eieren vervangen?
Hallo, ik zit met een vraag:
Wat is het nut van eieren vervangen door bijv. bloedplasma, behalve dan dat het goedkoper is.. Het lijkt mij juist dat een ei een goede voedselbron is voor een karper en een mooie 'aanvulling' voor een bal koolhydraten. Wat is jullie mening over dit onderwerp?
Wat is het nut van eieren vervangen door bijv. bloedplasma, behalve dan dat het goedkoper is.. Het lijkt mij juist dat een ei een goede voedselbron is voor een karper en een mooie 'aanvulling' voor een bal koolhydraten. Wat is jullie mening over dit onderwerp?
- benjamin Mazereeuw
- Berichten: 1141
- Lid geworden op: 09-09-2002 02:00
- Locatie: Enkhuizen NH
- Contacteer:
Mijn mening is dat ei nogal eens wat nare bacterien meebrengt.
plus als ik eieren gebruik en er zit er per ongeluk 1 bij die rot is (is een keer gebeurt) kan de hele bak ei weg.
en om nou elk eitje los te proberen in een appart bakje is ook zo wat.
plus dat het met eivervanger een stuk sneller gaat.
water in emmer, beetje mix erbij, ei vervanger erbij en rest van de mix.
Ik ben niet van mening dat ei ongezonder is door bijv salmonella omdat het toch gekookt wordt.
plus als ik eieren gebruik en er zit er per ongeluk 1 bij die rot is (is een keer gebeurt) kan de hele bak ei weg.
en om nou elk eitje los te proberen in een appart bakje is ook zo wat.
plus dat het met eivervanger een stuk sneller gaat.
water in emmer, beetje mix erbij, ei vervanger erbij en rest van de mix.
Ik ben niet van mening dat ei ongezonder is door bijv salmonella omdat het toch gekookt wordt.
Meer is beter
Beer van een meter
-------------------------------
Rookworst zonder R is ook worst
Beer van een meter
-------------------------------
Rookworst zonder R is ook worst
-
- Berichten: 4864
- Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
- Locatie: leeuwarden
benjamin Mazereeuw schreef:Mijn mening is dat ei nogal eens wat nare bacterien meebrengt.
plus als ik eieren gebruik en er zit er per ongeluk 1 bij die rot is (is een keer gebeurt) kan de hele bak ei weg.
en om nou elk eitje los te proberen in een appart bakje is ook zo wat.
plus dat het met eivervanger een stuk sneller gaat.
water in emmer, beetje mix erbij, ei vervanger erbij en rest van de mix.
Ik ben niet van mening dat ei ongezonder is door bijv salmonella omdat het toch gekookt wordt.
hmm je spreek je hier wel erg tegen vind je niet? Vann die rotte eitjes heb je een goed punt trouwens, hoewel het mij nig niet is overkomen
- Sven van Anrooy
- Berichten: 7339
- Lid geworden op: 26-01-2004 16:58
- Contacteer:
Nou hier ook
Eitje nummer 47 van de 50..
GADVERDAMME!
Hele emmer weggemieterd..
Eitje nummer 47 van de 50..
GADVERDAMME!
Hele emmer weggemieterd..
Het juiste water, de juiste plek en dan het juiste aas...
Geniet van mijn afwezigheid..
WC-PB: 1kg+ / 76cm
Geniet van mijn afwezigheid..
WC-PB: 1kg+ / 76cm
- jacco noordermeer
- Berichten: 1889
- Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
- Locatie: gorinchem
- Contacteer:
Vertel mij wat
Vroeger op maandag en donderdag 55 liter eitjes tikken voor cake en taart beslag {kapsel}.
We tikten bewust in litersmaten van 2 liter om evt foute eitjes niet in de grote emmer te laten vallen...
Wat je er ook van maakt de stank blijft overheersen
Niet zo heel lang geleden draaide ik wel eens op speciaal verzoek met eitjes maar wist gelijk weer waarom ik hier mee gestopt ben .
Vroeger op maandag en donderdag 55 liter eitjes tikken voor cake en taart beslag {kapsel}.
We tikten bewust in litersmaten van 2 liter om evt foute eitjes niet in de grote emmer te laten vallen...
Wat je er ook van maakt de stank blijft overheersen
Niet zo heel lang geleden draaide ik wel eens op speciaal verzoek met eitjes maar wist gelijk weer waarom ik hier mee gestopt ben .
-
- Berichten: 295
- Lid geworden op: 07-12-2010 18:14
Draai elke week zelf.
Varierend met de jaargetijden mee, 4 tot 20 kilo.
Altijd met ei, nooit geen rotte ertussen gehad.
Volgens mij drijft een rot ei in water...
Heb de tijd, heb de ruimte en ben zelf het personeel.
Geen problemen mee.
met probleemloze groet
HPE
Varierend met de jaargetijden mee, 4 tot 20 kilo.
Altijd met ei, nooit geen rotte ertussen gehad.
Volgens mij drijft een rot ei in water...
Heb de tijd, heb de ruimte en ben zelf het personeel.
Geen problemen mee.
met probleemloze groet
HPE
- jacco noordermeer
- Berichten: 1889
- Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
- Locatie: gorinchem
- Contacteer:
HP heb ook geen personeel en draai iets meer per week gemiddelt
Ieder eitje eerst in de vijver pleuren zie ik niet zo zitten, de goede liggen dan op 180cm
Ik heb absoluut niets tegen verse eitjes in een bol, zou het zo weer gebruiken als het te doen was.
Nu kies ik voor het gemak
Ieder eitje eerst in de vijver pleuren zie ik niet zo zitten, de goede liggen dan op 180cm
Ik heb absoluut niets tegen verse eitjes in een bol, zou het zo weer gebruiken als het te doen was.
Nu kies ik voor het gemak
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Jacco,
eitjes in een speciekuip.
Water erbij.
De drijvende eruit mikken.
De rest in een centrifuge mikken..
wel een emmer eronder plaatsen voor je 'm aanzet.
Deden we in de bakkerij ook al.
eitjes in een speciekuip.
Water erbij.
De drijvende eruit mikken.
De rest in een centrifuge mikken..
wel een emmer eronder plaatsen voor je 'm aanzet.
Deden we in de bakkerij ook al.
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
- Kees Ouwehand
- Berichten: 11597
- Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
- Locatie: Nederland
Nooit ongelukken met eitjes van de super. Gelukkig draai ik niet zoveel en alleen voor mezelf.
Ei vervangers zijn vooral noodzaak bij de commerciële draaiers. Daar kan ik het nut direct van zien.
Groet, Kees
Ei vervangers zijn vooral noodzaak bij de commerciële draaiers. Daar kan ik het nut direct van zien.
Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
- jacco noordermeer
- Berichten: 1889
- Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
- Locatie: gorinchem
- Contacteer:
Henk ter Maat schreef:Jacco,
eitjes in een speciekuip.
Water erbij.
De drijvende eruit mikken.
De rest in een centrifuge mikken..
wel een emmer eronder plaatsen voor je 'm aanzet.
Deden we in de bakkerij ook al.
Henk, dat was weer wat later idd.
Met 2 man tikken toen ging echt super snel, ben bang dat ik er nu zeker 3 keer langer over doe
Hadden we toen maar de plastic eier rekjes van nu...
Blijft een kliederboel
- benjamin Mazereeuw
- Berichten: 1141
- Lid geworden op: 09-09-2002 02:00
- Locatie: Enkhuizen NH
- Contacteer:
Daar lul ik me zelf niet meer uitMartijn Nederpel
hmm je spreek je hier wel erg tegen vind je niet? Vann die rotte eitjes heb je een goed punt trouwens, hoewel het mij nig niet is overkomen
er zitten wel bacterien in maar pas aan het einde van dit toch korte verhaal kwam ik er achter dat je ze toch kookt en ben de eerste zin vergeten weg te halen
Meer is beter
Beer van een meter
-------------------------------
Rookworst zonder R is ook worst
Beer van een meter
-------------------------------
Rookworst zonder R is ook worst
-
- Berichten: 118
- Lid geworden op: 09-05-2008 00:53
- Locatie: amsterdam
en wat dachten jullie van ei uit pak ????
ik gebruik zelf meestal de ei wit in plaats van heel ei maar hier hoef je dus niet voor te tikken en het is nog gepasturiseerd ook nog.
bacterie vrij wat wil je nog meer ??
snel makkelijk en redelijk goed koop.
ik gebruik zelf meestal de ei wit in plaats van heel ei maar hier hoef je dus niet voor te tikken en het is nog gepasturiseerd ook nog.
bacterie vrij wat wil je nog meer ??
snel makkelijk en redelijk goed koop.
leef om te vissen, dus stel nooit iets uit tot morgen als je het ook tot overmorgen kan uit stellen
- jacco noordermeer
- Berichten: 1889
- Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
- Locatie: gorinchem
- Contacteer:
Tommy als bakker heb ik veel met gepasteuriseerde ei producten gewerkt.
Bacterie vrij en eieren gaat niet samen, er staat niet voor niets een bewaar en tht advies op de verpakking.
Ik ben met je eens dat het handig is maar door het pasteuriseren is een deel van de kracht van het ei weg tov verse eieren.
Ook is het in verhouding best kostbaar.
Albumine gebruikte wij ook al in de bakkerij, hier werd schuim van gemaakt voor gebak.
1 ltr water met 80/100gr poeder maakte eiwit.
100gram albumine is goedkoper dan 1 liter gepasteuriseerd eiwit volgens mij.
Bacterie vrij en eieren gaat niet samen, er staat niet voor niets een bewaar en tht advies op de verpakking.
Ik ben met je eens dat het handig is maar door het pasteuriseren is een deel van de kracht van het ei weg tov verse eieren.
Ook is het in verhouding best kostbaar.
Albumine gebruikte wij ook al in de bakkerij, hier werd schuim van gemaakt voor gebak.
1 ltr water met 80/100gr poeder maakte eiwit.
100gram albumine is goedkoper dan 1 liter gepasteuriseerd eiwit volgens mij.
Heren,
bedankt voor alle reacties tot dusver (ook de pb's die ik over dit onderwerp mocht ontvangen).
De reden dat ik dit onderwerp startte was een lokale bollenboer/aasbaron of hoe je zo'n persoon ook wilt noemen. Hij vertelde mij dat zijn basismix beter ving zonder eieren dan met. Mijn eerste reactie was zal wel, mooi verhaal.
Totdat een stemmetje zei "wat als..".
Éen van de opmerkingen die ik kreeg was dat als je al een mix gebruikt die voedzaam is de eieren voor een soort 'overkill' zouden zorgen. De bal zou zogezegd té voedzaam zijn waardoor de vangsten terug lopen. Iemand ervaring hiermee?
Ik zit eraan te denken om dit seizoen dezelfde mix is naast elkaar te gaan testen 1 met ei en 1 met vervanger.
Als ik nu bollen maak meng ik de meeste toevoegingen gewoon door de eierstruif.
Doen de mensen die water gebruiken dan alle toevoegingen pas over de bal heen na het koken ?
Groet mark
bedankt voor alle reacties tot dusver (ook de pb's die ik over dit onderwerp mocht ontvangen).
De reden dat ik dit onderwerp startte was een lokale bollenboer/aasbaron of hoe je zo'n persoon ook wilt noemen. Hij vertelde mij dat zijn basismix beter ving zonder eieren dan met. Mijn eerste reactie was zal wel, mooi verhaal.
Totdat een stemmetje zei "wat als..".
Éen van de opmerkingen die ik kreeg was dat als je al een mix gebruikt die voedzaam is de eieren voor een soort 'overkill' zouden zorgen. De bal zou zogezegd té voedzaam zijn waardoor de vangsten terug lopen. Iemand ervaring hiermee?
Ik zit eraan te denken om dit seizoen dezelfde mix is naast elkaar te gaan testen 1 met ei en 1 met vervanger.
Als ik nu bollen maak meng ik de meeste toevoegingen gewoon door de eierstruif.
Doen de mensen die water gebruiken dan alle toevoegingen pas over de bal heen na het koken ?
Groet mark
- Andre Jacobs
- Berichten: 1974
- Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
- Locatie: Finsterwolde
ik ben maar leek in dit verhaal, maar als ik me niet vergis zijn eieren wel een van, zo niet de meest kwalitatieve eiwitbronnen die er zijn...toch? iets met hoge benutbaarheid etc?
Logischerwijs volgt dan de vraag: is die kwaliteit noodzakelijk? die vraag kan ik niet beantwoorden. In insectjes, mosseltjes en ander natuurlijk voedsel zit ook geen ei-eiwit .
Logischerwijs volgt dan de vraag: is die kwaliteit noodzakelijk? die vraag kan ik niet beantwoorden. In insectjes, mosseltjes en ander natuurlijk voedsel zit ook geen ei-eiwit .
-
- Berichten: 295
- Lid geworden op: 07-12-2010 18:14
Ik gebruik mijn eieren niet, om mijn boilie voed-zamer te maken.
Meer voor het uitharden van de bollen en omdat ik dan in ieder geval niet, van die gom-achtige stuiter-ballen krijg.
Alles wat van biologische waarde is, kook ik het liefste kapot.
Er zitten toch altijd wel wat makkelijk verteerbare koolhydraatjes in.
Daar wil het visje best van vreten.
Waarom zou ik allerlei produkten in mijn boilie's stoppen, om de karper van een uitgebalanceerd menu te voorzien?
Laat staan voedzaam.
Op wateren waar ik vis komen de karpers niets te kort.
En mijn aas tot het dagelijkse hoofdmenu van de vis bombarderen!..., dat wil ik al helemaal niet.
Dan maar kut-boilie's.
Wat zegt U meneer?
Voeren op de langere termijn?
Dan is het weer al lang omgeslagen en ben ik aan het foto-shoppen.
met foto-shoppende groet
HPE
Meer voor het uitharden van de bollen en omdat ik dan in ieder geval niet, van die gom-achtige stuiter-ballen krijg.
Alles wat van biologische waarde is, kook ik het liefste kapot.
Er zitten toch altijd wel wat makkelijk verteerbare koolhydraatjes in.
Daar wil het visje best van vreten.
Waarom zou ik allerlei produkten in mijn boilie's stoppen, om de karper van een uitgebalanceerd menu te voorzien?
Laat staan voedzaam.
Op wateren waar ik vis komen de karpers niets te kort.
En mijn aas tot het dagelijkse hoofdmenu van de vis bombarderen!..., dat wil ik al helemaal niet.
Dan maar kut-boilie's.
Wat zegt U meneer?
Voeren op de langere termijn?
Dan is het weer al lang omgeslagen en ben ik aan het foto-shoppen.
met foto-shoppende groet
HPE
- jacco noordermeer
- Berichten: 1889
- Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
- Locatie: gorinchem
- Contacteer:
HP, gom achtige stuiter bollen krijg je niet door alleen ei poeders te gebruiken daar heb je ook de 3 eerste letters voor nodig of een berg plasma.
Eerlijk gezegt merk ik weinig verschil in bijde keuze's.
Verse eitjes, prima te gebruiken.
Ei vervangers, ook prima te gebruiken.
Geen van bijde is mij ook al gelukt
@ Mark, ik heb ook wel eens op karpervoer 2000 de commentaren gelezen bij de diverse ingredienten.
Volgens Aalten was eipoeder beter verteerbaar dan verse eieren.
Mischien dat die info hier vandaan kwam?
-
- Berichten: 295
- Lid geworden op: 07-12-2010 18:14
Jacco,
Ei-poeder gebruik ik niet.
Guar-gum en caseïne soms wel.
Aalten hanteerde de Algemene Voedingsleer.
Kan daarin nergens iets vinden over mosseltjes, kreeftjes, insecten etc.
Een karper heeft echt geen moeite om een ei te verteren.
Soms na het paaien, vreet de vis ze bij duizenden.
Biologisch zeer hoogwaardig eiwit.
Daarbij geloof ik niet dat het karperlichaam moeite heeft, met het verwerken van boilie's op basis van eieren.
Mark,
Wil je niet op kosten jagen, maar misschien is kaviaar een goede ei-vervanger?
Ei-poeder gebruik ik niet.
Guar-gum en caseïne soms wel.
Aalten hanteerde de Algemene Voedingsleer.
Kan daarin nergens iets vinden over mosseltjes, kreeftjes, insecten etc.
Een karper heeft echt geen moeite om een ei te verteren.
Soms na het paaien, vreet de vis ze bij duizenden.
Biologisch zeer hoogwaardig eiwit.
Daarbij geloof ik niet dat het karperlichaam moeite heeft, met het verwerken van boilie's op basis van eieren.
Mark,
Wil je niet op kosten jagen, maar misschien is kaviaar een goede ei-vervanger?
-
- Berichten: 1476
- Lid geworden op: 17-11-2009 22:25
HaPe van Ee schreef:
Ei-poeder gebruik ik niet.
Guar-gum en caseïne soms wel.
Guargom zou ik zelf niet snel gebruiken, omdat het mogelijk een negatief (NSP) effect heeft op de vertering van eiwitten en vetten.
Caseïne daarentegen wel, krijg je een mooie harde bol van, tot in de kern.
Kan je ook wat meer wateroplosbare ingrediënten gebruiken.
-
- Berichten: 295
- Lid geworden op: 07-12-2010 18:14
Hilco,
De keren dat ik boilie's op deze basis van Guar-gum en caseïne heb gemaakt, zijn op één hand te tellen.
Zeker in combinatie met de juiste kwaliteit casëine is Guar-gum gewoon een onschuldig produkt.
Een negatief effect op de vertering van eiwitten en vetten?
Heb daar nooit iets van gemerkt, ook niet van teruglopende vangsten.
Mijn katten (een British Shorthair en een Maine Coon) vinden dit soort boilie's juist lekker.
Ze hebben het liever dan boilie's op basis van eieren.
En dat terwijl als ik een gekookt eitje eet de Maine Coon helemaal gek wordt.
met miauwende groet
HPE
De keren dat ik boilie's op deze basis van Guar-gum en caseïne heb gemaakt, zijn op één hand te tellen.
Zeker in combinatie met de juiste kwaliteit casëine is Guar-gum gewoon een onschuldig produkt.
Een negatief effect op de vertering van eiwitten en vetten?
Heb daar nooit iets van gemerkt, ook niet van teruglopende vangsten.
Mijn katten (een British Shorthair en een Maine Coon) vinden dit soort boilie's juist lekker.
Ze hebben het liever dan boilie's op basis van eieren.
En dat terwijl als ik een gekookt eitje eet de Maine Coon helemaal gek wordt.
met miauwende groet
HPE
- Kees Ouwehand
- Berichten: 11597
- Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
- Locatie: Nederland
Maar wat bedoeld is voor karpers eten ze wel. Althans, katten. Met honden heb ik geen ervaring.
Of voorkeuren van katten er wat toe doen is maar de vraag.
Groet, Kees
Of voorkeuren van katten er wat toe doen is maar de vraag.
Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
- jacco noordermeer
- Berichten: 1889
- Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
- Locatie: gorinchem
- Contacteer:
Tompoes uit blik met paneermeel ving als de beste bij centerparks
-
- Berichten: 1476
- Lid geworden op: 17-11-2009 22:25
Darwin, mijn cyperse kater, is bijna net zo gek als mezelf.
Hij vreet alles wat los en vast zit.
Vet is trouwens waar ie het meeste van houdt.
Mijn zorgvuldig uitgedachte creaties gebruikt ie meestal om mee te spelen.
Kut kat!
Conclusie?
Ik heb de ballen verstand van ballen.
Gemalen kat misschien?
Poesie mauw, kom eens gauw.
Hij vreet alles wat los en vast zit.
Vet is trouwens waar ie het meeste van houdt.
Mijn zorgvuldig uitgedachte creaties gebruikt ie meestal om mee te spelen.
Kut kat!
Conclusie?
Ik heb de ballen verstand van ballen.
Gemalen kat misschien?
Poesie mauw, kom eens gauw.