Hoeveelheid kruiden in je boilies.
- Martien Spanjers
- Berichten: 501
- Lid geworden op: 12-08-2007 17:42
- Locatie: Nuenen
Hallo,
Ik ben net begonnen met het zelf draaien van mijn boilies.
Ik ben - op advies van anderen - begonnen met een eenvoudige basismix op basis van vismeel om het geheel onder de knie te krijgen, en het eerste resultaat is heel bevredigend.
Nou wil ik mijn boilie wat extra attractie mee gaan geven door kruiden toe te voegen. Zelf zit ik o.a. te denken aan knoflook of kerrie (gewoon van de supermarkt).
Maar nu mijn vraag:
- hoeveel gram kruiden kan ik heb beste toevoegen per 1000 gram droge mix
- zijn er nog andere kruiden welke goed zouden kunnen scoren
- kan ik meerdere kruiden in 1 boilie gebruiken, of juist beter niet
Groetjes,
Martien
Ik ben net begonnen met het zelf draaien van mijn boilies.
Ik ben - op advies van anderen - begonnen met een eenvoudige basismix op basis van vismeel om het geheel onder de knie te krijgen, en het eerste resultaat is heel bevredigend.
Nou wil ik mijn boilie wat extra attractie mee gaan geven door kruiden toe te voegen. Zelf zit ik o.a. te denken aan knoflook of kerrie (gewoon van de supermarkt).
Maar nu mijn vraag:
- hoeveel gram kruiden kan ik heb beste toevoegen per 1000 gram droge mix
- zijn er nog andere kruiden welke goed zouden kunnen scoren
- kan ik meerdere kruiden in 1 boilie gebruiken, of juist beter niet
Groetjes,
Martien
Pluk de dag
- Peter kuipers
- Berichten: 1254
- Lid geworden op: 20-03-2007 20:17
- Locatie: Dokkum
Ik gebruik altijd de standaard mix. (verschilt per persoon) en daar boven op doe ik dan de kruiden. Neem in plaats van knoflook poeder gewoon versie knoflook dit ruikt veel beter!! en is nog goedkoper ook. Kruiden zoals kerrie oid doe ik meestal een 50 tot 100 gram van op een kilo. Hangt er een beetje af hoe sterk de kruiden zijn. Probeer ook eens wat peper of chillis die tip kregen we van danny fairbras op carp2008. Het zelfde als Robin red is altijd maar 10% van de mix. Dit hou ik ook aan voor de kruiden. Nog een tip voeg ook wat zout toe aan je boilie dit kan ook een positief effect hebben. Kortom mogelijkheden genoeg. En het combineren van kruiden lijkt mij persoonlijk geen nadelig effect te hebben ik denk eerder positief.
vr gr peter
vr gr peter
vr gr peter
Spaghetti-kruiden
Gyros kruiden
pita kruiden
curcuma
curry poeder
Piza kruiden
Pepermengeling (cayennepeper, chilipepers etc...
etc...
De meeste van deze dingen kunnen tot ongeveer 100 gr doseren. Je kan zelf ook een beetje experimenteren met meer... De pepermengelingen zou ik tot max 25 gr per kg doseren, ook hier kan je zelf wat experimenteren. Je zou soms verwonderd zijn tot hoeveel je kan doseren
Succes ermee !!
Peter
Gyros kruiden
pita kruiden
curcuma
curry poeder
Piza kruiden
Pepermengeling (cayennepeper, chilipepers etc...
etc...
De meeste van deze dingen kunnen tot ongeveer 100 gr doseren. Je kan zelf ook een beetje experimenteren met meer... De pepermengelingen zou ik tot max 25 gr per kg doseren, ook hier kan je zelf wat experimenteren. Je zou soms verwonderd zijn tot hoeveel je kan doseren
Succes ermee !!
Peter
- Mathieu de Witte
- Berichten: 739
- Lid geworden op: 25-02-2005 14:14
- Locatie: 's-Gravenpolder
Bereid je wel voor op een kamer vol stank als je met knoflook(poeder) aan de gang gaat.
Ik ben meermaals bijna over mn nek gegaan toen ik de mix aan het kneden was. Maar het vangt wel gewoon goed dus moet je maar voor lief nemen
Paprikakruiden kleurt je bol ook mooi bruin, smaak is alleen niet zo heel sterk.
En kijk eens in een Toko in de buurt, daar hebben ze echt HEEL VEEL soorten kruiden die allemaal goed in je boiliemix kunnen!
Succes ermee,
Gr.
Ik ben meermaals bijna over mn nek gegaan toen ik de mix aan het kneden was. Maar het vangt wel gewoon goed dus moet je maar voor lief nemen
Paprikakruiden kleurt je bol ook mooi bruin, smaak is alleen niet zo heel sterk.
En kijk eens in een Toko in de buurt, daar hebben ze echt HEEL VEEL soorten kruiden die allemaal goed in je boiliemix kunnen!
Succes ermee,
Gr.
Volg The Carp Brothers Incorporated op facebook! --> Link
Carp Brothers Incorporated the movie! : http://youtu.be/paFsduV61_E
Carp Brothers Incorporated the movie! : http://youtu.be/paFsduV61_E
- Jeroen Huigen
- Berichten: 393
- Lid geworden op: 03-09-2006 18:26
- Locatie: Emmercompascuum ( Emmen )
Mathieu de Witte schreef:Bereid je wel voor op een kamer vol stank als je met knoflook(poeder) aan de gang gaat.
Ik ben meermaals bijna over mn nek gegaan toen ik de mix aan het kneden was. Maar het vangt wel gewoon goed dus moet je maar voor lief nemen
Paprikakruiden kleurt je bol ook mooi bruin, smaak is alleen niet zo heel sterk.
En kijk eens in een Toko in de buurt, daar hebben ze echt HEEL VEEL soorten kruiden die allemaal goed in je boiliemix kunnen!
Succes ermee,
Gr.
Hoezo van de geur van knoflook over je nek gaan . Knoflook geurt ( meurt) toch heerlijk . Ik mag van mijn vriendin al niet eens meer in de garage draaien en s'zomers zijn de muggen er ook dol op .
Zolang mijn baas vind dat ik genoeg verdien , doe ik alsof ik hard werk .
Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd .
Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd .
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Kruiden meestal niet hoger dan 10% doseren, ligt aan de melange.
Specerijen meestal niet hoger dan 5%, ligt ook weer aan welke.
Sommige specerijen zoals Steranijs, Kruidnagelen, Nootmuskaat, Gemberpoeder, Kaneel en enkele pepersoorten wil ik niet hoger dan 3% doseren.
Specerijen meestal niet hoger dan 5%, ligt ook weer aan welke.
Sommige specerijen zoals Steranijs, Kruidnagelen, Nootmuskaat, Gemberpoeder, Kaneel en enkele pepersoorten wil ik niet hoger dan 3% doseren.
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
Henk ter Maat schreef:Sommige specerijen zoals Steranijs, Kruidnagelen, Nootmuskaat, Gemberpoeder, Kaneel en enkele pepersoorten wil ik niet hoger dan 3% doseren.
Kruidnagelen zou ik persoonlijk niet hoger dan 1.5% doseren!
Heel sterk spul en bij teveel kan het een verkeerde reactie afgeven!
Ga maar eens googlen...
Verder kan je vrijwel alles gebruiken, maar persoonlijk zou ik niet tot 10% gaan!
Vindt dit wel erg veel aangezien de meeste kruiden en specerijen die gebruikt worden
erg sterke eigenschappen hebben!
- Jeroen Huigen
- Berichten: 393
- Lid geworden op: 03-09-2006 18:26
- Locatie: Emmercompascuum ( Emmen )
Ik ben net even met mijn mix aan het draaien geweest . Ik heb er 1% peperkorrel mix opgedaan . Dit gaf al een behoorlijke geur . Zelfs de knoflook de ik er in doe ruik je niet echt goed meer .
Zolang mijn baas vind dat ik genoeg verdien , doe ik alsof ik hard werk .
Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd .
Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd .
- Peter kuipers
- Berichten: 1254
- Lid geworden op: 20-03-2007 20:17
- Locatie: Dokkum
Jeroen Huigen schreef:Ik ben net even met mijn mix aan het draaien geweest . Ik heb er 1% peperkorrel mix opgedaan . Dit gaf al een behoorlijke geur . Zelfs de knoflook de ik er in doe ruik je niet echt goed meer .
Gewoon verse knoflook gebruiken. Ik ram het altijd door de blender samen met de eitjes.
vr gr peter
- janieck spithoff
- Berichten: 1295
- Lid geworden op: 13-03-2007 21:30
- Locatie: leeuwarden
- Contacteer:
Peter,
Krijg je dan niet allemaal stukjes knoflook in je mix? wat kan leiden tot dat de knoflook ongelijk verdeeld is? of zie ik dat verkeert
Krijg je dan niet allemaal stukjes knoflook in je mix? wat kan leiden tot dat de knoflook ongelijk verdeeld is? of zie ik dat verkeert
Mvg, Janieck
- Peter kuipers
- Berichten: 1254
- Lid geworden op: 20-03-2007 20:17
- Locatie: Dokkum
dat zie je verkeerd
vr gr peter
- janieck spithoff
- Berichten: 1295
- Lid geworden op: 13-03-2007 21:30
- Locatie: leeuwarden
- Contacteer:
okeej Bedankt voor de tip!! Ik zou het eens proberen. Weet iemand ook een richtprijs van knoflookpoeder bij een toco? en Trashi poeder? Anders moeten die trashi blokjes ook maar bij de knoflookteen en kippenlegkorrel in de blender
Mvg, Janieck
- Peter kuipers
- Berichten: 1254
- Lid geworden op: 20-03-2007 20:17
- Locatie: Dokkum
dat spul kan je gewoon zelf malen in de blender dan maak je er gewoon zelf meel van. De verse knoflook doe ik door de eieren omdat dan de sappen beter verdelen. En dat zijn geen teentjes hoor maar een complete knoflook. Als je gemalen hennep wilt bv in de blender haha alles in de blender hij maalt het wel stuk.
vr gr peter
- Martien Spanjers
- Berichten: 501
- Lid geworden op: 12-08-2007 17:42
- Locatie: Nuenen
janieck spithoff schreef:okeej Bedankt voor de tip!! Ik zou het eens proberen. Weet iemand ook een richtprijs van knoflookpoeder bij een toco? en Trashi poeder? Anders moeten die trashi blokjes ook maar bij de knoflookteen en kippenlegkorrel in de blender
Weet niet precies wat het in de toko kost, maar was vanmiddag nog in de supermarkt (PLUS). Daar kost een grote pot knoflookpoeder (190 gram) 3.95
en voor de kleine kruidenportjes (inhoud ca. 30 gram) betaal je om en nabij 1 euro.
Pluk de dag
-
- Berichten: 133
- Lid geworden op: 26-11-2007 13:54
- Locatie: Groningen
janwillem hilverts schreef:Henk ter Maat schreef:Sommige specerijen zoals Steranijs, Kruidnagelen, Nootmuskaat, Gemberpoeder, Kaneel en enkele pepersoorten wil ik niet hoger dan 3% doseren.
Kruidnagelen zou ik persoonlijk niet hoger dan 1.5% doseren!
Heel sterk spul en bij teveel kan het een verkeerde reactie afgeven!
Ga maar eens googlen...
Verder kan je vrijwel alles gebruiken, maar persoonlijk zou ik niet tot 10% gaan!
Vindt dit wel erg veel aangezien de meeste kruiden en specerijen die gebruikt worden
erg sterke eigenschappen hebben!
Met Nootmuskaat zou ik ook oppassen! Zeker niet meer dan 2 procent ofzo. Ga maar eens googelen wat daar het effect van is. Never eat more than 3 balls.
harald.
Kruiden als paprika, knoflook en kerrie durf ik gerust tot meer dan 10% te pakken. Werkt in mijn ogen soms erg goed!
Harald
- Mathieu de Witte
- Berichten: 739
- Lid geworden op: 25-02-2005 14:14
- Locatie: 's-Gravenpolder
Gr.[/quote]
Hoezo van de geur van knoflook over je nek gaan . Knoflook geurt ( meurt) toch heerlijk . Ik mag van mijn vriendin al niet eens meer in de garage draaien en s'zomers zijn de muggen er ook dol op .[/quote]
Knoflook is geen nare lucht inderdaad, maar het is wel een penetrerend luchtje en op een of andere manier kan ik er bij knoflook niet tegen. Zelf stink ik soms nog meer en moet ik niet braken, beetje vaag
Hoezo van de geur van knoflook over je nek gaan . Knoflook geurt ( meurt) toch heerlijk . Ik mag van mijn vriendin al niet eens meer in de garage draaien en s'zomers zijn de muggen er ook dol op .[/quote]
Knoflook is geen nare lucht inderdaad, maar het is wel een penetrerend luchtje en op een of andere manier kan ik er bij knoflook niet tegen. Zelf stink ik soms nog meer en moet ik niet braken, beetje vaag
Volg The Carp Brothers Incorporated op facebook! --> Link
Carp Brothers Incorporated the movie! : http://youtu.be/paFsduV61_E
Carp Brothers Incorporated the movie! : http://youtu.be/paFsduV61_E
-
- Berichten: 35
- Lid geworden op: 28-07-2010 12:09
sorry voor het omhoogkicken van zon oud topic, maar ik heb ook een vraag over kruiden.
van die chinese 5 kruiden poeder (anijs, kaneel, chezuan peper, kruidnagel en gember) hoeveel % / gram kan ik het beste op een kilo doen, aangezien henk een aantal van deze kruiden op 3% zet....
En is dit 5 kruiden poeder te combineren met trassi (garnalen/zout pasta) op een vismeel mix?
van die chinese 5 kruiden poeder (anijs, kaneel, chezuan peper, kruidnagel en gember) hoeveel % / gram kan ik het beste op een kilo doen, aangezien henk een aantal van deze kruiden op 3% zet....
En is dit 5 kruiden poeder te combineren met trassi (garnalen/zout pasta) op een vismeel mix?
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Op een kilo vismeelmix.
50 gram Trassi.
20 gram 5 kruiden poeder.
Nu het volgende, maak er eens een papje of dipsaus van.
50 gram Trassi.
20 gram 5 kruiden poeder.
Nu het volgende, maak er eens een papje of dipsaus van.
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
-
- Berichten: 35
- Lid geworden op: 28-07-2010 12:09
ik heb nu trouwens trassi trafasi een klein potje, staat op 1 theelepel per 500 gram
2 theelepels maar doen dan? is meer een pasta achtige trassi
2 theelepels maar doen dan? is meer een pasta achtige trassi
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Gewoon proberen Lambert, kan weinig mee misgaan.
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
- andy nuberg
- Berichten: 6
- Lid geworden op: 23-11-2010 00:53
- Locatie: Purmerend
- Contacteer:
Heren vissers en zelfdraaiers,
Is er misschien iemand ook bekend met het gebruik van currypasta in boilies? Eens in de zoveel tijd kun je van die heerlijke currypaste kopen bij Lidl. Maar hoe verwerk je dit in een boiliemix? In mijn eigen eten doe ik een paar eetlepels en daarna een blik cocosmelk, ik hou van pittige curry Karpers ook echter kan ik weinig vinden over een mix met currypasta en evt cocosmelk in een mix en de hoeveelheid. Ik dacht aan een 50/50 mix als basis met een beetje birdfood erdoor en currypast
Iemand een idee?
Ik verneem graag.
Andy
Is er misschien iemand ook bekend met het gebruik van currypasta in boilies? Eens in de zoveel tijd kun je van die heerlijke currypaste kopen bij Lidl. Maar hoe verwerk je dit in een boiliemix? In mijn eigen eten doe ik een paar eetlepels en daarna een blik cocosmelk, ik hou van pittige curry Karpers ook echter kan ik weinig vinden over een mix met currypasta en evt cocosmelk in een mix en de hoeveelheid. Ik dacht aan een 50/50 mix als basis met een beetje birdfood erdoor en currypast
Iemand een idee?
Ik verneem graag.
Andy
Uit Fox Pool van Maylin.
Meer dan 30 jaar oud alweer, waar blijft de tijd.....
5 oz Semolina (Is griesmeel)
5 oz Birdfood mix (Ik neem aan iets van CeDe)
1 oz 30 mesh casien (Gebruikt niemand meer, andere hardmaker gebruiken of weg laten)
Tot zo ver de mix, verder niet zo belangrijk.
Toevoegingen daar gaat het hier om:
2 teaspoons ground fenugriek. (Is fenegriekzaad)
1 teaspoon ground cummin (Is karwijzaad, niet verwarren met komijn. Karwij is veel scherper.)
Engelse teaspoon: 5 ml.
Ground staat hier voor gemalen en niet voor grond. Fout die wel vaker in de hengelsport gemaakt wordt. Grondvoer. Brrr..... Maar dit totaal terzijde.
En daar kom tie:
2 teaspoons Tandoore Chicken paste. Makkelijk te vervangen door curry paste van de Lidl.
Vangt bij mij al 30 jaar.
Kan me niet voorstellen dat jouw 'Ik dacht aan een 50/50 mix als basis met een beetje birdfood erdoor en currypaste' niet gaat vangen.
Scheutje cocos kan ook geen kwaad trouwens.
Meer dan 30 jaar oud alweer, waar blijft de tijd.....
5 oz Semolina (Is griesmeel)
5 oz Birdfood mix (Ik neem aan iets van CeDe)
1 oz 30 mesh casien (Gebruikt niemand meer, andere hardmaker gebruiken of weg laten)
Tot zo ver de mix, verder niet zo belangrijk.
Toevoegingen daar gaat het hier om:
2 teaspoons ground fenugriek. (Is fenegriekzaad)
1 teaspoon ground cummin (Is karwijzaad, niet verwarren met komijn. Karwij is veel scherper.)
Engelse teaspoon: 5 ml.
Ground staat hier voor gemalen en niet voor grond. Fout die wel vaker in de hengelsport gemaakt wordt. Grondvoer. Brrr..... Maar dit totaal terzijde.
En daar kom tie:
2 teaspoons Tandoore Chicken paste. Makkelijk te vervangen door curry paste van de Lidl.
Vangt bij mij al 30 jaar.
Kan me niet voorstellen dat jouw 'Ik dacht aan een 50/50 mix als basis met een beetje birdfood erdoor en currypaste' niet gaat vangen.
Scheutje cocos kan ook geen kwaad trouwens.
Ook voor TV-snacks en Kant en Klare mee neem bami.