Ik ben nieuw en heb al enige ervaring met draaien, maar niet de gedachte erachter. Mijn vismaat heeft een recept gekregen en zo zijn we gaan draaien. Nu willen we echter een nieuwe bol maken, een vismeelbol, hadden eerst een vogelvoerbol.
Nu lees ik verschillende bladen, waaronder de Spiegel, Karper en Karperwereld. Nu wordt in de Spiegel het één en ander over aas uitgelegd en heb deze artikelen nog een paar keer doorgelezen. Heb
hier alle verschillende boilie ingrediënten alle verschillende boilie ingrediënten doorgelezen.
Deze ingrediënten spraken me aan:
LT Vismeel
Spray Dried FFP
Predigested Vismeel
Zalmolie
Leverpoeder
Ik heb veel gelezen over deze ingrediënten en LT Vismeel sprak me aan, omdat het een hoogwaardig vismeel is met veel vrije aminozuren wat de karper aantrekt. Spray Dried FFP, ook wel L-Zero-30 genoemd. Dit is de droge vorm van Aminol. Men is zeer te spreken over dit ingrediënt en trekt karper ook enorm aan. Predigested Vismeel heb ik gekozen, omdat de boilie langzaam oplost en zo blijft lekken aan geuren en smaken. Zalmolie wil ik in onze mix stoppen voor verticale verspreiding van de geuren en smaken. Tevens voor de meervoudige onverzadigde vetzuren omega 3 en 6, die tevens werken als lustopwekker. Leverpoeder, omdat dit schijnbaar een topproduct is en je aas net iets meer geeft.
Ik wilde de bol twee herkenbare vissmaken geven. Dus bijvoorbeeld Mossel&Zalm of Inktvis&Kreeft. Ik weet echter niet wat ik moet nemen. Ik wil geen gebruik maken van flavours maar natuurlijke producten, mijn gevoel nijgt hier toch meer na.
Ik kan spelen door Spray Dried FFP (Alminol) te vervangen door Saminol of Crayminol. Aminol is van witte zeevissen, Salminol van zalm en Crayminol van kreeftachtige. In plaats van Leverpoeder heb je ook Inktvisleverpoeder. Zalmolie kan ook vervangen worden door Ansjovisolie.
Ik kan dus kiezen uit deze vissmaken:
Zalm
Kreeft
Witvis
Inktvis
Ansjovis.
Hoeveel procent ieder product in de basismix moet zitten is als volgt:
20% LT Vismeel
5% Spray Dried FFP
10% Predigested Vismeel
10% Leverpoeder
Waar ik echter nog niet zoveel van snap is wat ik nu allemaal moet toevoegen. Ik moet nu nog andere melen toevoegen om een goede binding te vormen en om de bal massa/volume te geven. Ik weet alleen niet in welke hoeveelheden welke soort melen ik moet pakken aangezien ik daar nog niet zoveel ervaringen mee heb. Tevens weet ik niet of ik nog zout moet toevoegen, omdat bovenstaande ingrediënten als vrij zout zijn van zichzelf. Ook weet ik niet of ik, nu ik Predigested Vismeel, in mijn droge mix heb zitten of ik nog zaden toe moet voegen voor een grove structuur zodat de bol blijft 'lekken'.
Zouden jullie mij kunnen helpen want ben al verschillende weken aan het kijken, maar wordt er niet veel wijzer van. Ik moet nog zoveel doen, maar telkens als ik achter het forum ga zitten blijf ik geconcentreerd zoeken. Zo laat dat de avond alweer voorbij is