Artikel over rigs

Plaats reactie
Tom Boer

09-02-2002 09:51

Beste Bart,

Ten eerste proficiat met je duidelijke en heldere beschrijving van al die rigs.

Over één rig ben ik het echter totaal niet met je eens.
Het betreft hier de "combirig". Ik benhet met jouw eens dat dit eigenlijk DE ultieme rig zou moeten kunnen zijn. De voordelen van de stiff rig gemengt de voordelen van de soepele onderlijnen.

Ik en mijn maten hebben echter met veel verschillende soorten combi's gevist maar heb ze na een onevenredig aantal lossers op verschillende haken in de prullenbak gegooid.

Zijn er hier mensen met dezelfde ervaringen? of juist tegenovergesteld ervaringen?

Groeten,

Tom
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

09-02-2002 12:05

Hallo Bart.

Mooi stukje over onderlijnen, vanuit jou visie helder en duidelijk beschreven.

Toch blijven er vragen.

In de meeste gevallen gaan de vissers er terecht of onterecht vanuit dat een lijn en onderlijn zgn. onzichtbaar moet zijn.
Perfect zou je haast zeggen.
Maar bij de rekker-rig of tegenwoordig genoemd de recoil-rig ligt er zomaar een tube van 1 mm.
Met de benodigde wartels is dit geheel duidelijk visueel aanwezig.

Dat is duidelijk in tegenstelling met elkaar.
Deze rigs zouden een negatieve conditionering moeten doorbreken, door visueel duidelijker aanwezig te zijn?
Los van het feit dat, wil deze rig een beetje werken, je met heel zwaar lood moet werken.

Vorig jaar heb ik, sceptisch als ik ben, de rig een beetje getest in een bak water.
Diverse ondergronden heb ik geprobeert en steeds kwam ik uit op zeker 200 gram lood.
Anders verschuift het lood voor de tube op spanning komt.

In de praktijk zal ik die rig nog eens aan de weerhaak voelen, maar veel vertrouwen heb ik er niet in.
Ook bij deze rig ben je afhankelijk van de karper, die moet ook bij deze rig het aas klemmen anders werkt hij zeker niet.

Ook ben ik het er niet mee eens dat de karper zal schrikken van de prik van de haak.
Deze sensatie ( pijn ) kent de karper niet.
Hij zal kunnen schrikken van het glijden van de onderlijn door bek of van de tegenstand die lood plotseling opwerpt maar niet van de prik.

Dat dit ook maar goed is zal je duidelijk zijn.
Anders kreeg de dril wel een heel raar gevoel.
Je bezorgt een karper eerst een helse pijn, soms bij een grote karper wel een half uur en daarna pamper je hem op een onthaakmat.

Als dit zo zou zijn gebruikte ik ook geen onthaakmat meer.
En wel om de volgende reden, ik stopte direct met karpervissen!

Voor wat betreft de combi-rig kan ik mij aansluiten bij Tom.
Ik vis de henge-rig of tegenwoordig genoemd de trigger-rig liever "gewoon" met niet het nadeel van de lossers.
Deze rig gebruik ik overigens wel als liggende d-rig, tot nu toe geen enkel nadeel ondervonden van deze presentatie.

Een variatie op deze rig is dat je de knopen en het ringetje vervangt door een stukje gevlochten lijn, maar dan moet je de benodigde knopen wel beheersen.

Niet dat ze moeilijk zijn je moet het eerst eens gezien hebben.
Hier is nauwkeurigheid van knopen erg belangrijk. ( ondervinding :sad: )

Ook het woord dressuur wordt heel vaak en ook verkeert gebruikt.
Maar ok, het is niet anders.
Zolang de visser niet doorheeft wat het verschil is tussen klassieke dressuur en positieve en negatieve conditionering zal het wel bestaan blijven.

Voor mij maakt het een stukje wel minder interessant wanneer mensen, die echt wel weten waar het in het karpervissen omgaat, deze termen gebruiken.
Gelukkig staat het woord "dressuur" steeds vaker tussen haakjes.

Groeten en tot horens.

Douwe
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
Bart van den Hurk
Berichten: 1568
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Someren
Contacteer:

09-02-2002 14:59

Er zijn natuurlijk voor iedereen naar hun mening presentaties die de meeste vertrouwen geven. Bij mij is dat de combi rig. Ik vis hem met ongeveer 12 cm stijf en een cm of 5 soepel. Gecombineerd met een PB longshrank of ashima 887 maat 8 geeft dit een perfecte combinatie. Geen problemen met lossers, maar dan ben ik ook geen voorstander van stuggere hengels. Doe mij maar een parabolische hoepel, maar dit is weer een ander verhaal.

Douwe, de silicone heeft naar mijn mening hetzelfde effect op de karper als een takje. Daarom schrikt een karper ook niet van bijv. rigtube. Wel van die 40/00 lijn die strak gespannen staat. Verder is het inderdaad nodig om de rig met zwaar! lood te vissen, de tube moet helemaal oprekken en het lood mag dan niet verschuiven. Zelf gebruik ik twee langwerpige loden van 120 gram op een safetyrig. Deze gaan gespreid liggen wat nog meer weerstand geeft.

Met een prik bedoel ik natuurlijk het prikken van het lood. Dit wekt een schrikreactie op. Maar die bonkende prik blijft bij een rekker uit. Dit doorbreekt dus de conditionering alias dressuuur, we weten toch waar we over praten. Waarom de rekker niet weerhaakloos vissen. De kans op verspelen is met een rekker alleen maar kleiner.

mvg

Bart van den Hurk
Pieter de Jongh

09-02-2002 22:20

Hoi bart,
Allereerst ook mijn complimenten over het artikel wat geschreven hebt maar ik heb ook nog een vraag voor je.
Bij die rekker rig vis zoals ik het begrijp met elastiek.
Duurt het dan niet ontzettend veel langer om een vis af te drillen?
En neemt daarmee ook niet de kans toe op een losser?

ik hoor het wel, pieter
Gebruikersavatar
Bart van den Hurk
Berichten: 1568
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Someren
Contacteer:

10-02-2002 16:53

Pieter,

De rig is gemaakt van soepele siliconeslang met daarin gevlochten lijn. als je aan het drillen bent is de lijn helemaal opgerekt en ben je dus met een gewone onderlijn aan het drillen. De uitrekking heeft alleen twee voordelen bij de dril

1 Door de uitrekking zal bij een seconde spanningsverlies op de hengel de silicone de spanning op de haak houden zodat de karper minder snel de mogelijkheid heeft om de haak eruit te werken.

2 Doordat door de oprekking de onderlijn ineens 30 cm lang is, is het lood verder van de haak verwijderd, hierdoor wordt de hoek tussen de hoofdlijn en onderlijn. Deze wordt door het gewicht van het lood erin getrokken. kleiner. Waardoor de krachtoverbrenging op de haak directer wordt en de kans op losschieters dus minder.

De dril zal af en toe iets langer duren ja, omdat je minder vissen verspeeld.

mvg

Bart van den Hurk
Pieter de Jongh

10-02-2002 21:14

Ok, bedankt bart.
ik verwar het waarschijnlijk met vissen met een elastiek.
Ik heb weleens gelezen over een methode om met heel dunne lijn te vissen omdat er een elastiek aan de lijn vast zat.
Nadeel was dus wel dat een vis soms superlang afgedrild was, wat in mijn ogen nu ook weer niet de bedoeling was.
Groeten Pieter
Arjen Lans

11-02-2002 15:26

Bart,
Ik denk dat je artikel een goede, algemene uiteenzetting van diverse rigs is. Begrijp me alsjeblieft niet verkeerd, dit is zeker geen persoonlijke kritiek, maar e.e.a. kwam op mij over als boekenwijsheid.

Ik heb zelf op een hard water met diverse rigs gespeeld en mijn conclusies uit die tijd wil ik hieronder kort aanstippen. Laat me in die conclusies de "ik" vorm gebruiken omdat het mijn meningen zijn en deze niet overeen hoeven te komen met anderen. Laten we maar een discussie opstarten. Hierbij de aftrap:

Omtrent de hair:
- Een hair mag het draaieffect van de haak niet beperken. Zowel het doorvoeren van de onderlijn(nijlon of gevlochten) als het gebruik van ander dik onderlijn materiaal werkt beperkend en vergroot de kans op losschieten. Zelf gebruik ik een 10/00 nijlon lijn als hair. Idealer vind ik naaigaren, maar het risiko van breken van de hair voordat er een bolt plaatsvind is aanwezig. Niets is lulliger dan om 's ochtends de rig binnen te draaien en te constateren dat je hair gebroken is.
- Als ik een boilie(20mm) te kort (<1cm) op de haak (Drennan Super Specialist maat 4)bindt krijg ik meer losschieters. 1,5/ 2cm. vindt ik optimaal.
- Als ik een grotere boilie gebruik bij een in verhouding kleinere haak, gebruik ik een langere hair. Dit zelfde geld voor klein aas bij een kleine haak. Wat in dit laatste geval geld is dat bij gebruik van klein aas met een kleine haak zelfs de 10/00 nijlon hair beperkend gaat werken. Kortom voor deze "lichte combinatie" is zelfs 10/00 nijlon te stug. In deze gevallen grijp ik weer naar het naaigaren wat ik wel regelmatig controleer.

Omtrent de haak:
- Een gezette haak prikt minder snel dan een niet gezette haak. Dit is puur een gevoel en mening van mij gebaseerd op de theorie, ik kan dit niet staven met ervaringen.(wie beschuldigd nu wie van boekenwijsheid :smile:)))
- Klein houdt beter dan groot. Weer boekenwijsheid maar ook bij mij in de praktijk ondervonden. Maar wat is klein en wat is groot. Vergelijk de Drennan Super Specialist (maatje 4) maar met een Fox nummer 2, maat 6: gelijke breedte tussen haakpunt en steel, gelijke grootte van de bocht, alleen een kortere steel. Overigens zijn beide haaktypen, naast de ESP Raptor haken mijn favorieten. Bij die Raptor ga ik tot maat acht als ik met particles vis. In alle andere omstandigheden vis ik met een maatje 6(ook de Drennan SS die dan in vergelijking met met de Fox haak uitkomt op een maatje acht)


Omtrent de onderlijn:
- Nijlon en Amnesia beperken de werking van het draaieffect van de haak t.o.v. gevlochten lijnen. Natuurlijk is dit een veralgemening en zal een 20/00 nijlon lijn de haak beter laten draaien dan een 30 ponds kevlar lijn. M.i. bestaat er wel degelijk een onderscheidend vermogen tussen nijlon en braids, waarbij de onderscheiding op de onderlip plaats vind. Op dit punt ben ik het met je eens.
- Vroeger vistte ik zowel met gevlochten als met nijlon onderlijnen. Totdat ik vorig jaar een zeer slechte sessie op de Moezel heb gedraaid (hè Wilco van Leest). Toen de stek na 3 dagen eindelijk runs begon te leveren verspeelde ik vis op vis door breuken op de (nijlon) onderlijn. Achteraf gezien denk ik dat dat de zware druk van m'n 3 pondersen en klappen van niet misselijke vissen op de onderlijn niet door het nijlon opgevangen konden worden. Gebruik van nijlon of braids vind ik afhangen van de omstandigheden(zie ook punt 1)
- Hoe korter, hoe ondieper in de bek de haak prikt (of zelfs helemaal niet). Bij een korte onderlijn van zeg 10cm heb je niks aan een lange hair omdat de haak buiten de bek kan blijven. Gevolg is dat door de korte hair en de korte onderlijn het draai effect weer beperkt wordt en dit een slechte haking tot gevolg heeft. Ikzelf heb gewoon geen vertrouwen in korte onderlijnen. Niet dat ik er niet mee gevist heb, maar verspeeld... het zal wel aan mij liggen. Goed, persoonlijk dus: ik vis met onderlijnen van 25cm. Bij een enkele particle maak ik hem 10 cm. langer omdat ik hair ook weer langer maak.


Omtrent de rig:
- Zelf heb ik geen vertrouwen in allerlei toeters en bellen. M.i. onderscheid je je meer door op de juiste(in sommige gevallen afwijkende) stekken te vissen met het juiste aas, door de juiste voertaktiek(ook soms weer afwijkend), eventueel onder de juiste weersomstandigheden. Hier kan geen rig tegen op. Een goede kennis van me ving op een gegeven moment op een water beduidend beter toen hij met stif rigs ging vissen. Dit was geen toevalligheid maar een over maanden geconstateerd gegeven. Toch denk ik dat zijn resultaten nog beter zouden zijn als hij in die betreffende periode, onder die omstandigheden, voer op die stek zou zijn gaan dumpen(3kg per dag ipv 200 boilies). Ik zeg dus niet dat een rig niet onderscheidend kan werken, zeker wel, maar m.i. kan dit "onderscheidend werken" ook effectiever bereikt worden. (Met een dikke knipoog naar mijn collega Karel Stas die vorig jaar een geweldig seizoen in beperkte tijd heeft gedraaid Maar aan hem de eer om hier een doekje over open te doen)
- Misschien niet het laatste eindje van de rig, maar voor mij wel wezelijk: In de meeste gevallen gebruik ik het safety systeem van Kevin Nash. Wel de wartel met het groene plastic cupje verbinden door een stukje nijlon draad. Anders trekt de vis de wartel uit het cupje waarbij het hele systeem nog in het obstakel of wier zitten zonder dat het lood vrij komt.
- Samengevat: Ik houd mijn rigs simpel zie hierboven voor de details.

Met respecterende groet,
Arjen Lans

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Arjen Lans op 2002-02-11 15:27 ]</font>
Gebruikersavatar
Bart van den Hurk
Berichten: 1568
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Someren
Contacteer:

11-02-2002 15:56

Arjen,

Vertrouwen in je manier van vissen, op welke wijze dan ook is het aller belangrijkste en onder 100 verschillende echte vissers (en dus geen meelopers) heb je 100 verschillende opvattingen. Opvattingen die hun vertrouwen in hun visserij geven en dit is voorwaarde 1 om veel uren aan de waterkant te kunnen draaien en je echt met de karper bezig te kunnen houden.

mvg

Bart van den Hurk
Henrie de Vogel
Berichten: 212
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Gouda

18-02-2002 21:38

Hoi Bart,

Zou je nog wat kunnen vertellen over jouw ervaringen mbt de verschillende soorten hairs in relatie tot de door jouw beschreven rigs.

groeten

Henrie
Gebruikersavatar
Bart van den Hurk
Berichten: 1568
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Someren
Contacteer:

18-02-2002 23:25

Beste Henrie,

Als je kijkt naar de standaard onderlijnen dan houdt ik mijn afstand tussen de haak en de bovenkant van de boilie op ongeveer 1 cm. Zo heeft de haak voldoende bewegingsruimte en kan deze goed gezet worden. Op sommige wateren heb ik gemerkt dat de haak dan niet helemaal goed zet en dit nu en dan een losser tot gevolg heeft. Wat ik heb gedaan is dan dus de hair wat verlengen om zo de haak meer beweginsvrijheid te geven. Bij standaard onderlijnen laat ik bij gevlochten draad de lijn via een knottless knot doorlopen. Bij een nylon rig, omdat ik met de owner bledhaakjes vis, is de hair gemaakt van dunne nylon. Wat ik wel denk is dat een dunne nylon hair meer voordelen geeft dan een doorlopende hair van hetzelfde materiaal. Je hebt namelijk meer beweginsvrijheid van de haak zodat deze zich beter kan zetten en het aas zal zich wat natuurlijker gedragen door deze dunne hair en zo minder snel als niet eetbaar beschouwd worden. Hieronder vallen dus de nylon en gevlochten standaard rig.

Voor de combi vis ik weer met een hele kort hair. Maar geheel anders bevestigd. Met een klein schuivend stukje krimpkous op de haaksteel zorg ik dat de boilie midden in de bocht hangt. Er zit dan nog maar een enkele mm tussen het aas en de haakbocht. Dit zorgt ervoor dat de hair in een lijn loopt met de onderlijn, waardoor de haak sneller zal prikken omdat hij geen dode hoek heeft aan een kant. Het stukje krimpkous zal tijdens de dril naar het oog schuiven, zodat de hair langer wordt en de boilie niet in de weg zit tijdens de verdere inhaking en de dril. Ik gebruik dit wel in combinatie met een middel langstelige haak (bijv. PB longshrank of incizor) en een line aligner. Deze rig gebruik ik dus ook om de karper heel snel te laten prikken. Dit snelle prikken kan ook in je nadeel werken als de vissen een te zachte bek hebben achter de lippen en er dus zo nu en dan achter in de bek gehaakt wordt. Dit snelle prikken werkt nu in je nadeel omdat de kans op uitscheuren in het zachte gedeelte vele malen groter is. Ik laat mijn rigs dan ook alleen snel prikken op wateren waar ik weet dat de vissen z'n bek hard genoeg is om voldoende houwvast aan de haak te bieden. Ik heb gemerkt dat deze rig met een te lange haak zoals een gamakatsu longshrank nog wel eens wil uitscheuren omdat deze haak door de lengte van zijn steel nog ondieper haakt en dit dus vissen kost.

Bij een volledige stiff rig of een variant hierop laat ik de hair gewoon doorlopen met het stijve materiaal. ik houd hierbij alleen wel weer minimaal een cm afstand tussen de haak en de boilie. Het feit is met deze rigs dat ze automatisch goed draaien omdat de steel als het ware geheel verlengt is door de stugge nylon. De haak zal dus prikken maar door de stugge hair zal het doordringen van de haak bemoeilijkt worden, mits deze te kort is. Bij een langere hair van een cm of meer zal de hair wel wat meebuigen zodat de haak zich goed kan zetten. Dus verspeel je vissen op je stiff rig, maak dan je hair eens wat langer want de haak zal waarschijnlijk te ondiep haken. Ook gebruik ik deze rigs niet bij vissen met zacht vlees omdat er meer dan normaal achter de lippen gehaakt wordt en de kans op verspelen bij dit soort vissen groter is.

Ik pas mijn rig dus altijd aan op het soort vissen dat ik bevis. Mijn doel is om de gehaakte vis te vangen. Ik krijg liever vijf runs en dat ik ze alle vijf heb, als uitpakken met een snelhakende rig en tien runs krijgen waarvan ik er 4 verspeel. Ik heb namelijk dan wel een vis meer, maar heb er ook vier schade berokkend door een snee in de bek. Plus daarbij het klote gevoel van het verspelen van die vissen, want als we dan eens een keer beet hebben dan willen we hem vangen ook, nietwaar?

Ik hoop dat mijn standpunt mbt hairs wat duidelijker is.

mvg

Bart van den Hurk
Arjan van den Berg

20-02-2002 14:20

Bart,

Een hele goede uitleg hoor.
Had mooi bij het artikel gekund. Misschien handig als update.

Vissen veel mensen de stiff rig met soepele hair en zo ja waarom en zo nee waarom?

MvG

Arjan
William Bredewoud
Berichten: 11
Lid geworden op: 17-02-2002 01:00
Locatie: amersfoort

20-02-2002 19:56

hoi bart ik ben pas een jaar bezig met karpervissen en meteen verslaafd , ik heb alle reacties gelezen en tot mijn spijt snap ik er niks van is er geen boekje ,hoe je op een eenvoudige manier rigs kan maken
alvast bedankt voor je eventuele reactie
Hans van Moorsel
Berichten: 712
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Geldrop

20-02-2002 20:23

Meneer of Mevrouw Jajamy,

ik kan me niet voorstellen dat iemand echt zo heet. Zou je daarom zo vriendelijk willen zijn om je ware naam in je profiel in te vullen? Je hoeft je hier helemaal niet voor te schamen en het discusieerd een stuk prettiger.

Bij voorbaat dank,

Hans
Hans van Moorsel
Berichten: 712
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Geldrop

20-02-2002 20:26

Sory William,

Je was net iets sneller dan ik. :smile:

Groet

Hans
Henrie de Vogel
Berichten: 212
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Gouda

20-02-2002 21:39

Hoi Bart,

Bedankt voor je uitvoerige en deskundige uitleg. Ik heb bewondering voor de manier waarop je alles heel helder en duidelijk uiteenzet. Dat geldt overigens ook voor je artikel over de rigs natuurlijk.

groeten,

Henrie
Gebruikersavatar
Bart van den Hurk
Berichten: 1568
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Someren
Contacteer:

21-02-2002 09:26

In sommige boeken staan wel wat rigs, maar je kan me ook een mailtje sturen met welke rigs jouw interessant lijken en hoe je die moet maken. Ik zal dan stap voor stap proberen uit te leggen met enige illustraties.

William, heb je het artikel gelezen, ik zou het namelijk wel even doen omdat als je een keuze maakt voor bepaalde rigs je deze goed moet afstemmen op het bepaalde water en de hardheid daarvan.

Arjen, een soepele hair op een stiff rig kan ook, hierdaar zal de haak eerder draaien omdat hij meer bewegingsvrijheid heeft t.o.v. de kortere stijve hair. Maar maak je de hairs nu met een cm tussenspeling dan heb ik ondervonden dat het niet zo veel uitmaakt qua inhaking of je nu met een soepele of stugge hair vist. Je moet dan dus wel de dikte van de amnesia aanpassen op de haakgrootte. Ik gebruik bij een haakmaat 8 9,1 kg en bij een haakmaat 6 11,4 kg. Dit werkt tot nu toe goed dus is er geen reden om te veranderen.

mvg

Bart van den Hurk
bart joosen
Berichten: 83
Lid geworden op: 18-08-2002 02:00
Locatie: Brecht (Belgie)

21-08-2002 21:45

De haak grootte hangt ook af van de gebruikte aassoort en -grootte, misschien dat "auteur" Bart hierover ook nog een woordje zou willen plaatsen?
Plaats reactie