PH waarde

Plaats reactie
janwillem hilverts

14-07-2004 22:07

beste medevissers,

Ik zit op een kanaal bij mij (redelijk) in de buurt wat heel raar is...
Op et ene stuk heeft het gewoon normale PH waarde 6 tot 7.5 en
het andere stuk is veel hoger (te hoog drinkwater en hoger dus
boven de 8...)

mijn vraag is echter..? Weet er iemand ingredienten (olien poeder maakt neit uit) die je PH van je boillie verhogen en hoe moet je het gebruiken..
bij je eiere pas toevoegen of kan het gewon in je mix... en niet al te duur graag....

MvG

ben benieuwd.......
Aart Lokhorst
Berichten: 8585
Lid geworden op: 03-01-2002 01:00
Locatie: Dronten

14-07-2004 22:11

Beste JanWillem, overdag gemeten en 's nachts? En...wat was het verschil tussen overdag en 's nachts?
janwillem hilverts

15-07-2004 20:04

aart,

bijna GEEN verschil want er zit een waterzuivering daar het water wat daar in het water wordt gelosd is PH 8 (drinkwater dus) en soms is de PH in het water gewoon 10 dus vandaar dat ik iets zek om me PH te verhogen want dit schiet niet echt op zo... :-(

mvg
rob pluimers
Berichten: 3
Lid geworden op: 27-11-2003 01:00
Locatie: Delden

16-07-2004 02:56

Beste Jan Willem,

Uit mijn eigen werkervaring weet ik dat de pH waarde, geloost uit een fabriek cq Waterzuivering moet liggen een tussen pH waarde 7-8.
Als jij een pH waarde meet van 10 is er iets goed mis.
Ik weet niet hoe jij deze waarde hebt gemeten (lakmoespapier, elektroden) kun je me hier iets meer over zeggen?
De pH waarden tussen overdag en s'avonds maakt namelijk niets uit.

Groet Rob.
janwillem hilverts

16-07-2004 11:19

beste Rob,

ik heb het zelf niet opgemeten was er wel bij geweest en met wat me maat het heeft gemeten weet ik niet meer :oops:
Wat je zegt over PH 7-8 klopt want drinkwater is namelijk (bijna) altijd 8.

En het komt wel eens voor dat de PH 10 is maar wel zelden meestal ligt de PH tussen de 7.5 en de 9!!! wel abnormaal hoog... Hoe het komt weet ik niet ik weet wel dat er veel geloosd wordt en hetgeen WAT geloosd mag worden moet/mag NIET hoger dan 8 wezen... en hoe de PH dan 10 komt? I(k zou het niet weten..!!

ik weet wel dat de PH toen die 10 was dat het tegen de winter aan was meer weetr ik er neit over...Ik DACHT (dacht he... :wink: ) met elektroden... maakt het veel verschil uit dan tussen die twee dingen?


MvG
Aart Lokhorst
Berichten: 8585
Lid geworden op: 03-01-2002 01:00
Locatie: Dronten

16-07-2004 19:50

Beste Rob, enkele citaten uit een RIZA rapport betreffende metingen in het Veluwemeer van de PH waarden in juni en september, zowel overdag als 's nachts:
- op alle meetpunten zit er verschil in de PH waarden overdag en 's nachts
- de PH waarden in de vaargeul geven in juni hogere waarden te zien (zowel overdag als 's nachts) dan in september. In juni is de PH waarde overdag wat lager dan 's nachts, in september is het omgekeerde het geval.
Enkele andere feiten uit dit rapport:
- bij de kranswiervelden zijn de PH waarden (zowel overdag als 's nachts) behoorlijk hoger als in de vaargeul en bij het riet zijn de PH waarden fors lager dan bij de kranswiervelden en ook beduidend lager dan in de vaargeul (zowel overdag als 's nachts).
Hoeveel de PH waarden kunnen verschillen in de diverse maanden blijkt uit het volgende:
- in juni bij de kranswieren overdag 9,9 en 's nachts 10,2. In september was dit resp. overdag 9,3 en 's nachts 8,8
- in juni bij het riet overdag 8,8 en 's nachts 8.6. In september was dit resp. 8,2 en 8,3.

Aanpassingen van PH waarden in boilies lijken mij, gezien het bovenstaande, niet haalbaar.
Gebruikersavatar
Danny Pauwels
Berichten: 382
Lid geworden op: 21-04-2003 02:00
Locatie: Antw.

19-07-2004 19:13

Ik meet 9 ph in een kanaal overdag en s'nachts.

Ik vond het zelf ook al heel hoog ???? hoe komt dat.
i was never loyal, except to my own pleasure zone => i'm forever black eyed
Gebruikersavatar
Frank bosman
Berichten: 1607
Lid geworden op: 12-03-2002 01:00
Locatie: Varsseveld

20-07-2004 09:30

aart kan het niet zo zijn dat de kranswieren daar groeien door deze ph! Dan zou dit kranswier een indicatorsoort zijn voor zeer basische milieu's, lijkt me erg sterk dat een plant de ph van het water kan veranderen! maar als het echt zo is dan hoor ik het graag, ik heb altijd geleerd dat de planten zich aanpassen aan het milieu en niet andersom :-? zo is een dotterbloem een kwelindicator en liesgras een verstoringsplant die bij erg voedselrijk water groeit.
Harald Bremmer

22-07-2004 04:02

Aart, ik ben ook zeer benieuwd hoe dat in zijn werk gaat met die kranswieren. Ik wil hier ook graag meer over weten.

En JW ik heb (nog) geen ervaring met het omlaag of omhoog moet brengen. Beteine HCL kun je er geloof ik voor gebruiken. En het omlaag brengen kun je misschien zuur gebruiken wat ook als ingredient gebruikt wordt om snoep te maken. Van die zuurtjes enzo. Is dat er eigenlijk al in de handel? Ik weet toevallig dat het als ingredient gebruikt wordt door sommige firma's om PH min voor in je vijver te maken. Misschien een tip voor de genen die hier iets mee willen doen. Als je dit nog niet wist.
Succes ermee.
Aart Lokhorst
Berichten: 8585
Lid geworden op: 03-01-2002 01:00
Locatie: Dronten

22-07-2004 11:23

Frank en Harald, ik heb daar verder geen idee van. Citeerde alleen maar uit een onderzoeksrapport van een ingenieursbureau dat gespecialiseerd is in dat soort zaken. Verdere verklaringen of uitleg wordt niet gegeven, puur alleen maar de meetresultaten.
Gebruikersavatar
Frank bosman
Berichten: 1607
Lid geworden op: 12-03-2002 01:00
Locatie: Varsseveld

22-07-2004 12:10

harald je kunt ph verhogen d.m.v. kalk het meeste water in nederland is echter zuur, dit komt door regenwater (stikstof en ammoniak) en door de landbouw, deze zorgt voor mestinwaai (stikstof en ammoniak etc.) waardoor de omgeving ook zuur kan worden.

als je in kwelgebieden zit kan het water eens tuk neutraler zijn, dit komt dan door de mineralen die her grondwater opneemt.
Harald Bremmer

22-07-2004 23:18

Frank,
ik dank je. Ik wist hoe je de PH van water moet veranderen. Maar er zijn ook mensen die dit willen veranderen in hun boilies. Daarom de reactie naar Jan Wilem toe.
Ik ga me er eens wat meer in verdiepen in dat watersructuur gebeuren. Ik heb er thuis erg veel literatuur over.
janwillem hilverts

22-07-2004 23:27

Allemaal,

allemaal leuk en aardig die discussies, aar ik heb nu nog niet echt dat je zegt van jah ik ben er op vooruit gegaan en weet nu hoe ik mijn PH van me BOILLIE kan verhogen dat met dat wier e.d dat bopeit me vrij weinig daar heb ik me eigen meningen en kennis over met me maat.

Het gaat mij puur om het verhogen van mijn ph waarde van mijn boillie meer niet ik hoop dat ik nu wat goeie tips kan krijgen met gebruik ervan e.d

vriendelijke groet
janwillem hilverts

01-08-2004 21:55

????????????????????????????
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

01-08-2004 23:05

Tja, JanWillem.

Vraagtekens, vraagtekens.

Bij ons allemaal denk ik. Weinig karpervissers zullen een pH meter hebben om de pH van hun boilie in te regelen bij de bereiding. En diegene die wel over een pH meter kunnen beschikken hebben er doorgaans genoeg verstand van om hun eigen conclusies te trekken.

Scheikundig is de pH afhankelijk van de hoeveelheid waterstofionen die na spiltsing van een zuur in het water aanwezig zijn. Aangezien er een heleboel water is, hoef je niet lang na te denken dat een boilie geen vaste pH waarde kan hebben. Bovendien dat die pH al snel die van de omgeving zal aannemen. Of je moet je boilie volledig afsluiten met een lekker waterdicht eiwitlaagje. Maar ja, wat moet je dan nog met de pH van zo een rubberknikker? De darmwand verbranden van de karper die hem per ongeluk kraakt?

Een zuur splitst zich in ionen. Deze ionen zou een karper kunnen waarnemen. De geschikte ionen zouden voedingsgedrag kunnen opwekken. To zo ver ga ik mee. De exacte waarde van de zuurgraad is echter niet in te regelen en verloopt snel naar die van de omgeving. Derhalve grote flauwekul.

Scheikundig ben je met zuur overigens de pH waarde aan het verlagen. Maar dat had ik je al vertelt bij een ander topic. Voor verhogen moet je een base toevoegen. Gootsteenontstopper? Nee laat maar. Voor je het weet gaat iemand dat nog doen ook.

Groet, Kees
Laatst gewijzigd door Kees Ouwehand op 01-08-2004 23:22, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

01-08-2004 23:29

Ronald,

Heb je bij je proef ook de pH gemeten van het aqariumwater nadat je een paar boilies daarin gestopt had. Heb je daarna de pH nog eens gemeten bij dezefde paar boilies in de badkuip. En daarna nog eens in de vijver? Ik ga met je mee als je zegt dat de chemische variatie in het water veroorzaakt door een zuur waarneembaar is voor een karper Als je de pH als waarde voor de zuurgraad daarin betrekt als een instelbare, dan stop ik er maar mee. :cry:

Groet, Kees
jan van kranenburg

02-08-2004 02:40

In de nacht is het in 't algemeen donker. Overdags licht.

Wat ben ik blij dat het overgrote deel van mijn "karpervissersleven" gevoels- en ervaringsmatig is bepaald. En met sukses, mag ik toevoegen.

Zonder metertjes en/of metingen.
PH? What the hell?

Loop ik nou achter?

mvg

Jan
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

03-08-2004 21:36

Welnee Jan, een karper is een alleseter. Aaskeuze is dus maar een klein schakeltje. Ik krijg slechts de kriebels als er pertinente onzin wordt verkocht.

Iemand wel eens het sommetje gemaakt hoeveel betaine HCl er nodig is voor een pH verschil van 0.5 op pak hem beet 50 m3 water? Even afgezien van een natuurkundig fenomeen als diffusie die verder roet in het eten gaat gooien.

Groet, Kees
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

04-08-2004 20:43

Ronald,

Die waarde van 0,5 voor de pH is niet van mij. Zodra dat genoemd wordt, geef je daarmee iets aan wat controleerbaar is.

Hou me ten goede, zelf ga ik ervan uit dat karper zeer gevoelige sensoren bezit die een geringe verandering van de omgeving kunnen waarnemen. Orders kleiner dan een pH verschil van 0,5. Daar ligt de waarde van toevoegingen. Die van betaine en boterzuur ligt in de gemakkelijke opsplitsing van zuurionen in water, waarvan aangenomen kan worden dat die waarneembaar is voor karper. Ikzelf gebruik nota bene op het moment betaine als toevoeging vanuit deze aanname. Zolang het geen kwaad kan (bij de voorgeschreven concentraties), is daar niks mis mee. Of het helpt is altijd lastig vast te stellen.

Wat ik probeer aan te geven is dat bij gebruik van dergelijke toevoegingen een gemeten waarde voor de zuurgraad totaal irrelevant is. Behalve als je op basis van die wetenschap een voor de karper waarneembare pH waarde voor de geur zou kunnen instellen. Dit is niet mogelijk. Je kunt de hele pH geschiedenis dus vergeten en je houden aan de voorgeschreven theelepel betaine op een pond. Of ietsje meer, als je wilt overdoseren. Maar houdt er wel rekening mee dat je met een zuur werkt dat brandwonden kan veroorzaken.

Spaar je een hoop geld mee uit. De goede betaine is al duur zat.

Groet, Kees
janwillem hilverts

05-08-2004 15:49

Ronald,

dar ben ik het totaal mee een hoe je dat zegt/beweert.
En uiteindelijk is de conlcusie tog weer VERTROUWEN...!!
Plaats reactie