zout
-
- Berichten: 76
- Lid geworden op: 15-01-2005 22:13
- Locatie: België
miss een domme vraag maar waarom gebruikt men zout in de boilies? er zijn toch andere betere en pitterige kruiden om smaak te geven???
mvg Jeroen
mvg Jeroen
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Dan gebruik je die toch?
Zelf vind ik een handje zout in de bollen wel motiverend, maar het kan ook zonder.
Nu ben ik wel nieuwsgierig welke kruiden beter zijn dan zout..... is zout een kruid?
mvg Mitsz
Zelf vind ik een handje zout in de bollen wel motiverend, maar het kan ook zonder.
Nu ben ik wel nieuwsgierig welke kruiden beter zijn dan zout..... is zout een kruid?
mvg Mitsz
- Rick Boerboom
- Berichten: 3459
- Lid geworden op: 11-07-2002 02:00
- Locatie: Doetinchem
Jeroen Van der Meeren schreef:miss een domme vraag maar waarom gebruikt men zout in de boilies? er zijn toch andere betere en pitterige kruiden om smaak te geven???
mvg Jeroen
Zout werkt smaakversterkend en enigzins conserverend.
- rik ligthart
- Berichten: 231
- Lid geworden op: 01-09-2005 22:02
- Contacteer:
Hoeveel zout doe je ong. op 1kg droge mix?
Rik
Rik
CarpAngler
CarpHunter
CarpFighter
CarpCatcher
Carpreleaser
CarpHunter
CarpFighter
CarpCatcher
Carpreleaser
- Rick Boerboom
- Berichten: 3459
- Lid geworden op: 11-07-2002 02:00
- Locatie: Doetinchem
Niet zoveel, tot maximaal 50 gram.
- Eus Molewijk
- Berichten: 2418
- Lid geworden op: 13-01-2002 01:00
- Contacteer:
Ik zou liever kelp gebruiken, is ook erg zout maar voegt nog net wat extra toe.
Luc de Baets:"A little knowledge is a useless and often even a dangerous thing."
-
- Berichten: 76
- Lid geworden op: 15-01-2005 22:13
- Locatie: België
gebruiken jullie da enkel voor de smaak?
ik zou dan wel andere kruiden gebruiken ze bijv kerrie ipv zout
zou suiker helpen eigenlijk in de boilie? om karper aan te lokken
Jeroen
ik zou dan wel andere kruiden gebruiken ze bijv kerrie ipv zout
zou suiker helpen eigenlijk in de boilie? om karper aan te lokken
Jeroen
- Douwe Bijlsma
- Berichten: 8217
- Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
- Locatie: Leeuwarden
Kook je aardappelen eens met kerrie zonder zout en dan eens zonder kerrie met zout wel zelf proeven.
Mitsz vroeg het ook al is zout een kruid?
maw is een appel een peer?
Mitsz vroeg het ook al is zout een kruid?
maw is een appel een peer?
Vissen is een hobby, geen religie!
- Wil Jeurninck
- Berichten: 2261
- Lid geworden op: 25-07-2002 02:00
- Locatie: Baexem
- Contacteer:
Gebruik voor menselijke consumtie is misschien een redelijke leidraad.
Zout is dus zoals hierboven al word genoemd een smaak versterker,OOK voor zoete toevoegingen hoe gek dat ook klinkt.
Voor menselijke consumtie :
Warme producten : zout gehalte varieren van 12 tot 16 gram per kg eindgewicht.
Koude producten : zout gehalte varieren van 15 tot 20 gram per kg eindproduct
Droog produkten (droogworst salami ) : zout gehalte van 28 tot 38 gram per kg eindproduct
Hammen ed : zout gehalte van 15 tot 20 graden ( ja je leest het goed producten die zogenaamd gepekeld en geinjecteerd worden bereken je met een pekel meter die meet in graden,resultaat is ongeveer hetzelfde als bij de droogworsten)
Dit betekend voor je boiliemix dat je bv per kg droge mix gerust ongeveer 20 tot 30 gram zout kunt toevoegen zonder dat de bol zout gaat smaken.
Maar meer of minder mag uiteraard ook.
Zout is gewoon een heel goeie smaakversterker.
Zout is dus zoals hierboven al word genoemd een smaak versterker,OOK voor zoete toevoegingen hoe gek dat ook klinkt.
Voor menselijke consumtie :
Warme producten : zout gehalte varieren van 12 tot 16 gram per kg eindgewicht.
Koude producten : zout gehalte varieren van 15 tot 20 gram per kg eindproduct
Droog produkten (droogworst salami ) : zout gehalte van 28 tot 38 gram per kg eindproduct
Hammen ed : zout gehalte van 15 tot 20 graden ( ja je leest het goed producten die zogenaamd gepekeld en geinjecteerd worden bereken je met een pekel meter die meet in graden,resultaat is ongeveer hetzelfde als bij de droogworsten)
Dit betekend voor je boiliemix dat je bv per kg droge mix gerust ongeveer 20 tot 30 gram zout kunt toevoegen zonder dat de bol zout gaat smaken.
Maar meer of minder mag uiteraard ook.
Zout is gewoon een heel goeie smaakversterker.
Ook ik ben op zoek naar het goede zoutgehalte.....
De mensen die ik ben tegen gekomen en ernaar gevraagd heb, gaven allen een totaal ander antwoord.
Op een kg droge mix ging het van 5 gram tot een ons..... en niemand die me kon vertellen waarom 5 gram of waarom een ons.... het leek mij een beetje een gevoelsgetal van een ieder..... terwijl dit voor andere ingr. veel preciezer komt.....
Uiteindelijk gebruik ook ik dus een gevoelsgetal..... 2 eetlepels op een kg droge mix..... maar vraag me niet waarom geen 3 of 4 of waarom geen theelepels....
Dus antwoorden zijn welkom.
De mensen die ik ben tegen gekomen en ernaar gevraagd heb, gaven allen een totaal ander antwoord.
Op een kg droge mix ging het van 5 gram tot een ons..... en niemand die me kon vertellen waarom 5 gram of waarom een ons.... het leek mij een beetje een gevoelsgetal van een ieder..... terwijl dit voor andere ingr. veel preciezer komt.....
Uiteindelijk gebruik ook ik dus een gevoelsgetal..... 2 eetlepels op een kg droge mix..... maar vraag me niet waarom geen 3 of 4 of waarom geen theelepels....
Dus antwoorden zijn welkom.
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
René,
ik ben niet helemaal afgestudeerd op het onderwerp zout, maar zou de attractie van het zoutgehalte kunnen afhangen van het zoutgehalte van het te bevissen water.
Als je hier in het Noordzeekanaal op grote diepte vist kun je zeebaars, gullen en schollen vangen, terwijl je op drie meter diepte karper vangt
Hoog zoutgehalte dus een ik kan me voorstellen, dat je zout in je bollen hier van weinig toegevoegde waarde is.
Dit zou een verklaring kunnen zijn ?
Alweer werkgroep aas.....
mvg Mitsz
ik ben niet helemaal afgestudeerd op het onderwerp zout, maar zou de attractie van het zoutgehalte kunnen afhangen van het zoutgehalte van het te bevissen water.
Als je hier in het Noordzeekanaal op grote diepte vist kun je zeebaars, gullen en schollen vangen, terwijl je op drie meter diepte karper vangt
Hoog zoutgehalte dus een ik kan me voorstellen, dat je zout in je bollen hier van weinig toegevoegde waarde is.
Dit zou een verklaring kunnen zijn ?
Alweer werkgroep aas.....
mvg Mitsz
-
- Berichten: 287
- Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
- Locatie: Waterland
- Contacteer:
alleen alop het gebied van zout valt er volgens mij genoeg te experimenteren.
iedereen heeft het over zout maar goed daar heb je verschillen in hier een paar vragen over zout ikzelf draai nooit bolies ik weet er niet veel van maar ben zelf kok en kan ik misschien wat motivatie test ideen/tips geven.
*pekelzout ookwel Colourosa zout genoemt pekelen wij in de keuken boutjes mee voor smaak en om te bewaren 17 gr. per kilogram. Dit zout zorgt ook dat er weinig verkleuring van product optreedt. Iemand weleens gebruikt in bolies?
* Zeer grof zeezout zegmaar druppels zout: het zou voor een crunchy zoutig mondgevoel voor de karper kunnen zijn?
* Maken jullie homemaders ook weleens een soort van bouillion waar je bolies in kookt. Toevoegingen als kaneel stokken, vanillestokken, laurierblaadjes , jeneverbessen, rozemarijn, teentjes knoflook en natuurlijk wat zout.
iedereen heeft het over zout maar goed daar heb je verschillen in hier een paar vragen over zout ikzelf draai nooit bolies ik weet er niet veel van maar ben zelf kok en kan ik misschien wat motivatie test ideen/tips geven.
*pekelzout ookwel Colourosa zout genoemt pekelen wij in de keuken boutjes mee voor smaak en om te bewaren 17 gr. per kilogram. Dit zout zorgt ook dat er weinig verkleuring van product optreedt. Iemand weleens gebruikt in bolies?
* Zeer grof zeezout zegmaar druppels zout: het zou voor een crunchy zoutig mondgevoel voor de karper kunnen zijn?
* Maken jullie homemaders ook weleens een soort van bouillion waar je bolies in kookt. Toevoegingen als kaneel stokken, vanillestokken, laurierblaadjes , jeneverbessen, rozemarijn, teentjes knoflook en natuurlijk wat zout.
Ich sage so: Besser ein schwanze in die hole dan die luft von zehn
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
calciumbehoefte....zeevissen filteren met hun kieuwen calcium uit het zeewater, maar dat kunnen karpers niet.
afhankelijk van het zoutgehalte in het zoetwater, de grootte van de vis en het seizoen, is de calciumbehoefte van karpers 0,03-0,65% van het dieet.
mvg Mitsz
afhankelijk van het zoutgehalte in het zoetwater, de grootte van de vis en het seizoen, is de calciumbehoefte van karpers 0,03-0,65% van het dieet.
mvg Mitsz
- Ruud Visser
- Berichten: 2987
- Lid geworden op: 16-11-2003 01:00
- Locatie: Mokum
- Contacteer:
Dieet wat klinkt dat raar in de tijd van de wereldrecords en recordkarpers
- menno laarmans
- Berichten: 2070
- Lid geworden op: 20-09-2004 10:34
- Locatie: lapzwansland
Mitsz:
Calcium wordt ook wel kalk genoemd, dit zullen de meeste karpers op gezond water wel vinden . ( slak, mossel ed)
Of voeg jij dit nog eens bewust toe aan je mix ???
Gr :
Calcium wordt ook wel kalk genoemd, dit zullen de meeste karpers op gezond water wel vinden . ( slak, mossel ed)
Of voeg jij dit nog eens bewust toe aan je mix ???
Gr :
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
ja
-
- Berichten: 546
- Lid geworden op: 12-01-2002 01:00
- Locatie: Leeuwarden
- Contacteer:
Klein vraagje mitsz,
Jij spreekt hier over calciumbehoefte.
Zout (keukenzout) is toch natriumchloride?
Ben geen scheikundige probeer alleen ff mee te denken
Wat wordt er met een teveel aan zout gedaan? zout is prima wateroplosbaar en daardoor misschien een attractor. (al is het even de vraag of ie dit waar kan nemen?)
Verder wordt er gesproken over dat zout een smaakversterker is, smaakversterker van welke voor de karper waarneembare stoffen??
Mitsz die werkgroep kan bijna van de grond komen hoor
Mvg Ulco,
Jij spreekt hier over calciumbehoefte.
Zout (keukenzout) is toch natriumchloride?
Ben geen scheikundige probeer alleen ff mee te denken
Wat wordt er met een teveel aan zout gedaan? zout is prima wateroplosbaar en daardoor misschien een attractor. (al is het even de vraag of ie dit waar kan nemen?)
Verder wordt er gesproken over dat zout een smaakversterker is, smaakversterker van welke voor de karper waarneembare stoffen??
Mitsz die werkgroep kan bijna van de grond komen hoor
Mvg Ulco,
- menno laarmans
- Berichten: 2070
- Lid geworden op: 20-09-2004 10:34
- Locatie: lapzwansland
Grapje er bij :
Mineraalwater (mg calcium per liter) 400 mg/liter
extra verrijkt water (type Contrexéville, Vittel, Hépar...)
Of ben ik de enige die hier al eens problemen mee gehad heeft mbt koffie zetten in france ???
Dus ipv Kraan water lekker n fles Vittel in de bollen en t zit er weer in
Mineraalwater (mg calcium per liter) 400 mg/liter
extra verrijkt water (type Contrexéville, Vittel, Hépar...)
Of ben ik de enige die hier al eens problemen mee gehad heeft mbt koffie zetten in france ???
Dus ipv Kraan water lekker n fles Vittel in de bollen en t zit er weer in
-
- Berichten: 4624
- Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
- Ruud Visser
- Berichten: 2987
- Lid geworden op: 16-11-2003 01:00
- Locatie: Mokum
- Contacteer:
-
- Berichten: 546
- Lid geworden op: 12-01-2002 01:00
- Locatie: Leeuwarden
- Contacteer:
Klaas en Ruud,
Best leuk zo'n link maar filter er dan liever even uit wat je ermee bedoeld te zeggen. Dat mensen zout waarnemen als smaakelement weet ik maar neemt de karper dit ook zo waar? In de linkjes kan ik nog niet echt duidelijk antwoorden op mijn vragen vinden?
Kan ook zijn dat ik niet goed lees
Bedankt alvast.
Mvg Ulco,
Best leuk zo'n link maar filter er dan liever even uit wat je ermee bedoeld te zeggen. Dat mensen zout waarnemen als smaakelement weet ik maar neemt de karper dit ook zo waar? In de linkjes kan ik nog niet echt duidelijk antwoorden op mijn vragen vinden?
Kan ook zijn dat ik niet goed lees
Bedankt alvast.
Mvg Ulco,
- Ruud Visser
- Berichten: 2987
- Lid geworden op: 16-11-2003 01:00
- Locatie: Mokum
- Contacteer:
- Kees Ouwehand
- Berichten: 11597
- Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
- Locatie: Nederland
Wel leuk dat we een grove structuur voor de boilie preferen voor het uitlekken en zout één van de snelst uitlekkende stoffen met één van de hoogste oplosbaarheden is. Het grote belang van zout (NaCl) kan ik daarmee niet helemaal goed plaatsen. Laat staan de hoeveelheid die je zou moeten gebruiken.
Groet, Kees
Groet, Kees
- Ruud Visser
- Berichten: 2987
- Lid geworden op: 16-11-2003 01:00
- Locatie: Mokum
- Contacteer:
In mijn ogen is zout samen met goed luchtdrogen een goed "alternatief" conserveringsmiddel... ( al eerder vermeld door andere )
en dus een goed ingredient in mijn boillie..
groetjes
en dus een goed ingredient in mijn boillie..
groetjes