help mijn bolle drijven!!!
-
- Berichten: 30
- Lid geworden op: 12-06-2005 01:55
- Locatie: eindhoven
Beste zelfdraaiers,
Ik had 2 weken geleden 18 kilo boillies gedraaid na 4 dagen drogen blijken ze te drijven. Had het ooit eerder gehad toen in te veel garnaalmeel er doorheen had gedraaid.
nu had ik voor deze boilies 15% magere melk poeder gebruikt zou het daar aan kunnen liggen.
Groetjes
Peer
Ik had 2 weken geleden 18 kilo boillies gedraaid na 4 dagen drogen blijken ze te drijven. Had het ooit eerder gehad toen in te veel garnaalmeel er doorheen had gedraaid.
nu had ik voor deze boilies 15% magere melk poeder gebruikt zou het daar aan kunnen liggen.
Groetjes
Peer
-
- Berichten: 559
- Lid geworden op: 29-08-2007 20:08
ik zou het niet weten, maar het is wel een goedkope manier van pop-ups!
Als ze een tijdje in het water liggen zinken ze dan uiteindelijk wel? door het water opname ofzo?
Groeten Jens
Als ze een tijdje in het water liggen zinken ze dan uiteindelijk wel? door het water opname ofzo?
Groeten Jens
-
- Berichten: 30
- Lid geworden op: 12-06-2005 01:55
- Locatie: eindhoven
Ik heb dat ook geprobeerd maar dat werkt niet.
Het rare ik ook dat de helft drijft en de helft zinkt.
Ik heb de mix ook goed gemixt en het deeg gekneed.
groetjes Peer
Het rare ik ook dat de helft drijft en de helft zinkt.
Ik heb de mix ook goed gemixt en het deeg gekneed.
groetjes Peer
-
- Berichten: 524
- Lid geworden op: 19-10-2006 21:33
- Locatie: rheden
Dan heb jij 50/50 mix gemaakt, . Heb jij soms ook zeewier gebruikt, kan ook de boos doener zijn. Uit eigen ervaring .
Leven is als een neus, haal eruit wat er in zit!!!!!!!!!
-
- Berichten: 546
- Lid geworden op: 12-01-2002 01:00
- Locatie: Leeuwarden
- Contacteer:
Waarschijnlijk is je mix gaan gisten, hierdoor is er extra lucht in je mix gekomen. Gist zit in verschillende producten ga eens na of dit in 1 van je ingredienten zit. misschien als je je bollen goed droogt dat ze alsnog gaan zinken. En anders misschien soaken in melasse o.i.d. deze stoffen zijn net iets zwaarder dan water waardoor ze misschien net wel zinken.
Mvg Ulco,
Mvg Ulco,
-
- Berichten: 546
- Lid geworden op: 12-01-2002 01:00
- Locatie: Leeuwarden
- Contacteer:
Laatst gewijzigd door Ulco Bosma op 09-12-2007 21:21, 1 keer totaal gewijzigd.
- Hans Brinkel
- Berichten: 5271
- Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
- Locatie: Zoetermeer
- Contacteer:
Je kunt drijvende boillies evt weer bruikbaar/zinkend maken door ze te carameliseren met suiker , hoef je ze iig niet weg te gooien
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Bedoel je Confijten Hans??
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
- Hans Brinkel
- Berichten: 5271
- Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
- Locatie: Zoetermeer
- Contacteer:
Jij bent de banketbakker...dus jij zal het wel weten
Ooit eens hetzelfde probleem gehad.
kookte ik op mijn werk met wat water en veel suiker een papje en hierin flikkerde ik de boillies.
Het geeft wel veel troep en enige voorzichtigheid is zeker geboden.
Doe je ook nog eens wat koffie bij het water en suiker heb je caramel...vinden ze erg lekker hoor
Wel zal je boillie door dit soort bewerkingen weinig tot niets uitlekken, maar dat is altijd nog beter dan weggooien toch?
Of je moet ze willen gebruiken als drijvend aas.
Ooit eens hetzelfde probleem gehad.
kookte ik op mijn werk met wat water en veel suiker een papje en hierin flikkerde ik de boillies.
Het geeft wel veel troep en enige voorzichtigheid is zeker geboden.
Doe je ook nog eens wat koffie bij het water en suiker heb je caramel...vinden ze erg lekker hoor
Wel zal je boillie door dit soort bewerkingen weinig tot niets uitlekken, maar dat is altijd nog beter dan weggooien toch?
Of je moet ze willen gebruiken als drijvend aas.
- Rick Van Derks
- Berichten: 1121
- Lid geworden op: 24-02-2005 21:16
- Locatie: Hoogeveen
- Contacteer:
Indd.
Ook een keer gehad met 20 kg
De hoeveelheid gemalen zoetjes lag wat te hoog. ( als het al daaraan lag )
Toen we de mix zelf draaiden was er niks aan de hand.
Toen hebben we het in grotere hoeveelheden laten draaien door een draaiservice..daarna hadden we 20 kg pop-ups.
We kregen alles gratis. Dat scheelt dus weer.
Alles kon zo de kliko in.
Ook een keer gehad met 20 kg
De hoeveelheid gemalen zoetjes lag wat te hoog. ( als het al daaraan lag )
Toen we de mix zelf draaiden was er niks aan de hand.
Toen hebben we het in grotere hoeveelheden laten draaien door een draaiservice..daarna hadden we 20 kg pop-ups.
We kregen alles gratis. Dat scheelt dus weer.
Alles kon zo de kliko in.
Te weten wat men weet, en te weten wat men niet weet, dat is kennis.
Combineer wat je meemaakt, met wat je al wist
http://www.hetvettebaarsje.nl/karpergroep
Combineer wat je meemaakt, met wat je al wist
http://www.hetvettebaarsje.nl/karpergroep
-
- Berichten: 559
- Lid geworden op: 29-08-2007 20:08
Zo lang blijven ze niet eens goed
Of je moet ze invriezen ofzo
Of je moet ze invriezen ofzo
- Hans Brinkel
- Berichten: 5271
- Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
- Locatie: Zoetermeer
- Contacteer:
Rick Van Derks schreef:Alles kon zo de kliko in.
Dat was dus niet nodig geweest
- Rick Van Derks
- Berichten: 1121
- Lid geworden op: 24-02-2005 21:16
- Locatie: Hoogeveen
- Contacteer:
Eigenlijk niet..maarja.
Weg met die troep.
ps. Dat carameliseren, kook je eerst de suiker tot een vloeistof,en dan soak je de pop-ups daarin?
Gr.
Weg met die troep.
ps. Dat carameliseren, kook je eerst de suiker tot een vloeistof,en dan soak je de pop-ups daarin?
Gr.
Te weten wat men weet, en te weten wat men niet weet, dat is kennis.
Combineer wat je meemaakt, met wat je al wist
http://www.hetvettebaarsje.nl/karpergroep
Combineer wat je meemaakt, met wat je al wist
http://www.hetvettebaarsje.nl/karpergroep
- Hans Brinkel
- Berichten: 5271
- Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
- Locatie: Zoetermeer
- Contacteer:
Rick Van Derks schreef:Eigenlijk niet..maarja.
Weg met die troep.
ps. Dat carameliseren, kook je eerst de suiker tot een vloeistof,en dan soak je de pop-ups daarin?
Gr.
Nou, carameliseren is eigenlijk een verkeerde benaming zoals Henk terecht aangeeft.
In de keuken kookte we vroegah water met suiker, welke we toevoegde aan rauw geklopte eiwit voor de toetjes, bleef de eiwit lekker stijf. Mag enkel vandaag de dag niet meer.
Voor caramel, moest je enkel nog eens hete koffie toeoegen, was een gevaarlijk werkje en kan ik niet iedereen zomaar aanraden.
Wat je kan doen is Water koken en suiker toevoegen...hoe minder water je toevoegt, hoe stijver de vloeistof is uiteraard...en inderdaad hierin soak je de boillies in terwijl de vloeistog nog warm is...of je kiepert de inhoud gewoon bij een emmer boillies als de vloeistof enigzins is afgekoeld..en flink roeren met een stok
Afhanklijk van het drijfgehalte van je boillies moet je even experimenteren met de hoeveelheid water en suiker.
Hoe dikker de vloeistof is...hoe meer troep je er namelijk van hebt en hoe lastiger het te verwerken is.
Het wordt wel kleverig ...maar met de juiste verhoudingen is het te doen.
Wellicht lukt het ook gewoon met andere producten?.
Wat nu zomaar ff in mij opkomt is het volgende (Zelf niet geprobeerd)...
Soak je droge boillies in melasse of dikke stroop of siroop voor ijsjes..goed natmaken hierin en de gesoakte boillies weer paneren in een samenstelling van (dezelfde) droge boilliemix of (droge ingredient) zonder eieren. Heb sterk het vermoeden dat het zo ook moet lukken , tenzij je het wel erg licht hebt gemaakt.
Weggoien kan altijd nog
- Hans Brinkel
- Berichten: 5271
- Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
- Locatie: Zoetermeer
- Contacteer:
By the way...die gesuikerde boillies worden echt knetterhard, en dit kan wel eens een oplossing zijn voor wateren waar je last hebt van die dwergmeervalletjes, en wellicht ook de wolhandkrab mischien?
Wij hebben hier geen last van wolhandkrabben...dus zelf geen ervaring mee.
Het werkt ook enigzins conserverend (Frankrijk)
Nadeel is, de oplosbare ingredienten en flavours worden zo wel opgesloten, maar die karpers weten het toch wel te vinden..en zoet is lekkah
Of lul ik nu zomaar wat uit mijn nek....
Wij hebben hier geen last van wolhandkrabben...dus zelf geen ervaring mee.
Het werkt ook enigzins conserverend (Frankrijk)
Nadeel is, de oplosbare ingredienten en flavours worden zo wel opgesloten, maar die karpers weten het toch wel te vinden..en zoet is lekkah
Of lul ik nu zomaar wat uit mijn nek....
-
- Berichten: 30
- Lid geworden op: 12-06-2005 01:55
- Locatie: eindhoven
Bedankt voor jullie reactie's ik ga ze eerst nog een paar dagen drogen.
mocht dat niet helpen probeer ik die soak eens uit.
Als ze dan nog drijven ga ik pop-up's verkopen
groetjes Peer
mocht dat niet helpen probeer ik die soak eens uit.
Als ze dan nog drijven ga ik pop-up's verkopen
groetjes Peer
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Niet helemaal Hans,
je nek is prima enkel je kop staat er ietsje scheef op.
De suiker trekt de rest van het vocht uit je bollen, da's de reden dat ze knetterhard worden en de suiker wat stroperig aan de bollen blijft hangen.
Dit confijten werkt inderdaad conserverend, net als zout.
Nu denk je uit je nek te lullen waar het gaat om de voorkeur voor zoet van de karper en het gemis aan de opgesloten flavours.
De flavours waren immers opgelost in een groot deel vocht welke nog in de bollen aanwezig was voor het confijten, je trekt het vocht met flavours en al uit je bol in de suiker.
De flavours zijn voor een deel wel opgesloten, maar dan wel in de superoplosbare suikeroplossing die nu OM je bollen zit.
Lijkt me superatractief nu, en zeker vindbaarder dan voor de suikerbehandeling.
We hebben het al eens eerder over oplosbare spullen gehad in combinatie met vocht, het vocht in je bollen is in dit geval een transportmiddel en gewoon water meestal de beste.
je nek is prima enkel je kop staat er ietsje scheef op.
De suiker trekt de rest van het vocht uit je bollen, da's de reden dat ze knetterhard worden en de suiker wat stroperig aan de bollen blijft hangen.
Dit confijten werkt inderdaad conserverend, net als zout.
Nu denk je uit je nek te lullen waar het gaat om de voorkeur voor zoet van de karper en het gemis aan de opgesloten flavours.
De flavours waren immers opgelost in een groot deel vocht welke nog in de bollen aanwezig was voor het confijten, je trekt het vocht met flavours en al uit je bol in de suiker.
De flavours zijn voor een deel wel opgesloten, maar dan wel in de superoplosbare suikeroplossing die nu OM je bollen zit.
Lijkt me superatractief nu, en zeker vindbaarder dan voor de suikerbehandeling.
We hebben het al eens eerder over oplosbare spullen gehad in combinatie met vocht, het vocht in je bollen is in dit geval een transportmiddel en gewoon water meestal de beste.
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Niet doen Peer, niet nog droger en lichter maken.
Die suikersoak heeft juist het vocht wat er nog inzit nodig om de werking als hierboven beschreven mogelijk te maken.
Die suikersoak heeft juist het vocht wat er nog inzit nodig om de werking als hierboven beschreven mogelijk te maken.
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
- Hans Brinkel
- Berichten: 5271
- Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
- Locatie: Zoetermeer
- Contacteer:
Henk for president
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Jaja Hans,
Bij Discussiehoek denken ze daar weer heel anders over
Bij Discussiehoek denken ze daar weer heel anders over
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
wat mij een beetje weerhoudt om de bovenvermeldde suikermethode toe te passen, is ten eerste het toegevoegde deel aan suikers pur sang, maar bovenal het feit dat slechts de helft blijft drijven. Zomaar ladingen suikah ( ) toevoegen kan nog wel eens in je nadeel zijn.
Ik denk dat Ulco het hier -gedeeltelijk- goed heeft. Indien de mix wordt aangemaakt en dan lang blijft liggen, dan onstaat er een gisting, die lucht laat onstaan in het deeg. Het deeg rijst zullen we maar zeggen. Dit kán de reden zijn, maar...
Wat óók een reden kan zijn, is luchtinslag door een fout gebruik van de deegspuit. Indien het deeg niet eerst goed onder druk wordt gebracht, dan kan het zijn dat er lucht achterblijft in het deeg en vervolgens de boel blijft drijven.
Er vanuit gaande dat dit het geval is, zou ik de boilies -dan maar- opnieuw koken en vervolgens tussen twee handdoeken leggen met een plank erop, direct na het koken. Zo duw je de lucht uit het aas. Eventueel kun je nog wat extra gewicht op de plank zetten in de vorm van een steen of Henk ter Maat
De boilies zullen nu niet rond meer zijn, maar...
Als ze vervolgens wél zinken, weet je zeker dat het "luchtinslag" was en niet de samenstelling.
groetjes Mitsz
Ik denk dat Ulco het hier -gedeeltelijk- goed heeft. Indien de mix wordt aangemaakt en dan lang blijft liggen, dan onstaat er een gisting, die lucht laat onstaan in het deeg. Het deeg rijst zullen we maar zeggen. Dit kán de reden zijn, maar...
Wat óók een reden kan zijn, is luchtinslag door een fout gebruik van de deegspuit. Indien het deeg niet eerst goed onder druk wordt gebracht, dan kan het zijn dat er lucht achterblijft in het deeg en vervolgens de boel blijft drijven.
Er vanuit gaande dat dit het geval is, zou ik de boilies -dan maar- opnieuw koken en vervolgens tussen twee handdoeken leggen met een plank erop, direct na het koken. Zo duw je de lucht uit het aas. Eventueel kun je nog wat extra gewicht op de plank zetten in de vorm van een steen of Henk ter Maat
De boilies zullen nu niet rond meer zijn, maar...
Als ze vervolgens wél zinken, weet je zeker dat het "luchtinslag" was en niet de samenstelling.
groetjes Mitsz
-
- Berichten: 30
- Lid geworden op: 12-06-2005 01:55
- Locatie: eindhoven
bedankt mitsz allebei de opties zijn mogelijke.
Ik heb namelijk de mix 2 dagen van te voren al klaargemaakt zodat ik dat ik gelijk kon gaan draaien.
het opdruk brengen van de boilliespuit kan ook een goed punt zijn maar dat moet ik nog even navragen aan degene die de worsten maakten.
hoelang moet ik de bollen dan koken als ik ze voor de 2de keer kook en moet ik er na nog wat flavour toevoegen.
groetjes Peer
Ik heb namelijk de mix 2 dagen van te voren al klaargemaakt zodat ik dat ik gelijk kon gaan draaien.
het opdruk brengen van de boilliespuit kan ook een goed punt zijn maar dat moet ik nog even navragen aan degene die de worsten maakten.
hoelang moet ik de bollen dan koken als ik ze voor de 2de keer kook en moet ik er na nog wat flavour toevoegen.
groetjes Peer
- ron crumbach
- Berichten: 453
- Lid geworden op: 05-11-2007 20:39
- Locatie: landgraaf
Ik denk wat er boven geschreven staat geen van allen het probleem is van jouw boilies. Je zult wel merdere ingredienten hebben gebruikt dan alleen melkpoeder, dus er zal een ingredient in je boilie zitten wat zeer licht is, voordat iedereen begint te roepen kun je beter eens het hele recept bekijken.
Lucht in je boiliespuit heeft niets te maken met het drijven of zinken van je boilies, je boilie wordt vast gerold hal zal zeker niet gaan drijven hierdoor.
De oplossingen ben ik het wel mee eens hierboven.
Maar je zegt dat de helft blijft drijven en de hleft zingt, dan heb je gewoon een zeer lichte boilie gemaakt, en uiteindelijk zingken ze allemaal binnen een korte tijd.
Daardoor krijg je een hele mooie uitgebalanceerde boilie in mijn ogen zeker niet verkeerd, maar zoals ik al gezegd had je kunt dit niet beoordelen als je maar 1 ingredient noemt.
Groetjes ron
Lucht in je boiliespuit heeft niets te maken met het drijven of zinken van je boilies, je boilie wordt vast gerold hal zal zeker niet gaan drijven hierdoor.
De oplossingen ben ik het wel mee eens hierboven.
Maar je zegt dat de helft blijft drijven en de hleft zingt, dan heb je gewoon een zeer lichte boilie gemaakt, en uiteindelijk zingken ze allemaal binnen een korte tijd.
Daardoor krijg je een hele mooie uitgebalanceerde boilie in mijn ogen zeker niet verkeerd, maar zoals ik al gezegd had je kunt dit niet beoordelen als je maar 1 ingredient noemt.
Groetjes ron