Karperen voor de deur.

Plaats reactie
Gebruikersavatar
glenn axt
Berichten: 551
Lid geworden op: 20-07-2006 09:21
Locatie: Voorburg

27-04-2017 21:57

Koningsdag, de gemaakte drukte is echt niets voor mij, ga dus veel liever iets 'nuttigs' doen op deze vrije dag.
Pennen bijvoorbeeld…

In de box pellets gecrushed voor de voermix, vond nog een emmertje pellets en vond ook nog een redelijk gevulde bus 'crushies'(tutti frutti). Ik wilde weer eens de baitrunner horen afgaan, dat typische geluid heb ik al een tijdje niet meer gehoord, dus de CJW stok ook mee om met een crushie(stuk boilie dus) op afstand een Cyprinus proberen te haken.

Het was nog stil op de Ringdijk, mijn gezicht voelde gedurende het stukje fietsen behoorlijk koud aan, en het gebruik van handschoenen was voor mij nodig.
Ik hoorde aan de linker overkant in het park de eerste Rietgors van het jaar zingen:

Afbeelding

Op het pad langs het meer zag ik al plasticrommel her en der liggen, op de stek aangekomen zag ik resten van een bbq-sessie :

Afbeelding

Vond er een kapotte 'pen', plasticverpakkingen en platgetrapte bierblikjes:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Beste 'medevissers', alsjeblief, neem je verpakkingen van je versnaperingen en kapotte hengelsportspulletjes etc. weer mee, zodat jijzelf en anderen nog kunnen genieten van de mooie plekken-stekken...het wordt anders zo rommelig en dieren kunnen zich onnodig verwonden aan de achtergelaten rommel…

Afbeelding

Oke, dat was de 'huishoudelijke' mededeling.

De CJW statische stok lag omstreeks 06:30 uit met een stuk tutti-frutt-boilie op de hair, en ik had een handje crushies gevoerd.

Afbeelding

'Johnny's Rod' lag ongeveer 10 minuten later geheel rechts van de stek uit met een verse wittebroodpluim op de haak.

Afbeelding

De weerapp. gaf 4 graden aan, er stond een te verwaarlozen nnw-wind en de luchtdruk bedroeg 1016 mb.

Voermix: mais, jonge kapucijners, pellets(vermalen) en flavour boost:

Afbeelding

Na een klein half uur ontstond er een haast niet waar te nemen staartwelling recht tegenover mij; twee bijna identieke wellingen veroorzaakt door beide staartpunten van een vis...
Het wateroppervlak was prachtig glad, zo glad en strak waardoor het oppervlak een spiegel leek waardoor de wolkenpartijen in het water weerspiegelden.

Afbeelding

De pen bevond zich op enkele tientallen centimeters van de staartwelling vandaan, zou het een kwestie van tijd zijn? Zou de vis de side-hooked geplaatste jonge kapucijner oppikken? De aanbeet, eigenlijk het hele 'voorspel' was voor mij adembenemend mooi: gefocust door het hele gebeuren, de verwachting, het stilletjes opnemen van het aas, de pen die opeens schuin omhoog komt en dan het moment van ondergaan, tja...adembenemend! En dan aanslaan...inderdaad, een Cyprinus die even fel van leer trok, maar niet te lang, de vis was opvallend rustig na een korte heftige run, en kon vrij snel geland worden:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Binnen een half uur dus een vis, maar daarna duurde het lang voordat er weer enig teken van leven werd bespeurd, zo rond 09:00 uur, terwijl ik zo gehoopt had op een onvervalste 'baitrun' , zag ik nog net de pen ondergaan, een brasem had de twee maiskorreltjes gepakt, en deze vis kon ik vrij snel bevrijden van de haak.
Bewolking kwam na 10 uur opzetten:

Afbeelding

Motregen, regen en zelfs een hagelbui kreeg ik te verduren:

Afbeelding

Zodra de zon scheen was het heerlijk op de stek, maar zodra deze schuil ging achter de bewolking werd het koud en kil:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Er verscheen een 'halo' rond de zon:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Ik heb mij prima vermaakt op de stek, zoveel vogels gehoord en gezien, maar ik wilde toch meer actie van pen en hengel ervaren, dus gestopt omstreeks 12 uur.

Kwam een radeloos ganzenkuikentje tegen op het pad, de ouders waren elders op het water maar ze konden elkaar niet zien vanwege de hoogte van het pad:

Afbeelding

Afbeelding

Herenigd met pa en ma en broertjes/zusjes:

Afbeelding

Het was druk op het Science Park met fietsers en busverkeer, verderop was een dancefeest aan de gang. Nestelde mij op het steigertje bij een duiker:

Afbeelding

Afbeelding

Hier gevist vanaf 12:30 tot 14:45, er stond zo nu en dan een pittige wind, heb afwisselend gevist met broodpluim en mais.
Tweemaal missgelagen waarvan 1 keer zeker van karper gezien de mooie kolk bij het aanslaan.
Daarna was het wel raak:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


Even later na het bijvoeren een mooie aanbeet en hangen...nou ja hangen, verspeelde de vis na twee korte, pittige runs, helaas schoot de haak los.
Vond het wel goed zo, verlangde naar een warme douche en een kop koffie.

En poffertjes, de oranje tompouche had ik van de week al gebeukt:

Afbeelding

Het was een nuttig bestede Koningsdag:

Afbeelding
'Saint' Glenn...

Afbeelding
Die een ganzenkuiken redde... :wink:
Peter van zanten
Berichten: 270
Lid geworden op: 17-03-2017 20:51
Locatie: 's-Gravendeel

27-04-2017 23:04

Geweldig Glenn! :D

Ik ben ook wezen pennen vandaag maar het was geen succes. Een paar pittige buien en heel veel stroming in de polder, zoveel dat het eigenlijk niet te doen was met de pen.
Gebruikersavatar
glenn axt
Berichten: 551
Lid geworden op: 20-07-2006 09:21
Locatie: Voorburg

01-05-2017 21:14

Dank je wel Peter voor je fijne reactie! :D

Jammer dat je te maken kreeg met stroming en buien, maar ik hoop dat je inmiddels wel 'redelijk' hebt kunnen pennen, en succes hebt gehad...


Oké, van de week heb ik wat interessante 'penstekjes' bij Leidseveen en Nootdorp verkend:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Vanmiddag even bij 'Hengelsport 2000' (Diemen-Zuid) geweest, kon het niet laten:

Afbeelding

Maar ik kwam voor een 'speciale' hengel die ik wilde 'zien' , maar vooral wilde 'voelen'!

De 'Prologic MP Specialist' Penhengel, 3 meter van lengte, 1.5 lbs en gemaakt van Carbonfiber(koolstofvezel):

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Wat mij direct al opviel was de 'dunne' blank en dat de hengel opvallend 'licht' is, heb tot tweemaal toe in de winkel de hengel optimaal mogen 'buigen'...Het is een ongelofelijk sterk hengeltje! :D

Opvallende handgreep van kurk met een gedeelte van foam:

Afbeelding

Mooi bevestigde/afgewerkte geleide ogen:

Afbeelding

Reel houder:

Afbeelding

Top oog:

Afbeelding

En als extra een bijgeleverde 'feedertop':

Afbeelding

De hengel oogt dun, strak en voelt dus opvallend licht aan, ben heel benieuwd hoe deze stok zich 'gedraagt'...

Ow...vergeet nog wat, de prijs, voor €134,50 ben je de eigenaar van een prachtige afgewerkte penstok!

Wordt vervolgd. :)
Gebruikersavatar
glenn axt
Berichten: 551
Lid geworden op: 20-07-2006 09:21
Locatie: Voorburg

02-05-2017 22:39

Ik wilde de nieuwe stok zo snel mogelijk 'testen', wilde dat gisteren al, maar er kwam bezoek dus dat ging niet door.
Vandaag dus, na het werk en de boodschappen, richting stekken. Gisteravond een geschikte molen in de box gevonden: Okuma Dead Ringer DRG-40, die ik in april 2015 had aangeschaft en waar nog genoeg 25/00 lijn op zit.

Afbeelding

Afbeelding

Vanaf 16:00 uur de slootjes bij het Science Park bevist, heb daar twee voerplekjes gemaakt met een mix van maïs, jonge kapucijners, geweekte hennep en flavour boost.
De temperatuur was op dat moment 16 graden, de wind kwam uit het noordoosten en was wk 2 tot soms 3, en de luchtdruk bedroeg 1016mb. Het was verder licht bewolkt, met een heerlijk lente zonnetje.
De molen op de reel gezet, deze combi 'oogt' wat mij betreft goed:

Afbeelding

Afbeelding

De nieuwe stok voelt en oogt erg slank, strak en opvallend licht. Heel wat anders dan 'Johnny's Rod', die absoluut robuuster aanvoelt en ook zwaarder is. Het inleggen/werpen gaat opvallend 'licht' en ik moet eerlijk zeggen dat het wennen is om met een dergelijke lichte en korte( 3 meter) stok de 'geroutineerde' vishandelingen uit te voeren.
Op de haak een verse witte broodpluim gedaan, vrij snel 'leven' geconstateerd van de pen in het wat woelige water, maar denk witvis/kreeftjes. Gewisseld naar maïs, nu ook weer vrij snel leven van m.i. witvis/kreeftjes maar na enkele minuten ging de pen 'opsteken' om daarna langzaam naar rechts te verdwijnen, ik sloeg aan en hangen!

Afbeelding

Afbeelding

Dacht echt in eerste instantie met een brasem te maken te hebben, enkel de top stond krom, maar nu nam de vis enkele felle sprintjes en nu wist ik met een 'smile' op mijn gezicht dat het toch wel een karper betrof die poging na poging deed om zicht te bevrijden uit de nare situatie. Nu kromde ook het handvat wat mee, maar de hengel hoefde niet tot het uiterste te gaan, de slip ging af en toe even af bij een vluchtpoging van de vis.

Heb de karper in het net onthaakt en door het net wat dieper in het water te steken kon deze Cyprinus van knol formaat, zich weer uit de voeten/schubben maken.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Oké, een karper na ruim 20 minuten vanaf aanvang is redelijk snel, dat smaakte in ieder geval naar meer, want vond de stok nog niet goed getest te zijn door dit knolletje, de hengel boog redelijk en kon de uithalen goed pareren, maar een krachtiger en groter exemplaar zal deze carbonfiber stok tot het uiterste gaan testen, hoop ik…

Hierna weer gevoerd, wederom redelijk veel 'leven' van witvis/kreeftjes op zowel brood als mais, maar geen karper meer in de buurt helaas.

Verkast en omstreeks 18:00 uur begonnen bij de sloot met het steigertje, en hier ook wat gevoerd met de mix:

Afbeelding

Het was hier frisser, en pas na ruim 3 kwartier op maïs wat felle tikjes op de pen gezien. Maar geen aanbeten c.q. vangsten meer, wel springende karpers gezien en de eerste Gierzwaluwen van dit jaar eerst gehoord en daarna gezien...

Ingepakt en naar huis, waar koffie en een berlinerbol werden gescoord.
De nieuwe stok nog niet echt getest, maar dat komt wel... :wink:
herman hulsman
Berichten: 1274
Lid geworden op: 25-10-2007 21:27
Locatie: Eemnes

03-05-2017 18:01

Weer een mooie CTS blank met wat kurkringen, een reelhouder en wat geleideogen omgetoverd in een fijne penhengel, nu rap naar de waterkant, hij schreeuwt er om krom te mogen staan :D :D
Bijlagen
IMG_0017_Moment.jpg
(29.22 KiB) 5118 keer gedownload
IMG_0016_Moment.jpg
(30.11 KiB) 5118 keer gedownload
IMG_0015.JPG
(172.26 KiB) 5118 keer gedownload
Gebruikersavatar
glenn axt
Berichten: 551
Lid geworden op: 20-07-2006 09:21
Locatie: Voorburg

04-05-2017 15:51

Da's een hele mooie stok herman! :D En al wat 'schreeuwend' krom mogen staan? :D


Eigenlijk was het gister de gehele dag wat druilerig weer, althans zo had ik het vanuit het kantoor gezien ervaren. Maar thuis aangekomen viel alles wat het weer betrof wel mee, ik wilde dus wat uurtjes gaan pennen.

Stek uitgekozen wat in het verlengde ligt van het parkwater, qua verkeer was dit wel een drukke plek, maar ja het was een voor mij nieuwe stek met nieuwe indrukken en aan die drukte wen je meestal wel aan( vooral als je gefocust aan het 'pennen' bent).

Afbeelding

Afbeelding

“Johnny's Rod'' gebruikt, er waren mij wat te veel onbekende dingen om hier de nieuwe 1.5 ponds stok in te zetten( bruggetje, takken rommel etc.).

Afbeelding

Ik hou het kort, gevist van 16:45 tot 21:45, voermix van maïs, jonge kapucijners, geweekte hennep en flavour boost:

Afbeelding

14 graden, ono wind die vrij zwak was, en de luchtdruk bedroeg 1019 mb, licht bewolkt met soms fijne mij verwarmende zonnestraaltjes.
Afwisselend gevist met zowel maïs als kapucijner.
2x karper verspeeld, eenmaal lijnbreuk, en enkele keren misgeslagen waarvan m.i. 2 van karper.

2x Abramis brama aan de haak gehad:

Afbeelding

Op deze foto lijkt het wel een karper, maar is het echt niet...:

Afbeelding

Afbeelding

Ik baalde wel van de lijnbreuk, pfff alles kwijt...
De eerste verspeelde karper was er weer een die goed tot de verbeelding sprak, wat een power! De vis liet mij verbaasd achter met een mooi uitdijende golf over het water...

Wat bijzondere vogels betreft: Ooieveaar en IJsvogel gezien.

Ga hier zeker nog een keer vissen gezien de mogelijkheden, maar dan vroeg in de ochtend.
Gebruikersavatar
glenn axt
Berichten: 551
Lid geworden op: 20-07-2006 09:21
Locatie: Voorburg

06-05-2017 15:37

De oorspronkelijke bedoeling was om met de nieuwe penstok op een voor mij onbekend watertje te proberen een karper te vangen.
Maar ik kon het van de week dus niet laten om de nieuwe stok alvast 'in te wijden' , dus dat was al gebeurd.
Gister met de nieuwe stok wel op een nieuw, voor mij, onbekend water wezen pennen, 'Het Westerpark' te Zoetermeer:

Afbeelding

Afbeelding

Mooi park, veel watertjes( slootjes, kommetjes en wat bredere sloten) met veel natuur, geheel mijn 'ding' dus.
Het was bewolkt, er hing regen in de lucht, het motterde in het begin eventjes, maar dat ging vrij snel over.
Op 3 plekjes wat gevoerd met een mix van gecrushte pellets en maïs.
De weerapp. gaf 9 graden aan, de wind kwam uit het ono'en en bedroeg wk 1 tot 2, luchtdruk was 1026 mb.
De nieuwe stok lag om ongeveer 06:15 uit, met op de haak een grote verse wittebroodpluim, zag van tijd tot tijd karperactiviteit, dat waren springende vissen en aan het oppervlak kringen makende Cyprinus.
Vrij snel kreeg ik een lijnzwemmer te zien, en een mooie staartwelling van een vis vlak aan de kant. Ik dacht echt dat het vrij snel zou gebeuren, dat de vis de broodpluim zou pakken en dat de pen onder zou duiken, het waren bloedstollende seconden...het werden helaas teleurstellende minuten, want er gebeurde niets meer.
Regelmatig gewisseld van aas en stek, zo af en toe wat leven in de vorm van tikjes of lijnzwemmertjes, pas na 08:00 uur kon ik twee brasems aantikken, maar geen karpers, die bevonden zich allemaal ver van de kant:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Verkast naar een andere mooie plek in het park:

Afbeelding

Afbeelding

Hier gevist tot 12:00 uur, weinig karperactiviteiten hier waargenomen, op twee plekjes gevoerd en twee brasems( en een verspeeld) gescoord:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Veel vogels overigens o.a. IJsvogel, Smelleken, Koekoek gehoord(eerste van dit jaar), opvallend veel Grote Bonte spechten, en Groene Specht gehoord.
Mooi en rustig park waar ik zeker nog een keertje een poging ga wagen om de nieuwe stok te testen.Vanmorgen van 06:30 tot 09:00 in Voorburg gevist:

Afbeelding

Tja, ik wilde ook hier de nieuwe stok gaan testen, hoe Hollands wil je het hebben:

Afbeelding

Het was 7 graden bij een oosten wind wk 1, de luchtdruk bedroeg 1019 mb.
Blikje mais en vers witbrood werd er ingezet, maar helaas niets mocht baten, geen stootje gezien daar. Ook geen activiteit, wel nam ik zo nu en dan zich snel verplaatsende bellenveldjes waar, van Brasem? van Zeelt misschien? Het is daar kraakhelder en niet echt diep, ik denk dat je er als 'roofvisser' je hart kan ophalen( of als vliegvisser op polderruisers…).

Wel overvliegende ooievaars gespot:

Afbeelding

Next time scoor ik wel met de nieuwe stok in de Hofstad e.o. een karper...:wink:
Gebruikersavatar
glenn axt
Berichten: 551
Lid geworden op: 20-07-2006 09:21
Locatie: Voorburg

07-05-2017 20:43

Gisteravond heerlijk gegeten, heerlijke biertjes en fijne wijnen geproefd...dus ik stond niet geheel 'lekker' op, had ook veels te weinig geslapen, geloof dat ik maar 3 uurtjes de ogen dicht had, tja.
Maar ik wilde absoluut gaan pennen, de twee vorige dagen in het Haagse e.o. geen Cyprinus kunnen scoren, dan maar in het Mokumse! Toch?

Afgelopen woensdagavond al kennis kunnen maken met de nieuwe stek, dus wilde ik daar een ochtend pensessie proberen:

Afbeelding

Afbeelding

Had al wat pellets vermalen om een voermix met maïs, jonge kapucijners en flavour boost te maken, twee voerplekjes gemaakt en deze nog wat versterkt met wat al te plakkerige geweekte hennep:

Afbeelding

'Johnny's Rod' lag iets voor 06:30 uit, een mannetjes eend raakte in paniek en ik ook, toen deze wat verward dreigde te raken in de lijn, pfff, gelukkig viel het mee en zodoende kon er opnieuw ingelegd worden.
Het was volgens de app. 11 graden, kwam de wind uit het noorden( wk1) en bedroeg de luchtdruk 1013 mb.
Nu niet de traditionele wittebroodpluim op de haak , maar een kapucijner side hooked bevestigd.
Er was al vis gearriveerd op de voerplek, de pen bewoog direct! Ik was aangenaam verrast hierdoor en binnen enkele minuten ging de pen onder naar links, sloeg ik aan, helaas geen contact maar wel een boeggolfje van een vluchtende vis.
Oké, zo snel al een reactie, dat beloofde wat, weer ingelegd met een kapucijner side hooked, direct een lijnzwemmertje, en daarna dook de pen weer onder! Ik sloeg aan...in het luchtledige, geen contact, niets!
Oké, dat kan, weer een kapucijner side hooked bevestigd en aangeboden op de voerplek, niet lang daarna kwam er een opsteker, ik wachtte lang genoeg om de pen de kans te geven om onder te gaan, ik sloeg aan...weer niets! Geen contact, geen vluchtende vis, niets!
Ik begon nu te twijfelen aan alles: niet meer side hooked de kapucijners aanbieden? De pen langer laten onder gaan? Langer wachten met aanslaan? Ander aas, maïs, broodpluim, inzetten? Haak wel scherp genoeg? Denken, twijfelen, denken twijfelen...'Twijfel brengt de zekerheid' mooie one-liner van de chinese wijsgeer Confusius, waar ik nu niet veel aan had...denk ik…
Maar goed, nogmaals een jonge kapucijner side hooked bevestigd en te water gelaten, weer een mooie opsteker nu naar links, het wateroppervlak was mooi glad, de pen hobbelde mooi naar links, de pen ging 'fel' onder en kwam direct weer boven, de vis maakte een kolk, dit was een duidelijke lijnzwemmer waarbij de vis schrok van de lijn en/of haak en daardoor wegvluchtte met als gevolg het ontwikkelen van een vluchtkolk. De geschrokken vis was duidelijk een karper gezien de omvang van de kolk.
Daarna twee korreltjes mais in gezet, wat bijgevoerd en nu was het raak:

Afbeelding

Doch Abramis brama…

Hierna nog tweemaal brasems gehaakt bij mooie weglopers, geen karpers dus. Overigens waren het puike brasems die er wezen mochten.
Ik bleef veel 'leven' zien van de pen, maar dat werd volgens mij veroorzaakt door witvis/kreeftjes, soms wat lijnzwemmertjes, maar verder geen Cyprinus noemenswaardige ontwikkelingen in de buurt van de pen.
Zo rond kwart over 8, met op de haak een kapucijner, liep de pen mooi weg naar rechts, sloeg ik aan en dacht weer een brasem gehaakt te hebben, maar ik ondervond te veel weerstand. Eerst dacht ik aan een karpertje want de slip liep heel even af, de vis bleef rustig onder de hengeltop en ik zette wat druk en kon een glimp ontwaren, nou geen klein karpertje! Een mooie vis, maar gezien de afmeting behoorlijk mat qua inzet om zich te verweren.

Afbeelding

Afbeelding

Maar dit was verkeerd ingeschat, want nu kwam een eerste krachtsexplosie, met een mooi buigende krom staande 'Johnny's Rod' als gevolg.
Heerlijke dril, er kwam een tweede wat kortere krachtsexplosie nadat ik wat lijn had binnen gedraaid. De vis werd rustiger en rustiger en na twee scheppogingen belandde de karper in het net.

75 cm van lengte:

Afbeelding

Afbeelding
Eenmaal op de onthaakmat begon de vis een paar keer wild te spartelen, zo 'mat' was de karper dus niet.

Hierna weer gevoerd en om en om gevist met maïs en kapucijner, maar er gebeurde vanaf dat moment helemaal niets meer, heel vreemd, geen tikjes, besnuffelingen, lijnzwemmers of witvis/kreeft rukjes, helemaal niets meer. Alsof alle vissen verdwenen waren, er geen zin meer in hadden.
Ben om 09:30 gestopt want na een uur van niets meer gezien te hebben, wilde ik de pen nog onder zien gaan, dus verkast naar de Kruislaan.

Afbeelding

Afbeelding

Gevist bij het steigertje vanaf 10:00 tot 13:00 uur, de temperatuur was toen 13 graden, bij een noorden wind wk 1 tot 2, de luchtdruk bedroeg 1016 mb.
Breed uit gevoerd met de voermix, zag al enkele karpertjes scharrelen aan het oppervlak en hier en daar wat aasbellenveldjes waargenomen.
Binnen een minuut was het raak! Hoe verrassend! De side hooked bevestigde kapucijner werd direct gepakt door het karpertje:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Daarna was het weer stil, zo nu en dan tikjes, lijnzwemmertjes van witvis, om en om maïs en broodpluim ingezet, sloeg mis met dit als gevolg:

Afbeelding

Knoop op de lijn en lood verwikkeld op de lijn, alles eraf gehaald en opnieuw gemonteerd.
Regelmatig leven op de pen, verspeelde een leuke karper, maar omstreeks 12:00 uur was het wel goed raak. De karper pakte de twee maiskorreltjes en ging er rap mee vandoor:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Hierna nog wel wat leven gehad, maar ben om 13:00 gestopt, vond het prima zo.

Nog een uurtje door het Science park gefietst en in een slootje karpers gespot:


Afbeelding

Afbeelding

Het was al met al een fijne pendag in het Mokumse! :wink:
Thuis een bakkie en een donut:

Afbeelding
Gebruikersavatar
glenn axt
Berichten: 551
Lid geworden op: 20-07-2006 09:21
Locatie: Voorburg

09-05-2017 16:56

Wilde gistermiddag-avond pennen, zoonlief kwam op bezoek en bleef eten/logeren, besloot om vroeg te gaan eten:

Afbeelding

Zoonlief is bezig met zijn eindexamen en kon zich niet concentreren, hij heeft deze week examen nederlands en geschiedenis, ‘Pa waar ga je dan vissen?’ was zijn vraag, ‘ik wil met je mee want ik zit al dagen binnen, frisse lucht in de natuur zal mij goed doen!’.
Ik vond het prima dat hij mee ging, besloten werd om naar het meertje te gaan, daar konden we dan relaxt op een onthaakmat zitten en genieten, zoonlief nam boeken mee, maar na enkele minuten besloot hij om langs het meertje te gaan wandelen, bij terugkomst dook hij weer in de boeken:

Afbeelding

Oké, zo rond 16:45 lag good old rebuild ‘Johnny’s Rod’ uit met een side hooked jonge kapucijner op de haak, ik had twee voerplekjes gemaakt met daarboven op twee handjes geweekte hennep.
Voermix bestond uit maïs, jonge kapucijners en wat flavour boost. De weerapp. gaf op dat moment 15 graden aan, de wind was behoorlijk stevig en kwam uit het noorden, en de luchtdruk bedroeg 1023 mb.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Een koekoek riep met regelmaat aan de overkant, zwartkop en tjiftjaf waren met hun zang aan mijn kant stevig aanwezig, de IJsvogels vlogen met regelmaat langs de stek.
Het duurde lang voordat ik enig teken van leven kon ontwaren bij de pen, het was ook moeilijk zat om iets te zien vanwege de golfslag en mijn betraande linkeroog, zo nu en dan zag ik ver op het meertje een springende karper en zag soms een stukje staart of een rugvin boven komen.
Pas zo tegen 18:00 gebeurde er wat, gedurende het praten met zoonlief hield ik de pen in de gaten, in één snelle beweging dook de pen onder en sloeg ik aan, zoon schrok van mijn plotselinge actie en ik moest er eigenlijk wel om lachen. Niet lang daarna dook de pen weer onder en sloeg ik aan, weer niks maar ondanks het woelige water ontstond er door de vluchtende karper een imposante vluchtwelling, zoonlief zag dat ook en zei dat deze grote vis mij te snel af was geweest. Wat later kreeg ik weer een aanbeet, en weer niets gevoeld en gezien bij het aanslaan.
Zoonlief vond het goed zo, de wind nam toe en hij had zich niet al te warm gekleed, hij besloot om naar huis te gaan.
Iets voor 19:00 uur kreeg ik een opsteker die goed te volgen was, het drijflichaam kwam naar boven en de pen hobbelde weg door de pittige golfslag, ik sloeg aan en hangen! Maar dit werd een van de merkwaardigste en snelste ‘landingen’ die ik ooit heb meegemaakt van een karper. Hoe het allemaal kwam weet ik niet, maar bij aanslaan kwam de vis op zijn/haar rug naar boven en bleef zo in het roerige water dobberen, de vis had ik goed op spanning, de hengel stond krom, maar de vis kon in deze ‘rugliggings’ positie geen run of ander vluchtpoging ondernemen, het leek wel een drijvende vloermat zo, letterlijk en figuurlijk. Ik zag dat de haak op een rare plaats vast zat, bij een van de grote borstvinnen, dacht dus dat de vis valsgehaakt in de borstvin was, en zodoende deze merkwaardige positie had gekregen. Tja, het net gepakt en de vis a la vloermat binnen kunnen trekken. Maar in het net begon de karper als een wilde te springen ondanks de rugligging, en sprong zodoende uit het net!
Maar de vis bleef rustig en kon ik snel, vanwege de rugligging, opnieuw landen, wat bleek, de lijn was inderdaad wat verwikkeld geraakt bij de rechterborstvin, maar de haak was keurig in de bek gehaakt. Blijkbaar was bij het aanslaan de borstvin door de lijn gekomen waardoor de vis uitbalans kwam, en hierdoor als een ‘rugzwemmer’ gedrild werd, nou ja gedrild, de vis was gestrest of dusdanig uitbalans dat het niets meer op de rug zijnde kon doen…denk ik…

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Zo, even genieten van een overheerlijke blueberry muffin:

Afbeelding


De twee voerplekjes wat onderhouden met de voermix, binnen 20 minuten na de eerste vangst was het weer raak. Ik sloeg aan op de rap ondergedoken pen, direct contact, direct een run, en wat voor één! Johnny’s Rod boog direct en diep, de slip ratelde alsof deze nooit eerder op deze wijze had gerateld, meters lijn werden gesleurd van de molen, de slip werd wat aangetrokken in een poging om tegengas te geven, maar deze powerkarper gelijk een robuuste dieselloc, knalde lekker door, geen grip dus op deze vis. Was even tricky toen de vis opeens naar rechts spurtte richting overhangende takken en riet, hield de vis goed strak en pompte wat lijn terug, maar deze werd weer rap teruggewonnen door de vis door een tussensprintje, weer de slip iets strakker aangezet, voelde deze diesel bonken op de top, werd de vis dan moe? Ja, kon nu relaxt binnen halen, maar nee, de vis was nog niet moe gestreden, hup een krachtsexplosie naar links nu! Ha! Ik genoot! Ik genoot van de uiterste vechtbocht die deze krachtvis veroorzaakte op de rebuild stok, daar stond ik dan met een smile van hier tot Tokyo, een dergelijke dril is gewoon genieten! Durfde geen actie pics te maken, de stok stond zo krom getrokken en de vis was mij te rap en te onvoorspelbaar, dat ik mijn mobieltje maar in mijn vest liet zitten, en dan eindelijk na een mooi gevecht en mooie strijd, kon de powerkarper geland worden:

Afbeelding

Afbeelding

Heb de vis niet opgemeten, schat zo tussen de 65-70 cm in, niet groot, niet klein, maar sterk!
Weer wat gevoerd met de mix op beide stekjes, het werd kouder , de weerapp. gaf 11 graden aan en de wind nam soms in kracht toe waardoor het nog kouder aanvoelde. Er verschenen aan de overkant twee Lepelaars, de wind maakte het hen moeilijk om goed te kunnen landen, de karper activiteiten werden wat minder en op enkele plaagstootjes na bleef het opvallend rustig bij de pen.
Het werd ook moeilijker om de pen recht voor mij goed te kunnen bekijken, de schittering van de zon veroorzaakte dat…

Afbeelding

Vond het wel goed zo, heb heerlijk gevist, twee uitersten van karperdrilpartijen meegemaakt, om 20:30 uur ingepakt en met een redelijke wind in de rug op de fiets terug naar huis gegaan.
Gebruikersavatar
glenn axt
Berichten: 551
Lid geworden op: 20-07-2006 09:21
Locatie: Voorburg

10-05-2017 19:15

Vandaag en morgen werk ik thuis, een van de voordelen daarvan is dat ik mijn dag qua werk en andere 'bezigheden' zelf kan indelen. Dus had ik deze morgen besloten om de dag niet werkend, maar 'pennend' te beginnen, tja…
Het zou een korte pensessie worden in het water wat in het verlengde ligt van het park, vorige week had ik er al twee keer gevist en ik besloot nu het aan de overkant te gaan proberen.

Afbeelding

Eén compact voerplekje gemaakt van maïs gemengd met geweekte hennep.
De weerapp. gaf 6 graden aan, en een te verwaarlozen westenwind met een luchtdruk van 1013 mb. Het was bewolkt.
De stok lag een paar minuten over 6 uit, en lekker vlak langs de kant, een paar meter van de pen zag ik een mooie staartwelling ontstaan, er was karper aanwezig, maar nog niet direct in de buurt van de voerplek, ik vroeg mij af of ik wel de traditionele wittebroodpluim op de haak had gedaan, whahahaha, ik kwam daar aan de waterkant niet meer bij! Er zat namelijk nog helemaal niets op de haak bevestigd! Zo wazig of misschien wel te geconcentreerd met de automatische handelingen bezig zijnde, vergat ik de haak te voorzien van aas, en zo had ik enkele minuten zitten staren naar een pen die hoogst waarschijnlijk enkel beroerd zou worden door een staart/lijnzwemmer, in plaats van tekenen van leven te geven van vis die geïnteresseerd is in aas op de haak! Nou ik schudde met mijn hoofd van het lachen!

Afbeelding

Deed na deze constatering geen broodpluim maar twee korreltjes maïs op de haak.
Na een kwartiertje kreeg de pen een mooie en duidelijke lijnzwemmer te verduren, de pen kwam even omhoog, en kreeg een zwiepje mee naar rechts, opletten dus, er is vis in de buurt! Het duurde toch enkele minuten voordat de pen mooi onderdook in één vloeiende, snelle beweging, ik sloeg aan, maar niets, geen contact, geen welling of boeggolfje van een vluchtende vis. Jammer.
Er was één korrel af, wat bijgevoerd en op dezelfde plek de pen laten zakken met twee korrels op de haak. Het wateroppervlak was redelijk stil en glad, zo kon elke beweging van de pen goed gezien worden.
Iets voor 7 uur kwam de pen weer tot 'leven', langzaam verdween de pen langs de kant naar rechts onder het gladde wateroppervlak.
Ik sloeg aan, en dit keer was het wel raak!:

Afbeelding

Tijdens de dril zag ik verschillende 'vluchtkolken' van ander aanwezige karpers, er waren dus meer karpers op de stek.

Slanke Cyprinus die een mooie strijd had geleverd:

Afbeelding

Afbeelding

Nu wat verder van de kant gevoerd en afwachten maar weer, het duurde ongeveer tot kwart voor 8 alvorens de pen weer iets te registreren door gaf, ik was net bezig om een compact voerplekje vlak aan de kant te maken, toen ik vanuit mijn ooghoek wat aarzelende tikjes op de pen zag, direct was ik weer gefocust op de pen en sloeg aan toen deze naar rechts onderdook.
Hangen! Dacht aan een klein maar fel van leer trekkend karpertje, de vis dook tot tweemaal toe recht op de kant af, vond dat heel typisch, totdat ik een glimp zag van de vis, het was een Zeelt!

Wat werd deze super glibberige vis toch onrustig op de onthaakmat, moest deze koperbruine rakker telkens wat tegenhouden om een fatsoenlijke picture te kunnen maken:

Afbeelding

Afbeelding

Ik heb nog twee kleine voerplekjes gemaakt die ik om en om heb bevist, maar heb niets meer vernomen van vis, besloot om 08:30 uur in te pakken en naar huis te gaan om 'thuis te werken'.

Thuis een bakkie thee en een berlinerbol gescoord, zo, de werkdag was voor mij prima begonnen:

Afbeelding
Gebruikersavatar
glenn axt
Berichten: 551
Lid geworden op: 20-07-2006 09:21
Locatie: Voorburg

11-05-2017 20:35

De bedoeling was om vandaag in de ochtend en middag thuis te werken, om zodoende laat in de middag tot s'avonds laat te gaan pennen. Maar zowel buïenradar als mijn weerapp. op mijn mobieltje gaven regen en zelfs onweer aan in de late middag.
Dus besloot ik om net als gister in de vroege ochtend te gaan pennen, eerst een bakkie met een heerlijke muffin:

Afbeelding

Afbeelding


Er waren al wat karpers aan het oppervlak aan het 'scharrelen', zowel links op de hoek als vlak aan de kant, zo stil als ik kon probeerde ik mij ver genoeg van de kant op te houden, maar de scharrelende karpers verwijderden zich beetje bij beetje van de kant. Of ze het voelen dat er 'narigheid' in de buurt zit...tja...of ik was toch wat te rumoerig aan de waterkant.

Afbeelding

Weerapp. gaf 8 graden aan, een oostenwind maar nauwelijks merkbaar en de luchtdruk bedroeg 1002 mb.

'Johnny's Rod' lag ruim over zessen uit, met een verse wittebroodpluim op de haak, had twee voerplekjes gemaakt die om en om werden bevist, voermix bestond uit mais, jonge kapucijners en flavour boost. Wat later gooide ik op elke voerplek nog een handje geweekte hennep uit.

Afbeelding

Het duurde lang voordat er enig leven via de pen werd geregistreerd, iets voor 7 uur kreeg ik op de linker voerplek een lichte opsteker gevolgd door het schuin ondergaan van de pen, ik sloeg aan, leuk contact met een brasem die vlak aan de kant losschoot.
Hierna kreeg ik een prachtige opsteker te zien, de haak was beaasd met een side hooked geplaatste jonge kapucijner, de pen ging prachtig mooi schuin staan en verplaatste zich naar rechts, ik had tijd genoeg om aan te slaan, zou het een karper of toch een brasem zijn? dacht ik nog, en plots stopte de aanbeet! Ik begreep er niets van, was dit dan een erg lang durende lijnzwemmer geweest? Was het aas er af gegaan? Had de vis het aas uitgespuugd? Tja…
Beide voerplekjes bleef ik regelmatig onderhouden, ik voelde gewoon dat er vis zat en dat het een kwestie van tijd en geduld zou zijn.
Nadat de pen en het aas mijns inziens al lang genoeg onberoerd op de rechter voerplek lag, besloot ik de stok rustig te verplaatsen naar de linker voerplek...had ik dat nou maar niet gedaan, onmiddellijk stoof er een karper weg op plek waar de pen en het aas had gelegen, gevalletje van 'bad timing'...tja.
De tijd verstreek, het werd ook drukker en drukker achter mij op het kruispunt, de IJsvogels waren zo nu en dan present, en eventjes zat er een links van mij op een overhellende tak, een Oeverloper probeerde tot vier keer toe te landen op de visstek, tja ik had zijn/haar foerageerplek tijdelijk bezet. Grote bonte spechten vlogen af en aan en groepen Aalscholvers vlogen hoog over.
Ik heb genoten in het heerlijke lente zonnetje...en ach, next time zal 'Johnny's Rod' weer prachtig krom staan en de slip weer ratelen...

Afbeelding
Gebruikersavatar
glenn axt
Berichten: 551
Lid geworden op: 20-07-2006 09:21
Locatie: Voorburg

13-05-2017 15:13

Gisteravond even wezen pennen, wilde tot dat het donker zou worden vissen, maar 3 kwartiertjes gevist, de weerapp. gaf namelijk een aankomende onweersbui aan, terwijl laat in de middag daar nog geen sprake van zou zijn, tja…

In de box pellets en boilies(tutti frutti) vermalen:

Afbeelding

Afbeelding

De mix ter plaatse afgemaakt met mais en jonge kapucijners, stok lag in om 18:00 uur, het was 19 graden, er stond een te verwaarlozen zuiden wind en de luchtdruk bedroeg 1002 mb.
Brasem aangetikt:

Afbeelding

Donkere, dreigende wolken, na 3 kwartiertjes dus ingepakt en net voor de eerste bui thuis:

Afbeelding

Een mini gele rakker:

Afbeelding


Vanochtend weer wezen pennen, onderweg bij een van de bruggetjes van het park zag ik karpers aan het oppervlak happen:

Afbeelding

Het was behoorlijk bewolkt weer, maar volgens de weerapp. zou het tot in de middag droog blijven.
De voermix van gister gebruikt aangevuld met maïs en kapucijners:

Afbeelding

Afbeelding

'Johnny's Rod' lag iets voor 06:00 uur uit met op de haak een kapucijner, er was al vis gearriveerd op de voerstek gezien de belletjes en het gewroet, langs de kant zag ik een mooie karperwelling ontstaan, dat zit wel goed dacht ik.
Veel 'leven' op de pen gezien, ving eerst 3 brasems:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


Toen de volgende merkwaardige aanbeet; je hebt dat weleens , dat de pen of te hoog of te laag 'staat' vanwege het wat grillige bodemverloop, in dit geval was de pen nog net niet geheel onder en was een klein rood stukje van de antenne nog te zien. Omdat het wateroppervlak zo goed als glad was, is een dergelijke afstelling niet erg, elke 'beweging' van de pen wordt goed gezien. Opeens verdween het laatste stukje van de antenne, ik dacht dat het door de lichte stroming kwam, dus liet ik het even zo, want vaak komt het stukje weer vanzelf naar boven.
Maar nu niet, ik keek naar het stuk lijn vanaf de hengeltop en zag deze langzaam ondergaan! Een aanbeet dus! Plotseling dook de pen op, ongeveer een klein metertje vanwaar het zich eerst had bevonden, en dook daarna weer weg! Nu sloeg ik aan, en WROEM! Ik hoorde eventjes de slip lopen, de hengel stond even krom, en de haak schoot los…
Een behoorlijke vluchtkolk met uitdijende boeggolf was het bewijs van een even aangetikte Cyprinus. Jammer.
Later sloeg ik mis op weer een karper gezien de welling en boeggolf van de vluchtende vis.
Maar eindelijk, om ongeveer kwart voor 8, dook de pen met op de haak een jonge kapucijner, onderwater en sloeg ik aan op een karper. Heerlijk, het geluid van een ratelende slip en het voelen en bonken van een vluchtende vis op het handvat, de karper nam twee korte runs en kon ik daarna snel landen.
Och wat mooi! Weer eens een Spiegel gehaakt!:

Afbeelding

Afbeelding

Weer gevoerd en om en om gevist met mais en jonge kapucijner, maar zo tussen 8 en 9 uur op wat lichte plaagstootjes na, geen aanbeten, zo nu en dan motregende het en soms ging dat over in een heuse bui.

Afbeelding

Er werden vanaf 09:00 uur enkel nog maar brasems gevangen, éénmaal schrok een karper van de lijn gezien de vluchtkolk, maar daarna geen karpers meer in de buurt gezien. De voermix dreigde op te raken, dus aangevuld met kattenbrokjes en een blikje mais.

Afbeelding

Afbeelding

De kattenbrokken waren in trek bij de Abramis brama:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Oke, tot 12:00 uur gevist, lekker bezig geweest, heerlijk gevangen en vooral genoten...
Het was een fijne ochtend met alles erop en eraan. :D

Thuis een bakkie gedaan:

Afbeelding
Gebruikersavatar
glenn axt
Berichten: 551
Lid geworden op: 20-07-2006 09:21
Locatie: Voorburg

14-05-2017 20:04

Gisteravond nog wezen pennen in het park van 17:45 tot 21:00 uur, het was bewolkt en het begon te regenen, later klaarde het gelukkig op, dus viel het allemaal mee.

Afbeelding


16 graden, wind:wzw wk 1 tot 2, luchtdruk was 1013 mb.
Gevoerd met voermix van mais en kapucijners en flavourboost.
Kreeg vrij snel na inleggen een mooie opsteker en hangen, maar van brasem:

Afbeelding

Ving enkel brasems, veel aanbeten, enkele missers waarvan 1 x van een karper gezien de mooie welling.

Afbeelding

Kolk van Brasem:
Afbeelding

AfbeeldingVanmorgen wezen 'pennen' in het verlengde watertje van het Park:

Afbeelding

AfbeeldingHad nog voermix over van gisteravond en deze aangevuld met mais en jonge kapucijners. Veel 'leven', sloeg 3x mis, ving 2 brasems op jonge kapucijner, daarna was het raak met een Cyprinus, dacht vanwege de tergend langzame aanbeet wederom met een brasem te maken te hebben, de pen bewoog heel langzaam en dat was haast niet te zien, sloeg pas aan toen het puntje van de pen verdween. In het begin voelde het echt niet dat het een karper betrof, pas toen ik meer druk ging zetten en de vis de molenslip ging testen, wist ik dat er een karper aan de haak zat.
Wow! Tot 2x toe moest ik deze karper goed blokken omdat het richting stenenbruggetje snelde:

Afbeelding

Afbeelding

'Johnny's Rod' boog heerlijk!!!:

Afbeelding

Mooie karper, schat zo tussen de 65 en 70 cm in, en pittig qua gewicht:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Hierna ving ik enkel brasem;

Afbeelding

Afbeelding

Vond het wel goed zo op deze stek, besloot om verderop in het Park te gaan vissen.
Bij een ijzeren steiger zag ik enkele karpers scharrelen/happen aan het oppervlak:

Afbeelding

Twijfelde om hier enkele voerplekjes aan de kant te gaan maken, maar vind de plek te rumoerig, ik wilde lekker zitten in een relaxte omgeving, dus toch maar gelopen naar de parkstek:

Afbeelding

Afbeelding


Hier gevist vanaf 08:00 uur en direct op de kapucijner een aanbeet, een prima opsteker met dito wegloper kon worden verzilverd, maar wel van brasem:

Afbeelding

Afbeelding

Veel leven hier, met lijnzwemmers, misslaan en 1x even een karper er op gehad, het werden dus slechts brasems die op 'Johnny's Rod' werden gevangen.

Voermix raakte op, dus aangevuld met mais en zeer kleverige geweekte hennep:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Omstreeks 11:30 gestopt, de IJsvogels vlogen roepend enkele keren over de stek, een paartje Boomvalken verjaagden vervelende Zwarte Kraaien en een groepje van maar liefst 4 Ooievaars cirkelden over de stek:

AfbeeldingIk heb heerlijk gevist, genoten en als het dit weer blijft dan zal denk ik een dezer dagen de paai gaan inzetten, we zullen zien.

Bakkie koffie:

Afbeelding
Gebruikersavatar
glenn axt
Berichten: 551
Lid geworden op: 20-07-2006 09:21
Locatie: Voorburg

17-05-2017 15:35

Afgelopen maandagmiddag-avond gepend in het Parkwater, volgens de weerapp. zou het droog blijven, niet dus, na 18:00 uur bleef het niet droog, de motregen ging soms over in regen en dan weer in gemotter, ach it’s all-in the fishing game…
Vroeg gegeten zodat er met een goed gevulde maag relaxt gevist kon worden:

Afbeelding
Eten gehaald bij de chinees verder op de hoek.

Afbeelding
Met een ijskoude rakker erbij.

Gevist van 16:15 uur tot 21:30 uur, temperatuur was 21 graden, er stond een zuidwesten wind wk 2 en de luchtdruk bedroeg 1026 mb.

Afbeelding

Gevoerd met een mix van maïs en jonge kapucijners en wat scheutjes flavour-boost.
Na wat plaag stootjes en lichte lijnzwemmertjes duurde het tot 17:45 eer de eerste vis zich meldde, een brasem :

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Sloeg éénmaal mis op mogelijk een karper gezien de schrik/vluchtgolf die ontstond, gedurende de regen bleef ik wel wat leven houden in de vorm van witvis tikjes en lijnzwemmers. Zag zo nu en dan wel karper boven komen of aan de kant wegschieten.
Ik ving nog twee brasems en een geleedpotige:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


Zo omstreeks 21:30 gestopt, begon al wat te knikkebollen op de onthaakmat en kon de pen al moeilijker zien.
Thuis bakkie koffie en poffertjes:

Afbeelding
Na het werk gisteren wat nodige boodschappen gedaan en zowel met de statische en penstok naar het meertje gegaan. Ik was in de veronderstelling dat de paai al begonnen was( gezien de berichten her en der in het land), maar het was opvallend rustig op en rond het meertje, het was lekker warm weer dus daar zou het toch niet aan gelegen hebben.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

De statische stok beaasd met een stuk tutti-frutti boilie op het hairtje, en precies om 16:00 uur lag deze geheel links in, heb daar ook wat gevoerd met wat crushed boilies.
'Johnny's Rod' lag enkele minuten later in, tja had de twee verse witteboterhammen vergeten mee te nemen, dus side hooked een jonge kapucijner op de haak gedaan.
Temperatuur op dat moment was 24 graden, zuidwestenwind wk1-2, luchtdruk bedroeg 1026mb.
Het duurde lang voordat er iets gebeurde, op de penstok sloeg ik tweemaal mis, vlak aan de kant kwam de pen héél snel omhoog en dook direct naar beneden, maar bij het aanslaan geen contact of welling gezien. Verder wat tikjes van witvis/kreeftjes, pas omstreeks 17:30 kon ik aanslaan op een mooie wegloper, wel van Abramis brama:

Afbeelding

Afbeelding

Ik focuste me, na wat bijgevoerd te hebben met de voermix van mais, jonge kapucijner en flavour-boost, verder op de penstok, hoorde aan de rechterkant van mij op ongeveer 3 meter afstand een Bosrietzanger prachtig zingen, zo ingedoken op de onthaakmat kon ik deze zomervogel prachtig zien en horen.
Toen hoorde ik vlak voor 18:00 uur eerst heel rustig het baitrunner getingel afgaan, ik was direct alert op de statische stok, eventjes stopte de lijnafgifte en het baitrungeluid om daarna voluit af te gaan. Haha dit geluid had ik een tijdje niet gehoord dus dat was wennen! Stond op om de stok op te pakken van de hengelsteun, zag geheel links, wat zou het zijn 40-45 meter, een kolk van een vluchtende vis en draaide aan de molenslinger, de 'normale' slip trad nu in werking en de CJW stok stond direct krom, wow, heerlijke dril ontstond er nu en de vis zwom naar rechts en de molen gaf rap lijn af.
De vis verplaatste zich sneller dan ik verwacht had, want ik kreeg even een slappe lijn te verduren, de karper zwom naar mij toe, naar de kant dus, er ontstond en wat ongemakkelijke situatie toen de vis geheel naar rechts opdook en zich van de narigheid probeerde te bevrijden in het riet, gelukkig kreeg ik de karper er met wat mazzel uit, maar zag nu het volgende gebeuren, de penhengel lag nog 'uit' en in de weg. Met mijn linkerhand pakte ik de penstok om deze uit het water te halen, en jawel de haak zat al vast aan de lijn van de statische stok!
Gaf een voorzichtig tikje op de penstok en wonder boven wonder ging de haak los van de lijn, mazzel! Ik kon nu met een gerust hart de vis verder moe laten worden, na wat scheppogingen deze sterke Cyprinus op de mat gekregen:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Maar hierna was het ondanks regelmatig voeren op de penvoerstek, en wat crushed boilies op de statische stek, eigenlijk gebeurd met visactiviteiten, ik wilde de pen absoluut nog even 'onder' zien gaan dus besloot ik naar de stek bij het steigertje te gaan op het Science Park:

Afbeelding
Was hier van 20:15 uur tot 21:30 uur, zag al wat gescharrel van karpers her en der, zowel links , in het midden en rechts gevoerd met de voermix, en ingelegd met twee maiskorrels op de haak. Veel rottend bladafval op de bodem, dus was het zaak om niet al te dicht aan de kant in te leggen, regelmatig werd er een blad gehaakt.
Na een kwartiertje dook de pen in het midden van de sloot onder, een fijne dril was het gevolg hierop:
Afbeelding

Afbeelding

Echt een sterk karpertje hoor, wat een kracht en uithouding had deze Cyprinus carpio:

Afbeelding

Afbeelding

Hierna was het gedaan in deze sloot, ondanks wat bijgevoerd te hebben, kreeg ik geen fatsoenlijke aanbeten meer, maar ach, ik was tevreden, en ik had de baitrunner weer eens in actie gehoord en gezien, en de CJW stok boog ook weer eens, al met al was ik tevreden.
Gebruikersavatar
glenn axt
Berichten: 551
Lid geworden op: 20-07-2006 09:21
Locatie: Voorburg

18-05-2017 17:39

Gisteren weer thuis gewerkt, ik kon dus of s'morgens vroeg gaan pennen of in de middag-avond, en gezien de weersvoorspellingen voor de ochtend ongunstig waren, er zou regen worden voorspeld, werd het een late middag-avond gebeuren. Maar het bleef dus gisterochtend droog, had dus een ochtendje kunnen gaan karperen, tja.
Heb dus gewerkt tot een uurtje of 3, en ik had nog geen flauwbenul hoe het buiten zou zijn, maar het bleek gewoon zomers warm weer te zijn, eerst een mini gele rakker om de werkdag af te sluiten:

Afbeelding

Oke, op de fiets in mijn t-shirt , bepakt en bezakt, reed ik door het park, ik had paaiende vissen verwacht, maar dat viel eigenlijk tegen. Zag in het voorbij fietsen wel wat beroering vanaf de brug in het riet, maar meer ook niet.
Zo, het is even mooi warm weer en het park stroomt vol met mensen en allemaal luchtig gekleed. De kiosk met terras was al druk bezet en op het grasveld zaten groepjes mensen te genieten van het mooie weer. Bij de houten brug stopte ik even om te kijken naar een grote karper die wat sullig en relaxt aan het zwemmen was, hier had ik vorig jaar overdag paaiactiviteit waargenomen, maar nu was het opvallend stil.
Ik besloot de woonwijk, wat aan het park grenst, uit nieuwsgierigheid in te rijden om daar het water te bekijken:

Afbeelding

Een strook drab, geheel links, werd zo nu en dan 'bewogen', een deining zag je dan even ontstaan wanneer een karper zich aan het oppervlak manifesteerde.
Zal ik nou wel of niet? Ik besloot om op deze nieuwe plek, wat aangepast te pennen. Vier loodjes haalde ik eraf, het stuitje werd een behoorlijk stuk naar beneden verschoven om zodoende de grote broodpluim vrij kort onder het wateroppervlak te laten zweven, ik wierp voorzichtig in en draaide dan de pen en grote broodpluim richting drabstrook Vrij snel volgde een aanbeet! Ik was verrast! Maar het bleek een brasem te zijn die de broodpluim had gepakt. Ja, dat vond ik wel teleurstellend.
De plek was nu natuurlijk verstoord, maar ik besloot om opnieuw op dezelfde wijze een grote broodpluim langs de drabplek te presenteren, om het verhaal niet al te lang te maken sloeg ik daarna 4x mis waarvan 1x zeker van karper gezien de deining die er ontstond. Zag daar overigens groepen brasems aan het oppervlak bivakkeren/rondzwemmen en deze vissoort was wel bezig met paaien.
Oke, na ongeveer 3 kwartier had ik het hier wel gezien, besloot maar naar mijn oude vertrouwde parkplek te gaan:

Afbeelding

Afbeelding

De stok lag hier uit omstreeks 18:15 tot 19:45, de weerapp. gaf maar liefst 29 graden aan, maar geen last van de warmte want een verkoelende zuidenwind, wk 2, en de schaduw van de hoge bomen bezorgden mij in ieder geval een heerlijk en ontspannen gevoel aan de waterkant, de luchtdruk bedroeg 1013mb.
Breed gevoerd op de stek met een mix van mais en jonge kapucijners, veel 'leven' op de pen, zag wel karpers maar die dobberden in het midden wat rond, geen karperaanbeten hier, wel tweemaal brasem aangetikt en weer een kreeftje bovenwater gehaald. Die aanbeetjes van deze geleedpotigen herken je op den duur wel, heel langzaam gaat de pen onder…
Ik wilde op deze mooie avond toch nog proberen een karper te scoren, de pen onder zien gaan door een karperaanbeet, de stok krom zien worden getrokken, de kracht van een vluchtende vis ervaren.

Afbeelding

Op naar het Science park, waar ik bij de sloot met het steigertje wilde gaan pennen, maar daar aangekomen zag ik dat het wateroppervlak bezaaid was met allerlei rommel/blaadjes etc. Reed het park wat door en kwam uit bij een nieuwe sloot die ik een vorige keer al eens geïnspecteerd had:

Afbeelding

Afbeelding

Hier gevist vanaf 20:15 tot 21:30, met de 'zwevende broodpluim' tactiek, twee karpers gescoord, twee maal misgeslagen, en een karper na een leuke dril verspeeld:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Het zoeken naar karpers loont meestal wel... :wink:
Gebruikersavatar
glenn axt
Berichten: 551
Lid geworden op: 20-07-2006 09:21
Locatie: Voorburg

21-05-2017 20:59

Gisterochtend vanaf iets voor 06:00 uur tot 12:45 gepend in het mooie Westerpark te Zoetermeer:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

De beviste 1e visstek:

Afbeelding

Afbeelding

Op dat moment was het 10 graden, bij een zzw wind wk 1 tot 2, en de luchtdruk bedroeg 1016mb.
Vlak aan de kant twee voerplekjes zowel links als rechts naast een rietstrookje gemaakt, de voermix bestond uit maïs, jonge kapucijners en geweekte hennep:

Afbeelding

Binnen het kwartier was er vis op de stek, op de voerplek links van de rietstrook zag ik mooie wellingen ontstaan van een karper die zich te goed deed aan al het lekkers, ook zag ik zo nu en dan het riet bewegen, het waren allen duidelijke tekenen van aanwezige vis(sen). Tja, ik zat wel met de 3m 1.5 lbs stok aan de rechterkant, het was dus verkeerd gegokt. Ik kon twee dingen doen: óf ik liet de met een jonge kapucijner side-hooked beaasde haak gewoon op de rechtervoerplek liggen, in de hoopvolle wetenschap dat de vis(sen) toch zou gaan azen op de plek , het zou dan een kwestie van tijd c.q. geduld zijn, óf ik zou de stok zo voorzichtig mogelijk verplaatsen naar de linkervoerplek, maar met het gevaar dat bij het inleggen de vis(sen) zou worden verstoord…Ja, de laatste optie werd het, ik verplaatste zo voorzichtig mogelijk alles naar de linkerkant. Dacht even dat ik de vis toch verstoord had, maar nee, de wellingen kwamen weer, maar nu bleek de pen te diep afgesteld te zijn, te veel drijflichaam van de pen was zichtbaar en de antenne stond te schuin…Ik liet dit maar zo, ik wilde nu niet al te veel meer gaan verstoren/veranderen. Het was ‘rete’ spannend nu; wanneer zou de vis de kapucijner ontdekken en er mee vandoor gaan. Hoefde er niet al te lang op te wachten, een paar tikjes zag ik op de pen en daarna dook deze onder. Ik sloeg aan, voelde direct contact, de hengel boog diep en toen schoot de haak los! Potverdorie! Een imposante kolk was alles wat ik te zien kreeg van de gevluchte vis. Tjongejonge, dit had hem kunnen zijn, de eerste karper die ik sinds lange tijd buiten mijn vertrouwde Mokumse stekken zou hebben gevangen, op een nieuwe stok.Handje voermix werd op beide stekjes gegooid en ik besloot om de stok weer op de linkervoerstek in te leggen. Zag weer wellingen ontstaan aan de kant, en was verbaasd maar aangenaam verrast dat er zo snel weer vis op de verstoorde stek was, of mogelijk waren er geen andere vissen mee gevlucht met de gemiste karper. Het was een kwestie van tijd dat de wederom met een jonge kapucijner side-hooked beaasde haak opgepikt zou worden. Inderdaad hoefde ik niet al te lang te wachten, de pen schokte en dook weg, ik sloeg aan en hangen dit keer! De vis stoof naar links, ja, een karper, overduidelijk! Heerlijke maar toch wel wat korte dril, de stok vond ik overigens geweldig goed reageren en stond prachtig krom getrokken door de karper. Te gek hoor een vis drillen met een dergelijke dunne stok! En opvallend sterk, had dit niet verwacht! De nieuwe stok voldeed gewoon boven verwachting goed.
Oké ik had een smile van hier tot Jericho op mijn gezichtje, eerste karper sinds lange tijd buiten mijn vertrouwde ‘Karperen voor de deur’ stekjes, en nieuwe stok goed getest, de karper kreeg ik niet direct in het net, maar toen ik een eerste goede glimp van de vis in het net zag, was ik extra blij en verrast vanwege de afmeting, donkere kleur en prachtige ‘volle’ vorm:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Zo relaxt de dril was met deze vis, zo rumoerig en springerig de karper was op de onthaakmat, dit bedoel ik dus...:

Afbeelding

snel het meetlint gepakt want ik wilde graag de lengte weten…88cm was deze mooi vis.
Nou, bakkie koffie gedronken na deze mooie vangst, wat bijgevoerd op beide stekjes, maar op enkele voorzichtige aanbeetjes m.i. van witvis na gebeurde er niets meer, na ruim anderhalf uur op deze stek gezeten te hebben verkast.

Afbeelding

Afbeelding

Ben een gedeelte van het Westerpark ingelopen en heb genoten van dit prachtige landschapspark, ik zocht naar nieuwe stekjes, maar halverwege ben ik teruggegaan naar de twee stekjes die de eerste keer bij mijn bezoek bevist werden.
Mooie wolkenpartijen gezien, weinig karperactiviteiten waargenomen, zo af en toe wat witvis gedoe op de pen en toch een brasem gescoord op wittebroodpluim:

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Mooie wolkenformaties hier gezien:

Afbeelding

Afbeelding

Terug maar naar de ochtendstek, goed gevoerd met de voermix en geweekte hennep, veel ‘leven’ op de pen, 1 maal Kolblei gevangen en een paar missertjes van witvis. Vond het goed zo, ingepakt en tevreden naar huis.
Marco Mostert
Berichten: 3291
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

22-05-2017 12:43

88cm., da's mooi Glenn. Helemaal genieten op een lichte penhengel!

..En mocht je het niet weten, die geleiden ogen op die bruine hengel zijn waarschijnlijk lichtgevend. Ik heb op twee karperhengels zulke top ogen, en er wat reserve geleide ogen van liggen. Felle zaklamp erop en gloeien maar :) .
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Gebruikersavatar
glenn axt
Berichten: 551
Lid geworden op: 20-07-2006 09:21
Locatie: Voorburg

23-05-2017 19:00

Dank je wel Marco voor het attenderen betreffende de geleide ogen van de 'Johnny's Rod', maakt de hengel nog meer bijzonder dan hij al is! :D Lichtgevende geleide ogen!


Afgelopen zondagochtend in het kader van ‘onbekende stek’ proberen/verkennen, 3 uurtjes(05:45-08:45 uur) gepend in het ‘Forepark’ te Den Haag.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Watertjes zien er veelbelovend uit, heb bij enkele duikers wat voerplekjes gemaakt met een voermix van maïs met kapucijners, enkel karperactiviteiten gezien bij het watertje bij het voetbalstadion van ADO( het is daar ook opmerkelijk dieper dan in het omringende water):
Geen karperaanbeten/vis gescoord, zo af en toe een lijnzwemmertje, dat was het dan, maar zal in de toekomst het Forepark weer eens aandoen om een karper te gaan belagen.


Gistermiddag liep de temperatuur lekker op tot zomerse waarden, na wat boodschappen te hebben gedaan wilde ik karpers gaan zoeken die zich aan het oppervlak hielden, met een wittebroodpluim wilde ik ze verleiden tot een aanbeet.
Bij het verlengde parkwater richting woonwijk zag ik een groepje lekker zonnen, er zaten een paar dikke spiegels aan het oppervlak wat rond te dobberen en sommige karpers zwommen samen met groepjes brasems aan het oppervlak rond, vond het water overigens opvallend helder.
Nou, ik hield mij zo stil mogelijk aan de waterkant, heb diverse broodpluim zo voorzichtig mogelijk aangeboden bij verschillende karpers, maar je raadt het al, weinig tot geen interesse. Eenmaal zwom een karper terug naar de broodpluim, cirkelde er even om heen ter inspectie, maar besloot het niet te nemen, pfff, was wel een spannend moment.
Opeens verscheen er een groepje van 3 karpers waarvan de kleinste karper, schat deze zo tegen de 60cm aan, direct de broodpluim opzoog, kon alles prachtig van bovenaf bekijken, en juist daardoor sloeg ik veels te vroeg aan, een misser dus, had gewoon een paar tellen moeten wachten alvorens aan te gaan slaan. Normaal zie je de pen ondergaan bij een aanbeet en dan sla je aan, dit was natuurlijk direct aanslaan bij het zien dat de karper het aas pakt…te vroeg dus!
Hierna gebeurde er niet veel meer, denk dat ik de plek aan de kant had verstoord want alles was ‘weg’.
Verkast naar de vorige week in de woonwijk ontdekte drapplek, maar na een lijnzwemmertje, waren wel karpers aanwezig daar, verkast naar de brugstek:

Afbeelding

Zag daar aan de andere kant van de brug een behoorlijke karper samen met brasems dicht tegen het oppervlak zwemmen:

Afbeelding

Afbeelding


Tja, hier toch een kleine 3 uurtjes gepend met van alles en nog wat, maar heel veel witvis gedonder, zo af en toe lijnzwemmers, veel passerende karpers( en brasems), maar geen aanbeten en vangsten. Blijft een rare gewaarwording dat bij zoveel visactiviteit, karpers aan het oppervlak, passerende karpers aan de kant, er geen aanbeten/vangsten volgen. But that’s all in the fishing game!
Gebruikersavatar
glenn axt
Berichten: 551
Lid geworden op: 20-07-2006 09:21
Locatie: Voorburg

23-05-2017 23:38

Brasems passeerden ook de stek:


Afbeelding

Haast treiterend zat een karper rondjes om de pen te zwemmen:

Afbeelding
Marco Mostert
Berichten: 3291
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

24-05-2017 09:00

De heren van Vis TV deden bij het ADO stadion, buiten een frikadelletje scoren, volgens mij ook niet zulke goede zaken. Misschien met de club te maken :) ?

..Overigens heel herkenbaar die hangende vissen. Zondag middag stonden we (gezin) in het Zeeuwse met een defecte auto accu te wachten op de ANWB, toen een schub van 't grote, heldere water z'n lijf liet zien. Een drietal maden aan de m'n bolo hengel - en er was voldoende drill ruimte - liet 'ie na een rondje interesse links liggen (hangen)...

Relaxed aan 't cruisen en andere dingen aan 't karperhoofd 8) .
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Gebruikersavatar
Ben de Groot
Berichten: 333
Lid geworden op: 11-08-2005 13:04
Locatie: Leidschenveen ====== The Hague

24-05-2017 09:41

Hé Glenn, deze stekken liggen op 5 minuten lopen van mijn huis, grappig dat je die aandoet.
Ligt genoeg water in de wijk (Forepark e.o), grotendeels met elkaar verbonden.
Ook hier herkenbaar dat er veel vis gespot wordt, maar ze laten zich op dit moment niet makkelijk vangen. Dat was vorige maand wel anders.

Succes !
C atch
A nd
R elease
P lease

<*))))><
Gebruikersavatar
R de Winter
Berichten: 3066
Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
Locatie: JRC Extreme Brolly
Contacteer:

24-05-2017 16:17

Ssssst ben... straks ben ik me stekken kwijt.. tis nu nog rustig idd bij forepark en de wijk maar komt wel...

En marco... die gasten van vistv deden het idd niet best, maar die hadden iok beter hun huiswerk moeten doen er zit zat alleen je moet ze wel zoeken want alles staat met elkaar in verbinding..
Oja joh!!!
Marco Mostert
Berichten: 3291
Lid geworden op: 28-05-2008 17:59

24-05-2017 19:00

R., net nog even gekeken en Ed ving op z'n typische pen vis manier - de vis haakte zichzelf, terwijl hij met een andere hengel bezig was - toch een spiegel.

'Ben zelf 't 'swachte schaep' van de familie :D .., en dus niet in Den Haag geboren. Maar ik zou met een sporadisch vissende oom nog een keertje een hengel uitgooien. Daarom even de vraag of dat water misschien is ingebracht in de landelijke lijst? ..En is 't toevallig dichtbij de vruchtenbuurt van Den Haag?
Groeten, Marco.

..Ironisch genoeg is m'n glazen bol gebarsten uit voorspelbaarheid 8).
Gebruikersavatar
R de Winter
Berichten: 3066
Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
Locatie: JRC Extreme Brolly
Contacteer:

25-05-2017 16:51

Marco Mostert schreef:R., net nog even gekeken en Ed ving op z'n typische pen vis manier - de vis haakte zichzelf, terwijl hij met een andere hengel bezig was - toch een spiegel


En wat wil je hiermee zeggen.... zoals je al eerder zelf aangaf deden ze niet echt hun best.. Ik vis daar zelf en in die omgeving redelijk vaak en als je goed zoekt en je je huiswerk doet kun je er meer pakken dan alleen die spiegel..


Cheers.
Oja joh!!!
Peter van zanten
Berichten: 270
Lid geworden op: 17-03-2017 20:51
Locatie: 's-Gravendeel

25-05-2017 18:37

Er zitten een paar hele mooie foto's tussen! :D
(Wel veel scrollen) :P