Een terugblik op 2012

Moderator: Hoedemakers Mark

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Hoedemakers Mark
Berichten: 1157
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Kinrooi - België
Contacteer:

26-12-2012 16:42

Ondertussen is het een jaarlijkse traditie om in de laatste week van het kalenderjaar even terug te blikken op het VBK-jaar. Dit terugblikken is ook goed om opnieuw energie op te doen voor hetgeen er weer voor ons ligt aan het begin van het volgende jaar, dat nog als onbeschreven blad op ons ligt te wachten.

Ik koester de hoop dat 2013 weer een pracht van een jaar zal worden. Jullie ook?

2012:
• Het VBK bestaat 20 jaar en dit zal uitgebreid gevierd worden in de loop van het jaar!

• Op 1 januari wordt Mark Hoedemakers benoemd tot adjunct-conservator van het plassengebied Maesbempder Greend. Dit gebied is onderdeel van het natuurgebied Maaswinkel in Leut. De samenwerking van vissers met natuurbeheerders op deze plassen is uniek te noemen, vissers zijn er de laatste jaren uitgegroeid tot volwaardige partners inzake visstand-, water- en oeverbeheerders.

• Opnieuw levert het VBK vzw een bijdrage aan Vislijn. Steven Verhelpen zet hierin de jeugdinitiatie aan het Zeekanaal in de kijker.

• Jurgen Degraeuwe volgt in Regio West-Vlaanderen, Afdeling Westhoek Pascal Praet op als regioverantwoordelijke. In Afdeling Brugge van diezelfde Regio geeft ook Ludovic Hollevoet de fakkel door aan zijn opvolger.

• Ook de jeugdcel krijgt een nieuwe man aan het roer. Ronny Muylaert, sinds jaar en dag bestuurslid en evenementencoördinator zal deze taak de komende jaren op zich nemen.

• Met de facebookgroep ‘Vereniging van Belgische Karpervissers vzw’ wordt een nieuwe vorm van communicatie aangewend. Langs deze weg zullen ook alle VBK-nieuwtjes via de sociale media leden en potentiële leden bereiken.

• In het voorjaar worden er door verschillende groepen VBK-leden diverse zwerfvuilacties op poten gezet. Naast acties in Maasmechelen en Lozen springt vooral die aan het kanaal Gent – Oostende in het oog. Onder impuls van Filip Matthys pakten 25 vrijwilligers maar liefst 26 kilometer kanaaloever aan, en dit in samenwerking met PVC West-Vlaanderen, het ANB, het IVBO en de gemeenten Oostkamp en Beernem. Door de overheidssubsidie die aan dit project vast hangt ontvangt bovendien elke deelnemer een sweater of een lidmaatschap van ‘t VBK. Diverse kranten en lokale media brengen het nieuws over deze acties en de karpervissers komen opnieuw positief in het daglicht te staan.

• Op de Kempische Kleiputten in Beerse (de nieuwe waters in eigen beheer) zijn sinds het ondertekenen van de contracten bergen werk verzet. Bart, Pieter, Tim, Bob, Jack, Wim en nog enkele anderen hebben rondom het Spiegelven reeds 8 toegankelijke stekken gemaakt, het water behandeld met coccolietenkrijt, allerhande snoei- en graafwerken uitgevoerd en het kweekwater roofvisvrij gemaakt. De verschillende stekken bieden voor elk wat wils en vanop zowat elke stek kunnen interessante plekjes bevist worden. In de loop van het jaar wordt er nog een overzicht met de precieze stekken en een dieptekaartje opgemaakt. Het originele karperbestand is nog steeds gehuld in een waas van mysterie. Er gaan allerlei geruchten de ronde over mogelijk zware vissen maar die houden we zonder daadwerkelijk bewijs liever op afstand. Er zwemt wel degelijk een originele populatie maar we weten hier verder niets van. Laat dat nog eens een uitdaging zijn! Nog het vermelden waard zijn de reeds gebeurde uitzettingen. Momenteel zwemmen er op het Spiegelven 37 karpers die 2 tot 4 jaar oud zijn, met een gewicht tot 5 kg. Hoewel (nog) niet groot zijn het stuk voor stuk prachtige vissen en we kijken uit naar de eerste vangsten.

• In april worden de fundamenten gelegd voor wat hopelijk ooit uitmondt in het SKP Grensmaas. Samen met de KSN wordt getracht een grensoverschrijdende herbepoting van de 40 kilometer lange Grensmaas te bekomen. Websites, fora en e-mailadressen worden bestookt in de hoop voldoende hengelvangstgegevens binnen te krijgen.

• Ook wordt er getoetst of op het Zeekanaal middels een SKP het eenzijdige schubkarperbestand kan worden aangevuld met spiegels. De vraag naar HVR belandt via fora en van mond tot mond bij de lokale vissers.

• Gedurende 2012 wordt er door het Overlegorgaan Openbare Visserij hard getimmerd aan de weg naar een nieuwe Wet op Riviervisserij. Ondanks vele kleine vertragingen slaagt men er in om in het begin van het najaar alle administratie vanuit dit orgaan af te ronden. De bal ligt nu definitief in het kamp van de overheid, die enkel nog de gemaakte consensus moeten bekrachtigen.

• Het in de steigers gezette SKP Grensmaas zoals wordt reeds enkele weken na het leggen van de fundamenten al afgeblazen, en wel om volgende redenen. Op 5 december 2011 vond er een eerste uitzetting van 2900 kg spiegelkarper van 2 tot 3 kg/stuk plaats op het stuwvak Linne-Borgharen. Dit zouden ruim 1200 spiegels zijn geweest. Op 16 maart 2012 vond er vervolgens een tweede uitzetting plaats op de Eijsder Beemte van 2000 kg spiegelkarper van zo'n 2 tot 3 kg/stuk. Omgerekend was ook dit een totaal van plusminus 850 stuks. De vissen kunnen via de Eijsder Beemte zonder obstakels tot de Grensmaas zwemmen. De +- 2050 spiegels van Duitse origine zijn zonder monitoring uitgezet. Het spreekt voor zich dat het niet het moment is om door te gaan met het project dat wij voor ogen hadden.

• Het VBK doet een oproep naar enkele vissers van de Bentillekreek die door hun gedrag onze sport in een slecht daglicht plaatsen. Bovendien zorgen zijn voor een verzuurde relatie met de grondeigenaars van de percelen rond deze kreek. Ondanks het feit dat deze plas geen openbaar water noch water in eigen of medebeheer betreft, zien wij het als onze plicht om op te roepen tot het naleven van een aantal elementaire regels die ervoor zorgen dat vissers en niet-vissers allen hun plek hebben in de natuur.

• De jeugdcel kent een topjaar, met geslaagde kampen op Discovery Lake, de Donk, Puyenbroek, het Zeekanaal en het idyllische Lac de Fragne in Frankrijk. Dit succes is vooral te danken aan de tomeloze inzet van onze enthousiaste jeugdcelleden!

• Begin juli wordt door de Vlaamse Regering de principiële goedkeuring w.b. aanpassingen aan Wet op Riviervisserij gegeven, maar ze vragen nog het advies van de MINA-raad. Daarna volgt dan nog het verdict van de Raad van State. Als alles goed gaat, moet het lukken om op 1 januari 2013 van start te gaan met meer mogelijkheden voor de hengelsporters op openbaar water.

• In aflevering 3 van VVHV-TV wordt het VBK als karperfederatie in de spotlichten gezet.

• Het VBK magazine verschijnt vanaf editie 67 in een vernieuwde, trendy lay-out! Geert Vandeplancke en Alijn Danau zijn ondertussen zo’n geoliede machine dat het resultaat verbluffend is.

• Bovendien is nummer 67 van ons vlaggenschip met 160 pagina’s dubbel zo dik. Met recht en reden een feestelijke uitgave van het magazine.

• Op de Kempische Kleiputten zijn er weer een aantal visuitzettingen gebeurd. In de zomer werd het bestand aangevuld met vissen afkomstig uit de kweekvijver van Bakker, en in november werd er nieuw bloed uit het Franse Nancy geïntroduceerd.

• Ook op Oasis vonden een aantal Franse kweekkarpers een definitieve thuis. Oasis kent een evenwichtige en gezonde populatie en bracht trouwens dit jaar met ‘Kroky’ haar eerste vijftigponder voort!

• De VBK meeting staat volledig in het teken van ons 20-jarig jubileum. Door het failliet van ’t Waesmeer dat slechts 10 dagen voor aanvang werd aangevraagd dienen we plotsklaps uit te wijken naar een alternatieve locatie, die we vinden in het Bau-huis te St. Niklaas. Maar liefst 27 firma’s uit binnen- en buitenland tekenen present met een stand! In de voormiddag genieten we van een film van Michael Aubry over zijn visserij op Cassien. In de namiddag betreden met Phil Cottenier en Kurt van Cauwenbergh 2 karpertenoren het podium. Zij worden in een 3 uur durende marathonlezing het vuur aan de schenen gelegd door Luc de Baets, de spreekstalmeester voor deze gelegenheid. De afsluiter is traditiegetrouw nog steeds de VBK-film en de reuze tombola. Dat het een succes was blijkt uit de massale opkomst. Maar liefst 1000 leden zakten af naar St. Niklaas, waaronder 145 nieuwe aanmeldingen. Elke aanwezig werd bedacht met een speciale ’20 jaar VBK’- boilienaald van Solar.

• Op de VBK meeting vinden trouwens opnames plaats voor een nog te verschijnen aflevering van VVHV-TV, waarin het VBK en in het bijzonder de meeting zal worden belicht.

• Op 14 december herbevestigt de Vlaamse Regering het nieuw besluit w.b. de Wet op Riviervisserij, na MINA-advies gekregen te hebben. Na goedkeuring door de Raad van State volgt de definitieve goedkeuring van de Vlaamse Regering en de publicatie in het Staatsblad. We zijn er met andere woorden nog niet. Het kabinet en ANB hoopt nog altijd in januari alles rond te krijgen. Wij hopen met hen mee en verwachten dat de nieuwe wetgeving van kracht kan gaan in februari of maart…

• In Vlaams Brabant, meer bepaald aan de Leuvense Vaart, wordt het eerste SKP van deze provincie boven het doopvont gehouden. Yves Ghysels en de zijnen hebben eind december maar liefst 106 jonge spiegeltjes (gemiddeld gewicht net iets boven 1kg) gewogen, gefotografeerd en uitgezet (keurig op de drie voorziene sluisstukken). Dit was een eerste fase binnen SKP-Leuvense Vaart. Fase twee kan nu pas echt beginnen. Het monitoren van deze uitgezette spiegeltjes!

• Tevens wordt eind december Mark Hoedemakers opnieuw benoemd voor 4 jaar als lid van PVC Limburg.
Plaats reactie