuvense Vaart nog maar een kwestie van tijd. Yves heeft het voorbije jaar met hulp van een aantal welwillende lokale karpervissers die graag hun hengelvangstregistraties ter beschikking stelden een zeer gefundeerde aanvraag tot het uitzetten van nieuw karperbloed opgemaakt. Het enige heikel punt wat wel eens roet in het eten zou kunnen strooien, is het ontbreken van een VBK-lid in de betrokken PVC. Dat waar een wil is ook een weg is, bewees Yves vervolgens door een afspraak te regelen met de bioloog en zijn secretaris om het door hem opgemaakte dossier toe te mogen lichten. Maarten Roegiers, gedreven lid van de werkgroep VBK-SKP, voegde op 17 juni jongstleden vervolgens de daad bij het woord. Na een deskundige uitleg aan de hand van een powerpointvoorstelling was de voltallige commissie onder de indruk van de goede werking van de reeds lopende projecten en de goedkeuring van een mooi aantal spiegels voor de Vaart was snel beklonken. Een prachtig resultaat dankzij de onbaatzuchtige inspanningen van twee schitterende ambassadeurs van de karpervisserij!

• Het VBK Magazine breidt uit met maar liefst 8 pagina’s en telt voortaan 88 bladzijden.

• Op de Egleghemvijver te Hombeek liggen de verhoudingen opeens anders dan voorheen. Waar VVHV vzw en VBK vzw vroeger met BLOSO een contractuele overeenkomst hadden aangaande de hengelsport op deze plas, is nu het Agentschap voor Natuur en Bos, kortweg ANB onze partner. Dat de visserij op Hombeek helemaal niet in het gedrang komt door deze overdracht blijkt uit de concessie die ANB met ons, hengelaars, zal aangaan. Voor de komende 27 jaar is er een partnership bereikt tussen beide partijen, de toekomst oogt met andere woorden rooskleurig!

• Na 4 jaar voorzitterschap van Mark Hoedemakers houden we een evaluatievergadering in september om de voorbije periode een keer kritisch te overdenken. Een gevoel van tevredenheid overheerst en er worden tevens een aantal werkpunten geformuleerd voor de komende tijd.

• Op 17 september haalt het VBK vzw opnieuw de media met hun acties om de overheid wakker te schudden en hen aan te manen tot actie tegen stroperspraktijken. Voor het VTM-nieuws wordt Patrick Bauwens geïnterviewd aan het Waesmeer.

• In oktober wordt de lokale afdeling Kempense Kleiputten opgericht in Beerse. Op enkele waters waar voordien niet gevist mocht worden verkreeg het VBK vzw het oever- en visrecht. Maar liefst twee hengelwaters, het Spiegelven en de Boerenkreek, kunnen vanaf 2012 door onze leden bevist worden. Er hoort ook een kleiner kweekwater bij de afdeling Kempense Kleiputten. Pieter Avonds en Bart Voeten zijn de VBK-leden die deze waters zullen runnen.

• Een eerste lichting nieuwe spiegeltjes wordt in november uitgezet op de Leie. Jeroen Verschaeve heeft hemel en aarde bewogen om hengelvangstregistraties te sprokkelen, fish-ins te organiseren en biologen te overtuigen en krijgt de ultieme beloning voor zijn inspanningen. Na drie opeenvolgende jaren zal er maar liefst 1320 kg jonge spiegelkarper zijn uitgezet. Dit jaar start het project met 220 kg karper per provincie.

• Ook het domein ’t Leen krijgt een injectie karperbloed. Na een karpersterfte werd er een dossier opgemaakt om nieuwe uitzettingen te bekomen. De PVC gaf groen licht en op 22 november 2011 werd door een aantal vrijwilligers de daad bij het woord gevoegd in de vorm van een uitzetting.

• Het kanaal Roeselare – Leie wordt een vijfde keer met jonge spiegels verrijkt. 100 kg om precies te zijn! 4 Leiemeanders te Machelen, Grammene, Gottem en Oeselgem worden ook miniem bepoot.

• Het VBK vzw telt in het najaar van 2011 maar liefst 1670 leden. Een nieuw hoogtepunt! We blijven zo met voorsprong de grootste karperfederatie van het Europese vasteland!

• December is een drukke maand, met in het eerste weekend een nieuwe editie van HengelExpo. Zoals steeds is het VBK vzw van de partij, met een volledig vernieuwde stand.

• Een week later is het tijd voor onze eigen VBK-meeting. In de voormiddag geven Mark Pansar en Dennis Hellings een uiteenzetting over hun belevenissen aan de Waalse Maas. De namiddag wordt gekleurd door Bart van den Hurk, Erwin Vos en de VBK-DVD 2011. Met tal van demo- en verkoopstanden, de voorstelling van 2 nieuwe Nederlandstalige boeken en de ondertussen bekende en typische gezelligheid was het weer een prachtige dag die veel te snel om vloog.

• In december treedt Mark Hoedemakers toe tot het bestuur van Natuurpunt Maasmechelen.

• Dikkebusvijver te Ieper (West-Vlaanderen) komt onder het beheer van VVHV vzw. VBK vzw wordt als federatie betrokken voor de tak karpervisserij.

Prettige feestdagen alvast vanwege het VBK-bestuur!
Plaats reactie