scheurboilie.wie helpt?
- Viktor van Ophuizen
- Berichten: 1424
- Lid geworden op: 16-10-2002 02:00
- Locatie: omgeving nijmegen
hallo bollendraaiers,
Gisteravond effen een kilo'tje test boilies gedraaid,het rolde subliem en ging zeer voorspoedig,maar nu kwam ik net thuis en ging effen kijken hoe het ermee was en wat bleek:de boilies beginnen licht te scheuren(niet allemaal) Heeft iemand enig idee hoe dit mogenlijk is? en hoe dit te verkomen is?Wellicht de mix iets aanpassen.
suggesties? ik hoor ze graag
het gaat om de volgende test mix:
fish garlick
wouwbloem 170gr
polenta grof 170gr
vismeel 170gr
griesmeel kk 170gr
koekjesmeel 170gr
eialbumine 25gr
tarwekiemen 50gr
maggie 50ml
ketjapmanis 10ml
knoflookpoeder 50gr
zout 25gr
maiskiemolie 10ml
middelgrote ei 5 x
mvg
viktor
Gisteravond effen een kilo'tje test boilies gedraaid,het rolde subliem en ging zeer voorspoedig,maar nu kwam ik net thuis en ging effen kijken hoe het ermee was en wat bleek:de boilies beginnen licht te scheuren(niet allemaal) Heeft iemand enig idee hoe dit mogenlijk is? en hoe dit te verkomen is?Wellicht de mix iets aanpassen.
suggesties? ik hoor ze graag
het gaat om de volgende test mix:
fish garlick
wouwbloem 170gr
polenta grof 170gr
vismeel 170gr
griesmeel kk 170gr
koekjesmeel 170gr
eialbumine 25gr
tarwekiemen 50gr
maggie 50ml
ketjapmanis 10ml
knoflookpoeder 50gr
zout 25gr
maiskiemolie 10ml
middelgrote ei 5 x
mvg
viktor
denk dat ze uitdrogen
- Kenny Willems
- Berichten: 3415
- Lid geworden op: 20-05-2006 15:46
- Locatie: Duiven
- Contacteer:
heb je ze op een of in de buurt van een verwarming liggen ?
-
- Berichten: 102
- Lid geworden op: 20-06-2005 22:12
- Locatie: hardenberg
http://www.karperwereld.nl/board/viewtopic.php?t=23673&highlight=
Heb ik ook gehad, check dit topic, misschien heb je er wat aan.
Groeten
Heb ik ook gehad, check dit topic, misschien heb je er wat aan.
Groeten
Hou ze strak he!
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Victor,
Polenta is een maisgriesmeelproduct, deze hou je erin.
Vervang het deel griesmeel KK door volvette soja, je bol word dan ietsje grover van structuur en zal minder snel scheuren.
Nu bevat het teveel aan binding door het ruim aanwezige gluten, deze geeft het gekookte boiliedeeg eigenlijk geen kans voor gelijkmatige vocht uitwaseming, op de zwaktse plek gaat het vocht ontsnappen en het scheurtje is ontstaan.
Polenta is een maisgriesmeelproduct, deze hou je erin.
Vervang het deel griesmeel KK door volvette soja, je bol word dan ietsje grover van structuur en zal minder snel scheuren.
Nu bevat het teveel aan binding door het ruim aanwezige gluten, deze geeft het gekookte boiliedeeg eigenlijk geen kans voor gelijkmatige vocht uitwaseming, op de zwaktse plek gaat het vocht ontsnappen en het scheurtje is ontstaan.
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
-
- Berichten: 1188
- Lid geworden op: 18-04-2006 19:09
- Locatie: nomaad
Niet toevallig de zon via een raam op je boilies geschenen?
PR Schub: 2,001 kilo
PR Spiegel: 2,003 kilo
PR Spiegel: 2,003 kilo
- Viktor van Ophuizen
- Berichten: 1424
- Lid geworden op: 16-10-2002 02:00
- Locatie: omgeving nijmegen
Hartelijk dank voor jullie reacties.
Ik denk zelf dat het niets met het drogen te maken heeft,vorige keer 13 kilo andere mix gedroogd toen ging het prima.Het moet dan ook haast wel in de mix zitten.
Ik ga dan ook morgen effen op pad om een kilo of wat volvette soja te scoren en dan ga ik wederom effen wat test ballen braaien.
Henk bedankt!
Is er ook iemand die deze mix effen kan evalueren in een stukje software? ik heb dat namelijk zelf niet en ben erg benieuwd.
Dan met de aanpassing van henk,ziet er dan zo uit:
fish garlick 1k droog
wouwbloem 170gr
polenta grof 170gr
vismeel 170gr
volvet soja 170gr
koekjesmeel 170gr
eialbumine 25gr
tarwekiemen 50gr
maggie 50ml
ketjapmanis 10ml
knoflookpoeder 50gr
zout 25gr
maiskiemolie 10ml
5x ei middelgroot
mvg
viktor
Ik denk zelf dat het niets met het drogen te maken heeft,vorige keer 13 kilo andere mix gedroogd toen ging het prima.Het moet dan ook haast wel in de mix zitten.
Ik ga dan ook morgen effen op pad om een kilo of wat volvette soja te scoren en dan ga ik wederom effen wat test ballen braaien.
Henk bedankt!
Is er ook iemand die deze mix effen kan evalueren in een stukje software? ik heb dat namelijk zelf niet en ben erg benieuwd.
Dan met de aanpassing van henk,ziet er dan zo uit:
fish garlick 1k droog
wouwbloem 170gr
polenta grof 170gr
vismeel 170gr
volvet soja 170gr
koekjesmeel 170gr
eialbumine 25gr
tarwekiemen 50gr
maggie 50ml
ketjapmanis 10ml
knoflookpoeder 50gr
zout 25gr
maiskiemolie 10ml
5x ei middelgroot
mvg
viktor
denk dat je mix te droog word dus gewoon vervangen door soja volvet dan gaat het uitstekend
-
- Berichten: 213
- Lid geworden op: 28-12-2005 20:26
- Locatie: AnnaPaulowna
- Contacteer:
Hallo
Heb dat ook wel eens gehad,
heb er toen wat tarwemeel of tarwebloem bij gedaan ongeveer 10 %
Geeft wat meer rek in je deeg.
Groeten mart
Heb dat ook wel eens gehad,
heb er toen wat tarwemeel of tarwebloem bij gedaan ongeveer 10 %
Geeft wat meer rek in je deeg.
Groeten mart
Er is meer dan alleen maar vissen.
http://www.martscarpsite.com
http://www.martscarpsite.com
-
- Berichten: 142
- Lid geworden op: 01-03-2007 20:26
- Locatie: heerlen
- Contacteer:
probeer eens met het zout te halveren door het zout drogen ze vlugger en maak je de deeg mischien net iets te droog met kneden .probeer eens iets minder mix door dezelfde aantal eieren te doen dan blijft de deeg iets soepeler maar scheuren de boilies ook minder vlug .bij mij gebeurd het ook wel eens als ik de deeg te droog maak anders niet
Een beetje olijf- of slaolie wil ook nog wel eens helpen met een beetje suiker toegevoegd. Heeft bij mij vaak geholpen in iedergeval.
- jacco noordermeer
- Berichten: 1889
- Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
- Locatie: gorinchem
- Contacteer:
luister nu maar naar Henk
ik weet zeker dat dit je probleem verhelpt
ik weet zeker dat dit je probleem verhelpt
- Viktor van Ophuizen
- Berichten: 1424
- Lid geworden op: 16-10-2002 02:00
- Locatie: omgeving nijmegen
hallo allemaal
ik heb een kilo gedraaid met de aanpassing van henk,maar helaas de boilies scheuren nog steeds.
Toen heb ik nog een kilo gemaakt maar dan de eialbunine en het zout weggelaten verder in plaats van giesmeel soya meel gebruikt en de tarwekiemen verhoogd deze liggen nu te drogen....zien er tot nu toe goed uit,maar effen afwachten nog.
zou het kunnen dat door de eialbumine deze gewoon weg te hard wordt?
mvg
viktor
ik heb een kilo gedraaid met de aanpassing van henk,maar helaas de boilies scheuren nog steeds.
Toen heb ik nog een kilo gemaakt maar dan de eialbunine en het zout weggelaten verder in plaats van giesmeel soya meel gebruikt en de tarwekiemen verhoogd deze liggen nu te drogen....zien er tot nu toe goed uit,maar effen afwachten nog.
zou het kunnen dat door de eialbumine deze gewoon weg te hard wordt?
mvg
viktor
- Viktor van Ophuizen
- Berichten: 1424
- Lid geworden op: 16-10-2002 02:00
- Locatie: omgeving nijmegen
jacco noordermeer schreef:luister nu maar naar Henk
ik weet zeker dat dit je probleem verhelpt
helaas jacco nog niet opgelost
- jacco noordermeer
- Berichten: 1889
- Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
- Locatie: gorinchem
- Contacteer:
dus hij scheurt nog steeds?
hoe is de binding van je deeg?
iets minder ei toevoegen
en daarvoor in de plaats water gebruiken kan ook helpen
en met een klein deel tarwe meel of bloem bind je deeg ook beter
scheuren kan ook komen door te snel drogen
een hoge temperatuur en lage lucht vochtigheid zorgen voor te snel krimpen van de buitenmantel
droog ze eens onder een thee doek bv
gewoon verschillende dingen proberen dus!
hoe is de binding van je deeg?
iets minder ei toevoegen
en daarvoor in de plaats water gebruiken kan ook helpen
en met een klein deel tarwe meel of bloem bind je deeg ook beter
scheuren kan ook komen door te snel drogen
een hoge temperatuur en lage lucht vochtigheid zorgen voor te snel krimpen van de buitenmantel
droog ze eens onder een thee doek bv
gewoon verschillende dingen proberen dus!
-
- Berichten: 142
- Lid geworden op: 01-03-2007 20:26
- Locatie: heerlen
- Contacteer:
mijn ervaring was het zout,maar ik denk dat het ook van mix tot mix anders kan zijn
- jacco noordermeer
- Berichten: 1889
- Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
- Locatie: gorinchem
- Contacteer:
zout kan juist positief werken herman
zout versterkt de aanwezige gluten (eiwitten)
toch weer handig die bakkers opleiding
zout versterkt de aanwezige gluten (eiwitten)
toch weer handig die bakkers opleiding
- YANNICK deksuh
- Berichten: 950
- Lid geworden op: 21-05-2006 17:52
- Locatie: doetinchem
- Contacteer:
dat zout kan het ook zijn .
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Viktor,
draai je het deeg machinaal of met de hand?
draai je het deeg machinaal of met de hand?
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
-
- Berichten: 142
- Lid geworden op: 01-03-2007 20:26
- Locatie: heerlen
- Contacteer:
kan kloppen maar ontrekt ook het vocht
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
wouwbloem 170gr bind niet
polenta grof 170gr bind niet
vismeel 170gr " "
volvet soja 170gr " "
koekjesmeel 170gr " "
eialbumine 25gr
tarwekiemen 50gr
maggie 50ml
ketjapmanis 10ml
knoflookpoeder 50gr
zout 25gr
maiskiemolie 10ml
5x ei middelgroot [/i]
Dus: van de 1000 gram ontbreekt het aan 850 gram van de ingrdienten aan noemenswaardige binding. Zoals hierboven ergens vermeld, moet er gewoon een hoeveelheid bloem in. Tarwegluten kan ook.
In het geval van tarwebloem, zo'n 150 gram en dat in plaats van bv het koekjesmeel. Dan nog de gehele mix aanmaken met eieren en je bent spekkoper. Dan valt die bol verlopig niet uit elkaar.
groetjes Mitsz
polenta grof 170gr bind niet
vismeel 170gr " "
volvet soja 170gr " "
koekjesmeel 170gr " "
eialbumine 25gr
tarwekiemen 50gr
maggie 50ml
ketjapmanis 10ml
knoflookpoeder 50gr
zout 25gr
maiskiemolie 10ml
5x ei middelgroot [/i]
Dus: van de 1000 gram ontbreekt het aan 850 gram van de ingrdienten aan noemenswaardige binding. Zoals hierboven ergens vermeld, moet er gewoon een hoeveelheid bloem in. Tarwegluten kan ook.
In het geval van tarwebloem, zo'n 150 gram en dat in plaats van bv het koekjesmeel. Dan nog de gehele mix aanmaken met eieren en je bent spekkoper. Dan valt die bol verlopig niet uit elkaar.
groetjes Mitsz
-
- Berichten: 213
- Lid geworden op: 28-12-2005 20:26
- Locatie: AnnaPaulowna
- Contacteer:
Hallo Mits
Ja tarwe gluten werkt ook altijd goed ongeveer 30 gram op een kilo mix.
groeten Mart
Ja tarwe gluten werkt ook altijd goed ongeveer 30 gram op een kilo mix.
groeten Mart
Er is meer dan alleen maar vissen.
http://www.martscarpsite.com
http://www.martscarpsite.com
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Polenta bindt niet?!?
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
nee
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Aardig om te vermelden is dat in Noord-Italia (land van de sterke vrouwen) de polenta pas goedgekeurd wordt als de pollepel er rechtop in blijft staan …)
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.