25-05-2011 16:15
Pindas bevaten geen blauwzuur.
Hier zocht je om:
Aflatoxinen
Mycotoxinen (mycos = schimmel, toxine = giftige stof) zijn een groep van verschillende giftige stoffen die onder bepaalde omstandigheden door schimmels in de voeding gevormd kunnen worden. Slechts een klein deel van de schimmels is giftig en ontwikkelt zich op voedingsmiddelen.
De meest bekende groep van mycotoxinen zijn de aflatoxinen. De ontdekking van de aflatoxinen volgde uit het onderzoek naar de geheimzinnige kalkoenziekte in Groot-Brittannië in 1960. Al snel bleek dat de ‘Turkey X-disease' veroorzaakt werd door aardnotenmeel in het voer, afkomstig uit Brazilië. Dit meel bevatte toxinen van de schimmel Aspergillus flavus. De geïsoleerde toxinen werden naar de schimmel, aflatoxinen genoemd. Aflatoxinen worden gevormd onder warme en vochtige (tropische) omstandigheden en zijn hittestabiel . Daarom moeten temperatuur en vochtigheid continu gecontroleerd worden. In tropische gebieden en vooral in ontwikkelingslanden, is het onder controle houden van schimmelgroei op planten door het tropische klimaat niet zo eenvoudig te realiseren.
Aflatoxinen komen veelal voor in pinda'sen en dus ook in pindakaas. Ook kunnen aflatoxinen voorkomen in andere gewassen en producten, onder andere in maïs, rijst, sorghum, peulvruchten, cacao, specerijen (bijvoorbeeld nootmuskaat, paprikapoeder, cayenne peper), vlees, melk en melkproducten, fruit en groenten.
Aflatoxinen en gezondheid
Sinds de ontdekking van de aflatoxinen in 1960 is er veel onderzoek verricht naar de toxiciteit van aflatoxine. Uit deze studies blijkt dat aflatoxine kan leiden tot ernstige leveraandoeningen, waaronder levertumoren. Omvangrijke studies in Afrika hebben uitgewezen dat er een duidelijk verband bestaat tussen de verhoogde opname van aflatoxinen met het voedsel en leverkanker. Het is bewezen dat vooral mensen met hepatitis gevoelig zijn voor aflatoxinen.
Er zijn diverse aflatoxinen bekend, met elk een andere toxiciteit. Het meest giftige is aflatoxine B1, welke met name voorkomt in noten en graanproducten. Daarnaast kan ook aflatoxine M1 voorkomen in koeienmelk. Wanneer de koe voedsel eet dat besmet is met aflatoxinen, dan worden deze omgezet tot aflatoxine M1 welke in de melk terechtkomt. Aflatoxine M1 geldt als minder gevaarlijk dan B1. Aangezien dit echter een direct gevaar oplevert voor de volksgezondheid (vooral zuigelingen), zijn de normen strenger dan voor aflatoxine B1.
Vissen is een hobby, geen religie!