Noodnummer stroperij Vlaanderen in de maak?

Moderator: Hoedemakers Mark

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Hoedemakers Mark
Berichten: 1157
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Kinrooi - België
Contacteer:

01-04-2013 16:06

Enkele jaren geleden heeft onze vereniging de problematiek van stroperij (lees: het illegaal vis onttrekken aan onze waters) veelvuldig in het nieuws gebracht. Zowel kranten, radio als tv schenen dankzij het VBK hun licht op dé hedendaagse doorn in het oog van de sportvissers.

De oprichting van het online 'meldpunt visstroperij', waarvoor trouw VBK-lid Steven Verhelpen een internetapplicatie ontwikkelde, had als grootste bedoeling het wakker schudden van de overheid. Het is namelijk een taak van hen om via doelgerichte aanpak de stroperijen zoveel mogelijk een halt toe te roepen. De wens van VBK was ook dat er een gewestelijk (Vlaams) oproepnummer zou worden opgericht waarop vissers 24/24 en 7 dagen op 7 wantoestanden zouden kunnen melden. Vissers zijn namelijk dé aangewezen partners om samen met natuurinspecteurs zorg te dragen voor onze fauna en flora! Helaas gingen er sindsdien enkele jaren voorbij, waarbij we ons als vereniging vooral toespitsten op een wijziging van de wetteksten. De hoop was er wel dat onze boodschappen hun doel hadden bereikt.

Anno 2013 zijn we blij dat onze partners van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) de mogelijkheid aan het bekijken zijn om een 'noodnummer voor natuurinspectie' kan worden opgericht. Voor wat betreft het noodnummer voor waterkwaliteit/vissterfte zal teruggekoppeld worden met de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM). Tevens wordt nagegaan of deze nummers vervolgens op het visverlof kunnen vermeld worden.

Na de vernieuwing van het Vlaams uitvoeringsbesluit op de Wet op Riviervisserij, is dit alweer een flinke stap vooruit! Vissers als erkende partners van handhavers bij de bescherming van onze vispopulaties is al lang geen utopie meer. Sterker nog, het komt met rasse schreden dichterbij! We wensen als VBK-bestuur alvast onze oprechte dank uit te spreken naar de mensen van het ANB.

Namens het voltallig bestuur
Mark Hoedemakers
Plaats reactie