Update Kempische Kleiputten (Beerse)

Moderator:Hoedemakers Mark

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Hoedemakers Mark
Berichten:1157
Lid geworden op:05-01-2002 01:00
Locatie:Kinrooi - België
Contacteer:

11-04-2012 19:45

Volgende tekst mocht het VBK hoofdbestuur vandaag ontvangen van onze kersverse waterbeheerders van de Kempische Kleiputten in Beerse. Het doet me enorm veel plezier dat sinds ik met de eigenaars aan tafel zat om de besprekingen te voeren en de contracten op te maken niet veel, maar héél veel bergen werk zijn verzet! Voor ik onderstaande info op jullie los laat wil ik dan ook namens heel het VBK bestuur de mannen die dit water beheren ontzettend bedanken!

Allen,

We zijn al een flink aantal maanden verder sinds er van de Kempische Kleiputten voor het eerst sprake was. Aangezien de eerste mooie dagen reeds gepasseerd zijn, de volgende niet lang op zich zullen laten wachten en vooral omdat er een nieuw karperjaar hevig kloppend voor de deur staat.. is het hoog tijd om jullie een kleine update te geven wat betreft het nieuwe vbk water. Een mooie afsluiter dus van een aantal maanden hard werk en een mooi vooruitzicht voor wat nog komen zal.

De Kempische Kleiputten betreft vnl drie wateren: het spiegelven, de boerekreek en een opgroeiwater. Dit laatste vormde vroeger één geheel met het spiegelven maar is door het leggen van een aardeweg nu een afzonderlijk water en zal uitsluitende dienen voor het laten opgroeien van jonge karpers die dan later een thuis kunnen vinden in één van de andere waters. Er zal dus nooit gevist mogen worden tenzij er nood is een zicht te krijgen op de populatie.

Het spiegelven is het grootste van deze drie. Met een 6 hectare en dieptes tot 12 meter voorzien van flinke (hout)obstakels is het een uitdaging op zich. Er ligt een groot en klein eiland in, verschillende richels, een baai en vooral heel veel boomstronken. Om die reden is het ook toegelaten een boot te gebruiken. En het is eigenlijk ten zeerste aan te raden.
Momenteel zijn er een 8tal stekken gemaakt en is het hele water rondom toegankelijk. Dit was een gigantisch werk op zich en zou nooit gelukt zijn zonder de hulp uit verschillende hoeken. Met name dankzij Bart, Tim, Bob, Jack, Wim en nog een paar mensen is er heel veel gebeurd. Het mooie aan de verschillende stekken is dat er voor ieders wat wils is en zowat elke stek een aantal interessante spots voor zich heeft. Maar zoals reeds eerder gezegd.. een boot blijft een vrijwel noodzakelijk iets om overal veilig een vis te drillen.. al zijn er een paar stekken die eventueel zonder kunnen. Later dit jaar komt er nog een overzicht met de precieze stekken en een dieptekaartje. Maar we houden wel van een beetje mysterie.. dus dit kan nog wel effe wachten en elk lid kan alvast naar hartelust op ontdekking.

Nog meer mysterie in de vorm van het origineel bestand. Er gaan allerlei geruchten de ronde over mogelijks zware vissen maar die houden we zonder daadwerkelijk bewijs, liever op afstand. We denken wel dat er een origineel bestand zit maar we weten hier verder niets van. Laat dat nog eens een uitdaging zijn.
Wat we wel kunnen melden, is dat er reeds een aantal vissen zijn uitgezet. Momenteel zwemmen er op het spiegelven 37 karpers die 2 tot 4 jaar oud zijn en met een gewicht tot 5kg. Hoewel (nog) niet groot zijn het absoluut prachtige vissen en we kijken uit naar de eerste terugvangsten. We hebben een beetje pech gehad met de uitzettingen want een afvissing van een privéwater (met grote vissen) werd uitgesteld.. net als de levering van een reeks snel groeiende Franse vissen. Uitstel is echter geen afstel en aanstaande winter mogen we wschl deze vissen verwelkomen.. en al even wschl mogen we ze later in de armen sluiten. Wordt vervolgd!

Wat betreft het opgroeiwater kunnen we kort zijn: aangezien er jonge vissen op moesten, kunnen we roofvis missen als kiespijn. Het hele zaakje werd leeg gepompt en een 30tal snoeken alsook een massa baars vonden een nieuwe thuis in het spiegelven. Dat afpompen ging niet zonder slag of stoot. Bloed, zweet en tranen bij de verantwoordelijke firma en af en toe wat hilariteit bij ons :-) Tot het moment dat wij alles met netten konden afvissen.. onze beurt voor het zware werk. De verhalen zullen nog wel een tijd rondgaan aan de oevers daar.
Een aantal weken geleden hebben we dan de eerste 17 karpers uitgezet.. visjes tot drie jaar oud en klaar voor een nieuwe groeischeut. Afwachten dus.

Ook afwachten wordt het met de boerekreek.. dit water had slechts een Ph van 4 wat bijzonder laag is. Vorige week hebben we er 600kg zeewierkalk gestrooid teneinde de Ph omhoog te krijgen. De eerste resultaten weten we over een paar weken en dan zien we verder. Naar onze mening zit er momenteel vrijwel geen visbestand en is het water bijzonder 'dood'. Dit kan echter heel vlug veranderen zodra de Ph omhoog gaat en de eerste vissen daar een thuis krijgen.
Het water is om en bij één hectare groot en doet me vooral heel hard denken aan een Franse grind afgraving. Bijzonder helder water.. je kan tot 4m diep kijken. Plateau's, richels, grind, zand.. het kan niet op. We zijn dus bijzonder benieuwd naar wat dit water kan worden. Stekken dienen hier nog gemaakt te worden maar aangezien dit enkel wat snoeiwerk zal zijn.. verwachten we geen problemen om dit zodra de waterkwaliteit het toelaat, op een paar dagen klaar te spelen. Dit zal iets voor komende winter zijn.

Verder zijn er nog veel andere werken gebeurd: behandelen van water met coccolietenkrijt, allerhande snoei- en graafwerken, zagen van bomen en noem maar op. Het belangrijkste voor dit jaar is echter gebeurd. Er kan gevist worden op het spiegelven. En de boerekreek is in wording. Maar we zijn nog lang niet klaar. De komende maanden zullen een aantal verloren dagen ingevuld worden met het ruimen van hout, zaaien van weidegras, voltooien van eiland -en schiereilandstek, verwijderen van onderwater obstakels enz. En aanstaande winter zal er nog eens flink aan door gedaan worden. Hierbij is ook iedereen altijd welkom. En naar het einde van dit jaar toe, zullen we ons best doen hier iedereen tijdig van op de hoogte te brengen.

Verder zijn we bezig met het opmaken van een bestandsfiche en die zal later naar alle leden gestuurd worden. We zijn dus ook heel benieuw naar jullie vangsten op de kleiputten en vragen dan ook deze altijd aan één van de bestuursleden (zie vergunning) door te geven. Op die manier krijgen we het best een zicht op wat we kunnen verwachten. Alvast bedankt.

Wie reeds een nachtje en/of dagje gaan vissen is.. heeft zeker al kennis gemaakt met één van de bestuursleden. Bart, Tim, Bob en Jack.. ten alle tijde kan je ze verwachten. Je kan er ook terecht met al je vragen en bezorgdheden. Mannen van het eerste uur die zowat alles daar mogelijk hebben gemaakt en je bovendien heel wat info kunnen verschaffen. Respect :-)

En verder rest ons niets dan elkeen van jullie een fantastisch seizoen toe te wensen. "Dat de stokken mogen kraken tot de splinters er af vliegen" was heel toepasselijk deze winter.. en vanaf morgen mogen dat eindelijk terug karperstokken zijn..

Van harte!

Het Bestuur.
Plaats reactie