CONTROLEUR KOMT OGEN TEKORT

Plaats reactie
Gebruikersavatar
pj otte
Berichten: 3417
Lid geworden op: 16-09-2006 11:42

19-11-2010 20:34

Vrijdag, 19 November 2010 overgenomen uit SVN

Zaterdag 13 november heeft een correspondent van het AD met onze BOA's en politie Gouda en Krimpenerwaard meegelopen tijdens een zeer succesvolle controle in de buurt van Bergambacht, Zuid-Holland.

Correspondent Luc van den Oever schrijft hierover het volgende:
"De controle op illegale jacht en visserij behoort tot de taken van de agent. Kennis van zaken en tijd worden echter node gemist. Toch trekt een klein clubje specialisten er nu en dan op uit.
,,Kijk, die man vist met kunstaas." Hoewel we nog zeker honderd meter van de visser in kwestie verwijderd zijn, schat buitengewoon opsporingsambtenaar Martin Verheij de situatie langs de Zuidbroekse Opweg nabij Berkenwoude alvast in. En hij heeft gelijk. Ook de vispapieren van de man zijn in orde. Na ruim een kwvart eeuw milieucontroles herkent Verheij opvallende zaken in de polder onmiddellijk. ,,Ik heb achttien jaar bij de Algemene Inspectie Dienst (AID) gewerkt. Die is per 1 september overgegaan in de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA). Ik ben nu met de VUT en controleer nu voor Sportvisserij Zuidwest Nederland. Dat doet hij samen met collega Arie van der Graaf. Ook aanwezig zijn Nico van den Berg, milieu-inspecteur van de politie Gouda, en Martin Kool die voor de politie Krimpenerwaard controleert of de zogeheten groene wetgeving wel wordt nageleefd. De heren delen een liefde voor jagen en vissen. Nico loopt vandaag zelfs in zijn vrije tijd mee.
Kool: ,,Twee of drie keer per jaar houden we een grote controle. Vaker lukt niet. Milieuzaken hebben geen prioriteit. Er blijft zoveel werk liggen. Je zou mij volgens de plannen van het nieuwe kabinet onder de noemer dierenpolitie kunnen vatten, maar omdat ik zelf ook jaag, kom ik daarvoor niet in aanmerking. Als ik in de fout ga, kost het me mijn baan”. ,,Omdat het mijn hobby is verdiep ik me wel in alle regels", vervolgt hij. ,,En daar heeft m’n baas profijt van. In 90 procent van de gevallen ontbreekt het mijn collega's echter aan voldoende kennis op dit gebied”. De boetes zijn niet mals. Met drie hengels vissen in plaats van de toegestane twee kost 200 euro. Met levend aas vissen, geen vispas hebben of vissen in water waar dat niet mag kost 90 euro.
De score tijdens de eerste uren van de controle is schrikbarend, vindt Kool. Van de zeven vissers gaan er zes op de bon. “Ik kwam eens iemand tegen die vier hengels in het water had liggen. Hij vertelde me dat zijn maat even patat was gaan halen. In het begin trapte ik daar nog in, maar je hebt al snel alle smoezen gehoord,” zegt Arie. Onder vissers staat de Krimpenerwaard bekend als snoekwalhalla. Van heinde en verre komen liefhebbers er op af. Maar met een vispas alleen ben je er niet, ondervindt een Goudse visser die op de bon gaat. Met de pas mag hij alleen in de Goudse wateren van zijn vereniging vissen. “Bij de vispas krijg je een boekje. Daar staat alles in. Maar de meesten lezen dat boekje niet. Die denken dat ze overal mogen vissen”, weet Verheij. “Je kan een dagvergunning kopen als je in vreemd gebied bent. Kost drie euro”. Ook twee Eindhovenaren op de Bergambachtse Kadijk zijn in overtreding. Een van hen gooit snel zijn hengel in het gras als Martin Kool uit de auto stapt. “Daar trap ik dus niet in”, zegt hij later. Tegen de andere Brabander, die obstinaat wordt, zegt Kool: “Houdt je snufferd nu eens een keer, anders doe ik ook een bon erbij omdat je auto hier op een fietspad staat”. Bij Stolwijk betrappen Verheij en Kool een man die met levend aas vist. Uit protest maakt de man een foto om te bewijzen dat de vis dood is. Kool: “De vis ademde nog. Dat hebben we allebei gezien. Er was een sneetje in de buik gemaakt en de darmen hingen eruit als geurspoor voor de snoek”. Bij de bestuursleden van de Stolwijkse hengelsportvereniging Mooi Weer Vissers, die bij Schoonhouwen een lijntje uitgooien, zijn alle papieren in orde.
Dan ziet Verheij in een weiland langs de Koolwijkseweg een dood schaap liggen. “De eigenaar heeft de plicht om dode dieren zo snel mogelijk te melden en af te voeren”. Wat volgt is een lesje polder-CSI eerste klas: “Ik zie weinig pootafdrukken en ook geen bandensporen. Hier is dus al een tijd niemand geweest”. De uitgepikte ogen uit het schapenkadaver tellen nog niet mee als bewijs. Het gele gras onder het dier en de maden die uit de vacht kruipen zijn dat wel. “Dit beest is al bijna een maand dood. Die buik lijkt wel op Gruyere-kaas. Dat wordt een boete. Op 47 gecontroleerde vissers zijn uiteindelijk twintig bekeuringen uitgedeeld wegens onreglementair vissen.

Bron: AD
Plaats reactie