Supermix maar bollies te zacht
-
- Berichten: 387
- Lid geworden op: 27-10-2004 17:19
- Locatie: borne
waarom pak je geen olijfolie? gwoon liter van bertolli ofzo, hoeft natuurlijk niet zo duur, maar kijk gewoon even.
zet hem inderdaad in de koelkast en kijk of deze stolt, ik zou er raar van opkijken. Helaas weet ik zo de molecuulstructuur van een olijfolie niet. zal hem eens opzoeken, dan laat ik het jullie weten.
ik gebruik meestal wel een scheut olijfolie in de boilies. vangsten er minder om? niks van gemerkt. en als je het niet vertrouwd. soja vet.
zet hem inderdaad in de koelkast en kijk of deze stolt, ik zou er raar van opkijken. Helaas weet ik zo de molecuulstructuur van een olijfolie niet. zal hem eens opzoeken, dan laat ik het jullie weten.
ik gebruik meestal wel een scheut olijfolie in de boilies. vangsten er minder om? niks van gemerkt. en als je het niet vertrouwd. soja vet.
verscholen tussen het riet, niemand die mij ziet
-
- Berichten: 257
- Lid geworden op: 26-09-2004 13:20
- Locatie: maasbrecht
olijfolie stolt!!!
op het randje
- Marc van Egmond
- Berichten: 86
- Lid geworden op: 05-10-2004 13:47
- Locatie: Den Haag
Plantaardige olie stolt niet
Grtz,Marc
Grtz,Marc
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Bij te brokkelige deegjes is het toevoegen van welke olie dan ook; helemaal fout!!
Het deeg zal alleen nog brokkeliger worden..
De hardere meel en bloemsoorten ( Maïsmeel, Tarwemeel/bloem, Rijstemeel/bloem ) vragen meer tijd voor voldoende vochtopname teneinde een goed verwerkbaar deeg te verkrijgen.
Vochtopname is glutenhydratatie en noodzakelijk voor een goed soepel en verwerkbaar deeg..
Verwerkbaarheid??
Gist levert naast belangrijke vitamines ook nog een bijkomend voordeel te opzichte van de verwerkbaarheid.
Deeg wat eerst nog wel eens kort of brokkelig kon zijn laat zich enkel door de gistwerking al makkelijker bewerken omdat het gluten makkelijker gehydrateerd wordt.
Het deeg zal alleen nog brokkeliger worden..
De hardere meel en bloemsoorten ( Maïsmeel, Tarwemeel/bloem, Rijstemeel/bloem ) vragen meer tijd voor voldoende vochtopname teneinde een goed verwerkbaar deeg te verkrijgen.
Vochtopname is glutenhydratatie en noodzakelijk voor een goed soepel en verwerkbaar deeg..
Verwerkbaarheid??
Gist levert naast belangrijke vitamines ook nog een bijkomend voordeel te opzichte van de verwerkbaarheid.
Deeg wat eerst nog wel eens kort of brokkelig kon zijn laat zich enkel door de gistwerking al makkelijker bewerken omdat het gluten makkelijker gehydrateerd wordt.
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
-
- Berichten: 257
- Lid geworden op: 26-09-2004 13:20
- Locatie: maasbrecht
zet maar eens een fles in de koelkast of buiten met deze temperaturen
op het randje
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Tijdens het kneden legt men de basis voor de structuur van de kruim.
WATER!?
Het doel van de eerste fase is het mengen van water, bloem en de andere ingrediënten om, onder de toevoeging van energie, het deeg tot stand te brengen. Tijdens het kneden gaat een gedeelte van het water zich binden aan het zetmeel en aan de eiwitten, terwijl het overblijvende water beschikbaar is voor het oplossen van de andere ingrediënten (zout en suiker bijvoorbeeld).
Het mengen (bij de aanvang) en kneden (in een tweede stadium als het deeg zich begint te vormen) gaat er voor zorgen dat een driedimensioneel netwerk ontstaat. Dit netwerk noemt men het gluten. Gliadine en glutenine gaan zich in aanwezigheid van water en door toevoeging van energie omvormen tot gluten. De eiwitten gaan lange ketens vormen, die men kan vergelijken met dunne vezels. In het begin van het kneden bevinden die ketens zich in niet-geordende vorm. Naarmate het kneden verder gaat, gaan de eiwitketens zich min of meer parallel naast elkaar beginnen ordenen in de vorm van een vlechtwerk en de zetmeelkorrels beginnen te omsluiten. Deze structuur is bepalend voor de rheologische eigenschappen van het deeg tot op een ogenblik dat het deeg zijn maximale viscositeit bereikt heeft. Er moet evenwel opgemerkt worden dat deze structuur niet stabiel is. Inderdaad, als men gaat verder kneden, dan gaat men deze structuur beginnen kapot maken en dat ziet men aan het feit dat het deeg slapper wordt. Men spreekt van "overkneden".
WATER!?
Het doel van de eerste fase is het mengen van water, bloem en de andere ingrediënten om, onder de toevoeging van energie, het deeg tot stand te brengen. Tijdens het kneden gaat een gedeelte van het water zich binden aan het zetmeel en aan de eiwitten, terwijl het overblijvende water beschikbaar is voor het oplossen van de andere ingrediënten (zout en suiker bijvoorbeeld).
Het mengen (bij de aanvang) en kneden (in een tweede stadium als het deeg zich begint te vormen) gaat er voor zorgen dat een driedimensioneel netwerk ontstaat. Dit netwerk noemt men het gluten. Gliadine en glutenine gaan zich in aanwezigheid van water en door toevoeging van energie omvormen tot gluten. De eiwitten gaan lange ketens vormen, die men kan vergelijken met dunne vezels. In het begin van het kneden bevinden die ketens zich in niet-geordende vorm. Naarmate het kneden verder gaat, gaan de eiwitketens zich min of meer parallel naast elkaar beginnen ordenen in de vorm van een vlechtwerk en de zetmeelkorrels beginnen te omsluiten. Deze structuur is bepalend voor de rheologische eigenschappen van het deeg tot op een ogenblik dat het deeg zijn maximale viscositeit bereikt heeft. Er moet evenwel opgemerkt worden dat deze structuur niet stabiel is. Inderdaad, als men gaat verder kneden, dan gaat men deze structuur beginnen kapot maken en dat ziet men aan het feit dat het deeg slapper wordt. Men spreekt van "overkneden".
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
-
- Berichten: 387
- Lid geworden op: 27-10-2004 17:19
- Locatie: borne
geen enkele olie stolt bij koud water.
water stolt bij -1 graden. olie stolt bij een lagere temperatuur.
hoe moet ik dat nou bewijzen? zet het gewoon buiten. het stolt niet, scheikundig gezien kan dat gewoon niet.
water stolt bij -1 graden. olie stolt bij een lagere temperatuur.
hoe moet ik dat nou bewijzen? zet het gewoon buiten. het stolt niet, scheikundig gezien kan dat gewoon niet.
verscholen tussen het riet, niemand die mij ziet
-
- Berichten: 257
- Lid geworden op: 26-09-2004 13:20
- Locatie: maasbrecht
zet maar in de ijskast he
op het randje
- Mark Noorman
- Berichten: 1922
- Lid geworden op: 14-01-2002 01:00
- Locatie: Zeist
Jeroen,
In mijn schuurtje heb ik een fles sardineolie staan en ook een fles Indian Spice olie. De eerste is met deze temperaturen bijna niet uit de fles te krijgen, zo dik is het. De tweede is nog vloeibaar als altijd en prima te verwerken in een knikker.
Groeten,
Mark
In mijn schuurtje heb ik een fles sardineolie staan en ook een fles Indian Spice olie. De eerste is met deze temperaturen bijna niet uit de fles te krijgen, zo dik is het. De tweede is nog vloeibaar als altijd en prima te verwerken in een knikker.
Groeten,
Mark
-
- Berichten: 4624
- Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Verzadigde vetzuren hebben een rechte structuur en hierdoor kunnen ze stevig vet vormen, er kan een dicht netwerk van moleculen ontstaan. Onverzadigde vetten zijn gebogen. Hierdoor kan niet zo'n dicht netwerk ontstaan, wat resulteert in een vloeibaar vet.
De olien met onverzadigde vetzuren dus. Toevallig ook goed voor hart en vaat.
Tja pindaolie dus niet...
Maar het stollen is geen probleem. Het oplossen in water. Hoe warmer het water hoe gemakkelijker.
Moet je een sgooglen. Kruidenvrouwtje bijv.
onverzadigde vetzuren olie
MVG
klaas
- Harnold Kikkert
- Berichten: 2174
- Lid geworden op: 22-11-2004 21:18
- Locatie: Hoogeveen
We gaan offtopic.
vraag blijft harder maken van de boelies : voeg een suiker toe.
Plakt wel wat meer , maar dat moet je maar op de koop toenenem.
gr H.K.
vraag blijft harder maken van de boelies : voeg een suiker toe.
Plakt wel wat meer , maar dat moet je maar op de koop toenenem.
gr H.K.
-
- Berichten: 387
- Lid geworden op: 27-10-2004 17:19
- Locatie: borne
even voor de record:P ik heb mijn biologie lerares raadgepleegd. olijfolie stolt bij 2 á 3 graden. Het gaat er uit zien als een dradige vloeistof maar het is dan niet bedorven. zet het in de huiskamer en het wordt weer vloeibaar.
als je vist in water dat 2 á 3 graden koud is, op die diepte.... dan stolt het dus ja. maar bij 4 of 5 graden wazemt het alleen heel langzaam uit.
zat dus fout bij dat het pas stolt bij kouder dan vriespunt ok. maar je hoeft nog niks te vrezen als je op een stek vist die warmer is als 4 graden.
en mark, sardine olie is dus geen plantaardige olie maar een visolie. daar ging de vraag niet over.
als je vist in water dat 2 á 3 graden koud is, op die diepte.... dan stolt het dus ja. maar bij 4 of 5 graden wazemt het alleen heel langzaam uit.
zat dus fout bij dat het pas stolt bij kouder dan vriespunt ok. maar je hoeft nog niks te vrezen als je op een stek vist die warmer is als 4 graden.
en mark, sardine olie is dus geen plantaardige olie maar een visolie. daar ging de vraag niet over.
verscholen tussen het riet, niemand die mij ziet
- Harnold Kikkert
- Berichten: 2174
- Lid geworden op: 22-11-2004 21:18
- Locatie: Hoogeveen
En juist dat is de pest in dit jaargetijde.
Als ik het goed verwoord heb je een boven en onderlaag en daartussen zit een spronglaag.
Onder de spronglaag blijft volgens mij de temp. 4C
Dus uitwasemen gebeurd niet of nauwelijks.
Water van 2 a 3 graden zal zich dus in de spronglaag liggen of daarboven.
Koelt het nog verder af dan zal het uiteindelijk bevriezen.
Is het water niet al te diep zeg maar 50 cm dan zal dat natuurlijk niet in je voordeel spreken om daar te voeren/vissen.
gr H.K.
Als ik het goed verwoord heb je een boven en onderlaag en daartussen zit een spronglaag.
Onder de spronglaag blijft volgens mij de temp. 4C
Dus uitwasemen gebeurd niet of nauwelijks.
Water van 2 a 3 graden zal zich dus in de spronglaag liggen of daarboven.
Koelt het nog verder af dan zal het uiteindelijk bevriezen.
Is het water niet al te diep zeg maar 50 cm dan zal dat natuurlijk niet in je voordeel spreken om daar te voeren/vissen.
gr H.K.
-
- Berichten: 387
- Lid geworden op: 27-10-2004 17:19
- Locatie: borne
ja dan moet je echt zonder olijfolie werken en misschien meer vet sojameel gebruiken. flavour op alcoholbasis wazemt toch wel goed uit in de kou?
en ik heb nog iets gehoord over boterzuur alleen weet daar niet veel van, dat zou ook goed uitwazemen in koud water. weet er zelf verder niks van. msschien even rondvragen bij je winkelier?
en ik heb nog iets gehoord over boterzuur alleen weet daar niet veel van, dat zou ook goed uitwazemen in koud water. weet er zelf verder niks van. msschien even rondvragen bij je winkelier?
verscholen tussen het riet, niemand die mij ziet
- Douwe Bijlsma
- Berichten: 8217
- Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
- Locatie: Leeuwarden
Pffffttt Harnold, een spronglaag is in de winter verdwenen, het kouder wordende oppervlakte water zakt naar onderen en vermengt zich met het koudere water wat zich in die spronglaag bevindt, mede onder invloed van wind en stroming.
Zodra het oppervlakte water zich weer opwarmt vormen die lagen zich weer.
De laag warmer water wordt dikker en blijft netjes drijven op het koudere water wat zich dieper bevindt.
Maar je vindt geen spronglaag bij water wat niet tenminste 6 meter diep is.
Of heb ik nu helemaal niet goed opgelet??
Douwe
Zodra het oppervlakte water zich weer opwarmt vormen die lagen zich weer.
De laag warmer water wordt dikker en blijft netjes drijven op het koudere water wat zich dieper bevindt.
Maar je vindt geen spronglaag bij water wat niet tenminste 6 meter diep is.
Of heb ik nu helemaal niet goed opgelet??
Douwe
Vissen is een hobby, geen religie!
- Kees van der Voorden
- Berichten: 227
- Lid geworden op: 30-10-2004 03:53
Douwe,
Nog heel eventjes afwijken van het onderwerp. Water heeft de rare fysische eigenschap dat het op zijn zwaarst is bij een temperatuur van 4 graden celsius. je hebt dus vrijwel altijd een onderlaag van 4 graden in de winter. Zeker wateren met wat diepte.
En wat is het verschil tussen zomer en winter met betrekking tot sponglagen? Waar haal jij die 6 meter vandaan? Zou je deze vragen kunnen beantwoorden. In een pb of nieuw topic, want deze ging over boilies .
mvg,
Kees
Nog heel eventjes afwijken van het onderwerp. Water heeft de rare fysische eigenschap dat het op zijn zwaarst is bij een temperatuur van 4 graden celsius. je hebt dus vrijwel altijd een onderlaag van 4 graden in de winter. Zeker wateren met wat diepte.
En wat is het verschil tussen zomer en winter met betrekking tot sponglagen? Waar haal jij die 6 meter vandaan? Zou je deze vragen kunnen beantwoorden. In een pb of nieuw topic, want deze ging over boilies .
mvg,
Kees
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Juist Kees,
't ging over te zachte boilies..
Gooi d'r flink olie bij, dan blijven ze tenminste "te zacht".
't ging over te zachte boilies..
Gooi d'r flink olie bij, dan blijven ze tenminste "te zacht".
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
- Douwe Bijlsma
- Berichten: 8217
- Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
- Locatie: Leeuwarden
Ik mag Henk graag pesten.
Grofweg rekenen we een water tot de diepe wateren, wanneer
er als gevolg van de grote diepte zogenaamde temperatuurgelaagdheid
of -stratificatie en zomerstagnatie optreedt (zie toelichting
hierna).
In de praktijk is gebleken dat het wel of niet optreden van temperatuurstratificatie verband houdt met de verhouding diepte-oppervlakte van het viswater.
Hoe kleiner het water, hoe ondieper het moet zijn om temperatuurstratificatie te voorkomen.
Temperatuurstratificatie treedt in wateren tot circa twee hectare groot op vanaf een diepte van vier meter, in wateren tot twintig hectare vanaf een diepte van zes meter en in grotere wateren bij een diepte groter dan acht meter.
Ook de mate van beschutting van het viswater kan van invloed zijn.
Hoe meer beschut het water ligt (bijvoorbeeld door bosaanplant
op de oevers), des te groter de kans dat temperatuurstratificatie
optreedt.
Wat is temperatuurstratificatie?
Door een snelle opwarming van het water aan de oppervlakte
in het voorjaar, ontstaat in het water een warme bovenlaag die
“drijft” op een koude onderlaag.
Koud water heeft namelijkeen hogere dichtheid, en is is dus zwaarder dan warm water.
Tussen deze beide lagen vinden we de zogeheten spronglaag.
Een belangrijke eigenschap van de spronglaag is dat hierbinnen
de temperatuur relatief snel daalt over een korte verticale
afstand.
Is de situatie van temperatuurstratificatie eenmaal ontstaan, dan is deze zeer stabiel.
Ook harde wind is dan niet in staat -door het “roeren” van het water- de stratificatie te doorbreken.
In ondiep water daarentegen zal een overdag optredend verschil in temperatuur over het algemeen in de loop van de nacht door afkoeling en circulatie weer worden doorbroken.
In het najaar zal de temperatuur van de bovenlaag door afkoeling
dalen tot een waarde die nagenoeg gelijk is aan de temperatuur
van de onderlaag.
Daardoor verdwijnen de dichtheidsverschillen van het water tussen de gescheiden lagen.
Er zal dan, door windwerking of spontaan, weer volledige menging
plaatsvinden.
Dit noemt men de najaarsomkering.
In Nederlandse diepe plassen is overigens nooit sprake van een totale
omkering.
In feite is er bij dit natuurlijke verschijnsel veel meer sprake van een geleidelijke opheffing van de temperatuurgelaagdheid.
http://www.visenwater.nl/pdf/venw_ magazines/V&W2002-1_diep.pdf
Het kan dus al vanaf 4 meter als de put maar klein genoeg is.
Douwe
Grofweg rekenen we een water tot de diepe wateren, wanneer
er als gevolg van de grote diepte zogenaamde temperatuurgelaagdheid
of -stratificatie en zomerstagnatie optreedt (zie toelichting
hierna).
In de praktijk is gebleken dat het wel of niet optreden van temperatuurstratificatie verband houdt met de verhouding diepte-oppervlakte van het viswater.
Hoe kleiner het water, hoe ondieper het moet zijn om temperatuurstratificatie te voorkomen.
Temperatuurstratificatie treedt in wateren tot circa twee hectare groot op vanaf een diepte van vier meter, in wateren tot twintig hectare vanaf een diepte van zes meter en in grotere wateren bij een diepte groter dan acht meter.
Ook de mate van beschutting van het viswater kan van invloed zijn.
Hoe meer beschut het water ligt (bijvoorbeeld door bosaanplant
op de oevers), des te groter de kans dat temperatuurstratificatie
optreedt.
Wat is temperatuurstratificatie?
Door een snelle opwarming van het water aan de oppervlakte
in het voorjaar, ontstaat in het water een warme bovenlaag die
“drijft” op een koude onderlaag.
Koud water heeft namelijkeen hogere dichtheid, en is is dus zwaarder dan warm water.
Tussen deze beide lagen vinden we de zogeheten spronglaag.
Een belangrijke eigenschap van de spronglaag is dat hierbinnen
de temperatuur relatief snel daalt over een korte verticale
afstand.
Is de situatie van temperatuurstratificatie eenmaal ontstaan, dan is deze zeer stabiel.
Ook harde wind is dan niet in staat -door het “roeren” van het water- de stratificatie te doorbreken.
In ondiep water daarentegen zal een overdag optredend verschil in temperatuur over het algemeen in de loop van de nacht door afkoeling en circulatie weer worden doorbroken.
In het najaar zal de temperatuur van de bovenlaag door afkoeling
dalen tot een waarde die nagenoeg gelijk is aan de temperatuur
van de onderlaag.
Daardoor verdwijnen de dichtheidsverschillen van het water tussen de gescheiden lagen.
Er zal dan, door windwerking of spontaan, weer volledige menging
plaatsvinden.
Dit noemt men de najaarsomkering.
In Nederlandse diepe plassen is overigens nooit sprake van een totale
omkering.
In feite is er bij dit natuurlijke verschijnsel veel meer sprake van een geleidelijke opheffing van de temperatuurgelaagdheid.
http://www.visenwater.nl/pdf/venw_ magazines/V&W2002-1_diep.pdf
Het kan dus al vanaf 4 meter als de put maar klein genoeg is.
Douwe
Vissen is een hobby, geen religie!
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Okee Douwe,
Omwille van het spronglaagdoorbrekend effect zal ik straks olie bij m'n ballen doen..
Eens kijken of ze dan harder/zachter/brokkelig worden
Maar welke olie??
Zelf denk ik aan een litertje Karma olie!?
Moest het soms http://www.visenwater.nl/ zijn?
Omwille van het spronglaagdoorbrekend effect zal ik straks olie bij m'n ballen doen..
Eens kijken of ze dan harder/zachter/brokkelig worden
Maar welke olie??
Zelf denk ik aan een litertje Karma olie!?
Moest het soms http://www.visenwater.nl/ zijn?
Laatst gewijzigd door Henk ter Maat op 05-02-2005 15:53, 1 keer totaal gewijzigd.
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
- Michel Hollaar
- † in memoriam †
- Berichten: 2326
- Lid geworden op: 06-02-2003 01:00
- Locatie: Hellevoetsluis
Henk,
per bal of per hand en per bal ?
per bal of per hand en per bal ?
- Henk de Jonge
- Berichten: 805
- Lid geworden op: 12-08-2002 02:00
- Locatie: Amsterdam
- Contacteer:
(grappigemode)
Gelukkig? zijn karpers geen mensen.
Als ze eens wisten wat er boven zich werd bekokstoofd!
Als het kon zou ik ze waarschouwen, al dat vet
Zou Unilever ook zo met ons omspringen? Tijd voor een poll ?
(serieuzemode)
Karpersterfte in het voorjaar, oorzaak nog niet bekend volgens OVB in het visblad en hun site.
Laten we ons daar eens mee bezig houden, misschien ligt het wel aan het ( te vroeg ) overvoeren met allerhande zaken die wij als
leken-karpervoedselwetenschappers plegen te doen.
Behoorlijk bezorgde groet,
Henk
Gelukkig? zijn karpers geen mensen.
Als ze eens wisten wat er boven zich werd bekokstoofd!
Als het kon zou ik ze waarschouwen, al dat vet
Zou Unilever ook zo met ons omspringen? Tijd voor een poll ?
(serieuzemode)
Karpersterfte in het voorjaar, oorzaak nog niet bekend volgens OVB in het visblad en hun site.
Laten we ons daar eens mee bezig houden, misschien ligt het wel aan het ( te vroeg ) overvoeren met allerhande zaken die wij als
leken-karpervoedselwetenschappers plegen te doen.
Behoorlijk bezorgde groet,
Henk
Wier in het water, blaadjes vallen traag, de karper stijgt gewichtloos.... <: )(((>>>< KSN
- Harnold Kikkert
- Berichten: 2174
- Lid geworden op: 22-11-2004 21:18
- Locatie: Hoogeveen
Douwe Bijlsma schreef:Pffffttt Harnold, een spronglaag is in de winter verdwenen, het kouder wordende oppervlakte water zakt naar onderen en vermengt zich met het koudere water wat zich in die spronglaag bevindt, mede onder invloed van wind en stroming.
Zodra het oppervlakte water zich weer opwarmt vormen die lagen zich weer.
De laag warmer water wordt dikker en blijft netjes drijven op het koudere water wat zich dieper bevindt.
Maar je vindt geen spronglaag bij water wat niet tenminste 6 meter diep is.
Of heb ik nu helemaal niet goed opgelet??
Douwe
Ja Douwe je hebt goed opgelet.
Maar mijn opmerking was meer van algemene aard zoals je kunt lezen.
Ik heb het verder ook niet over 6 meter of meer!
Maar zo mooi als jij het omschrijft daar kan ik deze keer niet aan tippen.
gr Harnold
- Douwe Bijlsma
- Berichten: 8217
- Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
- Locatie: Leeuwarden
Henk, op die site bovenin even naar beneden scrollen daar vind je publicaties.
Waar deze info op staat is; 2002, nr. 1 download pdf.
Er staan meerdere files die het lezen wel waard zijn.
Harnold alleen deze keer niet?
Douwe
Waar deze info op staat is; 2002, nr. 1 download pdf.
Er staan meerdere files die het lezen wel waard zijn.
Harnold alleen deze keer niet?
Douwe
Vissen is een hobby, geen religie!
- Harnold Kikkert
- Berichten: 2174
- Lid geworden op: 22-11-2004 21:18
- Locatie: Hoogeveen
Douwe : er staat mooi, niet goed.
Overschat jezelf nou niet hè!
gr Harnold
Overschat jezelf nou niet hè!
gr Harnold