Discussie: Rot@ry 10 Januari 2006: Riviervissen

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

03-02-2006 22:31

Henry...ik zie het eerlijk gezegd meer als een voordeel dan een nadeel.

Karpers zullen mijn inziens meer het ondiepe oevergedeelte op kunnen trekken. Als de uiterwaarden onderlopen doen ze niks anders....maar ja ik ben geen rivierspecialist 8)
HB
Aart Lokhorst
Berichten: 8585
Lid geworden op: 03-01-2002 01:00
Locatie: Dronten

03-02-2006 22:57

Nee Hans, paling, kreeftjes etc. vinden nu beschutting tussen de basaltblokken, bovendien groeit er van alles en nog wat aan die basaltblokken (voedsel voor vissen). Op en tegen een zandoever groeit niets...
henry stotijn
Berichten: 1127
Lid geworden op: 02-02-2006 21:50

03-02-2006 23:07

hoi hans dan moet je wel uiterwaarden op de rivier hebben die jij bevist op de rivieren die ik bevist heb je ze niet ik weet op de waal en de ijssel volop maar dat is ook alleen maar in het voorjaar mits het aardig geregend heeft of veel water van bovenaf komt.
........de zoveelstebaits
henry stotijn
Berichten: 1127
Lid geworden op: 02-02-2006 21:50

03-02-2006 23:13

ook jou antwoord is heel slim aart ik geloof dat jij ook graag bij keien vist of op de franse rivieren in de vaargeul want daar vis jij geloof ik regelmatig.een ding is zeker er zit volop veel voedsel tussen de keien.
ik heb ze bij ons weleens zien komen aan de rivier 4a5 man sterk 2 zodiacboten en dan op de zogezegde franrijkmanier vissen een week lang alle lijnen honderden meters uitvaren en na een kleine week nog niks gevangen ik zweer erbij gewoon achter de stenen vissen.
........de zoveelstebaits
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

03-02-2006 23:16

Aart...jij bent de specialist :D

Henry..klopt dat het enkel in het voor of najaar soms lukt op de uiterwaarden als het waterpeil hoog staat.
Dacht enkel als ze die stenen weghalen, dan krijg je meer uiterwaarden :oops:
Weet niet waar de grens precies van die basaltblokken precies ligt..als dit meer richting de gangbare waterlijn/peil ligt dan zal deze oevers toch ook eerder onder stromen?
Maar goed...Aart heeft al gemeld dat ik er naast zit....
gr
8)
Lexus Cuyten
Berichten: 3083
Lid geworden op: 03-04-2003 02:00
Locatie: Barendrecht - Carnisselande

03-02-2006 23:30

Aart,

deze keien liggen op de aangewezen plekken tog met een bepaalde functie?. Wat komt daar voor in de plaats dan? Ik ben geen natuurvriendelijke landverdedigings specialist, maar ik kan geen milieu vriendelijkere optie verzinnen als steen stort..

groet
Als je er maar vertrouwen in hebt.
Aart Lokhorst
Berichten: 8585
Lid geworden op: 03-01-2002 01:00
Locatie: Dronten

04-02-2006 00:03

Lexus, daar komt niets voor in de plaats. Heel vroeger lag er ook geen basaltkeien stort langs de oevers en naar die tijd wil men weer terug. Basaltkeienstort is niet natuurlijk, is mensenwerk en dat past niet meer bij 'terug naar de natuur'. Bovendien moeten alle rivieren meer ruimte krijgen om bij extreem hoog water sneller het water af te kunnen voeren.
Gebruikersavatar
Kees Verheij
Berichten: 2866
Lid geworden op: 09-12-2005 20:49

04-02-2006 11:27

Nou, hier bij de Lek zijn ze in verband met de dijkverzwaring juist weer veel basaltkeien aan het storten! Eerst gooien ze er grote matten van wilgentenen in en daarop wordt het basalt gestort. Ze hebben zo een prachtige stek om zeep geholpen, de rietkraag is weg en overal liggen nu stenen. Het was de enige rietkraag waar ik wel eens een karper langs ving, ook omdat er bij eb meestal nog wel een halve meter of meer water tegenaan stond en dan bij vloed dus minstens 2 meter. En de oever is dusdanig een puinhoop geworden dat je er eigenlijk niet meer kan zitten. Stekken zat gelukkig, maar deze was erg dicht bij huis en gemakkelijk bereikbaar. Met de fiets was ik binnen een half uurtje weer terug van het voeren!
The human spirit needs places where nature has not been rearanged by the hand of man.

http://www.canadiancarpsafari.com : rivieravontuur in het groot!
Gebruikersavatar
Wil Jeurninck
Berichten: 2261
Lid geworden op: 25-07-2002 02:00
Locatie: Baexem
Contacteer:

04-02-2006 18:31

Heel leuk idee dat er vroeger geen basaltblokken lagen aan de oevers van de rivieren.
Heel vroeger waren er ook geen boten die zoveel golfslag veroorzaakte dat diezelfde oever beschermd moest worden door........?????? juist ja de basaltblokken.

Beetje kromme gedachte van de natuurfreaks om deze nu te verwijderen met het gevolg dat hele oevers een grote zandmassa word, dat het water heel veel modder krijgt te verduren.

En voor ons een natuurlijke voedsel bron weghaalt voor de karper (Aart klopt als een bus, is inderdaad een schuilplaats voor veel waterdieren).

Vanaf nu dus de Stichting B.B.B. ( Behoud van de Basalt Blokken )
Gebruikersavatar
stephan kerger
Berichten: 341
Lid geworden op: 08-11-2005 17:13
Locatie: O-bl

04-02-2006 21:43

Heren,

Bij ons in de buurt storten ze alleen maar meer blokken, op het Spui en het Haringvliet. En soms kan dat ook het einde van je stek betekenen, zoals ik zelf ervaren heb. Op een morgen werd ik wakker van een enorm harde toeter. Het bleek een bootje van RWS. Drie meter voor m'n toppen lagen twee binnenvaart schepen. Eéntje vol met basaltkeien, de ander met een grote takel met een schep (kon ff geen ander woord er voor vinden) eronder. Ik had mijn hengels verwijderd en voordat ik klaar was met mijn tent opruimen lag er op de plek waar mijn hengels stonden al een basaltkeienstort van zo'n 5 meter hoog. Daar voerde ik dus al twee maanden en was het seizoen daar dus voorbij.
Ik denk dat het weghalen van basaltkeien bij ons geen optie is, omdat het toch een benodigde beschermende functie heeft, helemaal op de oevers waar de vaak harde zuidwester op staat te blazen. Hier en daar zie je wel eens een soort klein aangelegd natuurgebiedje verschijnen, maar dat bevindt zich dan tussen het water en de dijk in en vindt toegang via een zéér smal slootje.
Alleen geloof ik dat ze Tiengemeenten half onder water laten lopen, om zo de natuur zijn gang te laten gaan, maar dit is een klein eilandje. Of ze de Hoekse Waard onder laten lopen?? Ik denk het niet en gelukkig maar.

Dat er vis gevangen wordt aan de stenen randen en tussen de stenen in, is zonder twijvel te danken aan het voedsel aanbod hiertussen in de vorm van kreeftjes en krabbetjes en mosseltjes en garnalen. Ook blijven de kanten vaak verzamelplaatsen van voedsel, zeker als de wind op die kant staat, die afgestruind worden door onze vrienden.

Of de ochtend een goede vangstperiode is omdat de kreeftjes dan weer tussen de stenen uit migreren? Ik weet het niet, dan zou je dat toch 's avonds ook in de aanbeten mogen verwachten als ze de stenen op zoeken. En de schemer is mijn favoriete periode niet. Dan zie ik meer in de verklaring van Lex.

MVG,

Kerger!!
Vissen is een religie, geen hobby!
Gebruikersavatar
Pieter Stam
Berichten: 431
Lid geworden op: 22-10-2003 02:00

04-02-2006 23:15

Het onder laten lopen van natuurgebieden heeft inderdaad te maken met de tijdelijke opslag van een wateroverschot. Dit wordt waterberging genoemd. Ik heb er net een stage van een half jaar gehouden wat met waterberging te maken had.

Het is zo dat de overheid natuurgebieden heeft aangewezen voor deze natuurlijke overstromingen. Natuurlijk zijn dit niet de gebieden waar de rivier persé binnen zijn oevers moet blijven, zoals bewoonde gebieden. Hiervoor worden gebieden gekozen waar het geen probleem is als er een overstroming plaatsvind. De basaltblokken worden bijvoorbeeld weggehaald, maar ook de kleine dijken die de uiterwaarden beschermen worden verwijderd. Zo kan de rivier miljoenen kuubs water extra opslaan. Dit zorgt er o.a. voor dat de stroomsnelheid minder wordt en dus ook dat de 'verstedelijkte' gebieden veiliger blijven. Daarnaast kunnen deze overstromingen zorgen voor een andere nieuwe natuur, die mogelijk gevarieerder is dan het was.

Ik heb in voor een stage onderzoek gedaan naar het beekdal (uiterwaard) van de Beerze. Hier is over een grote oppervlak zo'n 30 cm bodem afgegraven, om zo meer water op te kunnen slaan en de natuur weer meer zijn gang te kunnen laten gaan. Deze gebieden worden ook fantastische paaigebieden voor karpers trouwens.

Hier iets meer info voor diegenen die dat interessant vinden:

http://www.nederlandleeftmetwater.nl/

http://www.waterland.net/index.cfm/site/Nederland%20Waterland/pageid/32BCF1D8-D216-1362-31DBF874A8DB91FD/index.cfm

Gr. Pieter
henry stotijn
Berichten: 1127
Lid geworden op: 02-02-2006 21:50

05-02-2006 16:47

he kerger onze vismaat martyn geloof er meer in dat ze juist bij de ochtendschemering terugtrekken in de stenen omdat dan juist onze vriend karper lekker los wil gaan op kreeftjes en dergelijke. daar zit wel wat in vandaar misschien de runs ,s ochtends omdat ze dan naar de kant of terwel stenen trekken .
maargoed als ze dan bij avondschemering er weer uit komen zou je toch ook runs moeten verwachten.
of zou de rivier gewoon een ochtendwater zijn zodat ze gewoon ,s ochtends het meeste actief azen en op onze (tafeltje dekje) komen zoals lexus beweert.
........de zoveelstebaits
Gebruikersavatar
stephan kerger
Berichten: 341
Lid geworden op: 08-11-2005 17:13
Locatie: O-bl

06-02-2006 05:56

Hé Hen de Seahawk-men,

Gisteren hebben we hierover gediscussieerd in de auto onderweg naar de Carp. Ik denk dat het precies andersom is dan Martijn denkt, dit omdat ik het al meerdere keren gezien heb. Moet je 's nachts maar eens goed tussen de stenen gaan kijken met je hoofdlampje op.
Ook denk ik dat ze overdag in de kant minder veilig zijn, dan in het wat diepere. Het licht zou ze een makkelijke prooi maken. Overdag kruipen die kleine voedsel-bommetjes ook onder stenen ter bescherming, dus of ze daadwerkelijk de stenen verlaten weet ik ook niet zeker.
In december hebben we dit bijvoorbeeld heel mooi op Cassien gezien. Overdag zie je geen kreeft, tenzij je wat stenen op gaat rapen en 's nachts zie je er op een paar meter tientallen.
Eén ding is voor mij in ieder gaval duidelijk; De kreeft is vooral 's nachts actief op zoek naar eten in de kanten.

MVG,

Kerger!!
Vissen is een religie, geen hobby!
Lexus Cuyten
Berichten: 3083
Lid geworden op: 03-04-2003 02:00
Locatie: Barendrecht - Carnisselande

06-02-2006 10:45

Ja de kreeften ed. gaan 's nachts opzoek naar voedsel omdat ze dan minder snel gespot worden en daardoor veiliger zijn. Dat is vrij logisch.

groet
Als je er maar vertrouwen in hebt.
Gebruikersavatar
Harnold Kikkert
Berichten: 2174
Lid geworden op: 22-11-2004 21:18
Locatie: Hoogeveen

06-02-2006 19:28

stephan kerger schreef:Eén ding is voor mij in ieder gaval duidelijk; De kreeft is vooral 's nachts actief op zoek naar eten in de kanten.

MVG,

Kerger!!


En dat weet de karper maar al te goed...dus!

gr Harnold
henry stotijn
Berichten: 1127
Lid geworden op: 02-02-2006 21:50

06-02-2006 21:31

oke kerger dus je denkt eigenlijk het zelfde als mij ,s avonds zoeken ze de stenen op en ,s ochtends weet je het eigenlijk niet of ze wel zover uit de stenen gaan, want dat was aan het begin dus mijn vraag zou je nou 9 van de 10 keer ,s ochtends je runs krijgen omdat de kreeft en dergelijke met licht worden de stenen uit komen.
toen ik dat martyn vertelde zei hij juist nee henry overdag verstoppen ze zich en s, avonds komen ze er uit. O.K DISCUSSIE SCHAALDIEREN GESLOTEN genoeg gezwets over die beesten.......
iemand anders nog een infomatieve discussie. gr. de gekste.
........de zoveelstebaits
Gebruikersavatar
stephan kerger
Berichten: 341
Lid geworden op: 08-11-2005 17:13
Locatie: O-bl

06-02-2006 23:15

Hé Hen de 33 uit 67 runs men,

Ook ik weet ff niet meer iets om over te discussiëren, terwijl we er net lekker in kwamen.
Zou wel een nieuwe topic kunnen beginnen over; Ik ga vissen met m'n Seahawk op de rivier, en ik neem mee.........
Maar laten we dat maar niet doen. Door de discussies heen merk ik wel dat ik nog een gebrek aan ervaring heb op de rivier, maar ik ga dat zeker dit jaar weer uitbreiden. Heb in ieder geval weer genoeg dingen om dit jaar bij te gaan houden. Waar ik wel benieuwd naar ben zijn de targets van dit (rivier) jaar.
Ikzelf wil het voorjaar 15 à 20 10 kg + vissen noteren waarvan 1 15 kg+. De zomer en het najaar zijn voor mij nogal onduidelijk, omdat ik niet de juiste stek daar voor heb. Target is dus ook verder om een beetje lopende stek te vinden voor de zomer en het najaar. Zijn er nog anderen die hun targets hier kwijt willen, ik ben namelijk wel erg benieuwd.

MVG,

Kerger!!!
Vissen is een religie, geen hobby!
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

06-02-2006 23:30

stephan kerger schreef:Hé Hen de 33 uit 67 runs men,

Ook ik weet ff niet meer iets om over te discussiëren, terwijl we er net lekker in kwamen.
Zou wel een nieuwe topic kunnen beginnen over; Ik ga vissen met m'n Seahawk op de rivier, en ik neem mee.........
Maar laten we dat maar niet doen. Door de discussies heen merk ik wel dat ik nog een gebrek aan ervaring heb op de rivier, maar ik ga dat zeker dit jaar weer uitbreiden. Heb in ieder geval weer genoeg dingen om dit jaar bij te gaan houden. Waar ik wel benieuwd naar ben zijn de targets van dit (rivier) jaar.
Ikzelf wil het voorjaar 15 à 20 10 kg + vissen noteren waarvan 1 15 kg+. De zomer en het najaar zijn voor mij nogal onduidelijk, omdat ik niet de juiste stek daar voor heb. Target is dus ook verder om een beetje lopende stek te vinden voor de zomer en het najaar. Zijn er nog anderen die hun targets hier kwijt willen, ik ben namelijk wel erg benieuwd.

MVG,

Kerger!!!


Aangezien jij zo graag de dicussie gaande wilt houden :roll: en niets meer weet om te discussieren :wink: .
Krijg je van mij het volgende voorgelegd;

Je meld zelf het volgende: " Ikzelf wil het voorjaar 15 à 20 10 kg + vissen noteren waarvan 1 15 kg+. De zomer en het najaar zijn voor mij nogal onduidelijk, omdat ik niet de juiste stek daar voor heb."


De stelling..welke criteria hanteer je voor een voorjaars-zomer-najaarsstek?
succ6
H 8) B
Lexus Cuyten
Berichten: 3083
Lid geworden op: 03-04-2003 02:00
Locatie: Barendrecht - Carnisselande

07-02-2006 08:37

Ook ik heb nog wel een paar targets dit jaar, maar elke jaar vangen we weer onbekende vissen, Dus dat target vissen op de rivier waar wij vissen is tog wel het moeilijkste water is. Ik heb wel een paar vissen op het oog die ik of andere al eerder gevangen hebben, maar wie weet zwemmen die nu wel 10-tallen kilometers verder ondertussen en komen nooit meer terug! Etters ;)
Als je er maar vertrouwen in hebt.
Gebruikersavatar
stephan kerger
Berichten: 341
Lid geworden op: 08-11-2005 17:13
Locatie: O-bl

07-02-2006 11:04

Hans bedankt :wink: ,

Eerst zal ik ff uitleggen hoe dit ook door de jaren heen gekomen is. Op de stek waar ik over het algemeen heb zitten vissen, vang je wel je deel vis vissen in het voorjaar. Zodra de temperaturen en omhoog schieten, eind juni, dat loopt de stek niet meer. Oorzaak weet ik niet helemaal, misschien door het vele vissen, door de temperatuur van het water zelf of door het vele recreatie in de vorm van de meest irritante waterscooters. Op het moment dat het stopte, had ik vaak al enorm veel nachten gemaakt en stond er al aardig wat vis in mijn boekje wat mij zeer tevreden stemde. Gevolg hiervan was dat ik de hele zomer niet meer vistte en het najaar af en toe andere wateren aan deed. En als ik ik het najaar terug ging naar de rivier, dat was dat niet echt een succes. Daarom is voor mij de zomer en najaar toch wel wat onduidelijk.
Ik weet gewoon botweg niet de verschillen die ik op moet zoeken tussen de verschillende jaargetijden, qua stek dan.
Dit jaar hoop ik toch zeker wel wat aan dit inzicht te veranderen en ik denk dat dat ook wel moet lukken. Er is hier best al wel wat stof geplaatst waaraan ik me ten goede kan gaan doen.
Waar het uiteidelijk op uit draait is dat je wel vis moet gaan vangen, alhoewel je van blanken ook leert.
Concreet:
Mijn criteria's (zoals ik er nu tegen aan kijk, met weinig ervaring);

Voorjaarstek; Hier is mijn criteria (erg flauw) dat ik er voorgaande jaren al vis gevangen heb. Zelf ben ik er redelijk van overtuigd dat je in het voorjaar op de meest uiteenlopende stekken vis kan vangen. Platen, kommen of op het wijd. Maar waarom zou ik een stukje standvastigheid laten lopen, heb altij nog de rest van het jaar om te buffelen.

Zomerstek; Daarvoor ga ik dit jaar toch de rust opzoeken. Ik heb teveel irritaties gehad bij wat sommige mensen recreatie noemen, daarom moet ik een rustige stek hebben in de zomer.
Een grote invloed in de zomer kan het weer zijn vind ik, dus dat zal ik ook afwegen in de stekkeuze. Maar bijvoorbeeld met wind en regen, zou ik lekker op de windkant gaan zitten. waar je ondiep voor de kant kan liggen en niet al te ver uit de kant wat diepere stukken krijgt. Misschien wel net zoiets als mijn voorjaarsstek, alleen dan ergens anders.
Met het warme zonnige weer, ga ik proberen een stek aan te doen waar wat meer stroming staat en waar je dan voor en in de stroming kunt vissen. Ik heb zelf wel het gevoel dat vissen in de zomer wat beweging van het water kan gebruiken, ook omdat het wat meer zuustof met zich meebrengt.

Het najaar; Hier ga ik toch in tegenstelling van voorgaande jaren proberen mijn voorjaarsstek weer op te pikken. In de buurt zijn altijd de nodige kommen en platen waar ik binnen een uur verplaatst naar kan zijn. Maar ik wil toch eens weten of als je goed doorvoert je voorjaarsstek ook in het najaar gaat lopen. Zou toch moeten kunnen?
Afgelopen najaar heb ik samen met een maat een plaat aangedaan waar we verschillende dagen al gevoerd hadden, maar we vingen geen staart. Helaas waren we ook net te laat denk ik, het was al 3 weken nadat het wier weg was en de temperaturen waren ook snel gedaald. Dit jaar wil ik sowieso nog een keer die plaat bevissen op het moment dat het wier is afgestorven. Deze periode zie je heel veel activiteit van alle vissoorten.

De winter?? PPPfff.....ik weet het niet, moet dan eerst maar weer eens mijn vriendin raadplegen, denk ik :wink:

Lexus,

Was het maar zo dat alle vis weer eens terug kwam als je zit te vissen, want dan heb ik er ook nog wel een paar op het oog :wink: De meeste vissen die eerder gevangen zijn waren toen ook nieuw, dus hoeveel nieuwe komen er dit jaar weer bij. Ik had het dus ook niet over een targetvis, alhoewel ook ik mijn wensen heb. En wie weet zwemmen ze een kilometer of 30 door dit jaar, moeten we in december de boekjes maar bij elkaar leggen. Ik denk dat jouw target ruimschoots voldoet aan de mijne :lol:

MVG,

Kerger!!
Vissen is een religie, geen hobby!
Gebruikersavatar
stephan kerger
Berichten: 341
Lid geworden op: 08-11-2005 17:13
Locatie: O-bl

08-02-2006 00:06

Heren,

De discussie die Hans aanslingert vind ik wel interessant en ik kan er nog heel wat van leren. Zijn er nog mensen die op de stelling van Hans willen reageren en mij wat meer op weg kunnen helpen? Of is dit misschien toch iets te concurent gevoelig?
Misschien jij zelf Hans?
Boudewijn?

MVG,

Kerger!!!
Vissen is een religie, geen hobby!
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

08-02-2006 00:13

Stephan...zou wel willen, maar mijn ervaring op de rivier is nihil.
Maar ik leer snel en een hoop hierzo :wink:
Gebruikersavatar
menno laarmans
Berichten: 2070
Lid geworden op: 20-09-2004 10:34
Locatie: lapzwansland

08-02-2006 00:31

Off topic:

Op naar de 7000 leesvinken :P
Aart Lokhorst
Berichten: 8585
Lid geworden op: 03-01-2002 01:00
Locatie: Dronten

08-02-2006 00:32

Stephan, ook rivieren zijn geen 'eenheidsworst' oftewel toch vrij grote onderlinge verschillen. Naast het gewone 'trekken' om voedsel te zoeken is de paaitrek van groot belang en paaiplaatsen zijn weer overal verschillend (maar wel altijd ondiepe, liefst wat begroeide gebieden).

Voor mij gaan de termen voorjaarsstek(ken), zomerstek(ken) en najaarsstek(ken) dan ook niet op. Het is simpelweg zo dat ik vanaf ca. half maart t/m half april en in augustus (beide weer enigszins afhankelijk van de watertemperatuur / paaitijd) meer vissen kan vangen dan in alle overige maanden samen, geldt dan voor mijn vaste stek. En vanaf ca. 1 maand voor de paaitijd tot ca. 1 maand na de paaitijd vang ik gewoon niets (of bij hoge uitzondering een enkele vis) op mijn vaste stek, simpelweg omdat de vissen dan nog in het paaigebied aanwezig zijn.

Grofweg zou je wel het volgende kunnen stellen:
- in het wat latere voorjaar moet je gaan vissen op de plaatsen waar de vissen langs trekken op weg naar de paaigebieden
- rond de paaitijd vissen in de paaigebieden
- na de paai weer vissen op plaatsen waar de vissen langstrekken vanuit het paaigebied
- in het vroege voorjaar en de herfst zitten de vissen verspreid over hele grote stukken van rivieren dus zoeken naar een goede stek(ken) waar dan wel de vissen aanwezig zijn

Maar, zoals we al eerder gelezen hebben is de situatie op iedere rivier weer verschillend, een 'eenheidsworstenverhaal' gaat dus niet op...
Gebruikersavatar
menno laarmans
Berichten: 2070
Lid geworden op: 20-09-2004 10:34
Locatie: lapzwansland

08-02-2006 00:40

Aart :

En als paai nu eens lang uitblijft , zoals wel eens gebeurd ???


Gr :wink: